fbpx

[Video] Ko Golob za župana podpre Jankoviča, s tem latentno podpira rusofilijo in izkoriščanje žensk

Bo Gibanje Svoboda podprla Jankovića? (fotomontaža: Demokracija/sta)

Poleg predsedniških volitev se približujejo tudi lokalne, Zoran Janković pa je že maja napovedal, da se bo potegoval za peti mandat. Ljubljanskega župana pesti nemalo afer, zato je presenetljivo (ali pa tudi ne), da ga bodo po vsej verjetnosti podprli tudi v Gibanju Svoboda in mu tako vrnili “uslugo”. Avgusta letos je namreč Golob že javno podprl Jankoviča in dejal, da ga vidi kot najprimernejšega za župana Ljubljane. Očitno podpirata drug drugega v svojih kampanjah, saj si delita enaka stališča. Janković podpira tudi srbskega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika, ta pa odkrito podpira invazijo Rusije na Ukrajino. Če bo Gibanje Svoboda tudi uradno podprla Jankovića za župana, bo s tem pokazala svoj pravi obraz in neposredno podprla Rusijo, korupcijo in izkoriščanje žensk.

Ne bom zanikal, da sam župana Jankovića vidim kot najbolj primernega, da na tem mestu nadaljuje še en mandat. Sam se nagibam, da ga stranka podpre,” je že avgusta povedal Robert Golob. Z Jankovićem pa ne prijateljuje le Golob, temveč eden izmed nevarnejših politikov v BiH, ki neti prepire in celo ogroža državni mir. Dodik se je namreč nedavno pohvalil z Jankovićevo podporo. Na Twitterju stranke Zavezništvo neodvisnih socialnih demokratov (SNSD) je namreč zapisal: “Če imate prijatelja, kot je Zoran Janković, potem veste, da v politične boje odhajate z najmočnejšo možno podporo.” A tu se ta sporna veriga prijateljstev in podpore ne konča.

Dolgoletni vodja srbskega dela BiH Milorad Dodik je kontroverzni in sporni politik, ki je trn v peti Zahoda, pa tudi od začetka ruske invazije s svojimi proruskimi stališči zavrača uvedbo sankcij zoper Rusijo. Dodika namreč oktobra čakajo splošne volitve, včeraj pa je pred današnjim obiskom v Moskvi stopil v bran ruski agresiji na Ukrajino. Po njegovem mnenju je bila ta nujna zaradi zaščite ukrajinskih Rusov. Njihov položaj je primerjal s položajem bosanskih Srbov v BiH, ki da ne morejo živeti z muslimani in si želijo biti del Srbije. Zahod po besedah Dodika več let ni ukrepal ob “iztrebljanju ruske populacije v Ukrajini”, Rusija pa je morala ukrepati. “Rusija izvaja posebno operacijo, katere namen je resnično ta, da uniči sovražnika, svojo misijo pa opravlja tako, da je čim manj žrtev,” je Dodik izjavil dan pred torkovim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi.

Dodik in Putin (Foto: epa)

Spomnil je na govor Putina v Münchnu iz leta 2007, ki ga Zahod po njegovem mnenju ni vzel resno. “Vsi se spomnimo opozorila predsednika Putina na münchenski konferenci, da Rusija ne more mirno gledati približevanja svojim mejam in da tega ne bo nikoli dopustila. Vseh teh dolgotrajnih opozoril niso jemali resno. Zahod se do nas, Srbov, lahko vede drzno, nam prekine dostop do nafte, uvede sankcije, a Rusija je druga zgodba. Te predrznosti niso sprejeli dobro. Rusija se je morala maščevati,” je opozoril Dodik. Srbski član predsedstva BiH je v pogovoru za Tass izrazil tudi prepričanje, da je Rusija vedno spoštovala mednarodno pravo, so ga pa kršile države Zahoda, ki jih je primerjal s tretjim rajhom.

Jankovič, afera farmacevtka (Foto: Montaža Demokracija, STA)

Golob s podporo Jankovića podpira tudi izkoriščanje žensk, korupcijo in Putina
Golobova podpora Jankoviću, ki prijateljuje z Dodikom, je vsekakor nevarna, saj s tem posredno podpira tudi Putina. Ni pa v tem “prijateljstvu” težava le rusofilija. Janković je tudi na domačih tleh poznan po korupciji, zaradi katere se brani pred sodiščem, pa tudi po izkoriščanju žensk. Siol je marca letos namreč objavil uradni zaznamek iz afere farmacevtka, ki je razkril, da je ljubljanski šerif Zoran Janković in nekdanju predsednik stranke Pozitivna Slovenija v zameno za službo zlorabljene Katarine Ravnikar pričakoval in tudi dobil v svoji pisarni: spolne usluge. Kot je sedaj znano, se je pozneje oglasil tudi pri njej doma, “kjer sta imela spolne odnose”.  Finance pa so razkrile dokumente iz sodnega registra, ki pričajo o tem, kako bo župan mesečno dobival dodatnih 26 tisočakov; priloge prodajne pogodbe razkrivajo tudi, kako se je Jankovičeva družina financirala v prejšnjih letih. Za nameček pa je še soustanovitelj Electe napovedal izid knjige, ki bo na več kot 500 straneh dokumentirano razkrila Jankovičeve rabote – Golob bi res moral bolje razmisliti, koga posede v svoje prve vrste.

Sara Kovač