fbpx

[Video] Kako je poslanec Robert Polnar razkrinkal Karla Erjavca, celo burek koalicijo in celo globoko državo

Foto: Nova24TV

“Karl Erjavec je z namenom, da bi postal predsednik DeSUS-a lagal. Slišali ste, da so se dogovorili, da bodo ostali v vladi in kaj se je zgodilo, ko je bil izvoljen. Erjavec je notoričen lažnivec. Zlagal se je že tolikokrat. Nezaupnico je namreč napovedal do božiča, do novega leta, po novem letu, je bila vložena, umaknjena zaradi okužb, zdaj bi jo spet vložili. V glavnem “afengunc” in povzročanje škode tej državi v času epidemije,” je kritično izpostavil voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič. V tokratni oddaji je Tomašič razkril, kako deluje globoka država, zakaj naša država ne more iti naprej in zakaj se ruši ta vlada.

Boris Tomašič je uvodoma spomnil na zgodovinsko razkritje Roberta Polnarja v Državnem zboru RS, ki je povedal, da so imeli poslanci poslanske skupine DeSUS, 23. oktobra, lani sestanek s takrat še kandidatom za predsednika stranke Karlom Erjavcem. Povedal je naslednje: “Med sestankom smo oblikovali dva sklepa s katerima smo se soglasno strinjali. Prvi sklep je bil, da stranka ostane v vladajoči koaliciji, ker je zahtevnost celostnega položaja v državi, tako epidemiološkega, gospodarskega kot socialnega takšna, da resnično nima nikakršnega smisla menjavati vlado. Drugi sklep na podlagi izkušenj poslancev je bil, da je sodelovanje v obstoječi koaliciji v redu. Predvsem je bila izpostavljena velika kooperativnost predsednika vlade in ministrov in ministric v tej vladi.”

Tomašič je v komentarju razkritja s strani Polnarja zatrdil, da je Erjavec z namenom, da bi postal predsednik DeSUS-a, lagal. “Slišali ste, da so se dogovorili, da bodo ostali v vladi in kaj se je zgodilo, ko je bil izvoljen. Erjavec je notoričen lažnivec. Zlagal se je že tolikokrat, nezaupnico je napovedal do božiča, do novega leta, po novem letu, je bila vložena, umaknjena zaradi okužb, zdaj bi jo spet vložili. V glavnem afengunc in povzročanje škode tej državi v času epidemije.” Polnar je namreč po besedah Tomašiča dobro povedal, kaj se je dogajalo dva dni po kongresu.  Povedal je, da je bil Erjavec 5. decembra, natanko 1 mesec in 10 dni kasneje, izvoljen za predsednika stranke. 7. decembra, dva dni kasneje, je prišel na sestanek s poslansko skupino, kjer je v roku ure in pol po opravljeni razpravi zahteval, da DeSUS takoj izstopi iz koalicije.

To po besedah Tomašiča predstavlja načelno, združevalno politiko na levici. “Karel Erjavec, Tanja Fajon, Marjan Šarec in Luka Mesec. Najprej se je prilizoval, da postane predsednik stranke, ko je postal,  je čez dva dni spremenil vse na glavo. Kapo dol Polnarju, res načelen človek.” Tomašič je priznal, da se pogosto z njim ne strinja, ampak kar se tiče načelnosti je izjemno načelen človek. “Karel Erjavec je pravo nasprotje Polnarja, je namreč nenačelen. Za svoje interese, da bo ugodil globoki državi, bo naredil karkoli,” je prepričan Tomašič.

Tomašič poudarja, da bi moral zaradi tega odstopiti predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel. “Zaradi tega bi se morala medijsko zatresti Slovenija, priti bi moralo do razsutja Erjavca in vseh, ki stojijo za njim, vključno s celo KUL koalicijo”. Voditelj oddaje je spomnil, da je Polnar razkril tudi to: “Svoja pričakovanja gradi (Erjavec)  samo na eni zadevi. Ta ena zadeva je revizijsko poročilo računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, ki so potekale marca in aprila leta 2020. Na podlagi te njegove trditve smo bili seveda vsi skupaj nekoliko začudeni, a jo je ta podkrepil s tremi tezami. Meni samemu se je čudno zdelo od kod on ve, kaj je napisano v revizijskem poročilu, ki je bilo še tajno.” Po besedah Polnarja je Erjavec zelo samozavestno povedal, da je prva teza tega revizijskega poročila popolna kompromitacija ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je hkrati predsednik parlamentarne stranke. “V poročilu naj bi pisalo, da sta bili pravilnost in smotrnost nabav opreme neustrezna. Druga teza je bila, da je kompromitacija ministra, zapisana v revizijskem poročilu računskega sodišča takšne intenzivnosti, da ga njegovi poslanci v državnem zboru sploh ne bodo mogli več braniti.” 

Poslanec Polnar je razkrinkal Karla Erjavca, celo burek koalicijo in celo globoko državo
Sedaj se pa začne kriminalka, poudarja Tomašič. Erjavec je namreč napovedal, kaj bo v revizijskem poročilu. “Vedel je kaj je notri in globoka država z vsemi priveski, ki se ji reče burek koalicija, so gradili na tem poročilu. Tudi namestnik Vesela je jasno povedal, kako so vsi delali to, kar je Erjavec povedal poslancem 7. decembra. Poročilo še danes ni javno, Erjavec pa je vse vedel.” Glede na to, da je Polnar razkril, da je Erjavec na sestanku dejal, da bo revizijsko poročilo računskega sodišča prišlo na plano v 14 dneh, je Tomašič izpostavil, da je očitno, da bi moralo poročilo priti na plano že lani. “Vemo kaj se je dogajalo potem. Prišlo je do zamenjave namestnika, tiskovna konferenca Vesela, cela ofenziva iz tega naslova. Mi smo bili krivi, ker smo razkrinkali, kaj se v ozadju dogaja. Poslanec Polnar je razkrinkal Karla Erjavca, celo burek koalicijo in celo globoko državo. Klobuk dol gospod Polnar. Ampak to še ni vse, Polnar je namreč še povedal naslednje: “Računsko sodišče je bilo po volji predsednika instrumentalizirano samo zato, da se je en lažnivi ekshibicionist lahko samoreklamersko uveljavil”.” Tomašič je poudaril, da je bilo to izrečeno zato, da bi se izvajal pritisk na poslance tako DeSUS-a, kot SMC-ja in vseh ostalih. Glede na to, da lahko v drugih medijih poslušamo, kako se lomijo roke na desni strani, je Tomašič izpostavil, da je to laž. “Res pa je, da Karel Erjavec laže, ko odpre usta. Kar spremljam slovensko politiko, nisem še videl človeka, ki bi toliko veliko in tako debelo lagal, kot Erjavec,” je zatrdil Tomašič.

Ni čudno, da ljudje ne zaupajo politikom, če je Erjavec ena glavnih medijskih zvezd
Erjavec je imel v torek sestanek s poslanci in sklical tiskovno konferenco ter povedal: “Moram povedati, da smo imeli zelo izčrpen in odprt pogovor. Odločitev je, da v naslednjem tednu vložim konstruktivno nezaupnico in sicer datum bo določen po jutrišnjem sestanku z koalicijo ustavnega loka. Veseli me, da je stranka oziroma poslanci stranke DeSUS, da so enotni, in da enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico, ki bo vložena v naslednjem tednu.” Tomašič je glede besed Erjavca zatrdil, da je res, da poslanci DeSUS-a podpirajo vložitev nezaupnice, ne pa tudi nezaupnice. Vložitev nezaupnice namreč podpirajo zato, da se čimprej pride na čistino in neha z lažnivimi nastopi, sramotenjem in uničevanjem naše politike. “Ni čudno, da ljudje ne zaupajo politikom, če je Erjavec ena glavnih medijskih zvezd.” Glede na to, da je Erjavec dejal, da bo vložitev nezaupnice stekla z 10 glasovi, ker ne rabi dokazovati, da ima zadosti glasov, je Tomšič zatrdil, da je dejstvo, da še ni nič dokazal. “Reče imam 42 glasov, a čakajte stavek prej, da ga podpirajo vsi poslanci DeSUS. Poslanska skupina DeSUS ima pet poslancev, člani DeSUS pa so štirje. Če bi ga vsi podpiral bi imel 43 glasov, kajne, pa temu ni tako!? Zakaj samo 10 podpisov? Da boste lahko še 14 dni lagali, kako jih imate dovolj. To ni res.”

Foto: Nova24TV

Tomašič je opozoril tudi na stisko Franca Jurše, ki se je nahajal poleg njega na novinarski konferenci. Jurša je sicer povedal naslednje: “V koaliciji KUL je več strank, verjetno bo vsaka stranka prispevala določeni podpis. Tudi z naše strani bo določen prispevek. Mi smo govorili tudi o neki varianti B. Kandidatu za mandatarja smo predlagali, da se konstruktivna nezaupnica vloži, da se preštejemo, koliko nas kje je in potem v kolikor pride do možnosti, da nezaupnica ne uspe, se bomo pogovarjali o tem v kakšni funkciji bo poslanska skupina DeSUS. Ob priložnosti sem že izjavil, da se mi kot poslanska skupina in stranka ne vidimo v ekstremni opoziciji.” Franc Jurša je po besedah Tomašiča človek, ki ne zna lagati in je človek, ki je lojalen. “Iz tega razloga je bil v nezavidljivem položaju, ni hotel direktno postaviti na laž Erjavca, zato je rekel poslanska skupina bo nekaj prispevala. Torej nekdo bo podpisal, ne pa vsi.”

Računsko sodišče bi moralo biti vrhovni revizor, najbolj poštena in verodostojna institucija v državi, ki nadzira oblast, če pravilno troši denar. “Zlorabljena je na vseh črtah,” je prepričan Tomašič. Vesel je po besedah Tomašiča pokazal, da ne spoštuje niti Državnega zbora RS, saj ni želel odgovarjati na vprašanja o svojem delu. “Polnar je povedal, da je Erjavec že 7. decembra napovedal, kdaj bo izšel osnutek poročila in da bo negativno za Počivalška.” Tomašič je v celotni zgodbi spomnil tudi na govor namestnika Računskega sodišča RS Jorga K. Petroviča. Ta je namreč povedal naslednje: “V tem konkretnem primeru je šel postopek tako, da sem dobil dva dela poročila v branje predhodno, celoten osnutek revizijskega poročila pa v četrtek , 17. decembra, v petek sem začel z branjem, v soboto pa so se pojavili že prvi medijski zapisi, da je poročilo pri meni. Presenečen sem bil, da je bila ta informacija dana v medije in zapis, da naj bi poročilo zadrževal. Praktično po dobrih 24 urah, ko je bilo uradno pri meni.”

“Kako je prišel v javnost podatek, da je poročilo pri Petroviču? Kdo je govoril, da gospod zavlačuje in ne želi podpisati poročila in tako naprej. Nato je sledila tiskovna konferenca Vesela, ki v prostem času opravlja funkcijo predsednika Računskega sodišča RS, češ mediji pritiskajo, mediji me napadajo. Zjokal se je skoraj, na nas je ciljal, da ga napadamo, v resnici je bil on tisti, ki je napadel svojega namestnika in mu očital stvari, ki niso bile resnične. Po dveh dneh pritiska na namestnika,” je Tomašič kritično zatrdil glede situacije, ki se je dogajala okrog Petroviča in Vesela.

Zakaj je Vesel po 6 dneh vzel zadevo namestniku?
Na seji odbora za notranje zadeve, ki je v ponedeljek potekala v državnem zboru je namestnik predsednika računskega sodišča Jorg K. Petrovič pojasnil potek dogodkov in običajno prakso obravnav revizijskih poročil. Izpostavil je tri pomembnejše vidike in povedal, da podatki za 124 revizij, ki jih je računsko sodišče objavilo v zadnjih dveh letih, kažejo, da je usklajevanje v povprečju potekalo 58 dni. Tukaj pa se je že drugi dan, potem ko je Petrovič prejel osnutek poročila, vršil medijski pritisk nanj. “Vesel je govoril, da se mu ni oglašal na telefon, prišlo je do tiskovne konference, odvzema pooblastil.” Vse to se je zgodilo v šestih dneh, čeprav povprečno traja 58 dni. “Zakaj je Vesel po 6 dneh vzel zadevo namestniku?,” je bil kritičen Tomašič.

Foto: Nova24TV

Tomašič: “Vesel je lagal češ da je bil gospod neodziven. Pika na i je bil odvzem pooblastil”
Sicer velja, da predsednik sodišča v to usklajevanje ni vključen, ne glede na to, koliko krogov usklajevanj poteka. Predsednik se vključuje v trenutku, ko vrhovni državni revizor in pristojni namestnik ne uspeta doseči soglasja. “Zakaj se je predčasno vmešal Vesel? Spomnimo se kaj je rekel Polnar. Nikoli se še ni to zgodilo. Vesel je lagal češ da je bil gospod neodziven. Pika na i je bil odvzem pooblastil.” Po tiskovni konferenci je namreč Vesel poklical Petroviča in mu povedal, da namerava revizijo prestaviti, ker enostavno ne more pristati na to, da si vzame dovolj časa za to, kar mora narediti. “Ker tega nisem želel spremeniti, sem bil obveščen, da bo poročilo preneseno kolegici. Izrazil sem mnenje, da se ne gre podrejati medijskemu pritisku, namera za odvzem vloge pristojnega namestnika mi je vprašljiva, zato ji nasprotujem,” je zatrdil Petrovič. 23. decembra je bila menjava izvedena. ” Vtis o tem, kdo je tisti ki laže, ki je izvajal pritisk in je škodljiv za državo, si ustvarite sami. Resnica pride na dan,” je izpostavil Tomašič in opozoril, da o tem ni bilo govora v medijih kot je Pro plus.

Nina Žoher