[Video] Katičeva dokazala početje KUL-ovcev: Hvalila ukrepe, dokler ni “ugotovila”, da so vladni, in bila takoj proti!

Podpredsednica SD Andreja Katič (Foto: Printscreen RTVS)

Tako imenovana opozicija KUL je sinoči dobila priložnost, da končno pojasni, kako bi ravnala drugače kot aktualna vlada, ki ji gre tako zelo v nos. Kdor si je pogovor ogledal, kamor so po dolgem času povabili tudi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, je lahko videl, da konkretnih predlogov na strani alternative KUL ni. Kot je na Twitter zapisal novinar Bojan Požar, če vprašanja niso poslana vnaprej, v živo pa še podvprašanja, potem Kulovci totalno zmrznejo. In zgodilo se je ravno to. Še posebej je nedvomno s svojim odgovorom izstopala podpredsednica stranke SD Andreja Katič, ki se ji je še posebej zataknilo okrog stališča glede silvestrovanja, saj je vmes spoznala, da se z vlado na neki točki le strinja bolj, kot je morda mislila sama.

Na vprašanje okrog silvestrovanja je nekdanja ministrica za pravosodje in obrambo Andreja Katič dejala, da je dejstvo, da si želimo druženja, a bi morali po njenem mnenju odgovorneje ravnati. “Mogoče še malce stisniti zobe, ampak samo če epidemijo, boj proti njej vodi stroka, ne pa politika. Potem verjamem, da bi tudi ljudje videli neko pozitivnost,” je zatrdila in dodala, da meni, da bi bilo nujno, da se silvestruje na odgovoren način s testiranjem vseh, torej tudi cepljenih.

Ko je voditeljica RTVS Lidija Hren poudarila, da testiranje vseh na silvestrovanjih sedaj velja, je na to Katičeva odgovorila, da sama meni, da ni tako. “Zdaj velja tako, kot je vlada sprejela. Torej zdaj se strinjate z vlado, kakor je sprejela?” je v nadaljevanju povprašala voditeljica, na kar je Katičeva odgovorila, da to pa ne. “Ne na takšen način,” je poudarila, da ne bi slučajno pri komu od gledalk in gledalcev ustvarila vtis, da se v resnici z aktualno vlado ponekod tudi strinja, čeprav v resnici se. Nato pa je še okrog prepovedi silvestrovanj na prostem dodala, da sama meni, da je na odprtih prostorih manjši prenos okužb.

Čeprav je KUL skupaj s sebi poslušnimi osrednjimi mediji tisti, ki prispeva k politizaciji covidne krize, je Katičeva zatrdila, da bi bilo nujno, da se to depolitizira. Vlado je tako okrivila, da je kriva za kaos in nezaupanje. Kot pravi, bi sami dali besedo stroki in začeli voditi pogovor z ljudmi, ki jih je strah cepljenja, in tistimi, ki imajo glede cepljenja dvome. Ker se opozicija KUL v tovrstne pogovore v realnosti ni vključila, je voditeljica Hrenova pripomnila, da bi lahko pogovore vendarle sprožili kot opozicija in ljudi prepričevali k cepljenju. Na to je Katičeva odgovorila, da so tovrstno početje tudi udejanjili. Četudi so kdaj k cepljenju pozvali, je dejstvo, da so s svojim ravnanjem povzročali ogromno razdora. Niso namreč zamudili priložnosti, da ne bi okrog ukrepov iskali dlake v jajcu, kar je seveda tudi prispevalo k nespoštovanju ukrepov s strani nekaterih posameznikov. Niso pa niti obsodili protestov sredi epidemije, kjer se ni spoštovalo ukrepov za zajezitev virusa, ravno tako pa se je grozilo s smrtjo. Seveda to ne čudi glede na to, da je bilo mogoče na protestih videti vidne predstavnike stranke SD. Med drugim predsednico Tanjo Fajon.

Ivan Gale in vodja SD Tanja Fajon na petkovem protestu. (Foto: Demokracija)

Sara Kovač