fbpx

[Video] Kakšen škandal: Švarc Pipanova protestirala proti predsednici Komisije, ko je poudarila, da Ukrajina mora zmagati!

Ministra Dominika Švarc Pipan in Klemen Boštjančič nista podprla ideje predsednice Evropske komisije, da mora Ukrajina v vojni zmagati. (Foto: Zajem zaslona)

Putin ne more zmagati v tej vojni in Ukrajina mora zmagati v tej vojni. To je povsem jasno,” je v svojem nastopu na Blejskem strateškem forumu, ki te dni poteka v Sloveniji, poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Obiskovalci so odobravajoče in pričakovano zaploskali z dvema izjemama. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in finančni minister Klemen Boštjančič sta se v prvi vrsti ploskanja namreč vzdržala in s tem upravičeno ustvarila vtis, da očitno navijata za drugo stran.

Več kot očitno je, kdo je v primeru rusko-ukrajinske vojne agresor in kdo je tisti, ki je tukaj žrtev. Agresor je Rusija, saj je Rusija tista, ki je z oboroženimi silami vkorakala na ozemlje suverene države in jo napadla. Ukrajina pa je tista, ki je bila napadena. Očitno pa sodeč po obnašanju to ni ravno jasno članoma vlade Roberta Goloba, saj je mogoče videti, da nad izrečenimi besedami predsednice Evropske komisije nista pretirano navdušena. Najverjetneje ni trebno posebej poudarjati, da gre za naravnost škandalozno obnašanje.

Spodbujanje miru in varnosti ter spoštovanje temeljnih pravic in svoboščin je le eden od ciljev in vrednot Evropske unije, katere članica je tudi Slovenija. Unija skupaj z mednarodnimi partnerji enotno obsoja Putinovo agresijo na Ukrajino. Ljudem, ki iščejo zatočišče, se tako zagotavlja potrebno podporo in pomoč tistim, ki iščejo varno pot domov. EU se je tako zavezala, da bo Ukrajini tudi v prihodnje zagotavljala močno finančno, politično in humanitarno pomoč ter uvajala ostre sankcije proti Rusiji in tistim, ki so ravno tako vpleteni v vojno.

Ursula von der Leyen je v vlogi osrednje govornice na tokratnem forumu poudarila, da Vladimir Putin ne sme zmagati vojne v Ukrajini, če želimo prispevati k ohranitvi temeljnih načel, kot sta pravica do samoodločbe in nedotakljivost meja. “Ukrajina pa mora zmagati v tej vojni,” je dejala jasno in spomnila na sankcije, ki jih je EU na račun invazije na Ukrajino uvedla proti Moskvi, prav tako pa tudi na izkazano finančno in vojaško pomoč napadeni Ukrajini. “Ukrajino bomo podpirali, dokler bo treba. To delamo za Ukrajino, to delamo zato, da bi ohranili evropske vrednote. Vendar pa to delamo tudi zato, da bi Rusiji in svetu pokazali, da ima kršenje mednarodno usklajenih pravil visoko ceno,” je še sporočila, navaja STA.

Pravosodna ministrica iz kvote SD poskuša upravičiti škandalozno ravnanje
Ker je Dominika Švarc Pipan ministrica za pravosodje, ki naj bi ji bilo spoštovanje vladavine prava eno od najpomembnejših načel, ne čudi, da kritika na račun njenega obnašanja še toliko bolj odmeva. Kakorkoli, Švarc Pipanova očitno poskuša sedaj opravičiti svoje obnašanje, češ, da ne more pri vsakem stavku ploskati. Prek Twitterja je, da bi se izognila valu obtožb, v angleščini zapisala naslednje: “Gre za edini stavek v govoru Ursule von der Leyen, kjer nisem ploskala.” Ob tem je pojasnila, da sama iskreno verjame v to, da v sodobnih vojnah ne more biti nobenih zmagovalcev in poražencev. “Vojne ne prinašajo zmag ali zmagoslavja, le uničenje,” je še dodala. Švarc Pipanova je še poudarila, da nikoli ne bo ploskala retoriki “zmagovanja vojn”, ampak le njihovemu koncu. “Ko smo priča mehanizirani brutalnosti, množičnemu pokolu in grozeči svetovni humanitarni, okoljski, gospodarski in socialni katastrofi, je idiom “zmage” neuporaben,” je še komentirala.

To, da ministra iz kvote vladnih strank na najvišje položaje imenujeta ljudi, ki so očitno rusofili, je škandalozno. S tem, ko namreč ne obsodiš agresorja, na nek način daješ vedeti, da je dopustno, da nekdo meni nič tebi vkoraka v suvereno državo in zahteva njeno ozemlje, pri tem pa pri doseganju cilja ne izbira sredstev. To je norčevanje iz Ukrajine, ki z bojem proti bistveno močnejši državi z vojaškega vidika sporoča, da se bori za svobodo svojih državljanov. Bori se torej za vrednoto, na kateri naj bi temeljila Evropska unija. Trpljenje Ukrajincev se lahko konča le s koncem bojev, ne pa s kapitulacijo države. To bi bilo lahko jasno vsakomur, ki ima nekaj kmečke pameti. Takšno obnašanje nedvomno ni v ponos vladi Roberta Goloba. Zelo težko si bo Golob na takšen način zgradil kakršen koli ugled na mednarodnem parketu.

Sara Kovač