fbpx

[Video] Kdo vam laže: Intelektualka tedna je Maša Kociper!

Poslanka SAB Maša Kociper. (Foto: STA)

Vedno bolj priljubljena oddaja Kdo vam laže, ena prvih če ne prva resnično svobodna, demokratična, pluralna (kar v Sloveniji, žal, pomeni enako kot desna) politično satirična oddaja v Sloveniji, je ta teden postregla z resnično razpoloženima voditeljema Borisom Tomašičem in Aleksandrom Rantom, ki sta kakovost oddaje dvignila še na višjo raven.

V sredini oddaji Kdo vam laže sta voditelja Aleksander Rant in Boris Tomašič obdelala celo vrsto tem in odlično razgalila vso bedo slovenskega medijskega prostora. Od POP TV-ja in pretvorbe banalne novice o KPK v ekskluzivo, ki si zasluži dramatični ton glasu voditelja, manipulativnega poročanja iste televizije o aplikaciji, do Luke Mesca in Maše Kociper. Oddaja je vredna ogleda, zato tisti, ki si je še niste ogledali, pohitite. Spodaj prilagamo posnetek celotne oddaje.

Voditelja sta se najprej lotila dramatičnega poročanja POP TV o KPK, ki naj bi pričela preiskovati ministra Počivalška in ljudi okrog njega, čeprav gre za lanski sneg in za banalno novico, ker je celo novi predsednik KPK povedal, da to še ne pomeni, da je kdo kaj narobe zagrešil in da so se zadeve dogajale v kaotičnih razmerah, da ne omenjamo, da se je pod večino aneksov in pogodb podpisal Ivan Gale, ki je doslej veljal za žvižgača.

Naslednja tema je prav tako bil POP TV in njihovo manipulativno poročanje o novem ukrepu z aplikacijo, kjer so kot strokovnjake, da ukrep komentirajo, povabili same pristranske strokovnjake, od “odhajajočega ministra” Gantarja – do Nataše Pirc Musar, ki je odigrala vlogo “mnogih pravnikov s strokovnim mnenjem”. Izraz, ki so ga nekorektno uporabljali, je prisilna namestitev aplikacije, ko pa več kot očitno ne gre za to. Ukrep prej je bil, da nismo smeli prehajati občin. Zdaj jih še vedno ne smemo, razen če imamo nameščeno aplikacijo. To pomeni, da ukrep pač še vedno velja in da je, če imaš aplikacijo, to izjema, ko lahko greš preko meje občin.

Naslednji, ki sta se ga dotaknila, je bil te dni izjemno izpostavljen Karl Erjavec, ki je razložil, da želi, da Desus zapustiti koalicijo, ker se je ta vlada izpela glede rešitev epidemije. Rant in Tomašič sta duhovito opozorila, da ima zdravstveni resor prav Gantar iz DeSUS-a in se pošalila na račun tega, da bo na koncu, kot objektivno odgovoren za javno zdravje, navkljub kritiki najbrž tudi ostal minister.

Lotila sta se tudi Luke Mesca in njegove naravnost nore izjave, da nas vlada potiska na nek rob Evrope, da iz nas dela madžarsko vazalno državo, da nas bosta Italija in Hrvaška izigrali, da ne bomo mogli na odprto morje. Ob Luki Mescu je seveda težko ne biti ciničen, saj je diplomatska bera te vlade neprimerljiva s katerokoli preteklih levičarskih vlad, arbitražni sporazum je izgubil izbranec tranzicijske levice, levici pa sicer ni kaj preveč mar za slovensko mejo. Mesec je izjavil tudi, da so pred tem v Sloveniji napredovali ljudje po svojih sposobnostih, zdaj pa, da po zvestobi in strankarski prihodnosti, nakar sta ga voditelja popolnoma osmešila z naštevanjem vseh nesposobnih uradnikov levice, na koncu pa še omenila znameniti spor Rop – Janković, kjer Rop kriči, da ga je on nastavil.

Intelektualka tedna

Naslednje sta se lotila poslanke Maše Kociper, ki je postavila cel kup neumnih vprašanj in implicitnih trditev, ko je predsednika vlade, zasliševala, ali skuša vplivati na uredniško politiko POP TV-ja, če se je sestal z novim lastnikom, in tako naprej. Pri tem je uporabila izraz javna televizija, za POP TV, kar nima nobenega smisla, saj gre gre za zasebno televizijo. Če je z javno mislila namenjeno vsem, občo, je to tako ohlapno, da je tudi Nova24 TV javna televizija. Jasno je, da je Kociprova z javnim mislila “našo”, s čimer je mislila levičarsko, zakrivala pa z “ljudstvom”.

Ena kolosalnih neumnosti, ki jih je izrekla, je bila, da je nepristranskost nekaj subjektivnega, zato potrebujemo strokovnjake za objektivnost, da presojajo, kdaj je kaj objektivno in kdaj subjektivno. Levičarski strokovnjaki s FDV-ja, kot sta se izrazila, očitno presegajo naravo subjektivnosti oziroma se tega priučijo na študijih družboslovja.

Aleš Ernecl