fbpx

[Video] Ko globoka država pritiska in kupuje poslance, nadzorni organi “pravne države” gledajo stran

Foto: STA, Matic Štojs Lomovšek

Interesi globoke države so res veliki. Ne samo, da opozicijske stranke komaj čakajo, da oblatijo vlado, ko je to le mogoče, povrhu še Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zavzeto preiskujeta nakupe medicinske opreme. Medtem, ko v primeru pranja iranskega denarja v višini milijarde evrov prav nihče še ni odgovarjal za nastalo škodo, se očitno v primeru nakupov medicinske opreme stvari premikajo precej bolj hitro. Glede na to, da skoraj ne mine dan, ko se ne bi ta ali drugi obregal ob aktualno vlado se zdi, da nekaterim sploh ni mar, da smo sredi epidemije novega koronavirusa.

“Neverjetno je, da Računsko sodišče in KPK tako zavzeto preiskujeta nakupe medicinske opreme, ne preiskujejo pa kupovanja poslancev. Nora država,” je stanje komentirala poslanka SDS Alenka Jeraj. S tem se je poslanka navezala na pritiske, ki so jih deležni poslanci koalicije. Koalicija KUL se namreč neumorno trudi s seštevanjem, da bi le zbrala dovolj glasov. Ker zadostnega števila glasov nima, se izvajajo pritiski.

Od 15. decembra dalje so se pritiski pričeli dodatno vršiti. Tedaj je namreč odjeknila novica o tem, da je KPK po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. Med drugim je uvedla preiskave zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija in nekdanjega uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta. Galeta seveda za krinko. Povsem jasno je, da je glavna tarča predsednik SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zanimivo je, kako preiskave sovpadajo z zagotovitvijo podpore LMŠ in Marjana Šarca Karlu Erjavcu za mandatarja. Opozicijska levica namreč napoveduje konstruktivno nezaupnico proti vladi Janeza Janše.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Potem, ko so se v DeSUS po vršenju raznovrstnih pritiskov odločili, da odidejo iz vlade, je globoka država spoznala, da glasov preprosto ni zadosti in da bo potrebno zbrati glasove iz vrst poslanske skupine SMC. Zagotovo jim ni bilo prav nič všeč, da si je Počivalšek drznil pokazati STOP koaliciji KUL, ki je lačna oblasti. 18. decembra pa je Počivalšek vse skupaj še dodatno potrdil, ko je izjavil, da se je SMC soglasno odločila, da ne bo podprla morebitne kandidature predsednika DeSUS Erjavca za mandatarja nove vlade. “V stranki pripravljamo strateško in programsko platformo za naše prihodnje delovanje. Slovenija potrebuje okrevanje in podporo vseh za to nalogo,” je še dodal. Da so v stranki enotni, je Počivalšek še enkrat ponovil v zapisu na Facebooku v sredo, 23. decembra 2020. “SMC je stabilna in zanesljiva kljub grožnjam in strašenju,” je zapisal.

Vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti
Poslanec SMC Gregor Perič je tisti, ki je v oddaji Odkrito na TV Slovenija 3, opozoril na čedalje hujše pritiske, ki so jih deležni poslanci SMC, da bi prestopili v Koalicijo ustavnega loka in kot mandatarja podprli Erjavca. “Prejemamo pošto domov, maile, pojavljajo se tudi razne grožnje, tako ali drugače zavite ponudbe. V tem političnem prizorišču dosegamo neko vrelišče,” je dejal in dodal, da je šlo vse skupaj predaleč. O tem, po njegovih besedah, drugi poslanci ne govorijo, ker se bojijo, da se bo stvar še poslabšala. Sam pa se je za razliko od njih odločil spregovoriti, je povedal. Potem, ko je v torek odjeknila novica o tem, da so pred domom poslanca SMC Periča izobesil napis z napisom: “Gregor Perič, heroj ali izdajalec?”, je postalo jasno, da je nervoza velika.

Vendarle pa očitno Periča to ni vrglo iz tira, saj je na Facebooku zapisal, “da je zvijanje rok poslancem postalo nekaj normalnega”. “Vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti,” je dodal. Nato je Perič gostoval tudi v oddaji Tema dneva na Nova24TV, kjer je razkril, da tudi drugi poslanci dobivajo podobne grožnje, ki so po besedah Periča prečkale meje dobrega okusa. Spregovoril je tudi o enotnosti SMC in povedal, da so liberalna stranka, da se o vsem pogovorijo, da so enotni, čeprav to ne pomeni, da vsi enako razmišljajo. Dodal je, da je za stranko pomembno, da deluje kot reprezentanca in da bi po takem modelu morali delovati tudi na državni ravni.

Sanjska ponudba Gregorju Židanu
Potem, ko se je poslanec SMC Gregor Židan odločil, da zapusti SMC in prestopi k Socialnim demokratom, sta vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in minister Počivalšek zatrdila, da je Židan navedel, da se je za prestop odločil, ker je prejel sanjsko ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Kljub govoricam okrog prestopa je Židan skrušeno pojasnil, kako naj bi bila zanj sanjska ponudba to, da gre skupaj s socialnimi demokrati na naslednjih volitvah zmagi nasproti. “Iz SMC sem odšel, ker mi je tako narekovala moja vest. Nič mi ni bilo obljubljeno, to je bila moja osebna odločitev. Nisem dobil nobenih sredstev niti drugih obljub,” je vztrajal Židan.

Foto: Posnetek zaslona

Glede na to, da so  očitno uspešno pritisnili na Židana, se poraja vprašanje, kaj vse v resnici ponujajo poslancem z namenom, da se pridružijo koaliciji KUL. Apetiti so vendarle veliki, namreč sedaj smo v času, ko se bo odločalo o delitvi evropskih sredstev. Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel je sicer v pogovoru, v povezavi s težko pričakovano revizijo poročila o nakupu zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov, za Nova24TV zagotovil, da je Računsko sodišče RS neodvisno in da bo to tudi dokazalo. Upajmo, da bo vodilo institucij ostal profesionalizem, ne pa delovanje po politični liniji v skladu z interesi globoke države, ki je pripravljena narediti vse, da doseže svoje cilje. Nedvomno bi bila na mestu preiskava pritiskov na poslance SMC, namreč takšno dogajanje je naravnost nedopustno.

Sara Kovač