[Video] Kaj bo pred preiskovalno komisijo razkril Franc Kangler?

Foto: Robert Fojkar

Preiskovalna komisija bo od različnih institucij zahtevala dokumentacijo, vezano na Franca Kanglerja, od Arhiva Republike Slovenije pa vso arhivsko dokumentacijo, v kateri se omenja nekdanjega agenta Službe državne varnosti Janeza Žirovnika, ki je danes sodnik. Danes je kot prvi zaslišan Franc Kangler, prenos pa lahko spremljate na drugem programu Nova24TV.

V petek se je na prvi, konstitutivni seji sestala parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega svetnika Franca Kanglerja, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Preiskovalno komisijo vodi poslanec SDS Žan Mahnič.

Zahtevali bodo vso arhivsko dokumentacijo agenta SDV Janeza Žirovnika
Danes smo imeli javni del zasedanja, kjer smo se seznanili z ustanovitvijo te preiskovalne komisije, našteto je bilo, s kakšnim namenom smo se ustanovili, in sicer gre za preiskavo sumov zlorab pravosodja, sumov vplivanja na policijo, na tožilce in na sodnike v primeru Franca Kanglerja,” je v petek na tiskovni konferenci povedal poslanec Mahnič in dodal, da so glede na vso dokumentacijo, ki jo komisija že ima, in glede na vse, kar so mediji že poročali, “sprejeli sklep o izvedenih pripravljalnih preiskovalnih dejanjih“. Preiskovalna komisija je tako določila, da za namene preiskave od PU Maribor zahteva vso dokumentacijo, ki se nanaša na zadeve Franca Kanglerja. “Enako komisija zahteva vso dokumentacijo, vezano na Franca Kanglerja, od Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru in od Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije. Prav tako pa zahtevamo dokumentacijo, ki se nanaša na zadeve Franca Kanglerja, od Okrožnega sodišča v Mariboru, od Okrajnega sodišča v Mariboru pa tudi od Vrhovnega sodišča RS,” je naštel Mahnič. Dodal je še, da bo komisija od Arhiva Republike Slovenije zahtevala vso arhivsko dokumentacijo, v kateri se omenja nekdanjega agenta Službe državne varnosti Janeza Žirovnika, ki je danes sodnik.

“Komisija je nekaj materiala za svoje delo že zbrala, in sicer smo vpogledali v gradivo, ki bo tudi podlaga za prvo ponedeljkovo zaslišanje, to pa je magnetogram 1. nadaljevanja 12. nujne seje komisije za peticije z dne 20. 1. 2016, magnetogram 1. točke dnevnega reda 8. seje Knovsa z dne 10. 4. 2019 in  magnetogram 2. točke dnevnega reda 11. seje Knovsa z dne 4. 6. 2019. Prav tako smo vpogledali v knjigo Zorana Šariča Županov boj – Franc Kangler zakulisje osebne in politične apokalipse, vpogledali smo tudi v gradivo Kangler Franca, ki je dostopno v internem sistemu UDIS, in v gradivo Franca Kanglerja, ki je na vpogled v varnostnem območju v arhivu preiskovalne komisije,” je naštel poslanec Mahnič. Kot je pojasnil, je preiskovalna komisija sprejela tudi sklep, da je na seznamu zaslišanih prič Franc Kangler, tako da bo v ponedeljek ob 8. uri zjutraj prvo zaslišanje, na katerem bo Kangler nastopil kot priča. Predsednik preiskovalne komisije je še napovedal, da bo preiskovalna komisija po zaslišanju opravila še eno zasedanje, na katerem se bodo dogovorili o dodatno vabljenih pričah.

Žan Mahnič preiskovalna komisija

Foto: Matija Sušnik, DZ

“Morda je malce nenavadno, da komisija po 14 dneh od ustanovitve začne z zaslišanji, ampak to je način mojega dela, da nalogo opravim hitro in učinkovito ter skladno s pravili, ki veljajo,” je povedal Mahnič in dodal, da je bila danes sklicana seja glede na gradivo, ki je na voljo. “Morda je delo pri moji komisiji nekoliko lažje od dela ostalih komisij, kajti druge komisije morajo čakati na gradiva mesece in mesece, pri nas pa je nekaj gradiva že bilo na voljo,” je povedal Mahnič, ki je še dodal, da vsak od članov komisije lahko predlaga dodaten seznam vabljenih prič.

Rok Kranjc

 • Andrej

  A Šarec še ni sporočil, da ta komisija ni veljavna, in da naj raje preiskuje kakšna “nevtralna” sodna ustanova? Čudno, da niti tega ni sporočil, da gre samo za poceni politične točke. Ja, mu ni treba, saj mu Zokijeva Ninamedija prav lepo kaže.

  • Vera

   Lažno prikazovanje anket .

 • bubamara

  Poslušam Kanglerja; če je polovica res kar pravi, smo ga najebali. Globoka država lahko vsakega državljana uniči, če se tako odloči.

 • Antonius

  Prva žrtev globoke države v nastajanju je bil umorjeni Kramberger, zadnja žrtev globoke države je pa dr. Milko Novič. Sodnik Radonjić je v intervjuju pri dr. Možini dovolj povedal, da v javnost prihajajo resnice, kako globoka država deluje.
  Maslešin pravorek *sfukati* je s pristranskimi ustavnimi sodniki zašel celó na Ustavno sodišče.
  Danes globoka država lahko *sfuka* vsakogar izmed drugorazrednih. Kdo pa ima denar, da se pritožuje do s politiko zasvinjanega Ustavnega sodišča?
  Mahnič naj pa z delom preiskovalne komisije pohiti, ker se šefi globoke države za oviranje izsledkov komisije, zlahka odrečejo Serpentinškovi koaliciji, razpustijo vlado in gredo z novimi lažmi na volitve.
  Ne bodo dovolili, da bi svinjarijo krivosodnih razgaljala ne bodi je treba parlamentarna komisija.

 • RATATA

  Sami kriminalisti se med seboj obkladajo.
  To so posledice komunistične diktature, ki je v svoje okrilje prevzela 3/4 ljudstva…. eni udbovci in sodelavci sdv, drugi pa špiclji… o komerkoli karkoli napišeš, se jih zraven najde enopar, ki jim kakšna resnica ni všeč…. kako boš lustriral potemtakem(?)
  Knjigo bi Kangler lahko napisal tudi sam in jo naslovil MOJ BOJ, naslov pa prevedel v nemščino. Bila bi uspešnica.

 • Vera

  Mahnič hitro in vestno dela, zato mu ne sme biti nihče nevoščljiv,če ima poslanko stanovanje v Ljubljani .

 • xtc

  Tulre bo tekel udbo d*** da se bo kadilo.