[Video] Kaj je na “tajni” novinarski konferenci povedal Robert Golob

Robert Golob (foto: sta)

V oddaji Kdo vam laže? s 17. marca 2022 se je voditelj oddaje in direktor Nova24TV Boris Tomašič lotil predsednika novooblikovanega izvenparlamentarnega Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Tomašič Golobu med drugim komentira višino njegove plače v času vodenja podjetja Gen-i ter da na svoje tiskovne konference vabi le določene medije.

V sredo, 16. marca 2022, je potekala “tajna” novinarska konferenca predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba, na kateri je Golob za izbrane medije obelodanil, kjer bo kandidiral in predstavil še nekaj imen kandidatov za poslance na aprilskih volitvah.

Tomašič je dejal, da se Golob izmika soočenjem, se skriva in sklicuje tiskovne konference samo za medije, ki mu le kimajo. “Zakaj? Ker nima nč pametenga za povedat,” meni Tomašič. Ravno tako Golobu očita, da stranka Gibanje Svoboda nekaj več kot mesec dni pred parlamentarnimi volitvami še vedno ni predstavila svojega programa. To naj bi informacijah iz Gibanja Svoboda bil predstavljen na konvenciji stranke v soboto 19. marca 2022.

Je pa zato na novinarski konferenci, ki sta se je udeležila 24ur in N1 Golob napovedal, da bodo na eni strani kandidirali zelo ugledni, na drugi strani pa sposobni strokovnjaki – ker to ne gre skupaj, je kritičen Tomašič.

da namerava kandidirati v dveh ljubljanskih okrajih. To sta Center in Šiška 1. Golob sicer prihaja iz Nove Gorice, a bo v obeh tamkajšnjih okrajih na listi Gibanja Svoboda kandidiral nekdanji župan Matej Arčon. “Odločili smo se, da bomo tam, kjer imamo močne kandidate, te uporabili z enim samim namenom: da dobimo čim več glasov za levo sredino. Temu smo podredili vse, tudi to, kje bo kdo kandidiral,” je pojasnil Golob.

V Ljubljani se obeta volilni spopad na levi

Golobov načrt je že obrodil sadove. V okraju Ljubljana Center kandidira tudi koordinator Levice Luka Mesec, očitno huda konkurenca pa je iz istega okraja pregnala predsednico SD Tanjo Fajon, ki bo namesto v okraju Ljubljana Center raje iskala srečo v Ljubljana Šiška 2. Gre za SD izvoljiv okraj. V koprive proti Mescu in Golobu so pri SD poslali ponosnega naslednika komunistične partije Marka Koprivca. Fajonova bo po drugi strani v istem okraju kot donedavni ljubljenec osrednjih medijev Ivan Gale, ki je bil v trenutku ustanovitve lastne stranke imenovane Naša prihodnost potisnjen na stranski tir. Po poročanju N1, Gale glede izbire volilnega okraja ni kalkuliral, temveč se je odločil za domači volilni okraj. V Ljubljani bo poleg Goloba kandidirala še novinarka RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek

Poleg Šetinc Paškove bodo za Gibanje Svoboda v Ljubljani kandidirali še zgodovinar Martin Premk, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Papič, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in nekdanja poslanka Zavezništva Alenke Bratušek Mirjam Bon Klanjšček. Ne gre pozabiti na izvršno direktorico Slovenske filantropije Terezo Novak, strokovnjaka za jedrsko varnost Miroslava Gregoriča ter podpredsednica stranke in nekdanja ljubljanska sodnica Urška Klakočar Zupančič.

Podpredsednica Janšo označila za diktatorja

Tudi Klakočar Zupančičeva se je v času epidemije covid-19 izkazala za ostro kritičarko vladajoče SDS in njenega predsednika Janše. Kakor smo na Nova24TV poročali, je nekdanja sodnica v objavi na Facebooku iz 27. novembra 2020 je znance opozarjala, da je policija poostrila nadzor na podlagi Janševe odredbe in napovedala, da bodo organi pregona izdajali globe, da bi “napolnili prazno proračunsko malho.” Za konec je dodala: “Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase.” V ločeni objavi je Klakočar Zupančič povedala, da ji je bolj všeč retorika Marka Potrča, ki je takrat postavljal Švedsko kot dober primer spopadanja s koronavirusom, kot pa “Beovič, Krek, Bregant, Kacin in, veliki diktator, Janša.” Pri tem je še zapisala: “Virus je pri nas dal polet zafrsutriranim osebkom s kriminalno preteklostjo in željo po zatiranju vsega, kar jim stoji na poti. In, seveda, hudo potrebo po maščevanju. Mi smo kolateralna škoda. Nič več.”

“Pa gospa Klakočar … gospa podpredsednica stranke – seveda kandidira, ki Janši pravi, da je fašist in diktator,” je Golobovo najavo kandidatov v Ljubljani komentiral Tomašič, in nadaljeval z adaptacijo napake v argumentaciji po Hitlerju na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Tomašič je na koncu zaključil, da je retorika Goloba in Klakočar Zupančičeve podobna Putinovi. “Takih se je treba bat!” je svaril Tomašič.

Peter Truden