fbpx

[Video] Kdo vam laže?: Repovž na RTV Slovenija vleče paralele med zdravnico in direktorjem STA!

Voditelj oddaje Kdo vam laže! Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Glede na to, da torkovi interpelaciji v četrtek sledi nova, nato pa še ena v ponedeljek, se najboljši strokovnjaki za politični marketing že nekaj časa sprašujejo, kaj poskušajo v opoziciji s tem doseči. Si želijo pokazati, da so totalno nesposobni in da nimajo več nobenih ambicij za doseganje boljšega rezultata na naslednjih volitvah? “Te interpelacije so povsem neproduktivne, še posebej pa zato, ker si sledijo ena za drugo,” je prepričan voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič.   

Boris Tomašič sicer poudarja, da ima opozicija pravico do interpelacije. “Tej pravici ne oporekam, čeprav mi je naporno 15 ur komentirati vašo prazno besedičenje. Ampak to je moj problem tako, da ne bom jamral. Bi pa imel skupaj s sovoditeljem Aleksandrom Rantom prošnjo, da se v prihodnje načrtuje po eno interpelacijo na teden in ne več.”

V nadaljevanju je Tomašič spomnil, da je v soboto minilo eno leto odkar je prisegla nova vlada potem, ko je Marjan Šarec pobegnil in se predal. V luči tega se je navezal na nedavno oddajo Politično s Tanjo Gobec, kjer so ponudili “strokovno” analizo delovanja vlade. “Resnično je poskrbela za “jagodni” izbor strokovnjakov,” je bil kritičen Tomašič. S tem se je seveda navezal na urednika Mladine Gregorja Repovža v vlogi komentatorja.

“Gre za objektivnega človeka, znanega analitika, ki sploh ni politično zaslepljen,” je poudaril in podal nasvet voditeljici politične oddaje, da naj poskuša voditi oddajo na takšen način, da povabi goste in goste sprašuje, ne pa da vnaprej poda svoje prepričanje, kako naj bi bilo. Gobčeva je namreč dejala, de je bilo pred letom rečeno, da ne bo šlo za ideološko vlado, ampak prehodno, kot da bi bila tehnična. “Je pa to leto politične vlade v vseh smislih z vsemi ideologijami,” je navedla. Tomašič je prepričan, da je takšen uvod nedostojen za novinarko. “To ni vprašanje, to je trditev. Nato pa date besedo Repovžu!? To ni korektno, to ni pošteno, pa še res ni,” je poudaril.

Tomašič je sicer izpostavil, da nima nič proti temu, da tudi Repovž pove svoje mnenje, a se mu vendarle ne zdi primerno, da ga na nacionalko povabijo kot komentatorja. “Nacionalka, ki vabi “nepristranske” strokovnjake vendarle dobi na leto 100 milijonov našega denarja, na njej pa je zaposlenih 2286 ljudi,” je bil kritičen. Tomašič se je najprej obregnil ob trditev Repovža v uvodu oddaje: “Po prvem letu se je izkazalo vse tisto, kar je bilo po zadnjih volitvah navedeno kot razlog, čemu ni mogoče iti v koalicijo z Janezom Janšo in SDS. Dobili smo vlado, ki jo vodi populistični avtokrat in je izkoristila epidemijo za politične spremembe. Živimo v neki popolni presiji. Slovenci ne potujemo toliko naokrog. Sam sem imel priložnost biti v tujini v tem času in nikjer nisem doživel takšne neverjetne presije, izrednega stanja.” Tomašič se je vprašal, kje za vraga ima Repovž izredno stanje? “Razumem, da je Repovž politični navijač svoje politične opcije, ampak ne pa kvasiti neumnosti. Kakšna represija je v tej državi? A to, da je omejitev gibanja? Ja, epidemijo imamo, ukrepi pa so zato, da omejijo širjenje virusa.”

Primerjava zdravnice in Veselinoviča je naravnost sramotna in nizkotna!
V poduk Repovžu je Tomašič poudaril, da z zamenjavo vlade pride do politične spremembe. “Za to ne potrebuješ epidemije! Naj osvežim spomin. Šarec je odstopil in omogočil politično spremembo. Prav je, da je na oblast prišla druga politika.” Poudaril je, da se politične spremembe bojijo samo tisti, ki so že leta in leta prisesani na državni proračun in jih je strah, da bo potrebno za denar delati. “Samo v tem je problem.” Tomašič se je še posebej obregnil ob naslednjo trditev, ki si jo je Repovž privoščil: “V povezavi z STA imamo razmere, kjer predsednik vlade zahteva, da se zamenja direktorja STA, ki je postavljen s strani državnega zbora. Ta namreč postavlja nadzorni svet te agencije in ta postavlja direktorja. Premier hoče, da se tega človeka zamenja, v zameno pa čez en mesec ne bodo imeli za plače na agenciji. Predstavljajte si, da bi imeli premierja, ki bi rekel, da dokler bo Urška Bačovnik Janša (namenoma izpostavljam to ime) zaposlena v celjski bolnišnici, do takrat ne bom dal plače.”  Tomašič je primerjavo Repovža označil za naravnost sramotno in nizkotno.

STA ne želi posredovati poslovnih dokumentov ustanovitelju
“Repovž si drzne zdravnico, ki v času epidemije dela s covid bolniki primerjati z  Bojanom Veselinovičem, ki dobiva 100 tisoč evrov na leto zato, da afne gunca in daje novinarjem pet evrov na članek! Ne želi sodelovati z ustanoviteljem in ne da podatkov! Sram ga bodi! Pa kaj je z vami na levici? Tanja Gobec, a ste mu kej rekli? Fej in fuj!,” je kritično poudaril Tomašič in še enkrat spomnil, da direktor STA ne želi posredovati poslovnih dokumentov ustanovitelju! “Podpisal je pogodbo, ki daje ustanovitelju pravico, da ustavi financiranje, če tega ne naredi. Še več, ne želi posredovati pogodbe za četrt milijona evrov z Dnevnikom. Celo članu nadzornega sveta ne želi pokazati pogodbe. To niti približno ni isto!” Janša po besedah Tomašiča nikoli ni rekel, da če se Veselinoviča ne zamenja, plač ne bo. Res pa je, da se je od direktorja zahtevalo, da spoštuje pogodbo in zakone. “Prav je tako! K odstopu pa ga je pozval zato, ker ogroža delovna mesta in plače. Ne vlada, ne Janša, ne Ukom, ampak Veselinovič!”

Foto: Nova24TV

Repovž pa se seveda ni ustavil tukaj in je še dodal, kako naj bi bila Janša in Zdravko Počivalšek dogovorjena, da bo Počivalšek ob koncu mandata dobil turistični holding. “Kaj se dogaja v vladi, lahko na takšen način razlaga samo nekdo, ki so mu taka dejanja blizu in ki natanko ve, da se je v levih vladah tako pogojevalo,” je bil kritičen Tomašič in dodal, da gre za navadno laž, ki jo je plasiral v javnost, da lahko pljuva vlado. Tomašič je poudaril, da je očitno, kako Repovž v vsaki stvari vidi samo to, da so ljudje pokvarjeni. “Da bi bili iskreni in delali v dobro države, pa v vaš miselni proces, vzorec ne more iti, ker to za vas ne obstaja. Za vas je država plen in ste jo plenili zadnjih 30 let skoraj neprekinjeno, sedaj pa imate problem, ker se seski odklapljajo in bo potrebno za denar delati.”

Nina Žoher