[VIDEO] KNOVS pod vodstvom mag. Grimsa odkriva tančice: Kaj vse se je dogajalo v zloglasnem Kemijskem inštitutu?

Poslanec SDS in predsednik KNOVS mag. Branko Grims (Foto: SDS)

V nekaterih primerih se odpira vprašanje zaupanja v institucije, ko te ne varujejo ustrezno zaposlenih, pa bi jih morale, zaradi posebnih tehnologij, s katerimi se ukvarjajo.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je na današnji seji, zaprti za javnost, obravnavala problematiko zagotavljanja varnosti zaposlenih in varovanja tehnologij v tistih inštitutih, ki se ukvarjajo s posebnimi tehnologijami, ki so lahko zanimive tudi za tuje države.

Na Kemijskem inštitutu odprta dva postopka
“Posebej smo se ukvarjali s primerom Kemijskega inštituta, ki je v zadnjem času precej razburjal javnost,”
 je po seji v izjavi za javnost dejal predsednik KNOVS mag. Branko Grims in dodal, da sta na omenjenem inštitutu trenutno odprta dva postopka. “Eden je povezan z umorom, ki bo zdaj doživel epilog v roku dveh tednov na Višjem sodišču RS. Drugi pa se je začel meseca oktobra in je zaradi njega ena oseba priprta. Zanimivo pa je, da so bile te osebe med seboj prepletene tudi v minulem dogajanju,” je povedal Grims, kar pa po njegovem mnenju odpira vprašanje varnosti v teh inštitutih in varovanja posameznih, lahko tudi spornih tehnologij.

“Izkazalo se je, da seznam tehnologij ni popoln in da je v nekaterih primerih tudi policija morala opozoriti nekatere inštitucije, tudi takšne, ki so v celoti v javni lasti, da je treba zagotoviti zasebno varovanje in vse druge ukrepe,« je dejal Grims in dodal, da je po drugi strani takšno varovanje tudi naloga Sove in v skrajnem primeru kriminalistične policije, predvsem ko pride do česa, kar se sicer ne bi smelo zgoditi.

Kako do povrnitve ugleda in zaupanja v inštitucije?
V primeru Kemijskega inštituta glede minulih zgodb člani KNOVS niso mogli pridobiti vseh informacij, a jih po besedah mag. Grimsa še bodo. “Izkazalo pa se je, da za nekatere primere, ki najbolj razburjajo javnost – recimo vprašanje, zakaj nekateri osumljenci, ki se zdaj ponovno pojavljajo v drugi zgodbi, niso bili ustrezno preverjeni prvič –, ni bilo podanih nobenih formalnih razlogov, ki bi jih komisija lahko preučila, bodisi zaradi uporabe posebnih metod in sredstev, in sicer, zakaj v tistih primerih niso bile opravljene naloge pregledov in preiskav v celoti. Vse to danes odpira vprašanje zaupanja v inštitucije,” je še povedal predsednik KNOVS in zaključil, da je bilo enotno mnenje komisije, da morajo inštitucije v celoti opraviti svoje naloge in postoriti, da se njihov ugled povrne, tudi ugled Kemijskega inštituta, kjer potekajo tudi posebne dejavnosti.

J. F.