fbpx

[Video] Fajonova se tudi tokrat ni uspela zadržati, da ne bi blatila svoje države; komisar Timmermans pohvalil slovensko predsedstvo

Tanja Fajon je večkrat poskušala očrniti Slovenijo v očeh Evrope.

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljal o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji. “Današnja razprava je nov poskus slovenske opozicije škodovati lastni vladi. Napadi postajajo čedalje bolj brutalni, a tudi prozorni, kot je bil tudi zadnji poizkus Tanje Fajon s tako imenovanim lektoriranjem poročila o obisku skupine v Sloveniji,” je dejala evropska poslanka Romana Tomc.

Stališče Sveta EU je predstavil minister za zunanje zadeve Anže Logar, obenem pa še govornik EK, zatem pa se je odvila razprava poslancev Evropskega parlamenta, v katero so bili vključeni tudi predstavniki iz Slovenije. Ob tem sta svoje mnenje glede razprave podali tudi slovenski evroposlanki: Tanja Fajon in Romana Tomc. Kot smo napovedali, je tudi tokrat Fajonova udrihala po vladi in izvažala laži, čeprav je na RTV dejala, da se drži tega, da notranjepolitičnih problemov ne izvaža v Evropski parlament.

Romana Tomc je dejala, da ima Slovenija nedvomno precej težav z vladavino prava, ki izvirajo iz prejšnjega sistema. “Ugotoviti razsežnost teh težav naj bi bil tudi cilj nedavnega obiska neformalne skupine odbora LIBE, žal pa so se namesto z resnimi težavami vladavine prava  ukvarjali predvsem z vprašanji delegiranih tožilcev in financiranja STA. Vlada je bila pri imenovanju tožilcev omejena s slovensko zakonodajo, iskanje rešitve je povzročilo zamude, ki pa ne bodo v ničemer vplivale na učinkovitost dela evropskega tožilskega organa, če bo za to volja. Vesela sem, da je zadeva rešena, tudi STA in s tem odprta pot za pregon vseh, ki so z evropskim denarjem goljufali in sredstva porabljali za razne sumljive in preplačane projekte.”

Romana Tomc

Napad opozicije
Današnja razprava je nov poskus slovenske opozicije škodovati lastni vladi. Napadi postajajo čedalje brutalnejši, a tudi prozorni, kot je bil tudi zadnji poizkus Tanje Fajon s tako imenovanim lektoriranjem poročila o obisku skupine v Sloveniji. Slovenija ima veliko težav z vladavino prava, ki izvirajo iz prejšnjega sistema. Imamo sodnike, šikanirane in preganjane, če se ne uklonijo sistemu. Imamo kriminal svetovne razsežnosti, pranje iranskega denarja, za katerega do danes ni odgovarjal nihče. Ob vseh težavah, ki v tem trenutku pestijo Evropsko unijo, je nesprejemljivo in skrajno škodljivo, da se Evropski parlament izrablja za namene notranjepolitičnih obračunavanj, je bila jasna Tomčeva.

Fajonova spet izvažala notranjepolitične v Bruselj, čeprav je zatrdila, da tega ne počne
Po pričakovanjih se je Tanja Fajon razgovorila o vladi Janeza Janše in povedala kup neresnic. Dejala je, da se že drugič v evropskem parlamentu govori o skrhani demokraciji v Sloveniji. “Marca smo govorili o političnem vmešavanju v svobodne medije, dejstvo, da že drugič govorimo o Sloveniji potrjuje, da je v državi nekaj resno narobe”, je dejala. Ni pa povedala, da so njeni evropski kolegi predlagali plenarno zasedanje, ki jim je ravno ona izvažala laži o nedemokraciji.  “Ne želim, da te razprave zvenijo kot kritika Slovenije in njenih ljudi, to, kar je povod teh razprav, je kritika slovenske vlade pod vodstvom Janez Janše”, a je ravno tako zvenelo. Dejala so evropsko politiko večkrat razburile provokacije, ko je Janša zavrnil evropsko parlamentarno delegacijo in se spustil v besedni boj na Twitterju in da so vili odzivi ogorčeni,  a je to le njena domišljija. Dogodke so namreč “komentirali” le njeni kolegi iz levega pola, nihče drug. Te teme so bile aktualne le v Sloveniji, zagotovo pa ne v Bruslju.

Timmermans pohvalil slovensko predsedstvo
Slovensko predsedstvo je pohvalil celo njen kolega Frans Timmermans. Dejal je, da izreka pohvalo slovenskemu predsedstvu, saj se je prav zaradi slovenskega predsedstva lahko pogajal v imenu celotne EU.

Sara Kovač