fbpx

[Video] Promocija neodgovornosti: Kljub enormnemu porastu okužb Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek nočejo uporabljati aplikacije Ostani zdrav!

Foto: Twitter

Število okuženih z novim koronavirusom še vedno narašča. Direktor klinike Golnik dr. Aleš Rozman je v torkovih Odmevih povedal, da je pred prihodom v studio izvedel, da smo že presegli rekordnih 2.200 okužb. Če smo pričakovali, da se bo vsaj sedaj politika poenotila in spodbujala ljudi k spoštovanju ukrepov za zajezitev virusa, smo se ušteli. Prvak LMŠ Marjan Šarec, predsednica stranke SD Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB Alenka Bratušek si namreč še vedno niso “uspeli” naložiti niti aplikacije Ostani zdrav, kako bi torej drugim državljanom predstavljali vzgled zaščitnega obnašanja?

V času, ko beležimo rekordno število okužb z novim koronavirusom je izjemno pomembno, da si naložimo aplikacijo za slednje okužb. Aplikacija nas namreč obvesti, če smo bili v stiku z okuženo osebo, zaradi česar je mogoče prilagoditi svoje vedenje in zaščititi svoje najbližje.

Za oddajo Svet na Kanalu A so opozicijski poslanci odgovarjali na vprašanje ali so si naložili aplikacijo za slednje okužb. Marjan Šarec je odgovoril, da si je ni naložil ob tem pa v pojasnilo oziroma opravičilo tega navedel naslednje: “Nazadnje je tudi predsednik vlade na Svetu za nacionalno varnost povedal, da ni učinkovita.” Tanja Fajon je navedla, da si je ni naložila ker je prostovoljna, Luka Mesec pa je ne uporablja, ker ne zaupa vladi. Alenka Bratušek poudarja, da si je ne bo naložila, dokler ne bo nedvoumno jasno, da ji minister za notranje zadeve Aleš Hojs pri gibanju ne bo mogel slediti.

Ker ljudje, ki bi morali predstavljati vzgled ne uporabljajo aplikacije, ne čudi, da enako ravnajo tudi njihovi najzvestejši podporniki. Dejstvo pa je, več kot je ljudi, ki si aplikacijo naložijo, večja je tudi njena učinkovitost. Gre namreč za pripomoček, ki uporabniku sporoči ali se je znašel v bližini okužene osebe. Gre za nekaj, kar v kombinaciji z upoštevanjem priporočil s strani posameznikov, pripomore k zajezitvi širjenja novega koronavirusa, posledično pa k varovanju zdravja nas in celotne populacije.

Dejstvo je, da aplikacija predstavlja dopolnilni preventivni ukrep, predvsem pa je v veliko pomoč epidemiologom, ki želijo čimbolj zaustaviti širjenje novega koronavirusa. Na prenosne pametne telefone si jo lahko naložimo povsem prostovoljno, a ob tem velja upoštevati, da je za uspešno preprečevanje širjenja omenjenega virusa potrebno še naprej vestno upoštevati vse preostale ključne preventivne ukrepe: ohranjanje varnostne razdalje, redno umivanje in razkuževanje rok ter nošenje zaščitnih mask.

Aplikacija deluje anonimno

Glede na to, da se po državah kot sta Nemčija in Švica radi zgledujemo in ju imamo za zgled demokratičnosti, je težko razumeti, čemu bi bila uporaba aplikacije problematična prav pri nas. Kot je v preteklosti pojasnila vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović, je aplikacija koristna za vsakega posameznika, saj bo z njeno pomočjo izvedel, da je bil v stiku z okuženim in bo lahko temu primerno ravnal. “To pomeni, da se bo oddaljil od ljudi, ki bi lahko zboleli za težjim potekom bolezni, poleg tega pa bo lahko zgodaj prepoznal svoje simptome in iskal zdravniško pomoč. Naprava, aplikacija, deluje povsem anonimno, o identiteti osebe ne ve ne tisti, ki je okužen ne tisti, ki je dobil informacijo, da je bil z njim v stiku. Niti oseba, ki je dobila podatek, da je bila z nekom v stiku ne ve, kdo je bila ta oseba, niti ne točno kdaj, in ne na katerem mestu.”

Bojana Beović (Foto: STA)

Obnašanje opozicijskih prvakov, razen Zmaga Jelinčiča, dokazuje, da jih v resnici celotna situacija, kjer je še posebej na udaru kader v zdravstvu, ne skrbi preveč. Namreč če bi jih, bi se obnašali zaščitno in k temu spodbujali tudi druge, tako pa se zdi, da je v ospredju le politični boj. Medtem se bolnišnice polnijo, zdravstveno osebje izgoreva in narašča število smrti.

Nina Žoher