fbpx

[Video] Ker so ravno popularni stari posnetki: Tako je Rop Jankoviću očital, da ga je nastavila politika

Nekdanji premier Anton Rop in nekdanji šef Mercatorja Zoran Janković sta eklatantni primer sporne kolaboracije politike in gospodarstva. (Foto: STA, Twitter)

Zadnje dni slovensko javnost vznemirjajo desetletja stari (zmontirani) posnetki. In če so že ravno v modi, lahko spomnimo še na enega, ki je pred leti dodobra pretresel javnost. Šlo je za oster spopad med tedanjim šefom Mercatorja Zoranom Jankovićem in predsednikom vlade Antonom Ropom. Ta pa za razliko ni zmontiran in brutalno razgalja zavržno kolaboracijo med gospodarstvom in tranzicijsko politiko. 

“Nisi povedal, da sem te jaz postavil za direktorja. Točno, politika te je nastavila, jaz sem te nastavil,” je tedanji vidni državnik Anton Rop očital šefu Mercatorja in aktualnemu županu Zoranu Jankoviću. Leta 2006 je zadevo komentiral tudi poslanec SDS Jože Tanko.

Tedaj je bil na oblasti že Janez Janša, medtem ko je Rop vladal med leti 2002 in 2004: “Več dejstev v zadnjem času nakazuje na to, kakšne interese imajo Rop in ostali glasni govorniki opozicije v zadevi Mercator.” Rop je v enem od slovenskih časnikov označil izjave predsednika vlade za groteskne in ga obdolžil, da naj bi bil za dogajanje v Mercatorju neposredno odgovoren.

Vendar vse več dejstev kaže ravno nasprotno, da je Rop tisti, ki je (še vedno) povezan s politizacijo slovenskega gospodarstva. “Pred časom smo si lahko ogledali posnetek, na katerem je tedanji predsednik vlade, Rop, spomnil takrat že predsednika uprave Mercatorja, Zorana Jankovića …”

Domen Mezeg