fbpx

[Video] Janša: V DZ sedi 38 poslancev, ki so cel dan očitali Vladi RS, da dela to, kar po ustavi mora. Kajti ko so oni na oblasti, so lutke v rokah stricev, tajkunov in globoke države

Vodje strank leve opozicije Foto: Twitter

V zadnjih dneh smo spet priča napadom na vlado s strani opozicije, v katerih opozicija, zaradi težke situacije v povezavi z epidemijo, izkazuje izjemno nizko raven občutka za skupno dobro, še nižji nivo znanja o delovanju demokracije, ter najnižji nivo doslednosti. Vlada po definiciji vlada, to pa počne tudi tako, da zaposluje ljudi, ki jim zaupa. Vladi slepo očitati, da vlada, seveda izkazuje nevednost o tem, kaj funkcija vlade sploh je, vedoč pa, da so še nedolgo tega prav ti, ki zdaj očitajo vladanje, “vladali” tudi sami, to izkazuje tudi dvojnost standardov: “Zame velja, zate ne.”

Še pred nekaj meseci, ko je vlado vodil Marjan Šarec in bil tik pred tem, da vrže puško v koruzo, smo pisali o tem, da vlada v odhajanju ali če se malo pošalimo, “obupavanju” histerično zaposluje. Danes isti ljudje, ki so se odrekli vladanju, kljub vsemu pa so zaposlovali, kakor bi vladanje šele prevzeli, zaposlovanje očitajo trenutni vladi.

Kako lahko služim ljudem, če ne odgovarjam za napake?

Javni ali boljše rečeno državni sektor naj bi bil servis državljanom in če ni vezan na tekočo vlado, nihče ne odgovarja za to, če servis ne deluje. V interesu državljanov je torej, da tekoča vlada čim več ljudi, vsaj tistih najvišje v hierarhijah vodenja, zamenja za ljudi, ki jim zaupa in s tem tudi prevzame odgovornost za njihove napake.

Očitati vladi, da zaposluje, kakor bi to samo po sebi bilo nekaj slabega, je torej nesmiselno, če poznamo funkcijo vlade in to, kako delujejo moderne demokratične države, ki so zaradi demokracije same premnogokrat tudi veliki birokratski mastodonti, kjer preveč ljudi ni odgovornih nikomur in ničemur.

Toda greh opozicije ni samo, da izkazuje nepoznavanje funkcije vlade in delovanja demokracije ali pa načrtnega dezinformiranja javnosti, greh opozicije je tudi, da jaha moralnega osla, ki si ga z ničemer ni zaslužila in si dovoli imeti dvojne standarde. Ene zase, druge za tekočo vlado. To sta opazila tudi poslanec Jure Ferjan in predsednik vlade, Janez Janša, ki sta o tem odločno tvitnila:

Dvojna merila in osrednji mediji, ki se delajo “Francoze”

Če se spomnimo, za časa vlade Marjana Šarca smo bili priča 252 kadrovskim menjavam na področju policije, pravosodja, infrastrukture, direktorjev direktoratov in ostalih javnih zavodov, spornim menjavam uspešnih direktorjev Petrola in histeričnem zaposlovanju tik pred predajo vlade. To zadnje je pa tudi dokazano “kadrovanje” v slabšalnem pomenu besede, saj ga ni mogoče zagovarjati s krilatico “Vlada vlada”, glede na to, da je to počela Vlada v odhajanju. Edina smiselna razlaga takega vedenja Šarčeve vlade je, da so še za konec želeli “zrihtati službe svojim ljudem”. Ali ljudem, za katere so vedeli, da bodo lahko naslednji vladi nagajali. Celotne članke si lahko preberete tukaj in tukaj.

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Še bolj zaskrbljujoče pri vsem skupaj je, da osrednji mediji tovrstni retoriki opozicije niso sposobni, oziroma kar je verjetnejše, voljni stopiti na žulj. Saj ni težko: kadrovanje je normalno, kadrovali ste tudi vi, bodite specifični, zakaj določeno kadrovanje trenutne vlade ni dobro, saj kadrovanje samo po sebi ne more biti slabšalnica ali kritika. Tako pa velik del slovenske populacije, ki ne spremlja Nove24 TV, ne bere Demokracije ali spremlja “desničarjev” na Twitterju, izgubljen v vesolju še naprej ponavlja puhlice o “SDS  kadrovanju”.

Ni dopustno, da javni servis, kakršen naj bi bila RTV Slovenija, še naprej kot bi ne bilo nič posebnega gleda skozi prste očitnim dvojnim merilom in z njimi povezani retoriki. Ne more biti “Ko kadrujemo mi, je to v skupno dobro – ko vi, je to politična zarota”, ne da bi postavili vprašanja: “Zakaj, opozicija? Po katerih merilih? Kaj je ločnica?”

Aleš Ernecl