[Video] Je Golob pozabil na lastne besede, da si najvišji funkcionarji ob sprenevedanju ne zaslužijo funkcije?

Datum:

“Govoriti o tem, da nič ne ve, kaj se tam dogaja … Upam, da ve, ker če nič ne ve, potem si ne zasluži te funkcije!” so zgovorne besede Roberta Goloba, ki jih kot kritiko enega od ministrov Janševe vlade izrekel leta 2021. Golob bi se moral nad njimi nedvomno zamisliti danes v vlogi premierja, ko v zadevi Litijska poskuša v javnosti ustvarjati vtis, da sta skupaj s pravosodno ministrico le žrtvi. 

Premier Robert Golob je pri odgovarjanju na poslanska vprašanja o večmilijonskem nakupu sodne stavbe na Litijski priznal, da je projekt vse drugo kot smotrn in se izgovarjal, da v gradivu, ki ga je obravnavala njegova vlada, “ni bilo pogodbe, opisa prodajalca, še manj pa tega, kakšna je razlika v ceni ali kakšne so cenitve”. Po njegovih besedah je bil pa prisoten “en papir, na katerem piše, da sta bila gradivo in projekt izbrana v skladu z veljavno metodologijo”.

Vsakomur je jasno, da se večmilijonskega projekta ne da izpeljati brez podpore na najvišji ravni, zato marsikoga razjezi sprenevedanje premierja pri aferi Litijska. Čeprav je minister za pravosodje odgovoren za delo ministrstva za pravosodje, je nemogoče mimo tega, da je predsednik vlade odgovoren za delovanje celotne vlade.

“Ne govorite mi, trikrat sem bil predsednik vlade, da lahko minister za finance iz državne rezerve za naravne nesreče prerazporedi šest milijonov evrov za nakup neke stavbe, ne da vpraša predsednika vlade, preden gradivo sploh pošlje na sejo vlade,” je bil v 24ur Zvečer kritičen prvak največje opozicijske stranke Janez Janša, ki je dodal, da si niti minister za finance v Zimbabveju tega ne bi upal brez zelene luči. “Ni predsednika vlade na svetu, ki ne bi, če kolikor toliko obvlada svoj posel, vprašal, zakaj šest milijonov, kdo je naredil cenitev”.

V poslanski skupini SDS so se odločili, da zahtevajo parlamentarno razpravo o korupciji v vladnih vrstah. Brez zelene luči predsednika vlade je namreč nemogoče sklicati redno in nujno sejo vlade, kaj šele korespondenčno sejo. V primeru stavbe na Litijski in porazdelitvi več milijonov evrov iz rezerve je dal Golob kar dvakrat zeleno luč za sklic dopisne seje.

Namesto da bi Dominika Švarc Pipan in Robert Golob nemudoma prevzela odgovornost, ko si pred afero ni več dalo zatiskati oči, sta napovedala celo raziskovanje korupcije, ki sta jo ravno onadva omogočila. Raziskovanje in iskanje krivdne odgovornosti je namreč naloga pristojnih služb. Čeprav je Golob vendarle sprejel odstop Švarc Pipanove in začasno prevzel vodenje pravosodnega ministrstva, dokler za to pozicijo ne najdejo novega primernega kandidata, je nemogoče mimo odgovornosti, ki jo poskušajo na vsak način zabrisati v zvezi s trošenjem davkoplačevalskega denarja. Skrb, kako so do zdaj ravnali z javnim denarjem in kako še bodo, namreč ostaja.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...