[Video] Jelinčič povedal nekaj krepkih na račun leve opozicije: “Rušijo državo v ključnih časih, Slovenci moramo stopiti skupaj, sicer bo šlo vse k hudiču!”

Vodja Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: Nova24TV)

Stranka SNS je edina opozicijska stranka, ki je pripravljena sodelovati s koalicijo, saj ne želijo delovati v nasprotju z interesi državo, si prizadevajo za njeno integriteto in si želijo reševati njeno bodočnost. “Če želi kdo reševati državo, se mora zavezati k enemu sodelovanju. Konec koncev skupaj moramo rešiti to problematiko, ki jo imamo,” je prepričan predsednik opozicijske stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. V nasprotju z njim pa opaža nepripravljenost za sodelovanje ostalih opozicijskih strank, ki po njegovem mnenju želijo le zrušiti državo v ključnih časih. Prepričan je, da bi morali Slovenci stopiti skupaj in rešiti državo, “sicer bo šlo vse k hudiču”, tega pa v SNS po njegovih besedah ne bodo dovolili.

Zastrupljeno politično ozračje, ki je v Sloveniji privedlo do velike razklanosti v času, ko bi zaradi najhujše zdravstvene krize vse napore usmeriti k iskanju rešitev, je omogočilo sestanek vladne koalicije in dela opozicije na Brdu pri Kranju. Predsednik Republike Borut Pahor se je na skupnem srečanju sešel s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank Janezom Janšo, Tanjo Fajon, Zdravkom Počivalškom, Matejem Toninom, Karlom Erjavcem, Alenko Bratušek in Zmagom Jelinčičem Plemenitim.

Predsednik stranke LMŠ, Marjan Šarec in koordinator Levice, Luka Mesec se srečanja nista udeležila. Pahor je njuno odločitev obžaloval, saj to po njegovih besedah samo potrjuje, da dialog sodelovanja parlamentarnih strank ni nekaj samoumevnega, kot je to bilo v preteklosti. “To kaže, da smo priča razhajanj političnih duhov z nekim znakom razkola, ki jih je treba skrajno resno jemati, da se ne bi poglabljali, ampak nasprotno vrnili dialogu priložnost ter potencial, ki ga ima,” je opozoril Pahor, ki je hkrati napovedal novo širše srečanje na Brdu pri Kranju prihodnji mesec, ki bo namenjeno razpravi o poteku epidemije. Po besedah Pahorja je bila razprava spoštljiva, vključujoča in na trenutke tudi polemična.

Predsednik vlade Janša je bil v odzivu zadržan. “Težko rečem, da bi po teh odzivih, ki smo jih danes prejeli iz opozicije videli bila možnost sodelovanja bistveno večja,” je pojasnil. Nedavni politični dogodki pa so razkrili pravo politično ozadje. “Mineva eno leto od nastopa te vlade in se je že od samega začetka skušalo zbrati vse sile za nezaupnico in zrušenje vlade.” Fajonova je pojasnila, da ni imela visokih pričakovanj, temveč je prišla le izpostaviti napake, ki jih po njenem mnenju dela vlada. Prvak SNS pa je stanje postavil na pravo mesto. “Glede na to, da vse ostale opozicijske stranke, razen SNS niso želele sodelovati v tem sporazumu, se človeku poraja vprašanje ali morda ostala opozicija ne deluje v nasprotju z željami države in v bistvu ruši to državo, njeno integriteto in njeno bodočnost,” je pojasnil Jelinčič, kar nakazuje na to, da bo na sodelovanje potrebno počakati še kar nekaj časa.

Predsednik SNS Zmago Jelinčic Plemeniti po sestanku na Brdu pri Kranju (Foto: STA)

Po mnenju Jelinčiča je bila komunikacija na sestanku med vodjami strank spoštljiva, a ni bila na nivoju. “Zaradi tega, ker je opozicija razen nas trosila laži, govorila o podatkih, ki niso realni in govorili o številkah za katere ne vem od kod so jih vzeli. Skratka precej nekoordinirano so delali, še posebej Fajonova je v prvi vrsti izpostavljala, da je vse narobe, da je 80 odstotkov državljanov proti tej vladi in da se bo država ravnokar razsula, da ni nobenih pravic, nobene svobode in podobnih zadev,” je pojasnil.

Jelinčič sluti, da bi Fajonova želela izključitev Slovenije v okviru prejema evropskih sredstev
Najhuje se mu zdi to, da je v njenih besedah zaslutil, da bi najraje imela, da Evropska unija izključi Poljsko in Madžarsko, zaradi sedmega člena evropske ustave in k temu priključi še Slovenijo. Skratka v tem primeru bi po njegovem mnenju Fajonova imela najraje politiko izključevanja, ki jo v Evropi vodi levičarska politike. Kot član opozicije je bil edini, ki je podpisal sporazum za sodelovanje z vlado. “Če želi kdo reševati državo, se mora zavezati k enemu sodelovanju. Konec koncev skupaj moramo rešiti to problematiko, ki jo imamo,” je jasen. Prepričan je, da bi morali Slovenci stopiti skupaj in rešiti našo državo, če ne bo šlo “vse k hudiču”, tega pa v SNS po njegovih besedah ne bodo dovolili.

Foto: Nova24TV

Na prihodnjem srečanju bodo sodelovali strokovnjaki kot z ene kot iz druge strani, ki bodo odgovarjali na vsa vprašanja in pričakuje več dialoga. Prepričan je, da bi morali dejstva o epidemiji polagati strokovnjaki, saj politiki prihajajo iz popolnoma drugačnih sfer. “Mislim pa, da bi bilo smiselno, da se vprašanja postavijo vnaprej in, da se jih pošlje predsedniku države in vprašanja prezentira tisti stroki, ki bo tam sedela,” je pojasnil.

Fajonova bi rada pozvala na predčasne volitve, kar je po mnenju Jelinčiča ubijalsko za državo
Na poziv Fajonove k predčasnim volitvam tik pred predsedovanjem v EU se je Jelinčič odzval, da ji je največja želja ubiti to državo. “Jo uničiti in razbiti in potem zasesti pozicije, kjer bi lahko ta leva opcija kradla in črpala denar,” je kritičen. Prepričan je, da nihče drug ne podpira te ideje, kajti to bo nemogoče izpeljati in je prepričan, da bo ta koalicija trajala do konca svojega mandata. “Slovenska nacionalna stranka ne bo odstopila, mi smo zato, da država gre naprej.” 

Srečanje predsednika republike Boruta Pahorja s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank SDS, SD, SMC, NSi, DeSUS, SAB in SNS (Foto: STA)

S sodelovanjem v tej vladi je prepričan, da uresničujejo projekte za katere prejšnja vlada ni imela posluha. “Dogradil se bo zdravstveni dom v Slovenskih Konjicah, v Ormožu bo nov vrtec in v Radencih telovadnica. Skratka delamo za ljudi in ne zase,” je še dodal in povedal, da si v prihodnosti želi še videti kakšen infrastrukturni projekt, projektov, ki se tičejo šol, zdravstvenih ustanov in podobnih zadev. “Kar si želim pa je to, da bi bile gostilne čimprej odprte, vsaj na terasah, ob upoštevanju vseh ukrepov.”

Članek v Politicu, kot zvita igra levičarske klike
Na koncu še pojasni svoje videnje članka v Politicu, ki je razburil evropsko javnost. “Gre za načrten članek, ki so ga napisali naši novinarji in poslali v tujino. V tujini so ga objavili, ne da bi preverili, kaj sploh je tam,” je pojasnil. Prepričan je, da omenjena novinarka sploh ne ve, kje Slovenija je. Poudarja, da nič od napisanega ne drži, a se zaveda, da gre za zvito igro slovenske levičarske klike, ki je povezana tudi z evropsko in ameriško levičarsko kliko, ki bi rada uničila in zastrupila državo ter prevzela oblast nad vsem skupaj, v ozadju pa jim je pomemben samo denar.

Sara Rančigaj