fbpx

[Video] Janez Janša: Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno, in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami “normalnost” in “civilizacija”!

Foto: Nova24TV

Žal imamo za sredo poleg državne proslave napovedano tudi antiproslavo. Če bi ti, ki ob petkih kolesarijo in protestirajo proti vladi, naredili svojo proslavo in ne antiproslavo. Če bi naredili torej proslavo na svoj način, s svojo kulturo, izrazjem, ki je njim blizu, pod skupnim simbolom – slovensko zastavo, bi rekel človek: kapo dol! Se ne strinjamo s temi idejami, ampak praznujemo skupno tisto, kar je skupno v vsaki državi. Ampak oni raje organizirajo antiproslavo. V petek se je namreč razdelilo na tisoče letakov, kjer se poziva na tako imenovano antiproslavo, ki naj bi hkrati motila državno proslavo. To je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedo normalnost ali civilizacija,” je v oddaji Pogovor s predsednikom vlade dejal premier Janez Janša.

Premier Janez Janša je pred vročo politično jesenjo zadnjič gostoval v oddaji Pogovor s predsednikom vlade na Nova24TV. Sprva je spregovoril o epidemiološki situaciji v Sloveniji, saj je znano, da lahko že nekaj deset posameznikov resno ogrozi zdravje dveh milijonov prebivalcev Slovenije. “Še enkrat je potrebno poudariti, da vsa navodila NIJZ veljajo. Mnogi ukrepi še vedno veljajo. Epidemija je preklicana, ker imamo in smo imeli število novih okužb v mejah, ki so obvladljive. Zelo hitro, v nekaj dneh, je to lahko drugače,” opozarja Janša.

“Težko rečem, da tega nismo pričakovali. Drugi val je bil pravzaprav neizogiben ob sproščanju nekaterih ukrepov. Predvsem ob odpiranju meja,” je izpostavil Janša. Drugi val, ki je hujši od prvega, po njegovih besedah trenutno razsaja v Severni Makedoniji. Bosna in Hercegovina, Srbija ter Kosovo so blizu tega. “Hrvaška še ni tam, kljub nekaterim izbruhom, ki jih zaenkrat omejujejo uspešno. Slovenija seveda še tudi ni tam, ampak nedavne številke so večje, kot smo jih imeli pred tremi tedni. Večina teh primerov je bilo uvoženih iz držav, s katerimi smo zaostrili prehajanje meje.”

Petkovi protesti pomenijo veliko nevarnost za širjenje koronavirusa
Po besedah Janše se je potrebno zavedati, da veljavni ukrepi lahko preprečijo prehod v rdečo barvo, kar se tiče drugega vala. Vendar le, če se bo ukrepe upoštevalo. Spomnil je na nevarnost, ki smo ji priča vsak petek. “Veljavni predpisi dovoljujejo zbiranje do 500 ljudi, kolesarjev pa se je po podatkih policije zbralo nekaj tisoč. To pomeni, da je bila številka zbranih v Ljubljani 5-6 krat večja. Zaradi tega je bilo tolikokrat večje tveganje. Ne vem, koliko teh, ki so bili na zadnjih protestih v Ljubljani, kjer je bilo zelo malo distance in mask ter veliko kričanja, je bilo prej v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji ali v kakšnem drugem žarišču.” Prepričan je, da je dovolj, da je bilo teh posameznikov deset od nekaj tisoč in ima Ljubljana potem velik problem, s tem pa tudi Slovenija.

 

Glede spoštovanja ukrepov je Janša poudaril, da je potrebno misliti z glavo. “Potrebno se je zavedati, da s tem, ko spoštujemo vse omejitve in ukrepe, ne čuvamo samo svojega zdravja in življenja, ampak tudi življenje drugih. Mlajši se včasih precej brezbrižno obnašajo do te nevarnosti češ, če zbolim meni ne bo nič hudega. To sicer ni res. Med umrlimi zaradi covida-19 so tudi mlajši. Res je, da jih je relativno malo, ampak glejte, odgovorni moramo biti tudi do sodržavljanov, sorodnikov, starih staršev, do ljudi, ki so v domovih za ostarele in do tistih, ki so bolni v bolnišnicah.”

Brezbrižnost majhnega dela prebivalstva je po besedah Janše tisto, kar v tem trenutku predstavlja največjo nevarnost in tveganje. “Po vseh teh tednih in mesecih so tri velika tveganja ali tri takšne situacije, ki predstavljajo največjo nevarnost za širjenje virusa. Gre za zabave, nogometne tekme in zborovanja,” je poudaril Janša.

Janša napovedal reformo zdravstvenega sistema in gradnjo oskrbovalnih kapacitet
Janša je napovedal, da bodo na voljo znatna evropska
sredstva za rekonstrukcijo zdravstvenih sistemov držav članic. “To bo za Slovenijo velika priložnost za reforme v zdravstvu, ki so stale in čakale 15 let. Zgradili bomo lahko negovalne bolnišnice, sredstva namenili dolgotrajni oskrbi in poskrbeli za marsikaj, kar še potrebujemo.” V luči praznovanja 29. obletnice samostojnosti, ko smo si Slovenci izborili svoj prostor pod soncem, je Janša poudaril prepričanje, da velika večina Slovencev praznik državnosti praznuje zelo dostojno. “Mislim, da smo Slovenci ta praznik ponotranjili, ker smo kot narod na plebiscitu zelo enotno glasovali za to, kar ta praznik predstavlja. Takrat so bile politične razlike in delitve, ki v politiki obstajajo še danes. Med ljudmi bistveno manj,” je prepričan.

Foto: Nova24TV

Antiproslava je nedopustna, zavržna in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedo normalnost ali civilizacija
Seveda pa politika vpliva tudi širše. “Žal imamo za sredo poleg državne proslave napovedano tudi antiproslavo. Če bi ti, ki ob petkih kolesarijo in protestirajo proti vladi, naredili svojo proslavo in ne antiproslavo. Če bi naredili torej proslavo na svoj način, s svojo kulturo, izrazjem, ki je njim blizu, pod skupnim simbolom – slovensko zastavo, bi rekel človek: kapo dol! Se ne strinjamo s temi idejami, ampak praznujemo skupno tisto, kar je skupno v vsaki državi. Ampak oni raje organizirajo antiproslavo. V petek se je namreč razdelilo na tisoče letakov, kjer se poziva na tako imenovano antiproslavo, ki naj bi hkrati motila državno proslavo. To je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedo normalnost ali civilizacija.” Premier je poudaril, da upa, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili. 

Če bi bil vsakdo obveščen o stvareh, takšne kot so, ne glede na to, kateri medij spremlja, bi Slovenija cvetela. Ključne stvari se zamolčijo, ustvarjajo se umetne afere, kar zastruplja javno ozračje v Sloveniji in preprečuje, da bi se energija usmerila v dosego plebiscitnih sanj,” je poudaril Janša in dodal, da Vlada Republike Slovenije v tej sestavi ni vlada Mestne občine Ljubljana, ampak vlada tudi Mestne občine Ljubljana in vseh občin. “Gre za koalicijo različnih strank. Če ne bi bilo razlik, tudi ne bi bilo več strank. Potrebno je veliko usklajevanja in spoštovanja različnosti. To zahteva nek dodaten napor in zaenkrat ga vodstvo vseh koalicijskih strank vlaga dovolj.” Janša poudarja, da ni dovolj, da koalicija zgolj obstaja.

Foto: Nova24TV

Skupne koristi države postavljajo pred koristi posamične stranke ali koalicije
“Najlažje bi bilo zagotoviti obstoj koalicije tako, da nič ne delaš. Če nič ne delaš, tudi napak ne delaš. Če bi imeli podporo Pop TV in RTV Slovenija kot Marjan Šarec, nam ne bi bilo potrebno nič delati in bi koalicija zdržala do konca. Mi nimamo tega načrta. Plavamo proti toku, kar se tiče medijskega mainstreama.” Janša je pohvalil predsednico DeSUS in predsednika SMC in NSi in jih označil za odgovorne politike. “Po dolgem času delamo tako, da se skupne koristi države postavljajo pred koristi posamične stranke ali koalicije. To nam je tudi omogočilo, da smo čez čas epidemije šli brez prevelikih poškodb in z minimalno škodo, če primerjamo to, kar se je dogajalo pri nas in v večini evropskih držav.”

Janša je poudaril, da podatki, ki jih te dni dobivajo iz Bosne in Hercegovine, kažejo, da se število nezakonitih migrantov v njihovih centrih povečuje. “Slovenska policija dela vse, kar zmore. Imamo rezervo v Slovenski vojski, kateri ne moremo podeliti potrebnih pooblastil, ker je za to potrebno dvotretjinsko glasovanje oziroma dvotretjinska večina v Državnem zboru RS. Razen SNS nobena od drugih strank opozicije tega ukrepa, ki ga Ustava RS predvideva, oziroma ki ga Zakon o obrambi predvideva, ne želi podeliti. Dejansko gre za povzročanje škode in za nerazumljivo protislovensko ravnanje leve opozicije. Zaradi tega meja ni zaprta tako, kot bi lahko bila.” 

Hana Murn