fbpx

[Video] Kdo vam laže? Ko Google Translate namesto prevajanja začne širiti lažne novice o napadih policije na protestnike!

Foto: Nova24TV

SD skrbi za intelektualne presežke. Na Twitterju so namreč objavili filmček o tem, zakaj mora minister za notranje zadeve Aleš Hojs oditi. Minister Hojs mora po njihovo oditi zato, ker je dovolil manifestacijo ustaštva. Paul Joseph Goebbels bi bil ponosen na vas,” je glede prispevka SD komentiral voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič in ob tem dodal, da je to preseglo najbolj temačne misli enega sprevrženega propagandista. “Aleš Hojs ni nikoli podpiral ustaštva, ni ga dovolil, pod nič se ni podpisal. Lažete,” je bil jasen. 

Po besedah Tomašiča je glavni problem, da parlamentarna stranka to jemlje resno. “Oni jemljejo to kot resen problem in ne upoštevajo dejstev in sicer, da tega sklepa, odloka ni podpisal minister, da on s tem nič ni imel in da je sklep, da je lahko koncert Marka Thompsona posledica odločitve upravnega sodišča.” Na to je gost oddaje Aleksander Rant pristavil: “Kdaj pa so se nasledniki komunizma oziroma marksizma sploh ukvarjali s tem kaj je res in kaj je prav? Kdaj?”

Rant je spomnil, da se je celotna zadeva v zvezi s koncertom Thompsona pričela v času mandata Mira Cerarja. Koncert je v vlogi načelnice mariborske upravne enote prepovedala Ksenija Klampfer, ki je za to za nagrado dobila ministrski stolček na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Ta zadeva je šla nato na upravno sodišče in upravno sodišče je odločilo, da je naredila narobe. Nato se je slučajno zamenjala vlada in sedaj je Hojs kriv za vse. Ljudje, Upravno sodišče RS je odločilo, da je bila prepoved koncerta Thompsona nezakonita in en uradnik na Ministrstvu za notranje zadeve je spisal sklep, da je lahko, ampak ga ne bo.”

Na ta način lahko mislijo, da imamo v Sloveniji diktaturo

V tujini ljudje uporabljajo Google prevajalnik, ko želijo vedeti, kaj se dogaja v Sloveniji. Tako vzamejo slovenski članek, ga vnesejo v prevajalnik, ki sicer z nekaj napakami, vsebinsko prevede besedilo. Tomašič je spomnil na to, kako so levičarji povsem spremenili Googlov algoritem prevajalnika. “Po ocenah policije se je zbralo približno tri tisoč protestnikov,” se je namreč začel stavek, ki relativno dobro okarakterizira način poročanja o petkovih protivladnih protestih.

vir: google translate

A prevod iz slovenščine v angleščino je bil vse prej kot natančen. Niti ni šlo za slovnične napake, ali problematično sintagmo. Prevod je bil čisto nekaj drugega od izvirnika. V prevodu je namreč pisalo, da je policija v protiizgredni opremi napadla zbrane na petkovem shodu in jih na stotine odstranila s tovornjakom. Po besedah Ranta je nekdo skalkuriral Googlov algoritem v Sloveniji, ko sta policija in protestniki omenjena eden za drugim v stavku. “Prepričan sem, da si je to privoščil eden izmed administratorjev pri Googlu v Sloveniji. Vprašanje, kaj vse se še dogaja. Na ta način lahko v tujini mislijo, da v Sloveniji vlada diktatura,” je pritrdil Tomašič.

vir: google translate

“SD se zaletava v to vlado in govori o fašistih. To so pač njihove standardne floskule.” Uporabnik Libertarec jim je na Twitterju odgovoril, da so obsedeni s preteklostjo. “Poslanec Matjaž Nemec, človek, ki je za javno šolstvo, proti zasebnemu šolstvu, maturo je končal na zasebni šoli pri 27 letih, diplomiral in magistriral je na zasebni šoli, je na to odgovoril, da se oglaša tisti, ki se vsak dan znova prebudi v letu 1988. Sam sem na Twitterju glede tega pristavil: To piše član stranke, ki je zazrta v prihodnost in ob tem objavil sliko, kako se ponosni nasledniki komunistov klanjajo Borisu Kidriču. Torej človeku, ki je napisal, da naj se pospeši čiščenje,” je komentiral Tomašič in ob tem dodal, da ga je nekdo od kolegov opomnil, da se je zatipkal, ko je glede članov stranke SD napisal, da so zazrti v prihodnost.

“Prav je zažrti v prihodnost. Realno očitati Janezu Janši, da se je zataknil v letu 1988, medtem ko si v vili, ki si jo sicer dobil na legalen način potem, ko si zamenjal ukradeno vilo za to vilo, se klanjaš Kidriču, romaš na Dražgoše, je malo perverzno,” je prepričan Tomašič.

Gre za zavestno manipulacijo
V nadaljevanju se je Tomašič obregnil ob poročanje nacionalne televizije RTV Slovenija glede Dneva vrnitve Primorske k matični domovini, kjer je bilo govora o tem, kako naj bi bil fašizem na pohodu. “Ne morem verjeti. Ob prazniku na katerega bi morali biti vsi ponosni leta 2020 poslušamo zlonamernosti. Manica Ambrožič vi ste odgovorna urednica, vi ste to dovolili. Po mojem mnenju je bila dežurna urednica Eugenija Carl ali Mojca Pašek Šetinc.”

Foto: Nova24TV

“Prvič, da se zmenimo. Leta 1945 ni prišla osvoboditev, ampak je enega okupatorja- fašiste zamenjal drug okupator komunisti. Bolano je že govoriti, da so na italijanski strani fašisti s Salvinijem na čelu, ampak govoriti, da so fašisti tudi na slovenski strani s to vlado, je pa višek,” je izpostavil Tomašič.

vir: google translate

Rant se je odzval na komentar filozofa Mirta Komelja, ki opaža fašizem v Sloveniji in v poduk pristavil, da je potrebno zavedanje, da vsi ljudje, ki prihajajo iz levice mislijo, da so vsi ostali neumni in da ne znajo odločati o svoji prihodnosti, zato se sami čutijo poklicane, da nam povedo, kako je potrebno živeti.

vir: google translate

Komelj po prepričanju Tomašiča sam po sebi ni problem. “Če se zapre v sobo, govori neumnosti, piše knjige, to ni problematično. Problem je, da je to oseba, ki komentira en praznik na katerega bi bili lahko ponosni in ga je kot praznik uvedla Janševa vlada. Vlada za katero pravijo, da je fašistična,” je izpostavil Tomašič in takšno poročanje označil kot pokvarjeno manipulacijo. “Gre za zavestno manipulacijo.”

Tomašič je prepričan, da bi bilo veliko bolj primerno, če bi za komentar povprašali nekoga, ki je fašizem doživel in sicer Borisa Pahorja.

vir: google translate

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič je postala tokratna zmagovalka rubrike Intelektualec tedna, za prihodnji teden pa so nominirani: Tanja Fajon, Marko Bandelli in Jani Möderndorfer

Nina Žoher