[Video] Jelinčič Židanu nalil čistega terana: Pod komando takratnega kmetijskega ministra smo izgubili teran, dobili so ga Hrvati!

Foto: STA/Printscreen

Prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je nekdanjemu prvaku stranke Socialnih demokratov Dejanu Židanu nalil čistega vina. Ob okušanju slovenskega terana pred stavbo hrama demokracije je namreč kritično opozoril, da je Dejan Židan kot dolgoletni minister za kmetijstvo na račun arogance odgovoren za izgubo pomembne bitke za zaščito slovenskega vina teran. 

Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je pred leti skuhal nepotrebno izgubo zaščito slovenskega imena za vino teran. Hrvaška je s pridom izkoristila svojo dobro diplomacijo in nesposobnost uradnikov na slovenskem kmetijskem ministrstvu, kar je vodilo v to, da je leta 2017 Evropska komisija sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Tedanji minister za kmetijstvo je sicer tedaj imel moč, da bi celotno stvar lahko že na samem začetku rešil, a se je ta zaradi malomarnosti prepozno odzval na poziv Evropske komisije, naj se o zadevi dogovori s Hrvaško. Prav tako se je ministrstvo slabo pogajalo z Evropsko komisijo in tedanjim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom.

Slovenija je na Splošno sodišče Evropske unije, 15. septembra 2017, vložila tožbo proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Slabe izkušnje glede zaščite slovenske hrane in izgube slovenskega terana, s strani nekdanjega kmetijskega ministra Židana, dvigujejo veliko prahu tudi med nekaterimi politiki, med katerimi je poslanec Jelinčič.

Jelinčič se je pred dnevi odzval na svojem profilu na družabnem omrežju Facebook in glede izgube terana brez dlake na jeziku povedal naslednje: “Poslednji kozarec Slovenskega terana” in nadaljeval. “Danes nam je Evropska unija dala nož v hrbet. V SD pod komando takratnega kmetijskega ministra Dejana Židana so danes izgubili v Evropi. Izgubili smo teran, dobili so ga Hrvati,” je kritično zatrdil Jelinčič in na koncu izrazil svoje neodobravanje nad tem, da bi bila SD pod vodstvom evropske poslanke Tanje Fajon tista, ki bi formirala vlado. “In sedaj nam bodo SD-jevci vlado novo delali?,” se je na koncu spraševal Jelinčič.

Utrip Ljubljane