fbpx

[Video] Janševa vlada rešuje delovna mesta še naprej: S podaljšanjem ukrepa delnega povračila nadomestila plače rešila med 47 in 93 tisoč delovnih mest!

Foto: Demokracija

Vlada pod vodstvom predsednika Janeza Janše se je od svoje prisege 13. marca 2020 znašla v eni najhujših situacij v času samostojne Slovenije. Epidemija koronavirusa je pravila igre (beri: življenja v Sloveniji) postavila na novo, zato je vlada morala reagirati hitro in urgentno. Eden prvih korakov je bila ustanovitev posvetovalnega vladnega telesa za sprejemanje vladnih ukrepov za lajšanje posledic v času epidemije covid-19 pod vodstvom nekdanjega gospodarskega ministra dr. Mateja Lahovnika.

Vlada Republike Slovenije je pred nekaj tedni sprejela še četrti protikrizni korona paket (PKP 4). Poglavitni ukrepi so prinesli možnost podaljšanja ukrepa čakanja na delo, določitve in plačila nadomestila za odrejeno karanteno, financiranja dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži in Zavodu za zaposlovanje ter uvedbo mobilne aplikacije za varovanje zdravja za obveščanje o stikih z okuženimi. “Še četrti protikoronski paket je pod streho. Ukrep čakanja na delo deluje, zato ga podaljšujemo. Obljubili smo in uresničujemo financiranje dodatnih kadrov v DSO. Ponosen, ker delamo dobro, za vse ljudi. Skupaj zmoremo,” je bil ob sprejetih ukrepih zadovoljen minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Vlada se je nato julija odločila, da pod vodstvom ministra Cigler Kralja omogoči ukrep delnega povračila nadomestila plače za več kot 373 tisoč delavcev na začasnem čakanju na delo. S tem ukrepom bo vlada ohranila delovna mesta in preprečila odpuščanja tudi v naprej. Z ukrepom, ki se s sklepom Vlade podaljša do konca avgusta, bodo pomagali 66 tisočim upravičenim delodajalcem, ki svojim zaposlenim niso mogli zagotavljati dela v polnem obsegu. Le s tem ukrepom je sedanja vladna ekipa po makroekonomskih napovedih Banke Slovenije preprečila brezposelnost za 47 do 93 tisoč ljudi. Ob teh uspehih brez diha ostane celo levičarska opozicija.

Vlada republike Slovenije je od 10. julija izplačala Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije 242,5 milijonov evrov
Kot je zagotovil minister za socialne zadeve Janez Cigler Kralj, je sedanja vlada od 10. julija do sedaj Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije za povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in iz razloga višje sile izplačala 242,5 milijonov evrov. V času sprejemanja PKP 4 je vlada zagotovila še dodatnih 31 milijonov evrov za institucionalno varstvo. Zagotovljen denar je pomemben zato, ker so se v spopadu s covid-19 bojevali predvsem starostniki. Trenutno imamo približno 20 tisoč oskrbovancev v domovih za starejše.

Vlada je sprejela podaljšanje ukrepa za čakanje na delo, kar pomeni, da nekatere panoge še ne morejo aktivirati delovnih…

Gepostet von Janez Cigler Kralj am Donnerstag, 6. August 2020

Denar bo tudi za dodatne kadre v socialnovarstvenih zavodih
Zdravstveni minister dr. Tomaž Gantar bo na podlagi strokovnih izhodišč Nacionalnega inštituta za javno zdravje predpisal oddaljenost in trajanje stikov med uporabniki, ki jih bo aplikacija beležila. To pomeni, da aplikacija ne bo beležila stikov z naključno mimoidočimi uporabniki mobilne aplikacije in uporabniki, ki bodo oddaljeni npr. sto metrov, ampak le stike, za katere se glede na strokovna izhodišča upoštevaje njihovo oddaljenost in trajanje šteje, da predstavljajo nevarnost za okužbo.

Da bi ohranili delovna mesta in preprečili odpuščanja, je #MDDSZ pod vodstvom ministra Janez Cigler Kralj omogočilo…

Gepostet von Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti am Mittwoch, 5. August 2020

Do nadomestila plače upravičeni delavci v karanteni, ki dela ne morejo opravljati od doma
V sprejetem zakonu je nekaj dopolnitev, ki naj bi zagotovile boljši in učinkovitejši nadzor nad ukrepom skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. Poleg tega je namen sprejetega zakona tudi blaženje učinkov zaradi delavcu odrejene karantene v breme delodajalca, ko se ta ne more izogniti odsotnosti delavca, ki dela ne more opravljati in mu ni možno odrediti dela na domu, mu pa mora delodajalec na podlagi delovnopravne zakonodaje zagotoviti nadomestilo plače za čas odsotnosti. Sprejeti zakonski ukrepi tako delodajalcem omogočajo uveljavitev povračila nadomestila plače tudi za te primere.

Danes smo v PKP 4 zagotovili še dodatnih 31 milijonov € za institucionalno varstvo. To je pomembno tudi zato, ker so…

Gepostet von Eva Irgl am Donnerstag, 9. Juli 2020

Državni zbor sprejel nujne ukrepe za lajšanje težav za delodajalce in zaposlene in nadgradil že sprejete ukrepe na področju pomoči gospodarstvu
Državni zbor je dne 9. julija 2020 s 50 glasovi za potrdil predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (PKP4). Omenjeni zakon nadomešča že sprejet PKP3. S PKP4 se podaljšuje trajanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delu do 31. julija 2020. Vlada lahko ukrep pred njegovih iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra 2020, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot smo opisali zgoraj, pa vlada spremlja vsakodnevno situacijo in z urgentnimi ukrepi podaljšuje najnujneše ukrepe za pomoč tako delodajalcem kot zaposlenih v gospodarstvu. Rezultati so vidni in dokazljivi, ne glede na vsakodnevno negativno kampanjo v osrednjih večinskih slovenskih medijih. Številke, koliko ljudem je bilo s temi ukrepi rešeno in lajšano življenje med in po epidemiji, ne lažejo.

Luka Perš