[Video] Anže Logar: “Če hočeš, oprostite izrazu, dr*k speljat čez svoje vodno zajetje in ti pri tem pomaga ministrstvo, zakaj bi to Bruselj ustavljal?”

Datum:

V ponedeljek je policija pričela ščititi gradbena dela za izgradnjo kanalizacijskega kanala na vodovarstvenem območju Kleče, kar je znak, da živimo v državi brez reda, saj bi fekalije, če bi prišle v stik s čisto pitno vodo, predstavljale katastrofo. Slovenska demokratska stranka je v zvezi z dogajanjem v Državnem zboru sklicala izredno sejo, kritični pa so tudi številni strokovnjaki, med drugim so po vsej verjetnosti za izgradnjo kanala izbrali cev prevelikega premera. Cena pa s premerom ne narašča linearno, pač pa eksponentno. V oddaji Tema dneva sta glede dogajanja spregovorila poslanec dr. Anže Logar in strokovnjak mag. Tomaž Ogrin.

Ko policija ščiti protipravna gradbena dela za izgradnjo kanalizacije na vodovarstvenem območju, od katerega je odvisno 300 tisoč ljudi, je to znak, da živimo v državi brez reda, trdijo lastniki zemljišč. Mestna občina Ljubljana je v ponedeljek prešla v ofenzivo gradnje spornega kanala C0, a dejstvo, da Zoran Janković gradi brez ustreznih gradbenih dovoljenj in urejenih služnostnih poti je zanemarljivo v primerjavi s katastrofalnimi ekološkimi posledicami, ki bi jim bili priča, če bi fekalije iz cevi prišle v stik s čisto pitno vodo, eno najboljših na svetu, kot pravijo poznavalci.

SDS zaradi izgradnje C0 sklicala izredno sejo Državnega zbora
SDS je zahtevala sklic izredne seje v Državnem zboru, o problematiki gradnje kanalizacije čez vodovarstveno območje pa sta v oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino spregovorila gosta poslanec SDS in ljubljanski mestni svetnik dr. Anže Logar in raziskovalec na inštitutu Jožef Stefan, predstavnik društva Alpe Adria Green Tomaž Ogrin.

Kmetje so za varovanje zemlje najeli tudi varnostno službo
Kmetje nemočno opazujejo, kako gradbeni stroji od ponedeljka rovarijo po njihovih zemljiščih, čeprav investitor MOL nima ne ustreznega gradbenega dovoljenja, ne urejene služnostne poti, ima pa začasni odlok Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki gradnjo dovoljuje, čeprav več deset zasebnikov toži MOL zaradi motenja posesti. Da so se Jankovićevega mota ‘nihče nam nič ne more’, nalezli tudi njegovi odvetniki, sodni izvršitelji in nadzornike, je vidno iz njihove arogantne komunikacije s protestniki. Kmetje so v letu dni že štirikrat blokirali začetek del s kmetijsko mehanizacijo, plačujejo celo varnostno službo, da varuje njihovo zemljo, a odvetnik MOL Primož Krapenc trdi, da je tokrat zakon na njihovi strani, ki ga pritožba na začasno odredbo ne skrbi: “To ničesar ne zaustavi, šele ko bo začasna odredba spremenjena ali pa odpravljena, takrat bo, morda, po potrebi potrebno tudi cevi ven skopat, ni pa to nujno!” Ni nujno, sodni mlini meljejo počasi, morda bo takrat C0 že položen, gradnja kanalizacije pa je bila ocenjena na 110 milijonov evrov, MOL pa je od tega več kot 60 milijonov evrov pridobil iz evropskih sredstev tako, da je zraven priključil občini Medvode in Vodice, svoji čistilni napravi, ki bi jih lahko sanirali.

Luka Svetina, dr. Anže Logar in mag. Tomaž Ogrin (Foto: posnetek zaslona)

Glede C0 so na ARSO mižali na obe očesi, Alpe Adria Green Jankovića prijavili Evropski komisiji
Da je spojitev treh občin z enim kanalizacijskim kanalom skregana z vsako logiko, opozarja tudi dolgoletni profesor na Fakulteti za gradbeništvo in avtor številnih znanstvenih člankov Mitja Rismal: “To je čisto tehnokratski ukrep, tehnični ukrep, ki nima nobene zveze z ekološko znanostjo. Ekologija pravi, da je potrebno onesnažene vode očistiti in jih po najkrajši poti spustiti nazaj v okolje.” Vodonosnik Kleče prebivalcem Ljubljane zagotavlja 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi. Vodarna Kleče je srce ljubljanskega vodovodnega sistema in eno od črpališč pitne vode. V tej vodarni deluje tudi vodnjak iz časov Franca Jožefa. V Alpe Adria Green so Jankovića prijavili Evropski komisiji, saj za izgradnjo kanala ni bila izdelana študija ARSO o presoji vplivov na okolje. To pa zato, ker je MOL gradnjo najprej prijavil kot lahko, šele naknadno pa jo spremenil v težko gradnjo. Zakaj so pri tem na ARSO mižali na obe očesi, ostaja velika neznanka. Na MOL in javnem podjetju Vo-Ka Snaga zatrjujejo, da kanal C0 ne bo ogrozil pitne vode, saj bo vzpostavljenih več varovalnih ukrepov, med drugim z umestitvijo cevi kanala v vodonepropustno armirano betonsko cev pravokotnega prereza, a to ne bo dovolj, zagotavljajo strokovnjaki za komunalni inženiring. Franc Maleiner pojasnjuje: “Absolutno vodotesne kanalizacije ni in ne more biti, ker tega ne dopuščajo tehnični materiali.” Maleiner, ki je 30 let gradil kanalizacijske kanale v Nemčiji meni, da tam tak projekt nikoli ne bi dobil okoljevarstvenih soglasij in državnega denarja: “Samo teh smernic pri nas očitno noben ne upošteva, verjetno jih tudi ne poznajo.”

Mitja Rismal (Foto: posnetek zaslona)

Fekalno onesnaženje bi bilo za prebivalstvo zelo nevarno
Država določa vodovarstvena območja, vodonosniku Kleče je prisodila status posebnega pomena, odločitvam ljubljanskega župana se zato nadvse čudi tudi direktor mariborske komunale mag. Danilo Burnač, saj je to podobno, kot če bi kanalizacijo peljali prek zaščitenega vrbanskega platoja v Mariboru: “Kar se tiče vodovarstvenih območij, je zmeraj tako, da praktično tam ni dopustnih nobenih posegov in seveda občina tudi spremlja odlok o zaščiti vodovarstvenih območij, zato seveda menim, da tam ne bi bilo dopustno, da se omogoča takšna gradnja, ki lahko trajno onesnaži vodni vir. Vemo, da so fekalna onesnaženja zelo nevarna za prebivalstvo, predvsem za starejše, mlajše, ki so bolj izpostavljeni.” Razen tega preprečuje uredba za izvajanje javnih investicij, da lahko take rešitve projektirajo samo projektanti z ustreznimi referencami. Meni ni znano, niti nisem našel napisano, kdo so ti projektanti, ki so to projektirali in kdo so tisti, ki take projekte potrjujejo.“ Očitno tisti ljudje, ki se ne zavedajo tveganj pri gradnji kritične infrastrukture, ker je tu tudi območje hidroelektrarn, bi se lahko zapletlo samo v primeru večjih poplav, ki pa so vse pogostejše. Maleiner pojasnjuje: “To pomeni, da se bo gladina podtalnice povečevala, kar bo povečalo tudi vzgon na te kanale in ta vzgon lahko poškoduje ta kanal, še hujša nevarnost pa je nevarnost potresov.”

Franc Maleiner (Foto: posnetek zaslona)

Izbrali cev prevelikega premera, cena pa glede na premer raste eksponentno
Glede na to, kako na silo gradi projekt Zoran Janković in kako ob tem spet popolnoma odpoveduje pravna država, daje slutiti, da je C0 kanal projekt, ki se mora zgoditi za vsako ceno in da bo nekdo ob tem mastno zaslužil. Smrdi že sama izbira tisoč dvesto milimetrske cevi, ki je zmožna zagotoviti pretok do tisoč dvesto litrov na sekundo, a v Klečah pretok ne bo večji od 400 litrov na sekundo. Meleiner še pojasnjuje, da cena cevi ne raste linearno s premerom cevi, pač pa eksponentno. Medtem, ko ljubljanski mestni svetnik Logar zdaj v DZ vodi opozicijo proti gradnji C0 kanala in so v SDS zahtevali sklic izredne seje na to temo, vladajoča politika molči, čeprav so v njej tudi tisti, ki so pravico do pitne vode zapisali celo v ustavo, okoljski minister Simon Zajc in njegov sekretar Aleš Prijon nista bila na voljo za pojasnila, v zadregi pa so tudi Socialni demokrati, ki so v soboto napovedali premik v zeleno in 30 milijard evrov za boj proti podnebnim spremembam, v mestnem svetu Ljubljane pa so v koaliciji z Jankovićevimi.

Foto: posnetek zaslona

Ministrstvo za okolje še ni izbralo izvajalca revizije
V oddaji Tema dneva je dogajanje Logar komentiral sledeče: “Po formalni plati je bilo uresničeno vse v tej smeri, da je ministrstvo odgovorilo, a ti odgovori so bili strašno suhoparni in brez vsebine, v realnosti pa ni bilo uresničenega nič od naštetega, zato sem postavljal ustna in pisna poslanska vprašanja ministru Zajcu, ki je v očitni zagati, ker se boji ljubljanskega župana Zorana Jankovića ali pa ni sposoben ustaviti tega škodljivega projekta. Zgolj samo tisti tretji sklep, da naj se pripravi analiza, zakaj ARSO ni zahteval okoljevarstvenega dovoljenja, da se lahko gradi kanalizacijski vod čez vodno zajetje, kar je samo po sebi nora ideja, je Ministrstvo za okolje in prostor šele v fazi iskanja izvajalca revizije. Skratka, maja je bil sprejet sklep, ko bi normalen minister nemudoma na podlagi tega sprožil postopke. Danes smo novembra, pa še ni izbran niti izvajalec revizije. Skratka, minister očitno zavlačuje, to kar se je zgodilo v ponedeljek pa vidimo, zakaj zavlačuje, da lahko Janković medtem nemoteno rovari in kanalizira vodovarstveno območje Kleče.”

Dr. Anže Logar in mag. Tomaž Ogrin (Foto: posnetek zaslona)

Gre za kritično infrastrukturo, seznanjen tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil
“Alpe Adria Green je v lanskem letu poslal vrhovnemu poveljniku obrambnih sil v tej vlogi gospodu Borutu Pahorju poziv oziroma opozorilo, da se tukaj gradi fekalna kanalizacija, ki lahko prizadene ta edinstveni vodni vir za glavno mesto Slovenije. Torej ni to samo problem onesnaženja vode za Ljubljančane ampak je to pomembno za celo državo. In tukaj je tudi evropska direktiva o kritični infrastrukturi in imamo tudi svoj zakon, slovenski, o tem. In v tem piše natančno Ministrstvo za okolje in prostor pristojno da to razglasi, samo to tudi, ohranja z svojimi dokumenti, obenem je pa pravzaprav skrbnik, da tako rečem, vrhovni poveljnik obrambnih sil, torej gospod Pahor. On ima trenutno pač glavo v pesku, kot noj. Namreč, ko Alpe Adria ni dobil odziva, kaj bo naredil vrhovni poveljnik, mu je poslal še eno, bi rekel opozorilo, tudi na to nismo dobili nobenega odgovora. Samo pri prvem pismu je bil odgovor, da je poslal na ministrstvo za obrambo. To ministrstvo ima pa tudi glavo v pesku, torej nič. In to so ljudje, ki bi v kriznih razmerah vodili obrambo Slovenije, čakajte malo, neverjetno, kakšne ljudi imamo na teh položajih, nesposobne ali pa še kaj hujšega,” je bil kritičen Ogrin. V članku so navedeni le ključni poudarki, za več informacij pa vabljeni k ogledu celotne oddaje Tema dneva na priloženem videoposnetku!

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...