fbpx

[Video] Kako se Pirc Musarjeva spreneveda o umazanih poslih svojega moža – tranzicijskega tajkuna, ve pa vse o Janši?

Nataša Pirc Musar se v javnosti spreneveda o poslih svojega moža - tranzicijskega tajkuna Aleša Musarja. (Foto: Zajem zaslona)

Gospoda Janeza Janše, gospoda Janeza Janše …” so bile najpogosteje izrečene besede Nataše Pirc Musar na televizijskih soočenjih, medtem ko se je na veliko sprenevedala o poslih svojega moža – tranzicijskega dobičkarja Aleša Musarja. Ta je na dvomljiv način služil milijone in ustvaril nepregledno hobotnico podjetij, med katerimi je lastniško povezana tudi kandidatka za predsednico.

Ko nenadoma odkriješ še eno vročo oboževalko. Ki o tebi ve celo več kot o svojem možu. Lepo, Nataša Pirc Musar,” se je Janez Janša odzval na lepljenko izjav predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, v katerih najpogosteje omenja prav Janšo. 

Omeniti velja, da Pirc Musarjeva to počne zavestno, da bi očrnila protikandidata dr. Anžeta Logarja in tako prikrila številne umazane poslovne prakse svojega moža Aleša Musarja. Zanj je namreč znano, da je po enakem ključu kot njegov poslovni mentor Darko Horvat, med tranzicijo stkal netransparentno hobotnico podjetij.

Spomnimo, da je bila s to hobotnico v oddaji Tarča soočena tudi Pirc Musarjeva, vendar je nonšalantno zatrdila, da operativnih poslov svojega moža ne spremlja in o njih ne ve ničesar. V povzetku analize so med drugim navedli, da so ob pregledu lastniške strukture podjetniškega omrežja ugotovili, da lastništvo Nataše Pirc Musar ne more na nikakršen način izključiti konteksta lastniških povezav z drugimi podjetji. Predsedniška kandidatka je torej lastniško in poslovno povezana s celotnim omrežjem, zato mora kot solastnica Ruske dače vedeti za delovanje drugih družb. Odločitev “ne vedeti” je protipravna in je kot taka lahko tudi indikator slamnatega lastništva.

Poslovna hobotnica Aleša Musarja v Bosni in Hercegovini ter Črni Gori, predstavljena v Tarči. (Foto: Zajem zaslona)

Pezdir: Musar posluje preko fiduciarnih računov ali pa v državah s posebnim davčnim tretmajem
Da Musarjeva hobotnica ni ravno transparentna, je ocenil raziskovalec arhivov, ekonomist in avtor knjige Vzporedni mehanizem dr. Rado Pezdir. Po njegovem je poslovanje razpršeno po toliko državah, da poslovanje teče s pomočjo nekih vzvodov, ki se jim reče fiduciarni računi, ali pa v državah s posebnim davčnim tretmajem. “Niti ne morem trditi, da se ta metoda, kako do lastniških deležev v podjetjih, kaj dosti loči od Aktive, vidi se namreč najrazličnejše konverzije dolgov, obveznic v delnice, menjave nekih delnic in podobno,” je še povedal Pezdir ter dodal, da ne drži ravno, da Musar po odhodu z Aktive ni imel nobene povezave z omrežjem Darka Horvata. Ob vsem tem je dejal, da podjetje Nataše Pirc Musar Ruska dača “v tem omrežju ni odvojeno in nepovezano podjetje“.

Denar, ki ga je dobil od prodaje podjetja v davčni oazi, je Aleš Musar prek Nemčije vložil v Rusko dačo, podjetje Nataše Pirc Musar. (Foto: Zajem zaslona)

Kaj reči ob vsem tem sprenevedanju in laganju Nataše Pirc Musar javnosti? Poleg tega, da evidentno laže tudi o plačilu dohodnine in prispevkov, se Pirc Musarjeva predvsem boji razkritja, da je predstavnica nesramno bogate elite, razglaša pa se za socialno čutečo levičarko. Je predstavnica tiste elite, ki se je v tranziciji po zaslugi pedigreja nesramno obogatila in imela hkratno pravosodno imuniteto pred pregonom.

Nekdanji predsednik Socialnih demokratov dr. Igor Lukšič je tako pravilno ocenil, ko je dejal, da levica v drugem krogu predsedniških volitev v resnici nima levega kandidata.

Sara Kovač