[Video] Josep Borrell v Evropskem parlamentu okaral Nemca, Nemec pa: “What the f…?”

Matjaž Nemec (Foto: posnetek zaslona)

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu poteka plenarno zasedanje. V torek je bil čas tudi za vprašanja visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku Evropske unije Josepu Borrellu na temo Krepitev čezatlantskih vezi v zahtevnem večstranskem svetu. Vprašanje je postavil tudi slovenski evropski poslanec iz vrst Socialnih demokratov Matjaž Nemec, a bi bilo bolje, da ga ne bi, saj je postal tarča posmeha, pred celotnim evropskim parlamentom pa se je naravnost osmešil, saj ga je Borell okaral.

Matjaž Nemec že v Državnem zboru ni slovel po pronicljivih razpravah. Svoje debatersko žezlo pa je tokrat preizkusil v Evropskem parlamentu, a ga je okaral Josep Borell. Vprašal ga je, zakaj sprašuje stvari, o katerih sploh ni govora. Tega se je verjetno naučil v slovenskem parlamentu.

“Hvala visoki zunanjepolitični predstavnik, moje vprašanje se bo nanašalo na izjemen napredek Bosne in Hercegovine in približevanju Evropski uniji,” je začel Nemec. V dolgem uvodu v vprašanje je tako govoril o statusu Bosne in pohvalil bosanske oblasti za napredek, pohvalil je tudi Borellija in njegovo delo. Nato pa ga je vprašal: “Kakšna je pot Bosne in Hercegovine v vaših očeh, kaj bo vaša služba naredila, da bo še pospešila napredek na poti v EU?”

“Sem v napačni dvorani?”
Borrel je bil vidno zmeden in je dejal: “Kaj je bilo sploh vprašanje?” Če je prej Nemec govoril v slovenščini, je Borelliju tokrat skušal pojasniti še v angleščini. Borell je ozirajoč po dvorani dejal: “Dragi kolega, to nima nobene povezave s časom za vprašanja. Danes razpravljamo o čezatlantskih odnosih. Ali pa sem morda v napačni dvorani? Lahko povem kaj o Bosni, toda to je druga tema.”

Josep Borell ni vedel, zakaj mu Nemec zastavlja vprašanja, ki sploh niso bili tema pogovora.

Na vprašanje sploh ni odgovoril, ker so z vprašanji nadaljevali in tako Nemca ignorirali, Matjaž Nemec pa je šokirano dejal: “What the f…?” (kaj za vraga). Tudi naslednja govornica je poudarila, da je dejansko tema čezatlantski pristop v multilateralnem svetu in zastavila vprašanje, na katerega je Borrell odgovoril.

Nemec redno na družbenih omrežjih objavlja svoje govore, no, tega je preskočil. Se je pa isti dan pohvalil, da je bil izvoljen za vodjo delegacije EP za odnose z državami Magreba – Alžirijo, Libijo, Marokom, Tunizijo in Mavretanijo. “Izvolitev si štejem za veliko priznanje mojemu dosedanjemu delu, zlasti pri temah Zahodnega Balkana, sicer se za vodenje tako velikih delegacij EP praviloma potegujejo države, kot so Italija, Francija, Španija in Portugalska,” je dejal. No, upamo, da se bo tokrat držal teme.

Sara Kovač