[Video] Kdo vam laže: “Ne glede na starost in spol, če nekdo krši javni red in mir in ne spoštuje policije, mu policija pač pomaga, da se umiri!”

Foto: Nova24TV

V javnosti je odjeknila zgodba, da imamo policijsko državo, ki je mladoletnico uklenila, zbila na tla, onemogočila njeno dihanje. Skoraj bi umrla zaradi silnega nasilja, zgolj zato, ker ni nosila zaščitne maske. To je zgodba, ki so ji koritarski mediji prisluhnili, ampak v resnici ni bilo popolnoma tako. “V resnici je ta gospodična del skupine antimaskarjev, ki odločno protestirajo proti nošnji mask. Ne samo, da protestirajo, tudi izzivajo in hodijo po trgovinah kot Nikita Xever,” je v oddaji Kdo vam laže komentiral voditelj oddaje Boris Tomašič. 

Antimaskarji po besedah voditelja oddaje Kdo vam laže? Borisa Tomašiča predstavljajo ljudi, ki provocirajo druge. “V tem primeru je gospodična šla na avtobus, napadla šoferja in ga zmerjala. Napadala pa je tudi sopotnike. Ko so poklicali policijo, se ni želela legitimirati. Ko so ji rekli, da naj se umiri, se ni želela umiriti. Ker je zmerjala policijo, so ji na koncu rekli, da naj gre dol z avtobusa. Ker ni hotela z avtobusa, so ji pri tem malo pomagali. Zelo nežno, za moj okus prenežno. Očitno neke resne vzgoje doma ni imela, zato se tako obnaša v javnosti.”

Dve nosilni temi sta bili v nasprotju ena z drugo
“Za Pro Plus, za enega najbolj koritararskih medijev, je to novica dneva,” je bil kritičen Tomašič in pri tem opozoril na njihov napovednik prispevka, ki je bil sam po sebi v nasprotju z drugo nosilno temo. “Incident z vklenjenim dekletom, mladoletnica trdi, da so jo policisti na silo zvlekli z avtobusa in ji nadeli lisice, ker ni nosila maske. Toda kaj je res in kako dogodek pojasnjuje policija?,” so zatrdili uvodoma, nato pa v drugi nosilni temi poročali o grožnjah, kletvicah in izbruhih, ki so jih deležni vozniki avtobusov.

Foto: Nova24TV

“Dve nosilni temi sta si bili v nasprotju. Odprt sem sicer do različnih pogledov. Če nekod misli, da je nošnja maske neumnost, mu je ni potrebno nositi doma, v javnosti pa, saj je takšen predpis. Vseeno pa ti to ne daje pravice, da si nesramen do šoferja in ga zmerjaš,” je bil jasen Tomašič.

Tomašič je poudaril, da se je očitno takratnemu uredniku Dragu Kosu zdelo pomembno, da poudari del, da sta dva policaja z avtobusa zvlekla mlado punco in sta bila groba. “Izkazalo se je, da ni res in, da je punca nevzgojena in nesramna, policisti pa so samo posredovali tako, kot posredujejo večkrat ob vikendih, ob petkih, sobotah, ko so mladoletni nesramni in kršijo javni red in mir. Policija kdaj tudi koga vkleni. To se dogaja večkrat na teden, včasih tudi večkrat na dan.” Ne glede na starost in spol, če nekdo krši javni red in mir in ne spoštuje policije, mu policija pač pomaga, da se umiri,” je bil jasen Tomašič. “Naši policaji so znani po tem, da so nežni. Močno dvomim, da sta bila pretirano groba z njo.” Pro Plusu in nacionalni televiziji je Tomašič v poduk povedal, da so krivi, ker pozivajo in dajejo pomembnost nekim marginalcem, ki izzivajo in provocirajo, namreč zaradi tega prihaja do tega, o čemer so poročali v drugem prispevku. “Namesto, da bi pozivali k spoštovanju ukrepov, podpirate smrklje, ki iščejo pozornost in provocirajo”. 

V nadaljevanju se je Tomašič obregnil ob nastop poslanca Marka Bandellija na 24UR Zvečer, kjer se je ta v studiu soočil z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsem. Bandelli je namreč sprva zatrdil, da ukrep policije ni bil primeren, nato pa, da je prepričan, da je policija postopala tako kot mora po pravilih. “Bandelli sam prizna, da so policaji opravili delo po pravilih, hkrati pa pravi, da je nedopustno, da so jo vklenili!? Ne razumem. Zakaj ne bi bilo treba? A ste bili tam gospod Bandelli, da veste, da ne bi bilo treba? Mlada punca je lahko zelo agresivna, lahko povzroči marsikaj. Ne vem, kako veste, da je ni bilo potrebno vkleniti.”

Policisti zgolj opravljali svoje delo
Ker je Bandelli zatrdil, da bi lahko upoštevali, da gre za najstnico, je Tomašič pripomnil: “A ker je najstnica lahko počne kar hoče? Meni to ni jasno. Dva dni pred polnoletnostjo lahko počne kar želi ne glede na predpise? Policaji pa ne bi smeli ukrepati po pravilih. Ta je bosa, gospod Bandelli.” Tomašič poudarja, da so policisti zgolj opravljali svoje delo in njihova naloga je vzdrževanje reda in miru. “Kam bi prišli, če bi vsak delal kar želi, policija pa ne bi smela nič narediti? Imeli bi anarhijo, kaos.  A to hočete? Kapo dol policistom! Opravili ste svoje delo profesionalno.”

 

STA je objavil novico z naslednjim naslovom: “Slovenija med članicami EU, ki so v pandemiji najbolj nesorazmerno omejile svoboščine”. “Ko preberete ta naslov si mislite, da je to ugotovila ali Evropska unija ali ena izmed relevantnih organizacij. Ko pa greš gledati ugotoviš, da sta to v resnici zapisali dve marginalni organizaciji Greenpeace in Civil Liberties Union for Europe. Slovenija je glede na medicinske posledice med najuspešnejšimi državami v boju proti covidu-19, hkarati pa tudi med zelo uspešnimi državami pri obnovi gospodarstva oziroma pri boju s posledicami. Ampak tole, moja državna STA, ki je plačana iz državnega proračuna, je pa nesramno, podlo. Ne vem, zakaj morate to delati?”  

Nina Žoher