fbpx

[Video] Kdo vam laže: “Luka Mesec, nehajte lagati na televiziji, ki jo moramo plačevati vsi”

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Zajetje zaslona)

Voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič v tokratni oddaji komentira nastop prvaka Levice Luke Mesca v oddaji Politično s Tanjo Gobec. Mesec je skupaj z obrambnim ministrom Matejem Toninom spregovoril tudi o stanju epidemije in ukrepih. Tomašič je kritičen do Meščeve izjave, da so starejši nad 70 let najslabše precepljeni in s tabelo NIJZ omenjeno trditev postavi na laž. Izpostavi, da je bilo z enim odmerkom cepljenih nekaj manj kot 20 odstotkov starejše populacije. Starejši so v splošnem bolj precepljeni, v starostni skupini nad 75 let je bilo namreč cepljenih približno 50 odstotkov. V nadaljevanju je še kritičen do voditeljice Tanje Gobec, ki bi se po njegovem mnenju morala opravičiti za obtožbo, da je minister Cigler Kralj zagotovil tisoč dodatnih postelj na račun smrti oskrbovancev, medtem ko je sam uredil koncesije za gradnje novih domov in oddelkov. 

Prvak Levice, Luka Mesec je prepričan, da je napovedano novo zaprtje posledica “katastrofalne vladne strategije cepljenja” in odločitve, da ne bodo nabavili vseh možnih cepiv. Tomašič izpostavi, da je Mesec ponovno izrekel laž. “Res je, če bi bili do danes zadostno pocepljeni, tega lockdowna ne bi bilo,” se strinja in obrazloži, da to ni posledica katastrofalnih odločitev vlade. “V resnici je to posledica rušenja, nagajanja, nasprotovanja ukrepom, levice in njim sorodnih strank,” je dodal. Glede strategije cepljenja pa Tomašič še obrazloži, da ima Slovenija trenutno naročenih več kot sedem milijonov cepiv za popolno precepljenost vseh državljanov.

Pojasnjuje, da očitano decembrsko naročilo danes ne bi spremenilo ničesar, saj tisto kar je naročeno od Pfizerja, še ni dobavljeno. “In to je tipično politikansko zavajanje,” je komentiral Meščevo izjavo. Tomašič še poudari, da smo naročali cepivo na več koncih, kjer koli smo ga lahko. “Pfizer pa je ta cepiva dostavil šele v juniju, takrat ko bi morali biti že vsi precepljeni.” Kot poudarja, bi v tem primeru bile za nastalo situacijo krive vse države Evropske unije, češ, da ne znajo cepiti in so nesposobne. “Če pa imaš takšno opozicijo, ki se ne želi pogovarjati in sodelovati, je potem lahko še samo še slabše.”

Mesec pravi, da so 70-letniki najslabše precepljena generacija, podatki pa kažejo drugače
“70-letniki so, mislim da po podatkih NIJZ, najslabše precepljena generacija in so ena najbolj rizičnih skupin,” je dejal Mesec. Tudi to trditev označi Tomašič za laž. Prikaže tabelo NIJZ in izpostavi, da je bilo z enim odmerkom cepljenih nekaj manj kot 20 odstotkov starejših. Medtem pa so še starejši bolj precepljeni, saj se je z enim odmerkom do sedaj cepilo 50 odstotkov starejših od 75 let. Tomašič še dodaja, da se je strategija cepljenja kasneje res nekoliko spremenila, saj je stroka ugotovila, da so starostniki med 60 in 65 leti bolj ogroženi, zato so omenjeni skupini dali prednost.

Delež cepljenih v posamezni starostni skupini (Foto: Zajetje zaslona)

V nadaljevanju Mesec poudarja, da represivni ukrepi ne učinkujejo in izpostavi, da bomo imeli kmalu ponovno maske na prostem in zaprte šole. “Represivni ukrepi ne koristijo, če ni zaupanja javnosti,” je poudaril in se nanašal na nemško študijo. “Proti koroni se ne da boriti z represijo, mislim da je zadnje leto živ dokaz tega in me žalosti, da bomo v bistvu nekak s to strategijo nadaljevali, ki je bila do sedaj očitno neučinkovita,” je še dejal. Tomašič poudarja, da obvezno nošenje maske ne pomeni, da gre za represijo, temveč le za spoštovanje ukrepov, za katere najde primerjavo z nasvetom “ne skači pred avtobus, ker te bo povozil” in bi oseba skočila pod avtobus, ker ni zaupala vladi.

V nadaljevanju oddaje je Tomašič bil kritičen do Gobčeve, ki v nasprotju z Mescem, ministru Toninu ne dovoli, da bi predstavil številke o cepljenje. “Te številke ne bodo pomagale,” mu je odvrnila. Ne zdi se mu prav, da voditeljica televizije, ki jo plačujemo vsi, Toninu ne dovoli pokazati številk, ki bi Meščeve izjave postavile na laž.

Oddaja Politično (Foto: Zajetje zaslona)

V nadaljevanju je bil Tonin precej kritičen do Mesca, poudaril je, da njegova politična opcija v desetih letih ni bila sposobna razrešiti vprašanja mest v domovih za starejše. “Naš minister je sedaj razpisal tisoč dodatnih postelj, levica pa jih je v desetih letih uspela zagotoviti 300.” Tudi tukaj je kritičen do Gobčeve, ki mu je odvrnila, da je omenjen prostor nastal po tragičnosti. “Zaradi tega napada novinarke, se je Tonin znašel pred medijskim napadom neupravičeno,” pojasnjuje Tomašič in pove, da te proste postelje niso nastale na račun umrlih, temveč na račun gradnje in zagotavljanje dodatnih prostorov – tudi na podlagi koncesionarjev.

Mesec je Toninu v odgovor dejal, da niso bili v nobeni vladi
Kot smo že omenili je bil Tonin kritičen do nekdanje politike levice kot celote, a mu je Mesec odgovoril: “Tega ne bom komentiral, mi nismo bili v nobeni vladi.” Levica je vsekakor bila del vladne koalicije, res pa je, da niso nikoli z ministrom pokrivali resorja, ki pokriva oskrbo starejših. “Ker si niste upali,” je še kritičen Tomašič in izpostavi, da so bili v vladi Marjana Šarca dejansko “nadstranka”, saj je Šarec v večini primerov upošteval njihove predloge, kljub temu, da niso imeli ministra.

Sara Rančigaj