[Video] Janez Janša v svojem govoru poudaril, da je edina ideologija zapisana v Ustavi Republike Slovenije

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. (Foto: Twitter)

“Ideologija SDS je ideologija demokratičnih vrednot, parlamentarne demokracije, enakosti pred zakonom, svobodnega podjetništva, visoke stopnje zaščite svobode govora in zborovanja, človekovih pravic, osebnostnih pravic, pravice do dostojanstva!” je na 31. obletnici Slovenske demokratske stranke povedal njen predsednik Janez Janša.

V nadaljevanju v celoti objavljamo govor predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, kot ga je bilo moč slišati na današnji slavnostni akademiji ob 31. obletnici delovanja stranke:

Najprej vsem skupaj lep pozdrav. Obhajamo 31. rojstni dan naše velike družine, Slovenske demokratske stranke, stranke slovenske pomladi, slovenske demokratizacije, slovenske ustavnosti in slovenske evropske poti. Stranke dr. Jožeta Pučnika, stranke Franceta Tomšiča in stranke, ki po Cankarju vidi narod, zato tudi narod vidi našo stranko.

Hvala za udeležbo vsem, še posebej tistim veteranom naše 31 let dolge skupne poti. Hvala tudi moji ženi, ki je prišla kljub nočnemu dežurstvu. Hvala lepa. Pred enim letom smo obhajali okroglo obletnico, to je 30. rojstni dan. Bili smo še pred enimi volitvami, danes pa praznujemo pravzaprav po treh dobljenih volitvah, praznujemo pa žal tudi po več kot letu izgubljenih priložnosti za Slovenijo. In te priložnosti so bile izgubljene predvsem zaradi nespametnega, nerazumnega, lahko bi rekli, rasističnega izključevanja.

Slovenija država z največjimi dolgoročnimi demografskimi tveganji
V tem času so ostale nenaslovljene težave mnogih. Pred nekaj tedni je ugledni evropski časopis Financial Times objavil veliko prilogo o demografski sliki Evrope. V tej sliki Evrope je Slovenija narisana kot država z največjimi dolgoročnimi demografskimi tveganji. Niti nismo zasledili v slovenskih medijih nobenega povzetka te analize, niti pri vladi, ki zdaj sicer opravlja samo še tekoče posle, nismo zasledili nobenega resnega ukvarjanja s to temo, kljub temu da smo na to opozarjali.

Hvalevredna je bila okrogla miza, ki jo je organiziral predsednik države na to temo, kjer je bilo veliko, ne samo pametnega, povedano, ampak predstavljene tudi nekatere rešitve. Žal so tudi to slovenski mediji več ali manj spregledali. Tako da vprašanja, ki so bila odprta pred enim letom, so odprta še vedno.

Obletnica 31. rojstnega dne SDS v Murski Soboti. (Foto: Twitter)

Slovenija žrtev centralistične politike iz Ljubljane
Nekatera so še bolj pereča, od dolgotrajne oskrbe starejših, odseljevanja mladih ob hkratnem pomanjkanju delavcev v slovenskem gospodarstvu. Birokratska navlaka se je v tem času prej povečala, centralizacija je večja, tisti, ki se vsak dan vozimo v Ljubljano, stojimo v kolonah in zjutraj in popoldne oziroma zvečer, če je kakšna nesreča tudi ponoči.

Danes ne samo, da ne moreš v realnem času iz kateregakoli dela Slovenije v Ljubljano, ne moreš niti mimo nje. In to mimo mesta, ki ima 240 tisoč prebivalcev, ampak vanj se vozi vsak dan na delo skoraj 140.000 ljudi. Vsako leto je Slovenija bolj centralizirana, kar v zadnjem času ne škoduje samo pokrajinam, kot je Prekmurje, škoduje tudi Ljubljani, ker se duši v prometu, kljub temu pa stanovanjski sklad gradi stanovanja v Ljubljani, kjer je gostota že tako velika, kjer so številni problemi nerešeni, poleg tega pa so cene teh stanovanj še enkrat višje, kot, recimo, v Murski Soboti, v Mariboru, na Notranjskem, na Dolenjskem ali kjerkoli drugod, kjer so tudi boljše možnosti za kvalitetno življenje.

Pandemija koronavirusa se nam nevarno bliža, o nujni seji odbora za zdravstvo dominantni mediji niso poročali
Tudi problem, na katerega smo opozarjali pred enim letom, se pravi povečevanje delitev brez osnove na prvorazredne in na drugorazredne, bi težko rekli, da je danes kaj manjši, še posebej v zadnjih tednih ponovno spremljamo ta “šlager”. Stanje v zdravstvu težko rečemo, da je boljše po enem letu. Svet se danes sooča z nevarnostjo pandemije. Nekaj dni nazaj smo prebrali v časopisih, kako je slovenska vlada poslala na Kitajsko 1.200.000 zaščitnih mask.

Hvalevredna solidarnostna gesta, samo upamo, da sta kakšna dva milijona ostala tudi za Slovence. Kajti če spremljate kaj dogajanje okoli nas, vse države po svetu ustanavljajo krizne štabe, Svet za nacionalno varnost se sestaja na to temo. To je neka grožnja, ki se je s klasičnimi sredstvi ne da obvladati. Treba se je na to pripraviti tudi pri nas, a žal ne opazimo ničesar takšnega. Edina seja, ki je bila na to temo, je bila seja odbora za zdravstvo v državnem zboru, ki je bila sklicana na našo zahtevo, mediji pa so jo seveda zamolčali.

Vsak slovenski državljan si zasluži topel dom, kvalitetno zdravstvo in šolstvo, varno starost in da mu ostane večina zasluženega
Kako to spremeniti? Slovenska demokratska stranka je doslej za številne volitve, za tiste, na katerih smo zmagali, za nekatere prej, predstavila celovite programe. Če bi se uresničevali, bi bilo stanje bistveno boljše. Nekatere stvari so se izboljšale, ampak to je v glavnem posledica rutine, tam, kjer je šlo za kvalitetnejše premike naprej, predvsem trdoživosti slovenskega gospodarstva.

O tem, kako naprej, mislim da najlažje povem, če citiram zelo kratek stavek našega sodelavca v zadnji naši vladi, gospoda Tomaža Štiha, ki je ob medijskih poročilih, ko se je sestal Forum 21 in razpravljal o viziji Slovenije, zapisal naslednje: “Ljudje, mnogo je vizionarjev v Sloveniji, pa ni treba. Dovolj je, da si vsak Slovenec lahko ustvari dom, da mu ostane večina zasluženega, da ima dostopno kvalitetno zdravstvo in otroci šolstvo, varno starost in da živimo v miru in svobodi.

Sem že dolgo v tem političnem prostoru, pa moram reči, da bi težko citiral kakšen bolj zgoščen stavek o tem, kaj Slovenci potrebujemo. V tem stavku je več ali manj skoncentrirano vse tisto, kar smo si želeli, ko smo glasovali za samostojno Slovenijo na plebiscitu. Skratka ni treba komplicirati, rešitve so relativno enostavne.

Samo če nečesa nočemo rešiti, potem stvari zakompliciramo, sprejmemo še deset zakonov na isto temo pa še sto podzakonskih predpisov, ustanovimo komisije, ki preučujejo, na koncu pa se denar porabi, zgodi pa se nič. Prvi aksiom za napredek v moderni družbi, za večjo blaginjo, je ustvarjanje pogojev za trajno gospodarsko rast. Na ničemer drugem ni možno temeljiti realne blaginje kot na gospodarski rasti, na tem, da ustvarimo več.

Gospodarstveniki opozarjajo na težave, a jih nobena leva vlada ni hotela slišati, rešitve za odpravo težav so enostavne
V Slovenski demokratski stranki smo v zadnjih dveh mesecih organizirali pogovore z gospodarstveniki, s podjetniki, tudi z drugimi odločevalci v posameznih lokalnih okoljih oziroma v slovenskih regijah. Na petnajstih takšnih pogovorih je ne le sodelovalo z udeležbo ampak govorilo več kot 500 slovenskih podjetnikov.

Govorilo! Se pravi, so lahko predstavili svoje probleme, svoje dosežke in tudi predloge. S kolegom Borutom, našim generalnim sekretarjem, sva dobila natančno rentgensko sliko slovenskega gospodarstva v tem času. Prav vse panoge so bile tam, vsi problemi. Lahko naštejem po vrsti, kaj tare vse gospodarstvenike v državi, kaj tare gospodarstvenike v posamični slovenski regiji. In tudi iz tega je možno potegniti sklep, da rešitve, ki jih potrebujemo, niso nič posebnega. So samo rešitve, ki delujejo, ki so prisotne tudi v drugih modernih državah. Nobene Amerike ni treba odkrivati in nobene tople vode izumljati.

Na teh pogovorih je beseda nanesla tudi na širše dogajanje v slovenski družbi. Gospodarstveniki sicer nimajo veliko časa, a včasih pogledajo kakšen prenos kakšne seje iz slovenskega parlamenta. Skratka, beseda je tekla tudi o širših zadevah in ugotovili smo, da danes v Sloveniji obstaja predvsem ena temeljna delitev na dve politični rasi.

Prva misli, verjame in deluje v skladu s tem, da denar raste na drevesu, in druga, ki ve, da je denar treba zaslužiti. To je temeljna delitev v Sloveniji, iz katere izhaja tudi veliko konfliktov, ki v javnosti ali pa v medijih potem dobijo druge barve. Torej, poleg tega, da v prihodnosti zagotovimo normalne pogoje za gospodarjenje brez velikih eksperimentov, brez tega, da danes uvedemo nek davčni sistem, ki velja pol leta, pa potem to spreminjamo pa pride naslednja vlada pa to spet spreminjamo … To je samo negotovost, ki škoduje kakršnikoli predvidljivosti in doseganju boljših rezultatov.

Obletnica SDS za 31. obletnico delovanja v Murski Soboti. (Foto: Twitter)

Slovenija mora izvesti ukrep debirokratizacije
Koraki, ki so potrebni, pa tudi če so krajši, morajo biti koraki, ki ostanejo, ki prinašajo stabilnost v gospodarsko okolje, ki zmanjšujejo birokratska bremena za doseganje boljših gospodarskih uspehov, ki omogočajo podjetnikom, da sami presodijo, kam se splača investirati, ne pa da država od njih pobira dodaten denar in potem država iz enega centra investira na podlagi vseh drugih logik razen podjetniških. Ključen ukrep pri tem je debirokratizacija.

Slovenija je svetovni prvak po številu zakonov in drugih državnih predpisov na prebivalstva. Svetovni prvak smo! Če bi se pokali podeljevali, bi dobili zelo velikega. Naslednji pa bi bil pol manjši. Kdo pri zdravi pameti se lahko znajde v okolju, kjer velja 20.000 predpisov? V državi z 2 milijona prebivalcev! Zato smo dali v naš program, da za vsak nov predpis, če bomo vodili vlado, bomo dva obstoječa ukinili ali združili, skratka poenostavili stvari. Če pogledamo zadnje leto, so stvari tekle v popolnoma obratno smer, seveda mi nismo imeli škarij in platna v rokah.

Naslednja stvar je decentralizacija. Kje piše, prej sem omenil ta primer stanovanjskega sklada, ampak kje piše, da morajo biti vse državne institucije v enem centru, v Ljubljani? To je dobro za tistega, ki se je rodil v Ljubljani in je imel šolo en korak zraven pa ima sedaj še službo dva koraka stran. To je dobro. Ampak tam, kjer so institucije, tam kjer je koncentracija znanja, vedenja, pristojnosti, tja gre tudi denar, tja gre potem tudi razvoj in danes imamo situacijo v Sloveniji, kjer imamo nek centralni del, ki je po razvitosti precej nad evropskim povprečjem, in potem večino ostale države, ki caplja za tem.

Danes zborujemo v krasni regiji,  v Prekmurju, “kjer svet je s soncem obsijan, tam je prekmurska ravan”, ampak sonce je premalo. Potrebne so tudi investicije, potrebni so ukrepi, ki bodo zadržali mlade tukaj, tako da se bo Slovenija približno enakomerno razvijala in bomo imeli, ko se rodimo ali pa ko se rodijo prihodnje generacije, približno enake izhodiščne možnosti za uspeh v življenju. Danes smo daleč od tega.

V Sloveniji vlado vodijo ljudje, ki se nikoli niso soočili s kompleksnim sistemom vodenja države
Potrebujemo tudi, in to je nek splošen temelj za harmonijo, za razumevanje, za sožitje v družbi, enakost pred zakonom. Brez delitve na tiste bolj poklicane in tiste manj poklicane, na prvorazredne in na drugorazredne. Potrebujemo tudi učinkovito upravljanje z državo. S tem imamo Slovenci od osamosvojitve naprej, da o tistem času prej ne govorim, velike težave.

Ko smo nazadnje sedeli na seji izvršilnega odbora, je naš kolega, član izvršilnega odbora Milan Čadež rekel približno tole, se opravičujem, če bom malce po svoje povedal, ampak to sem si zapomnil. Rekel je: Ljudje vemo, če rabite dobro meso, greste k mesarju, če hočete, da vam nekdo izdela kvalitetno pohištvo, greste k mizarju. In to se ljudem zdi normalno. Po drugi strani pa veliko ljudi misli, da za vlado je pa vsak dober, ne glede na znanje, izkušnje, popravne izpite. Pa tudi če vlade poprej ni videl niti od blizu, nima nikakršnih izkušenj z vodenjem velikih sistemov, tudi če je na volitvah dobil 5 % ali 10 %, za vlado bo že dober.

Rečemo mi iz lastne izkušnje – vlada je, katerekoli države, tudi če je ta majhna, je najbolj kompleksen sistem, kar se tiče vodenja in upravljanja. Povprečno veliko ministrstvo lahko v enem letu naredi veliko, velike koristi, prispeva k velikemu napredku, lahko pa naredi tudi veliko škode. Lahko tudi ne naredi ničesar in potem naredi nekaj škode in nekaj koristi. Skratka upravljanje z državo nima primerjave in tukaj je pač popolnoma jasno, da je v Sloveniji nesposobna ali ne suverena vlada vedno interes ozadij, ki potem vladajo namesto vlade ali vladajo preko nje kot lutke ali pa celo mimo nje.

Predsednik SDS Janez Janša. (Foto: Twitter)

V Sloveniji vlada narobe svet, pred vsakimi volitvami novi obraz, ki je slovenske državljane trikrat zaporedoma odpeljal na predčasne parlamentarne volitve, bližajo se morebitne četrte
Zato da bi se nekako vplivalo na rezultat volitev po volitvah ali da bi se neko normalno stanje v demokraciji, ko pač pred volitvami vlada predstavi programe ali rezultate svojega dela, programe za naprej, opozicija predstavi svojo alternativo, kritiko vlade in potem ljudje presodijo na podlagi argumentov, kdo si zasluži večje zaupanje.

Pri nas se to izkrivi. Nekaj mesecev ali tednov pred volitvami se pojavi, se lansira nek nov obraz. Ta nov obraz pravi, vlada je slaba, opozicija pa še slabša, tretja pot je potrebna, mi nismo z ničemer obremenjeni. To, da nič ne znajo, seveda ni pomembno, “mi smo novo upanje” in potem tako gre iz mandata v mandat. Ko se izkaže, da stvari ne funkcionirajo, se vzorec ponovi. V Sloveniji smo šli doslej trikrat zaporedoma na predčasne volitve, tudi četrte so blizu, po vsej verjetnosti, in grem stavit s komerkoli, da bomo spet priča poskusu podobnega vzorca.

Kljub temu, da se ve, da takšni poskusi ne učinkujejo, pa se verjetno še vedno da do določene stopnje zmanipulirati. Kljub arabskemu pregovoru, ki pravi: »Vi lahko osla našemite v konja, če to storite dobro, lahko to stvar morda celo prodate na sejmu kakšnemu naivnemu kupcu. Ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati.« Ko pride do dirke, se na semaforju pokažejo rezultati, poberejo se stave in potem mora mini nekaj časa, da se lahko kaj podobnega ponovi.

Dve vladi Janeza Janše sta imeli vsaj eno stranko nasprotnega političnega pola
Kaj je nasprotje tega? Nasprotje tega je meritokracija. Se pravi, da se merijo učinki. Tako pri upravljanju s podjetji, z državo, v javnem sektorju. Da so merila jasna, da kriteriji za vse enako veljajo. Da se kadruje po sposobnostih, ne pa po tem, ali je nekdo prvorazredni ali drugorazredni, in da se ne izključuje. SDS je vedno pripravljena na sodelovanje na osnovi naših ustavnih vrednot. Vedno so teme pred volitvami, ko vlada pade, ko se vnamejo razprave, kakšne so alternative.

Ali lahko sestavimo neko vlado, ki bo brez ideologije, ki ne bo odpirala ideoloških tem? Ponavlja se to v Sloveniji kot slab “šlager” že, ne vem, koliko časa. Pridejo iz Dražgoš in pravijo, “samo da se ne bo odpiralo ideoloških tem”. Vemo, kam tukaj pes taco moli. Po drugi strani pa je jasno. Z volilnim sistemom, kakršnega imamo, lahko zgradite neko delujočo večinsko koalicijo zgolj na osnovi tega, kar imamo Slovenci zapisano v ustavi.

To so ustavne vrednote. Stvari bi bile danes v Sloveniji drugačne, če bi bile te vrednote nek “mainstream”, nek osrednji tok, ki bi ga vsi zagovarjali. V ustavi jasno piše, kaj je potrebno storiti, in da je tukaj tudi odločitev edinega organa, ki lahko presoja, kaj je v skladu z ustavo, če izbruhne spor med različnimi institucijami.

Slovenija mora predstavljati vse tisto, kar so slovenski državljani izglasovali na plebiscitu 1990
Slovenija ima neko dobro prihodnost samo, če bo možno neko večinsko poenotenje okoli te ideologije. To, kar smo zapisali v slovensko ustavo, je plod dogajanj, ki smo jih delno videli na teh spotih, je plod truda, žrtev, kot je bil dr. Jože Pučnik, je plod rezultata na plebiscitu, kjer smo Slovenci empirično dokazali, kaj si želimo, in je to edini trenutek v naši zgodovini, ko si je slovenskimi narod dejansko pisal sodbo sam.

In danes smo na neki točki, ko to žal ni več samoumevno, ko moramo en drugega prepričevati, da to, kar piše v ustavi, je ideologija, seveda. Je ideologija demokratičnih vrednot, parlamentarne demokracije, ne kakšne druge, enakosti pred zakonom, svobodnega podjetništva, visoke stopnje zaščite svobode govora in zborovanja, človekovih pravic, osebnostnih pravic, pravice do dostojanstva – slovenska ustava prepoveduje delitev na prvo in drugorazredne. To je naša ideologija in ko bo to večinsko sprejeto, bo tako, kot pojemo v naši državni himni.

V Sloveniji so stranke, ki imajo težave s tem. So stranke, ki jemljejo to, kar piše v slovenski ustavi, za malo poljubno. Mi vse te stranke vabimo, da malo premislijo. Vabimo tudi tiste, ki vztrajno, kljub temu da so naša vrata odprta, zavračajo sodelovanje. Vabimo jih, da po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in se obrnejo k prihodnosti. Samo tako bomo lahko v Sloveniji zaživeli plebiscitne sanje. Vrata SDS so bila, so in bodo tudi v prihodnje odprta za sodelovanje.

Predlagam, da danes preostanek večera namenimo temu, da nagradimo tiste, ki so dosegli najboljše rezultate pri delu in naporih naše stranke. Da se družimo, poveselimo, pa da pogledamo na življenje tudi z malo lepše plati. Iskrene čestitke ob 31. rojstnem dnevu naše velike družine. Ostanite ponosni in pogumni, kot je dejal dr. Jože Pučnik.

Bog živi našo domovino, bog živi ves slovenski svet!

Luka Perš

 • Black_hawk

  Janša je edina rešilna bilka. Tisti ki ga ne marajo bodo morali malo stisniti zobe. Ali pa bomo počasi ratali albanija.

  • Slovenka

   Bojim se, da bo zelo težko zbrati večino. V SMC vsi zanesljivo ne bodo podprli koalicije, DESUS se tudi čudno obnaša, Kramer iz SAB je pred kratkim izjavil o sodelovanju z Janšo: Malo morgen, pripadnika narodnosti sta že izjavila, da ne mislita biti jeziček na tehtnici, Zmago sika, da je Janša trojanski konj levice, tudi za NSl nisem čisto prepričana, da so vsi iskreno ZA, bomo videli. Upov nimam velikih, po drugi strani pa tudi pretirano razočarana ne bom pri takih koalicijskih partnerjih.

   • Black_hawk

    Se zavedam.

   • zokispoki

    No, bodi malo bolj optimisticna ! Nekaj se, kljub vsemu premika.
    Vsaj tisti kreten se je pokakal v hlace in se razgalil. Z njim pa seveda tudi “nas ” slinasti Muri…

    • Vera

     Kramar iz stranke SAB,ne more ogroziti nastajanja te morebitne vlade, bolj se je bati Pivčeve iz DESUSA ,ki že zdaj na začetku postavlja pogoje .Kaj bo ostalo ostalim ministrom ,če ona sama hoče 2 milijardi evrov ? Pozabila je tudi na neprijavljene dohodke KPK-ju. Nismo pozabili .

    • Slovenka

     Ne bom rekla, da se ne premika, gre pa po polžje in potrebna bo jeklena potrpežljivost. Vsekakor upam, da je SDS pripravljena na tretjo možnost, da se bodo leve stranke pobotale in ponovno sestavile koalicijo ter doživotarile do rednih volitev. Ne misli, da Murglje spremljajo dogajanje križem rok!

     • zokispoki

      Se streinjam, vendar so trenutno v sila neugodnem polozaju.

     • Slovenka

      Kdo? Levica ali naši?

   • semicstane

    Zmago je lahko samo tiho, ker je navadna p**ka. Pri njem je kakor veter zapiha in najbrž tudi že pripravlja nov cenik.

    • Slovenka

     Do sedaj mu prilizovanje trenutni oblasti ni prineslo posebnega dobička. Sodišče je ugodilo Moniki, ki je na parceli na Primorskem odklopila vodo in elektriko, kako bo sodišče razsodilo glede premoženja, bomo še videli. Če bo Moniki prisodilo parcelo, se je Zmago zastonj udinjal socialistični oblasti.

   • Novakec1

    Nekaj podobnega kot da bi se hudič in bog spravila.

 • rubec

  Mislim, da ni prezgodaj reči ŽIVEL JANEZ JANŠA. Ura je že skoraj deset.

 • lokec

  Saj ni važno, če JJ ne bodo podprle stranke s katerimi se sedaj pogovarja za sestavo koalicije.

  Sedaj je prilika za dobro kampanijo SDS in ostalih strank, ki so bile do sedaj v opoziciji.

 • NoName

  V kolikor bo vlado končno dobila SDS in počistila s temi levimi komunističnimi jugonostalgiki, bo končno Slovenija šla naprej.

 • hajduk

  Bog živi našo domovino, Bog živi ves slovenski svet.

  Ta stavek bi morali zapisati v Ustavo, potem ne bi bila več za vse krivi samo politika in korupcija.

 • odzunaj

  Čestitke predsedniku Janezu Janši in stranki SDS za ta izjemen nagovor pripadnosti in odločnosti pomagati svoji državi, njenim državljanom in slovenskemu narodu !
  Janez Janša, politik svetovnega formata in njegova stranka sta vredna podpore vseh državljanov Slovenije, ker glede sposobnosti, predanosti državi in nameri urejati probleme v korist vseh državljanov preprosto nimajo konkurence na slovenski politični sceni.

 • hajduk

  Jaz pa pravim, da bi bilo prav ravno obratno, po 75 letih, bi jih morali spet nagnati nazaj v hoste. Saj so ostale samo še flike, drevesa izginjajo, zarašča se trnasto grmovje, danes se ne bi mogli več dolgo skrivati, ker bi jih hitro polovili z nočnimi kamerami in letečimi droni.

  Tiste stare, povojne partizanske filme bi morali spet malo zavrteti, ker so bili odlični, prava umetniška dela za vse, ki cenijo brezkompromisni realizem. Včasih smo raje gledali ameripke vojne filme, ker so bili spektakularni, kot se za pravo vojno tudi edino spodobi, saj so se spopadali celi narodi in so uporabljali ves razpoložljiv vojaški tehnični aparat. A’
  Ampak pri nas enostavno ni bilo nobene vojske, država je razpadla, okupatorji so se drli na naše prednike v številnih tujih jezikih, ni bilo nobene nacionalne enotnosti in gospodarske podpore za upornike, ki so morali bežati pred oblastjo.
  Slovenci so bili razdeljeni na tri razrede državljanov, prvorazredni so se pogodili z okupatorji in ukazovali drugorazrednim, da so deložirali in ozganjali tretjerazredne reveže in barabe iz domov, v njihove domove pa so selili slovenske hlapce, tuje migrante in prostitutke. Tretjerazredni so se razbežali po podalpski divjini in se začeli povezovati v partizansko gverilo, kar so naposled izkoristili komunisti.
  V partizanakih filmih vidimo bolne, izčrpane in obnorele slovence, zavite v stare cunje in debele, umazane koce, kako sedijo v snegu, se tresejo od mraza in čakajo sončne žarke. Pripovedujejo si hude tragedije in krivice, ne vidijo nobenega upanja in nobene prihodnosti, preprosto trpijo in čakajo na milostno smrt. Niso se bili sposobni povezati in si organizirati vojaške tabore, niso si znali niti napolniti skladišča z živećem, kaj šele oborožiti in osvoboditi vsaj par pokrajin, kjer bi lahko organizirali cele skupnosti v boju proti nacističnim okupatorjem. Zelo težko je prećiveti noč potimi v gozdu, sploh bolan, lačen in brez specialne opreme, velikega ognja pa niso smeli kuriti, da jih ne bi izdal gost dim. In to se je vleklo noč in dan, dan za dnem, vsa štiri leta, zelo malo jih je dočakalo konec agonije in svovodo.
  Slovenci v mestih so se prilagodili vojaškemu režimu, zaposlili so se v delavskih taboriščih ali so se pridružili Wermacht, ogromno jih je delalo tudi za Gestapo.
  To je realizem, ne.pa ideološko nakladanje, slovence je treba zbuditi iz sintetičnih sanj in jim dopovedati, da nima smisla brez veze trpeti in zapraviti celo življenje za kup oslarij.

  NOB, to so bučke!

 • VERZIFIKATOR

  Reakcije Intimne opcije

  Štefan Možič

  BOM INTIMEN

  Bom intimen, tri že desetletja
  od takrat je, zdaj bi rad povedal,
  da tedaj sem dobro se zavedal
  svojega pritlehnega početja.

  Bom intimen, veste, sem optiral,
  opcijo izbral sem elegantno,
  takšno mirno, prav nič militantno,
  dobro le rešitev sem podpiral.

  Bom intimen, naj povem resnico,
  nisem bil intimen z njo, da veste,
  s spraševanjem mi na živce greste,
  kakšno da sem opcijo izbiral.

  Opcija intimna ne obstaja,
  vsaj pri meni ne, ki strastno ljubim
  več resnic in vsakič novo snubim,
  saj mi drugega ne preostaja.

  Nisem bil intimen z njo, ki rada
  stran bi šla, postala samostojna,
  sem imel takrat merila dvojna,
  vedel, s čim, kako se stvar obvlada.

  Nisem bil intimen z njo, to vemo,
  le na daleč sem igral vojerja,
  izigraval vlogico solerja,
  z eno vsaj resnico zdaj ven gremo.

  Nisem bil intimen še nikoli,
  opcije iskal sem na daljavo,
  vsakokrat izbral najboljšo, pravo,
  kot učili v kumrovški so šoli.

  Nisem bil intimen, ker intime
  moje baže tiči ne poznamo,
  in resnico takšno vam prodamo,
  da ob njej vas vsakič nekam prime.

  P. S.
  Nisem bil intimen, bom optiral
  za rešitev, ki me v sanjah išče,
  v snu odtaval spet bom na stranišče,
  z opcijo najmanjšo onaniral.

 • Antonius

  Janša je zelo jasno podal oceno današnjega stanja v Sloveniji in vizijo, ki jo želi z SDS uresničiti za boljši, naprednejši slovenski jutri.
  Židan pa na drugi strani v slovensko javnost vsemogočno razglaša in kruli, njihov politikantski program razvoja Slovenije, da na volitvah premagajo Janšo.
  Različna vsebina nagovorov javnosti nam lepo kažeta, zakaj je treba podpreti SDS in Janšo.

  • Slovenka

   Bolj kot je sod prazen, bolj bobni.

 • Hribouc

  Janez povabi Lažgošarje iz gozdov.Že tretjič!
  Fino, Janez, sam, de dobre volje ni zmanjkalo!
  Svetovno odlično je, da še vztrajaš na civilizacijskih in na Božji postavi, kar je Luč na koncu tunela.
  Z Gozdom je pa čudna. Pred leti ga je sklestil in zredčil žled, kot še nikoli, že pet let ga redčijo lubadarji in vetrolomi, tudi tornado je bil in je že povsem redek, pa se da še vedno skrivati tako, poglej Roterja in Franto, da je vseeno ali se skrivajo med drevesi ali pa med bankami, medijskimi hišami , ki jih nikoli ne bo zmanjkalo. Ja, povabilo je dobronamerno in hudomušno. Hudič je le v podrobnostih.Eno generalno je v revoluciji in trpljenju dognala najpametnejša glava sveta, Dostojevski takole:
  “SI POZABIL, DA STA SPOKOJ MISLI IN SPOKOJ SMRTI ČLOVEKU LJUBŠA KOT SVOBODA LOČEVANJA DOBREGA IN ZLEGA?”
  Pri tem pa pomaga skoraj nič,samo in le molitev ob izganjanju Satana.

 • Hribouc

  Če Laž-gošarji , Kajni slovenskega rodu zaslišijo Janeza in pridejo že enkrat iz svoje goše bodo še zmeraj nosili svoje larfe , maske Abelov na svojih beticah.
  —————————————————————————————————————
  Zato jim mora nekdo, nekaj njihove maske strgati z njihovih ksihtov dol, jih sleči in jim povedati Resnico tisočkrat, če bo treba.
  To je v dokajšnji meri že narejeno, maraton traja.
  Zakaj pišem Kajni?
  Zato, ker so bili nekateri Partizani čisti ljudje, domoljubi, maščevalci za svoje pobite
  za svoje požgane domove in predvsem naivni borci za obljubljeni pravičnejši novi red, ki se potem nikoli ni udejanil, saj je v t.im.svobodi človekoljubje in Bogočastje vodil in diktiral satanski boljševizem komunistov, kot to v spremenjenih pogojih dela danes.

  • Slovenka

   Mnogi partizani so bili grenko razočarani nad potekom dogodkov in niso bili prav nič vzhičeni nad tako imenovano zmago nad okupatorjem. Ogromno se jih je zapilo, tudi samomor so naredili mnogi. To ti vse pove o slavnem partizanskem boju za svobodo.

 • šmentanamuha

  Bravo, zelo dober govor Janeza Janše. Mislim, da je malce proučil govore Donalda Trumpa, kar jemljem kot pohvalno. Učiti se treba od najboljših. In prav to cenim pri Janši: nenehno se uči in izboljšuje. Lahko rečem samo še enkrat, bravo! Z lahkoto mu dajem svoj glas.

 • Janko Lisjak

  Edina ideologija ki je zapisana v ustavi je da se drzava in RKC ne mesata

  • centurion

   Pa ti na zdravljenje alkoholizma…

   • Janko Lisjak

    In to rece oseba ki se mu prikazuje devica marija

  • Black_hawk

   Leta 91 je cerkev reševala zablojeno državo. Brez njih ne bi bilo Slovenije. Škof je imel veze po celi Evropi.

   • Janko Lisjak

    Ja in zato smo placal miljarde in se naprej placujemo, pac ce ste neizobrazeni in videvate marije po hribah ter svet je raven vam enostavno ni pomoci. Drzava je pa tam kjer je kajti veliko vas je

    • centurion

     Se ti opazi izobrazba iz Kumrovca.
     Jankec, pejt nazaj na 24kur, med svoje bebce.
     Tu je NOVA24TV.

     • Janko Lisjak

      Morem vas poducit da v 21st je svet okrogel in marija ni bila nedolzna

    • Black_hawk

     Marsikaj je res, stvari niso enostavne im črno bele ampak to je dejstvo. Brez podeželja in cerkve adijo slovenija.

 • Novakec1

  Kdo v tej vukojebini pa sploh še upošteva ustavo in zakonodajo? Ustavni sodniki delujejo kot čreda ovc, zakonodaja se pa izvaja po sodni praksi ki je v rokah skorumpiranega sodstva.