[Video] Ko Janša napove, da bodo ogroženi prejeli energetske vavčerje, pa skrajna Levica še vedno trdi, da bodo revni ogroženi?!

Datum:

“Poleg uvedbe energetskih vavčerjev moramo vedeti, kakšni so okvirji, torej komu in koliko. Upam, da bo proračunska razprava produktivno zaključena in bodo okvirji sprejeti. Ko gre za stroške ogrevanja in elektrike, bomo poskrbeli za najbolj ranljive,” je na seji v državnem zboru sporočil predsednik vlade Janez Janša.  

A kot kaže, tudi takšna zagotovila premierja Janeza Janše nekaterih poslancev iz skrajne Levice, denimo Mihe Kordiša, ne prepričajo. Njega ne zanimajo tehtne rešitve, ampak še naprej vztraja, da bodo revni ogroženi, če ne bo po njegovem. In seveda je za vse kriv kapitalizem, ob tem pa Kitajske kot največjega globalnega kapitalista sploh ne omeni. Po njegovem je rešitev v popolni nacionalizaciji in ukinitvi prostega trga. Gre za preživete svinčenodobne ideale. Računalničar, ekonomist in politični analitik Tomaž Štih je nedavno dodobra razgalil takšno zavajanje levih radikalcev: “Pomembni sta dve stvari: prvo je to, da želijo regulirati nekaj, kar je tako ali tako državno, Petrol je državen, vse elektrarne so državne, in če bi oni res želeli že karkoli narediti, imajo kontrolni delež v vseh teh podjetjih.”

“75 let si izmišljujejo, da smo lastniki podjetij in da jih lahko nadziramo, sedaj pa bi sprejemali zakone.” Slednje se sprejema tudi, če nismo lastniki nobenega podjetja, in sicer na državnem ozemlju. “Zakaj smo bili potem ves ta čas lastniki podjetja in so nam morali lagati, da bo to pomagalo, če sedaj ne pomaga?” Druga stvar pa je ta, da cene energentov, ki jih sami proizvajamo, lahko določajo, cen energentov, ki so kupljeni od Arabcev, pa ne morejo. Oni si lahko izmislijo, da bo imela nafta takšno in takšno ceno, toda cena nafte je vsota surove cene nafte, predelave, marže in davka. In vse, na kar imajo vpliv, je vpliv na maržo, ki je relativno nizka, in na davek, ki je ogromen. “Na ceno surove nafte pa nimajo prav nobenega vpliva. Oni lahko regulirajo kar hočejo, samo Arabci jim nafte enostavno ne bodo prodali po ‘njihovi’ ceni, to so čiste sanje.”

Pa si poglejmo še, kaj je glede cen energentov na seji DZ povedal premier Janša: “Vzroki za podražitve energentov so treh vrst. Eno so naravni vzroki. V Evropi smo imeli sušo, malo vetra na severu Evrope, bila je daljša zima od povprečja v večjem delu Evrope, kar je vse povečalo porabo energentov in hkrati zmanjšalo proizvodnjo energentov iz t. i. obnovljivih virov.” Torej iz vode in vetra. Uveljavili pa so se nekateri ukrepi t. i. zelenega prehoda oziroma prehoda na brezogljično družbo. V zvezi s tem še obstajajo nekatere dileme, ki se nanašajo na obdavčenje. In če se v energetiki ne ve, koliko bo nekaj obdavčeno, se ne vlaga v te vire. Gospodarstvo se odziva na takšno stanje, kakršno je. Obstajajo namreč dileme, ali bosta zemeljski plin in jedrska energija vključena v zeleni del prehoda ali v ogljični del prehoda oziroma netrajnostni.

Poslanec Miha Kordiš bi nacionaliziral energetiko. (Foto: Facebook)

“Na drugi strani pa se je v času okrevanja po epidemiji povečala poraba energije. EU je natisnila veliko denarja, še več pa so ga natisnile ZDA, Kitajska pa to tako ali tako počne že ves čas.” V tem trenutku praktično vse zaloge plina, ki so na trgu, Kitajska odkupuje po cenah, za katere niti ne vpraša – kolikor zahtevajo, toliko da, kar vpliva na oskrbo drugih trgov. Kitajska kupuje tudi vse razpoložljive dobave premoga, glede na to, da so imeli v polovici države redukcijo. Tudi v tem primeru plačajo ne glede na ceno, ker tiskajo denar. “Prav zato v tem trenutku ni mogoče napovedati, da se bo stanje bistveno izboljšalo. Lahko rečemo, da ne vemo, kaj bo naslednji mesec, vemo pa, da se trenutno stanje ne bo bistveno izboljšalo in da je treba računati na težko zimo, ko gre za oskrbo z energijo in cene.”
 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...