fbpx

[Video] Vlada je operativno popolnoma nesposobna! Zaradi tega je naše zdravstvo v razsulu!

Foto: STA

Medtem ko minister za zdravje Aleš Šabeder zatrjuje, kako učinkovit zdravstveni sistem imamo, pa je realnost sledeča: na Onkološkem inštitutu je zmanjkalo zdravila za kemoterapijo, na gastro dajejo kemoterapije kar na hodniku, iz bolnišnic pa odhajajo kadri v zdravstveni negi, medtem ko se na razpise novi ne prijavljajo.

Slovensko zdravstvo se spreminja v podobo dežel tretjega sveta, vojnih območjih ali pa držav, kot je Venezuela. Zadnji posnetki, ob katerih se je marsikdo naravnost zgrozil, prihajajo z gastroenterološke klinike v Ljubljani, kjer kemoterapije pacienti z rakom prejemajo kar v čakalnici in na trdih stolih. Slovensko zdravstvo pa je dno od dna doseglo pred nekaj dnevi, ko so rakavim bolnikom na Onkološkem inštitutu v Ljubljani odpovedali kemoterapije, ker je zanje zmanjkalo osnovnega zdravila.

Godčeva kritično: Ob bogatem proračunu investicije v zdravstvo padajo
Jelka Godec, poslanka SDS in podpredsednica Odbora za zdravstvo, je glede dogajanja izpostavila, da gre za mini afere ali tudi večje afere za bolnike, ki niso od danes. “To poslušamo že pet, šest let. Nič se ni na tem spremenilo. Seveda je vzrok tudi v vodstvu bolnišnic.” Po besedah Godčeve ni le minister kriv ker zdravila ni. “Dejmo vprašati vodstvo bolnice in tiste, ki so zadolženi za naročilo zdravila. Da pa so stiske prostorske, je vzrok v upadanju višine sredstev v investicije. Vidite lahko, da pri tako bogatem proračunu investicije v zdravstvu padajo. Torej, ne misli se graditi nobenega novega oddelka, lekarn. Pomoje bo to še kar dolgo problem, dokler ministrstvo oziroma vlada, ne bo resnično pričela uresničevati tisto, kar pravi, torej, da je zdravstvo prioriteta v Sloveniji.”

Foto: Nova24TV

Katastrofalnim pogojem v slovenskem zdravstvu pa niso priča le bolniki, temveč tudi zaposleni, na kar so opozorili predstavniki sindikatov in združenj zaposlenih v zdravstveni negi, da iz bolnišnic odhajajo kadri v zdravstveni negi, medtem ko se na razpise novi ne prijavljajo. Poslanka Godčeva nam je pred sejo odbora za zdravstvo, na kateri so iskali vzroke za odhode zaposlenih v zdravstveni negi iz bolnišnic, razkrila: “Vedno več bolnišnic v zadnjem času, od največjih do najmanjših, opozarjajo na to, da se področje zdravstvene nege vedno bolj sooča z usipom zaposlenih. To je zanimivo, ker ministrstvo na drugi strani  predstavlja podatke, da narašča število zaposlenih v tej branži.” Pri tem je opozorila, da se je na področju kadra zdravnikov, od leta 2018 do leta 2020 štirikrat povečalo dovoljenje za tuje zdravnike.

Zaposleni v zdravstvu delajo v težkih pogojih
V oddaji Tema dneva z voditeljico Marjanco Scheicher je kot gost nastopil prim. Janeza Remškar, dr. med., ki je komentiral aktualno dogajanje v zdravstvu. “Rad bi pohvalil skoraj vse zaposlene v zdravstvu. Od bolničarjev, reševalcev, teh še posebej, zaposlene v zdravstveni negi in medicince. Delajo v izredno slabih pogojih. Še posebej v zadnjem času primanjkuje negovalnega kadra, torej zdravstvene nege. Zaradi pogojev dela (stalno delo v  turnusu) zapuščajo ta delovna mesta in odhajajo v manj obremenjena delovna mesta v zdravstvene domove. Vidimo lahko, da so prostori slabi, zmanjka celo zdravil. Povsem nedopustno je, da zmanjka zdravil za najtežje bolnike, torej rakave bolnike, ki so od vsega začetka, odkar se postavi diagnoza, v strahu. Znano je, da morajo ti bolniki kemoterapijo dobivati redno v določenih razmakih zaradi samega učinkovanja. Da se to naredi naši največji vrhunski ustanovi, je nedopustno,” je bil jasen Remškar. “Ampak to je stvar menedžmenta, vodenja in nadzora.” 

Med bolnišnicami imamo razdrobljenost
Politika ne rešuje problema, namreč med bolnišnicami imamo po besedah Remškarja veliko razdrobljenost. “Skoraj vse bolnišnice namreč delajo vse. Imamo probleme s poročanjem kar se tiče kakovosti, kar je izjemnega pomena v Evropi in svetu. Po poročilih nekaj let nazaj smo mi v Evropski komisiji zadnji, za nami je le Romunija na tem področju. Da ne omenjam financiranja.” Politika se v zadnjih letih stalno zateka k ideologiji obrambe javnega sistema. Pri tem opozarjam, da je celo Kanada, ki je imela vrsto let izključno javni sistem, dopustila nekaj zasebništva. Zakaj? Zato, ker je potrebno v kalno vodo spustiti tudi ščuko.” Ob tem je Remškar poudaril, da sta oba segmenta izjemno natančno kontrolirana. “Pri nas pa sta slabo kontrolirana in nadzorovana tako zasebni, kot tudi javni sistem.” Zaradi tega so po besedah Remškarja politika zateka k definicijam, kot se je v zadnjem obdobju minister Šabeder, da so to razprtije na Onkološkem inštitutu.

“V preteklosti smo slišali, oziroma je še vedno aktualno, podobne definicije okrog otroške srčne kirurgije, da so medosebni razlogi tisti, ki so krivi. Zaradi česar pa nastanejo ti medosebni razlogi? Zaradi neurejenosti, nejasnih kompetenc posameznikov, zaradi vtikanja, kakršnega smo priča s strani dr. Erika Breclja, ki ga mediji imenujejo kot vrhunskega zdravnika. Od kje jim ta podatek? Res je, da je prijazen. Res je, da veliko naredi. Nimamo pa nikakršne ocene o kakovosti njegovega dela. Skratka, mislim, da je politika tukaj zelo odgovorna in sicer kar se tiče financiranja in zdravil.”

Foto: Nova24TV

Remškar je povedal, da se je vtaknil v naročila na Onkološkem inštitutu. “Od desetih jih je bilo devet na točno določenega ponudnika. Ampak to je bilo narobe. Da ne govorim, da sem se vtaknil v del zaposlenih, ki imajo privilegij.” Izdal je, da je na inštitutu 240 privilegiranih zaposlenih v primerjavi z ostalimi 700. “Je to prav? Skratka vse to pa pokrivajo tako imenovani neodvisni mediji. Vtikajo se v populizem. Populizem je prisoten tako na levi, kot na desni politični opciji. Dejstvo pa je, da pri nas se ga naprtuje izključno desnici. In v kontekstu borbe preprosti ljudi proti eliti, se stvari obravnava čustveno, torej s tem, da igra na čustva ljudi. Njihova prva stvar je učinkovitost ne glede na to, kako je v zakonodaji.”

Pritiskov v zdravstvu ne manjka
“Kar se tiče ministra Šabedra, mi ga je v bistvu žal, da reagira tako kot reagira. Vsak minister reagira pod pritiski, ali gre za pritiske stroke, pritiske dobaviteljev ali pa posameznikov, ki imajo tako imenovan ugled v medijih. Glede tega kar se je v zadnjem mesecu dogajalo na Onkološkem institutu, je zadeva nekoliko daljša. Zelo zgodaj v letu 2018 sem opozoril, da bi  se morala generalna direktorica onkološkega inštituta upokojiti s 1. 1. 2017 po tedanji zakonodaji. Vendar svet inštituta pod vodstvom Miklavčičeve je to preslišal oziroma prezrl. V nadaljevanju je najprej naredil nadzor nad njeno zaposlitvijo inšpektorat za javno upravo, ki je ugotovil, da bi se morala direktorica upokojiti. V nadaljevanju je naredil nadzor inšpektorat za delo, kajti inšpektorat za javno upravo ni mogel izreči sankcije. To je neumno, da morajo trije preverjati isto stvar.”

Minister za zdravje Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Marta Dremelj je po besedah Remškarja zelo jasno napisala, da je pogodba nezakonita in da se nezakonitost lahko odpravi s takojšnjim razpisom za novega direktorja. “O vsem tem je ministra že 22. julija letos opozorila Žličarjeva. Minister je takrat poslušal, posebej je bilo poudarjeno, da bo svet ravnal tako, kot bo sklenjeno v pravniških krogih na vladi. Po vsem tem je prišlo do seje sveta na kateri ni bil sprejet podaljšan mandat docent Kovaču. To je bil povod. Ob tem, da je bila predvidena naslednja seja na kateri bi obravnavali določena poročila o odvetniških storitvah, ki so bile opravljene za Onkološki inštitut, pri čemer je potrebno zavedanje, da ima ta pravnike in da je bila direktorica pravnica in sodnica. Remškar je opozoril na odstopanja v realizaciji financ na informatiki in skrivanje poročila inšpektorata za delo. Svetniki so bili namreč veliko kasneje obveščeni o vsem tem. To naj bi bilo na zadnji seji sveta. Pred tem se je minister Šabeder na pritiske ob obisku vseh treh Štiblar-Kovač-Brecelj odločil, da bo razrešil moteče člane sveta. Enako kot pri moji razrešitvi, ko sem se spustil v nabave, v privilegije in dal opomin dr. Breclju. Skratka tukaj je problem ministra, ki se je odločil za razrešitev članov sveta, pri tem pa poudarjam, da je nujno, da vsaj raziskovalni novinarji poskrbijo za to, da se pokaže pravi obraz ministra in Breclja.”

“Minister Šabeder je sam povedal, da so bili določeni pritiski nanj narejeni, celo grožnje, imamo tudi ime informatorja, skratka odločil se je, tako kot se je. Ko je potrebno nekaj rešiti, nekaj pretrgati, urediti, se politika umakne po liniji najmanjšega odpora,” je bil kritičen Remškar in dodal, da to predstavlja ponavljajočo temo v našem zdravstvu. “Zaradi tega naše zdravstvo počasi stagnira in hvala Bogu, da imamo v zdravstvu dovolj dobrih ljudi, ki s srcem in dušo delajo dobro za ljudi, da stvar kolikor toliko teče. Gre pa vsako leto na slabše.”

Hana Murn