fbpx

[Video] Janez Janša o medijskih zapisih: Da se nam grozi s predčasnimi volitvami, je tako, kot bi lačnemu grozili z belim kruhom

Janez Janša

Janez Janša je koalicijske pogovore komentiral z besedami, da so še vedno odprta vprašanja glede usklajevanja finančnih učinkov. V nadaljevanju je tudi komentiral medijske zapise, kako SDS grozijo predčasne volitve, če ne bo sestavila koalicije. “Mislim, da ste bili vsi zraven, ko je vlada padla, ko sem dejal, da smo v SDS pripravljeni na predčasne volitve. Da se nam grozi s predčasnimi volitvami, je tako, kot da bi lačnemu grozili z belim kruhom. Iz te moke ne bo kruha,” je dejal in dodal, da je seveda jasno, da je tu predvsem pritisk iz tistih slojev, ki najbolj čutijo zamujene priložnosti v zadnjem času, se pravi, ki imajo velike probleme, ki se ne rešujejo, gre predvsem za stanje v zdravstvu oziroma zdravstvenem sistemu, tu so problemi starejše generacije. 

Predsednik SDS Janez Janša je danes po seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dal izjavo za medije, v kateri je spregovoril o sami seji KNOVS, pa tudi o aktualnem političnem dogajanju. Poslanke in poslanci, člani KNOVS, so namreč danes za zaprtimi vrati razpravljali o primeru Farrokh in Petrol v povezavi z vplivom na nacionalno varnost Republike Slovenije. Janez Janša, ki je tudi član KNOVS, je dejal, da je bilo na seji precej zanimivo ter da so poslanke in poslanci na njej slišali stvari, ki pojasnjujejo marsikaj, kar se dogaja in s čimer so mediji v zadnjih dneh precej zaposleni. Po njegovih besedah bo vse, o čemer so govorili, postalo zelo konkretno v prihodnosti. “Po tem, kar smo slišali, je popolnoma jasno, zakaj so organi pregona, ki bi morali to zadevo raziskati ugotovili, da ni bilo nič narobe. Ljudje, ki so omogočili to kriminalno dejanje epskih razsežnosti preiskujejo sami sebe,” je povedal Janša. Na vprašanje novinarja Vladimirja Voduška, če so poslanke in poslanci ugotovili, kam so šle provizije omenjenega posla, pa je Janša odvrnil, da je “zanimivo, kdo to sprašuje.”

Odprta vprašanja pri finančnih učinkih 
V nadaljevanju pa je novinarje zanimalo predvsem, kako napredujejo koalicijski pogovori. Janša je ob tem dejal, da “vse poteka tako kot običajno poteka takrat, kadar se sestavljajo koalicije in tako kot smo zapisali v vabilu. Nič neobičajnega se ne dogaja. Dogajajo se stvari, ki so se vedno dogajale, ko se je v fazi sestavljanja ali poskusa za sestavo vlade pogovarjalo o ključnih odprtih vprašanjih.” Kot je povedal predsednik teče drugi krog pogajanj oziroma pogovor o vsebini, “ki je običajno najtežji in najbolj zahteven, ne nujno najbolj turbulenten, in tisti, ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo mogoče sestaviti. Vse stranke so podale svoje prioritete, nek seštevek tega, kar smo dobili, pove, da so tukaj neke svetle in neke tudi bolj zahtevne zadeve. Tisto, kar je, recimo temu, dokaz zrelosti pa je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete in težave, ki obstajajo v tem trenutku v Sloveniji vidimo zelo podobno. Vidimo tudi iste probleme, kar pomeni, da je eventuelno, kar se vsebine tiče, mogoče sestaviti večinsko koalicijo, ki bo to sposobna reševati, se pravi, ki bo normalno reševala tekoče probleme in nadoknadila kakšno zamudo oziroma zamude, ki so se nabrale v izgubljenem letu in še nekaj tega mandata.”

Tisto, kar je po besedah predsednika stranke vedno problem, pa so finančni učinki. “Trenutno naš odbor za finance kalkulira finančne učinke vsega, kar je predlagano. Na prvi pogled lahko rečem, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni, da pa se bo treba skoncentrirati na prioritete in to, da bi bilo v prihodnosti denarja več in na podlagi tega zadostiti tudi predlogom, ki pa jih v naslednjih dveh letih ne bo možno sfinancirati.”

SDS ne pada na grožnje o predčasnih volitvah
Predsednik stranke SDS je še dejal, da v tem trenutku ni nobenih časovnic. “Doslej smo imeli 4 sestanke vseh, oziroma 3 vseh predsednikov in nekaterih sodelavcev, vmes je bilo veliko dela strokovnih timov na vseh straneh, trajalo pa bo še nekaj časa za usklajevanje vsebin,” je dejal in nadaljeval: “Tu so tudi nekatera vprašanja, ki jih še nismo odprli in bomo videli, kako bodo odprta ter zaprta potem v prihodnosti. Dejstvo je tudi, da so vse stranke, razen SDS, v neki notranji dinamiki, v katero se mi ne vmešavamo in tudi to terja svoj čas. Če se bo na koncu vse zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo, sicer pa ne.”

Predsednik stranke je v nadaljevanju tudi dejal, da smo v zadnjih dneh slišali nekaj medijskih zapisov, kako SDS grozijo predčasne volitve, če ne bo sestavila koalicije. “Mislim, da ste bili vsi zraven, ko je vlada padla, ko sem dejal, da smo v SDS pripravljeni na predčasne volitve. Da se nam grozi s predčasnimi volitvami, je tako, kot da bi lačnemu grozili z belim kruhom. Iz te moke ne bo kruha,” je dejal in dodal, da je seveda jasno, da je tu predvsem pritisk iz tistih slojev, ki najbolj čutijo zamujene priložnosti v zadnjem času, se pravi, ki imajo velike probleme, ki se ne rešujejo, gre predvsem za stanje v zdravstvu oziroma zdravstvenem sistemu, tu so problemi starejše generacije. “Vse to ne more čakati v nedogled, tako da so tukaj plusi in minusi, ki govorijo v smer sestave koalicije in tudi predčasnih volitev,” je dejal Janša in nadaljeval, da SDS skuša delati najbolj v obe smeri, niso pa edini, ki imajo škarje in platno v rokah in SDS tudi ni tista, ki je povzročila razpad te vlade. Po mnenju prvaka SDS je vlada razpadla predvsem zaradi petelinjih bojev med LMŠ in SD okrog pozicij, vse ostalo okoli tega pa je bolj folklora. Tudi ostali koalicijski partnerji so bili bolj obrobni igralci v tej igri.

Vlada samo pod pogojem, če bodo predsedniki strank delili odgovornost
Na vprašanje o tem, da v NSI vztrajajo, da bi Matej Tonin v prihodnji koaliciji postal predsednik državnega zbora in ali bi v SDS pristali na to, je Janez Janša dejal, da “prvič nismo še tam, drugič nihče se ne pogovarja o Mateju Toninu.”SDS želi, da so predsedniki koalicijskih strank v vladi. Stranka bo sodelovala v takšni vladi, kjer bodo predsedniki koalicijskih strank delili usodo vlade. To je splošno pravilo, ki smo se ga držali v edinem mandatu doslej, ki se je končal v isti sestavi. Morate vedeti, da je občutek drugačen, če si na ladji, ne glede, ali je vreme razburkano ali sončno, kot pa, če to ladjo opazuješ iz pristanišča. Mi želimo, da vsi, ki se bodo lotili tega projekta, če bo do njega prišlo, prispevajo po svojih najboljših močeh k temu, da bo projekt uspešen in dokončan.”

Predsednik stranke je ob tem tudi dejal, da “minister ne more biti vsak. Poleg tega, da je strokovnjak in se spozna na določene stvari, mora imeti določeno politično težo. Predsedniki koalicijskih strank jo seveda imajo, Državni zbor pa lahko vodi vsak, saj gre za prvega med enakimi, odloča kolegij, kjer ima vsak toliko glasov kot je poslancev, kar se tiče procedure, pa mislim, da je vsaj 80 poslancev v tem državnem zboru takih, ki bi to zmogli.”

Na vprašanje o tem, v katerem krogu bi lahko bil izvoljen nov mandatar, v prvem, drugem ali tretjem, je predsednik stranke dejal, da je očitno številčenje poljubno. “Mi imamo svojega in se ga bomo držali Prvi krog je zaključen. To je bil krog, kjer smo ugotavljali, ali obstaja zadosten interes, da se začnejo vsebinska pogajanja. To je bilo ugotovljeno v prejšnjem tednu in od takrat naprej potekajo preverjanja vsebin in ta krog še vedno traja. Če bo ta uspešno zaključen, se bomo pogovarjali o predsednikih institucij, sestavi vlade, državnega zbora in tako naprej. Ni se treba o tem pogovarjati, dokler niso vsebinske stvari zaključene,” je bil jasen Janša.

Na vprašanje o tem, kaj je tista vsebina, ki je najbolj aktualna pri vseh strankah, pa je Janez Janša dejal, da bi lahko našteval, a tega ne bo storil. “Lahko pa ponovim, da smo prav vsi štirje potencialni koalicijski partnerji, ko smo si izmenjali prioritete, na prva mesta dali iste prioritete. To je dober obet. So sicer razlike glede financiranja, dinamike, a prve tri prioritete po vrsti so iste.”

Na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo z neuresničenimi ustavnimi odločbami, je Janša dejal, da mediji veliko govorijo o ideologiji, “a edina ideološka podlaga raznobarvne koalicije je lahko slovenska ustava.”

Na vprašanje o tem, da bi druge stranke do včeraj morale sporočiti število poslanskih glasov, ki podpirajo koalicijo in da je očitno problem v SMC ter da se danes špekulira, da naj bi SAB podprl to vlado, pa je predsednik stranke odvrnil, da teh špekulacij ne bo komentiral. “Tudi ta rok, ki ste ga navedli, ne drži. Kot sem že prej rekel, mi spoštujemo notranjo dinamiko posamičnih strank in se vanjo ne vmešavamo. Prav je, da se ta razprava suvereno zaključi in da se ugotovi, ali so stranke suverene. Kajti nič ne pomaga, če se sedaj nabere dovolj glasov, pa se potem ena od koalicijskih partneric zamaje in vlada pade zaradi nekih povsem nejasnih ali nepomembnih zadev. Boljše je počakati, da se vidi, ali se splača ali ne nekaj delati,” je komentiral Janša in na vprašanje, do kdaj bi v SDS čakali na razplet te notranje dinamike strank odvrnil, da edini roki, ki so, so ustavni.

Novinarji so v nadaljevanju želeli še komentar na medijske zapise o nezakonitem financiranju z Madžarske in ovadbo proti poslancu LMŠ. Predsednik je dejal, da bo stranka vložila odškodninsko tožbo proti aktualnemu predsedniku vlade, če ne bo preklical izjave, da se SDS financira iz tujine. Glede izdaje tajnih podatkov s strani poslancev LMŠ, pa je dejal, da “če mislite na podatke o transakcijah zasebnih podjetij, sta samo dva iz tega državnega zbora v te podatke vpogledala in oba sta iz LMŠ. Kaj bodo storili organi, je njihova stvar, sami sebe pa običajno ne preiskujejo.

Na vprašanje novinarke, da so, kar se tiče vsebine glede koalicije obeti očitno dobri, kaj pa bi lahko bil problem, ovira, pa je Janez Janša odvrnil, da bi “marsikaj lahko bil problem.” “Če bodo stranke suvereno odločale, je mogoče tako kot ste rekli, če ne, gremo na predčasne volitve, kar je za nas tudi povsem dobra možnost.« »Na začetku pogovorov smo povedali, da želimo suvereno odločitev strank, če je ni, ali pa gre za odločitev iz stiske, nas to ne zanima,” je še dodal Janša.

Na vprašanje o tem, da so analitiki prepričani, da bi Janez Janša na tajnih volitvah dobil mandat za sestavo vlade, vsaj glede na vzdušje med poslanci, ki si ne želijo skrajšati mandata, je predsednik stranke odvrnil, da v to ne dvomi, glede na pogovore, ki potekajo v Državnem zboru, “a nas to ne zanima.” “Nas zanima, če je to kompozicija, ki bo lahko reševala probleme in ki bo probleme rešila in zdržala toliko časa, da ne bomo vsaki dve leti hodili na volitve.”

Na vprašanje o tem, ali pogovori potekajo tudi s Stranko Alenke Bratušek in ali je SDS pripravljena še enkrat stopiti v stik z njo, pa je Janez Janša dejal, da so tako kot vedno, kadar so preverjali interes za sestavljanje koalicije, na pogovore vabili predstavnike vseh parlamentarnih strank. “Opravil sem tudi pogovore z obema predstavnikoma narodnih skupnosti. Vsi, ki so se želeli pogovarjati, so na pogovore prišli. Mi nikoli nikogar ne izključujemo. So pa seveda sedaj vključeni tudi ostali.

Na vprašanje o tem, ali v SDS dopuščamo možnost, da bi kdo drug vodil vlado, poslanci SDS pa bi takšno vlado podprli, pa je predsednik stranke odvrnil, da je “prepričan, da če bi hoteli zadovoljiti trdo levico, bi za predsednika vlade predlagali Milana Kučana in bi imeli dovolj glasov. Sam osebno pa sem pripravljen glasovati za kogarkoli, ki je na zadnjih volitvah dobil več glasov od mene.”

Hana Murn