fbpx

[Video] Kdo vam laže: “Janez Janša je za vse vas profesor v mednarodnih odnosih. Z ZDA bomo imeli dobre odnose, dokler bo Janša predsednik vlade!”

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (foto: Nova24TV)

Ko Janez Janša tvitne gre v “luft” ves svet, ne samo Slovenija. Janez Janša naj bi namreč čestital Donaldu Trumpu za zmago in to je po njihovih besedah katastrofa, ker mu je prehitro čestital. Čestita se namreč šele, ko se dejansko ve kdo je predsednik in kdo je izvoljen. V oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič črno na belem pojasnil, kaj je bilo v resnici v konkretnem tvitu napisano in sicer: “Precej očitno je, da so Američani izvolili Donalda Trumpa in Mika Penca za naslednja štiri leta. Več kot bo zamud pri štetju, več kot bo negiranja dejstev s strani mainstream medijev, večja bo zmaga predsednika.” Nato pa je čestital republikanski stranki za dober rezultat po celi ZDA. 

“Republikanska stranka je res presegla vsa pričakovanja in v senatu obdržala večino, zato jim je Janez Janša čestital,” je pojasnil Tomašič in ob tem poudaril, da je potrebno zavedanje, da je republikanska stranka sestrska stranke SDS. “Kaj pa se je sedaj iz tega tvita v Sloveniji naredilo? To je pa katastrofa, politična kriza. Koalicija zaseda, opozicija zaseda, strokovnjaki, intelektualci prihajajo k voditelju Urošu Slaku tipa Maksuti. Grozljivo, ne?”.

Vemo, da so so vsi to obsodili, da je to mednarodna sramota. 10 intelektualcev se je namreč po besedah Tomašiča podpisalo pod pismo, ki so ga naslovili na ameriško veleposlanico, ki je mimogrede dobra prijateljica ali pa zelo dobra znanka Donalda Trumpa. Slak je v napovedi prispevka na POP TV glede tega tvita dejal: “Odzivi na solo akcije predsednika vlade Janeza Janše na Twitterju se še kar vrstijo. Tudi v koalicijskih vrstah je veliko slabe volje. Da gre za mednarodni zdrs, tako v DeSUS in SMC pa tviter akcije so nedostojne in nepotrebne.” Tomašič je v nadaljevanju poudaril, da res ne ve, kaj v tem tvitu narobe, namreč Janša se je le opredelil in zapisal: “Super Trump bo zmagal”. “S strani mainstream medijev in opozicije smo poslušali štiri leta pljuvanja po Trumpu in Melaniji. Sedaj, ker pa je Janša rekel, da je prepričan, da bo Trump zmagal, pa vihar v šalici čaja. Zakaj? Zato ker je treba najti diskreditacijo Janše.”

Normalno je, da se sestrske stranke podpirajo

Po besedah Tomašiča je nekaj najbolj normalnega, da se sestrske stranke podpirajo. “Pred volitvami v Evropi je enkrat Angela Merkel podprla Janšo, pa je Janša podprl Plenkovića, Plenković Janšo itd. To ni nič takega. Nehajte afne guncati. Sploh pa ne vsi tisti, ki ste nažigali po Trumpu in hvalili Rusijo in Putina. Mimogrede, veste kaj je Putin rekel? Da Bidna ne bo priznal za predsednika, dokler ne bo uradnih rezultatov. Saj sedaj že vsi čestitajo Bidnu, pa sploh še ni konec.” Sicer pa se je na to temo oglasil tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da bi bilo na mestu, da se Janša javno opraviči Bidnu in slovenski javnosti. “Torej, če bi, pa ni, Janša Trumpu preuranjeno čestital za zmago, je to mednarodna katastrofa in zmota, če pa se ne opraviči novoizvoljenemu predsedniku Bidnu, kot je rekel Türk je pa to katastrofa za državo? Sedaj pa, da vam bo nekaj jasno. Joe Biden ni novoizvoljen predsednik ZDA. Ne verjamete? Med šest in enajst ameriških zveznih držav še nima končnih rezultatov.”

Joe Biden ni še, pa morda nikoli ne bo novoizvoljeni predsednik ZDA

V nekaterih državah se po besedah Tomašiča ponovno štejejo glasovi, v nekaterih se dela kompleten pregled glasovanja, ali so veljavne glasovnice, ali je vodni žig. “Kar nekaj goljufij je na vrhovnem sodišču, republikanskim nadzornikom volitev ni bil dovoljen nadzor volitev itd. Dragi moji POP TV, RTV Slovenija, Marijan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek, vsi, ki ste tako pametni, konec koncev tudi  Türk, Joe Biden ni še, pa morda nikoli ne bo novoizvoljeni predsednik ZDA. Sedaj pa bi se mu moral Janša opravičiti? Dajmo enake vatle za vse. Če se Trumpu ne sme čestitati prezgodaj, se tudi Bidnu ne sme čestitati prezgodaj,” je bil jasen Tomašič in ob tem dodal, da je možno, da vrhovno sodišče v določenih zveznih državah zahteva vnovične volitve.

“Kaj, če bo revizija štetja pokazala kaj drugega, pa bo Trump predsednik? Kaj bo pa potem? Kdo se bo potem opravičeval? Ne boste se, ker vam gre le za to, da delate zdraho v koaliciji in sestavljate novo vlado. Poskušate le zanetiti spore,” je poudaril Tomašič in še enkrat dodal, da Janez Janša ni čestital Trumpu za zmago. “Razen, če imate druge dokaze, ker tega na Twitterju ni videti.”

Janez Janša je profesor za vse vas po vrsti v mednarodnih odnosih

Tomašič se je obregnil ob poročanje medijev glede Janševega tvita in poudaril, da Janša nikdar ni rekel, da je kritičen do rezultatov ameriških volitev. “Janša je le kritičen do tega, da rezultatov še ni in da se ne ve kakšni bodo. Razglasitve rezultatov še ni bilo, zato do tega ne moreš biti kritičen. Kritičen je, da CNN in FOX News pišejo o tem, pa naši mediji. Kaj bodo Šarec, Fajonova, Slak, Türk rekli, če Biden ne bo predsednik?” Tomašič je izpostavil, da kljub temu, da je Slak namigoval kakšna škoda naj bi nastala zaradi tega tvita je dejstvo, da temu ni tako, Janša je namreč poudaril, da ZDA ostajajo strateški partner Slovenije ne glede na to, kdo bo predsednik.

“Dajte razmišljati širše in ne omejeno s tem, samo da ni Janša. Osem let mi nismo imeli nobenih dobrih odnosov z ZDA. Pod levimi vladami nič. Pride na oblast Janša in odrešilna koalicija za Slovenijo v teh kriznih časih, puf pride zunanji ameriški minister na obisk v Slovenijo. Pričenjajo se izboljševati odnosi z ZDA, nehamo se naslanjati na Rusijo. Vi pa govorite o škodi, ker je Janša nekaj tvitnil. Janez Janša je profesor za vse vas po vrsti v mednarodnih odnosih. Z ZDA bomo imeli dobre odnose, dokler bo Janša predsednik vlade. Če bo pa kdo drug, bomo pa v Rusijo hodili. Kaj želite imeti tukaj ZDA ali Rusijo?”

Nina Žoher