[Video] Kacin: Ministrom je bilo pred današnjo sejo naročeno, naj pripravijo smiselne in življenjske predloge za ustavitev epidemije

Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade RS Jelko Kacin, ki je zadolžen za logistiko cepljenja (Foto: Nova24TV)

Vlada bo danes popoldan na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, ki jih je potrebno uveljaviti v najkrajšem času, da bi prišlo do zajezitve okužb. Ob zaostrovanju epidemičnih razmer smo v torek in sredo zabeležili rekordna porasta okužb, nič boljše pa ni bilo niti v četrtek, saj smo zabeležili prek 3.700 okužb. Ministrom je bilo pred današnjo sejo naročeno, da naj pripravijo smiselne in predvsem življenjske predloge za ustavitev epidemije. Predlogom posvetovalne skupine zaenkrat ne bodo sledili, vsaj glede zaprtja. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje trenutnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med predvidenimi ukrepi naj bi bilo tudi širjenje pogoja PCT na dodatne dejavnosti in omejitev obratovanja gostinskih lokalov.

Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade RS Jelko Kacin, ki je zadolžen za logistiko cepljenja, je v oddaji Tema dneva povedal, da je vlada v četrtek opravila celovito razpravo, v kateri so sodelovali praktično vsi ministri. “Dejstvo je, da je covid izziv, s katerim se mora soočiti cela vlada. Ni dovolj, da nekdo pričakuje, da bo minister za zdravje Janez Poklukar prišel s predlogi, pa podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ne, prav vsak minister ima pristojnosti, ima odgovornost in vsi ti ukrepi morajo biti medsebojno usklajeni. Strnjeni v čim manj različnih odlokov, da se bodo lahko uresničevali in da bodo izvajalci razumeli na kakšen način se moramo tega lotiti.”

Ukrepi morajo biti tudi čim bolj življenjski in operativni,” je poudaril Kacin in dodal, da je ravno zaradi vseh navedenih razlogov premier Janez Janša dal ministrom nekaj časa, da pripravijo celovite ukrepe, da jih sredi dneva uskladijo in da se popoldan razpravlja o tistem, kar še ni usklajeno. Na seji vlade, kjer bodo prisotni ključni svetovalci (vodji posvetovalnih in svetovalnih skupin, ključnih laboratorijev in NIJZ), se bo odločalo o ukrepih, ki bodo v tem trenutku najbolj učinkoviti.

V luči sprejemanja ukrepov je bilo govora o grožnjah z morebitnima odstopoma dveh ministrov. Kacin je povedal, da je bil ves čas na vladi in da ni videl, da bi kdo grozil ustno ali pisno. “To so zgodbe, ki se pojavljajo znova in znova in se lansirajo. Vlada deluje zelo operativno, ima zelo trdo razpravo. Trenutek je specifičen in zahteva zelo jasna sporočila, zahteva zelo dobro premišljene odločitve in zato se je potrebno pogovarjati odkrito.”

Kacin je bil kritičen do zdravstva in med vrsticami do ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Dejal je, da zdravstvo želi zaprtje, da pa se samo razmeram ni ustrezno prilagodilo. Kritičen je bil predvsem zato, ker cepljenje ne poteka ves čas (ob vikendu) in so temu primerno nastale dolge čakalne vrste. Poklukar pa je na to dejal, da je bil Kacin žaljiv, nespoštljiv. “Kar se zadeva tega, kdo je bil žaljiv in nespoštljiv, v četrtek se je vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša opravičila vsem državljanom, ki so v zadnjih dneh prišli na cepljenje, pa niso bili cepljeni. Zunaj so čakali v vrstah v dežju, ker cepilni centri niso bili organizirani času primerno. To je bilo še posebej očitno v Ljubljani,” je bil kritičen Kacin.

Zdravstveni dom Ljubljana sprejema samozadostne odločitve
Po besedah Kacina je nespodobno, da Zdravstveni dom Ljubljana še vedno cepi samo na eni lokaciji in da morajo že več kot pol leta reševati te njihove zelo samozadostne odločitve s prošnjo koncesionarjem, da aktivirajo mobilne ekipe. “Tako smo v zadnjih dneh morali ponovno posredovati. Aktiviralo se je cepilno mesto v UKC Ljubljana in Zdravstveni zavod Zdravje Marko Bitenc. Slednji se je angažiral na petih lokacijah po Ljubljani (trgovski center Aleja, City Park v BTC, Filipov dvorec, Kongresni trg in v lastni ambulanti), ker se Zdravstveni dom Ljubljana organizira tako, kot se,” je izpostavil Kacin in dodal, da kot koordinator logističnega dela cepljenja poudarja, da je cepiv dovolj. “Obe cepivi imamo v zadostni količini, več kot pol milijona odmerkov imamo v tem trenutku na voljo.”

Foto: Nova24TV

Vsak, ki ne bo pravočasno cepljen, se bo po besedah Kacina srečal s covidom-19. V tem trenutku imamo namreč vsakega četrtega, ki je starejši od 50 let, še necepljenega, ker ljudje odlašajo s cepljenjem. “Dejstvo je, da bo vsak ta četrti prej ali slej potrkal na vrata bolnišnice covidnih oddelkov in intenzivnih enot. V tem trenutku ni bolj pomembne naloge, kot da se ljudje pridejo cepit in da jih cepimo čim več. To bi moralo razumeti tudi zdravstvo na primarni ravni.” Koordinacija dela zdravstvenih domov je po besedah Kacina v pristojnosti ministra za zdravje. “Torej je to njegova pristojnost,” je bil jasen. Ta je sicer deljena, ker so ustanovitelji zdravstvenih domov župani oziroma občine, ampak to je ta osnovna koordinacija, ki mora zagotoviti, da bodo cepilna mesta delovala dlje, da ne bo zmanjkovalo cepiva. Kot pravi Kacin, NIJZ dnevno dostavlja cepivo povsod, kjer je to potrebno. “Skratka, vse, kar ne bomo pravočasno pocepili, bo prišlo v bolnišnice, zlasti ko gre za starejše prebivalstvo”. 

Kacin: “V tem trenutku ni večje prioritete od cepljenja. Direktorji in direktorice zdravstvenih domov bi morali po navodilih ministra Poklukarja v tem trenutku svoje človeške vire razporediti najprej na te dejavnosti. To je ključno, če želimo pomagati tistemu delu zdravstva, ki deluje v bolnišnicah.”

Koalicija KUL v en glas ne pozove ljudi, naj se gredo cepit
Kacin pravi, da dokler mi ne bomo na novo cepili vsaj 5 tisoč ljudi, torej približno toliko, kot imamo okužb na dan, toliko časa zaostanka ne bomo mogli nadoknaditi in razmere se nam bodo še naprej slabšale. Na vprašanje, čemu se ljudje ne cepijo bolj množično in okrog očitkov nekdanjega premierja Marjana Šarca, ki za to krivi vlado, je Kacin poudaril, da je to tako, ker koalicija KUL v en glas ne pozove ljudi, naj se gredo cepit. “Ker koalicija KUL v en glas ne ponudi roke pomoči vladi, da bi sprejeli čim več odločitev, ki bi zajezile virus. Kot da virus ni njihova stvar. Za njih je dovolj, da so se sami cepili. Tudi sam sem cepljen pa vam sedaj govorim o tem, kaj je naloga zdravstva. Ne pričakovati, da bo minister za kmetijstvo koordiniral direktorje zdravstvenih domov po občinah. To je pristojnost nekoga drugega,” je bil jasen.

Foto: Nova24TV

Kacin: Ta virus je trdoživ, je nepismen, ne plačuje članarine nobeni stranki in tudi krščen ni.  Zato se tako brez omejitev širi in poišče vsakogar izmed nas. Tisti, ki smo cepljeni, smo bolj na varnem kot tisti, ki pravijo, da virusa ni.  

Pri nas je vsaka stvar problem
Kacin je v luči današnjega srečanja vlade in morebitnih ukrepov dejal, da države ni mogoče ustaviti. “Tako kot ne moremo ustaviti bolnišnic. Ne moremo reči gremo v popoln lockdown razen bolnišnic. Gospodarstvo bo delovalo naprej, oskrba mora delovati naprej. Brez tega enostavno ni prihodnosti, prihodkov, brez prihodkov ni prispevkov, brez prispevkov ni zdravstvene blagajne. To razumejo tudi zdravniki,” je poudaril Kacin in dodal, da so problemi drugje. “Če gremo na kavo v Trst, tam ne bomo dobili ničesar brez QR kode, ki jo bodo odčitali. Doma pa se še vedno sprenevedamo. Danes pa sem gledal prispevke o tem, kako ljudje na Bolhi prodajajo teste za otroke. Skratka, naši so preboleli, sedaj pa jih mi prodajamo naprej. To testiranje doma brez kontrole pripelje do tega, da nekateri starši pošiljajo v šolo bolne otroke. Kaj nam to pomaga? Dokler šola ne bo prevzela testiranja pod nadzorom in ugotovila, kdo je morda pozitiven, toliko časa bomo imeli težave z delovanjem šolo. Toliko časa bodo okuženi otroci okužbo širili na starejše in pridemo spet do bolnišnic.” Povsod drugje znajo to narediti, pri nas pa je vsaka stvar problem, je zatrdil.

Kacin je poudaril, da so zadeve v državi zelo težke, ker v Sloveniji že leto in pol nimamo prvega epidemiologa. Mario Fafangel je namreč dvakrat izstopil iz svetovalne skupine in pri njenem delu ne sodeluje. “Take države v Evropski uniji ni, da bi se tako imenovan prvi epidemiolog skrival in ga ne bi bilo dva ali tri mesece na javnih televizijah,” je bil kritičen Kacin. “To, da se oglasi s tvitom iz svojega doma, to ni funkcija prvega epidemiologa in zato tega, kar on tvita, ne bom komentiral,” je še dodal in za konec poudaril, da ne pristaja na to, da je celotna družba talec tistih, ki še vedno mislijo, da virusa ni.

Nina Žoher