fbpx

[Video] Jože Biščak: Za levico je sprejemljivo samo, ko vladajo oni. Ko so videli, da je koalicija relativno trdna, so začeli uporabljati metode, ki se za neke demokratične države ne spodobijo!

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

“Zadeva glede vložitve konstruktivne nezaupnice je smešna. Kdorkoli bi vodil desno-sredinsko vlado ali desno, bi bil za levico nesprejemljiv. Zanje je namreč sprejemljivo samo, ko vladajo oni. Vlado so rušili še preden je bila ta sploh potrjena. Že sama misel, da bi lahko v tistem trenutku, gospod Janez Janša sestavil vlado, je pripeljala do prvih protestov. Kljub koronakrizi so se nadaljevali. Vsak teden so bili nekakšni protesti. Ljudje so čisto znoreli,” je glede histerije levice v oddaji Beremo na Nova24TV poudaril glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak in ob tem poudaril, da takih protestov glede političnih vprašanj po državah Evropske unije ni. “Zanje je ideologija vse, kar naredi ta vlada. Vlada zanje ne naredi ničesar prav. Ta vlada dela vse narobe. Vsak ukrep te vlade je zanje ideološki. Levica je navajena biti skozi v vladi. Takrat ko slučajno niso pravijo, kaj vse bodo oni naredili. Ko so videli, da je koalicija relativno trdna, so se začele uporabljati metode, ki se za neke demokratične države ne spodobijo. Skupaj z nevladnimi organizacijami zganjajo celega hudiča po ulicah. To je zame ideološki in politični terorizem,” je bil kritičen Biščak.

Jože Biščak je glede aktualnega dogajanja uvodoma povedal, da so vsi zapleti in obtožbe zoper vlado in predvsem zoper gospoda Zdravka Počivalška, okrog nakupa zaščitne in medicinske opreme, smešni. Resnično smešni. “Ne vidim drugega, kot da rečem, da je v ozadju samo zloba.” Ob tem je poudaril, da je potrebno zavedanje, da so takrat na račun zdravstvene krize vladale izredne razmere. Ljudje so umirali, kitajski virus se je hitro širil. “Izredne razmere pa terjajo izredne ukrepe,” je jasno poudaril Biščak in spomnil, kako je “Šarčeva vlada za seboj pustila prazna skladišča. Ni bilo ne zaščitne, ne medicinske opreme in potrebno je bilo hitro ukrepati. Kakor so ukrepali, so dobro ukrepali. Danes nobena zdravstvena ustanova nima več težav z zaščitno opremo. Malo naj se ozrejo po Evropi, kako je to potekalo.”

V nadaljevanju je osvetlil dogajanje v Španiji. Španska vlada je razpolagala s 50 milijoni evri, da v času največje krize hitro nakupi zaščitno opremo. Poklicali so najstarejšo špansko banko BBVA in jo zaprosili za pomoč. Čeprav so jim pojasnili, da se ne spoznajo na zaščitno opremo, so jim v vladi odvrnili, da imajo podružnico na Tajskem, pa da naj tam tam nekaj uredijo. “Prav bomo uredili,” so jim odvrnili. “Dali so jim denar in naročili, naj nabavijo opremo. En španski medij je naredil reportažo o tem, kako je vse to potekalo. Neki uslužbenec tiste podružnice se spominja, čudil se je, da je nakazal denar podjetju, ki ga sploh ni poznal. Podjetju, ki ni imelo svoje spletne strani. Podjetju, ki je imelo telefonsko številko pa je delovala samo takrat, ko so naročili, potem pa nič več. Imeli so samo njihov elektronski naslov. Druga uslužbenka, ki je vodila celotno operacijo, je rekla nekako takole: Denar sem morala nakazati do petka do 12. ure, če bi ga eno minuto kasneje, bi ga lahko nakazali šele v ponedeljek. Samo v ponedeljek bi bile cene medicinske in zaščitne opreme za 30 odstotkov višje. Nato so čakali dokler ni končno prišlo elektronsko sporočilo, potem je še nekdo poklical in dejal, da je vse v redu. Oprema je bila na poti v Španijo. Vse se je zgodilo v 24-urah.”

Po besedah Biščaka je predsednik nemške deželne vlade Spodnje Saške medijem prostodušno povedal, da je poklical prijatelja podjetnika, za katerega ve, da ima neke veze v Aziji, nabavil je opremo, ki je bila v 40 urah v Nemčiji nakar so jo razvozili po zdravstvenih ustanovah. Nihče ga ni vprašal, kakšna je bila cena, nihče ga ni vprašal, če je dal javno naročilo. Vsi so vedeli, da ljudje umirajo in se samo tako lahko rešuje življenja. “V Kanadi, ki je za slovenske levičarje nekakšen svetilnik svobodnega liberalizma, zgled protikorupcije, je ena izmed ministric razlagala, da je naročila, da naj nabavijo opremo. Kaj pa? Kar dobite. Cena? Ne sprašuj za ceno. Nabavljali so vse, Kanada ima danes največje zaloge zdravstvene in medicinske opreme na prebivalca na svetu. Recimo, naročili so 270 milijonov zaščitnih mask, po treh tednih so jih dobili samo 17 milijonov. Rekla je zagotovo bo nekaj škart robe, važno pa je da imamo mi to opremo tukaj.”

Tukaj pri nas pa so zahtevali revizijo, Računsko sodišče RS je šlo v izdelavo poročila. “To, kar se dogaja v Sloveniji, je edinstveno v Evropi, da se vlado napada v času največje krize. Čeprav so tudi Britanci naročali revizijo pri njihovem nacionalnem revizijskem uradu. V tem poročilu, ki je izšlo novembra, so tako v uvodu, kot v zaključku, opravičevali vlado s tem, da so opisali razmere ne globalnem trgu, ki so tedaj vladale in niso bile normalne.” Povpraševanje je bilo namreč ogromno, ponudbe ni bilo. Cene so šle gor. “Tudi oni so napisali v smislu, da so se cene praktično spreminjale iz ure v uro in da je bilo potrebno hitro reagirat. Rekli so sicer, da ni bilo vse v skladu z javnimi naročili, mogoče bi se bi bilo potrebno držati tega, ampak upamo da je ta vlada dobila dobro lekcijo, da bo drugič bolj pripravljena.” Celo Guardian, skrajno levičarski časopis, popolnoma nenaklonjen Borisu Johnsonu, je v tekstu, ki je sicer kritiziral vlado, na koncu zapisal: Tej vladi se imamo zahvaliti, da smo iz 150 ventilatorjev prišli na 2700 ventilatorjev. “Se pravi opozicija, ki je najbolj napadala Janševo vlado, bi morala biti hvaležna  potem, ko je strahopetno pobegnila in odstopila, da imamo danes takšno stanje kakršno je in nič drugačno kot drugod po Evropi. Sedaj se govori, kako je pri nas bolj grozno, kot drugod po Evropi. Poglejte Švedsko. Vsi bi rekli, kako je fajn, kako je super. Danes je v popolnem razsulu.” Celo njihov kralj priznal, da so popolnoma odpovedali in da je grozno, da je toliko ljudi umrlo.

Foto: Nova24TV

Sprejemljivo jim je le, ko vladajo oni
Glede vložitve konstruktivne nezaupnice je zadeva po besedah Biščaka smešna. Kdorkoli bi namreč vodil desno-sredinsko vlado ali desno, bi bil za levico nesprejemljiv. Zanje je sprejemljivo samo, ko vladajo oni. “Vlado so rušili še preden je bila ta sploh potrjena. Že sama misel, da bi lahko v tistem trenutku, gospod Janez Janša sestavil vlado, je pripeljala do prvih protestov. Kljub koronakrizi se je nadaljevalo. Vsak teden so bili nekakšni protesti. Pa niti ne vsak teden, praktično vsaki drugi dan. Poglejte kaj se dogaja pred ministrstvom za kulturo. Ljudje so čisto znoreli. Tega drugod po državah Evropske unije ni. So neki protesti, ko nasprotujejo nošenju zaščitnih mask, ko si domišljajo da je cepivo škodljivo. Takih političnih vprašanj, ki postavljajo pod vprašaj ideologijo neke vlade, pa ni. Ker vsaka vlada je politični organ in vsaka politika ima svojo ideologijo. V povezavi z STA, ko ta ne preda potrebnih dokumentov, ni ideologije. Zanje je ideologija vse, kar naredi ta vlada. Vlada zanje ne naredi ničesar prav. Ta vlada dela vse narobe. Vsak ukrep te vlade je zanje ideološki. Levica je navajena biti skozi v vladi. Takrat ko slučajno niso pravijo, kaj vse bodo oni naredili.”

To je zame ideološki in politični terorizem
Ko so videli, da je koalicija relativno trdna so se po besedah Biščaka začele uporabljati metode, ki se za neke demokratične države ne spodobijo. Skupaj z nevladnimi organizacijami zganjajo celega hudiča po ulicah. “To je zame ideološki in politični terorizem,” je bil jasen. “Levi četverček namreč podpira nemirne demonstracije. Te demonstracije se sedaj spreminjajo v nasilje, v nekakšno gverilo, ki je značilna za komuniste in socialiste. Ti sicer strašijo poslance po domovih, njihove slike lepijo na vozila,” je povedal in ob tem spomnil, kako so pred 10 leti visele lutke z mariborskega mostu. “Kam bo to pripeljalo, se sprašujem. Zaenkrat je to pogojno rečeno v mejah normale. Samo to bo prej ali slej pripeljalo do nasilja. Žalijo druge državljane z rasisti in ksenofobi. Vse, ki podpirajo to vlado. Veste tem ljudem se bo enkrat tudi odpeljalo, če temu lahko tako rečem. Potem pa bo hudo. Lahko rečemo, da smo tako v Sloveniji in v Evropski uniji glede ideoloških in družbenih vprašanj v državljanski vojni. Bojim se prihodnosti,” je izpostavil Biščak in ob tem pojasnil, da je temu tako, ker se na ravni Evropske unije pripravlja nova definicija sovražnega govora s kaznovalno politiko. Ta naj bi se zgodila leta 2021/22 in vse države članice EU jo bodo morale implementirati v svoje kazenske zakonike. “Danes ti lahko rečeš, da islam pač ne sodi v Evropsko unijo, v Slovenijo. Drugod pa to velja kot kaznivo dejanje. Kam bo to pripeljalo? Ti več ne boš smel reči, da mošeja ne sodi v arhitekturni in kulturni prostor Slovenije, ker bo to islamofobija. Šel boš lahko za tri do pet let v zapor. “

Foto: Nova24TV

Tarča levičarskih napadov pa ni samo vlada, ampak tudi revija Demokracija, ki je bila označena za rasistično. “Nismo bili prvič označeni za rasiste. Prvič smo bili zaradi naslovnice, da v Evropo prihaja kultura posilstev. V tistem trenutku je prišlo največ državljanov Pakistana, ta država pa je prepoznana kot država, kjer je kultura posilstev.” Ta glosa je po besedah Biščaka še bolj bizarna zadeva. Jasno je namreč označeno, da je glosa in satira, zato sta vsa ta histerija in medijski pogrom namenjena zgolj temu, da se škoduje desni opciji. “Če bi se v tistem trenutku umaknili, bi bilo narobe. Ne bomo se umaknili. Menimo, da imamo prav. Ljudje, ki v življenju niso napisali nobenega teksta, nobene glose, pravijo da ni to ne glosa ne satira. Imajo akademske nazive, pa ne vedo zakaj jih imajo. Upošteval bi to, če bi mi Vinko Vasle dejal: “Jože to ni glosa”. Torej, če bi mi to rekel človek, ki je v življenju napisal več kot 3000 glos in več kot 20 tisoč tekstov. On lahko sodi, ne pa nek iz SAZU-ja.”

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija in hkrati direktor založniškega podjetja Nova obzorja, ki revijo izdaja, je spregovoril tudi o treh svojih knjigah, ki so bile izdane. Prva, Zgodbe iz kavarne Hayek, predstavlja malce razširjene tekste iz njegovega bloga Kavarna Hayek, ki je bil sprva mišljen kot ekonomski blog avstrijske ekonomske šole, kasneje se je razširil še na politiko, družbo in ideološka vprašanja. Drugo knjigo predstavlja knjiga z  naslovom Zapisi konservativnega liberalca, ki vsebuje zbirko uvodnikov iz obdobja predvolilne kampanje 2018 do padca Šarčeve vlade. Za njegove pojme gre za najslabše vladno obdobje po osamosvojitvi. Tretja knjiga pa je pravzaprav znanstveno-fantastični roman Potovati z Orwellom, ki pa govori o tem, kaj bi se lahko v prihodnosti zgodilo, če se bo norija politične korektnosti, se pravi z ilegalnimi migracijami in islamizacijo, nadaljevala in kam bo to pripeljalo.

“Rdeča nit vseh treh knjig je svoboda. Jaz bralcu ne ponujam dokončnega odgovora svoboda. Sam se mora vprašati, kaj je svoboda in ali smo še svobodni. Po mojem mnenju je svoboda odsotnost prisile. To, da ti nihče, še posebej tisti na oblasti, ne onemogoča, da ti svobodno govoriš in deluješ. Tukaj bi si sposodil besede Eamonna Butlerja, direktorja inštituta Adama Smitha iz Londona, ki nekako svobodo opredeli takole: Moja svoboda se konča pred vašim nosom in vašo denarnico. Vaša svoboda se konča pred mojim nosom in mojo denarnico. On je hotel s tem povedati, da je človek vendarle v svojem delovanju omejen, ampak je omejen s svoboščinami drugega. Za moje pojme največja napaka, ko govorimo o svobodi, je enačenje demokracije in svobode. To nista ista pojma. Demokracija je sistem, način in oblika vladanja. Sama demokracija ne prinese svobode, svoboda je po mojem mnenju pogoj za demokracijo.”

Nina Žoher