fbpx

[Video] Ko levičarji kopirajo levičarje, ki ne marajo Slovenije

Aktivistka iz Jelšan in akterka iz "aktualiziranih” Cankarjevih Hlapcev (Foto: Printscreen)

Dnevnik je objavil članek v katerem je navedeno: “No, Tonin je tu pozabil, da prizor z zastavo iz Hlapcev v celoti spominja na “uprizoritev”, ki jo je 27. aprila 2019 izvedla neka aktivistka desnosredinskih strank na Jelšanah”. Da ženska iz Jelšan predstavlja eno od politično desno usmerjenih prebivalk Slovenije, so se v svoj zagovor na neokusno predstavo sklicevali v Slovenskem mladinskem gledališču. Toda župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc je opozoril, da gre za zavajajoče poročanje, saj sam kot župan omenjeno gospo, ki je udarjala z zastavo ob tla dobro pozna. “Lahko vam zagotovim, da je tako kot jaz levosredinska aktivistka,” je poudaril. 

Časopis Dnevnik se več kot očitno ne zmore sprijazniti s tem, da Marcel Štefančič ne more dosmrtno voditi oddaje Studio City. V članku z naslovom “Matej, to so naši!” so namreč izrazili svoj gnev nad tem, da se mora Štefančič po 20-ih letih posloviti. Ker pa je Štefančič svojo oddajo prvič uprizoril v Slovenskem mladinskem gledališču, pravijo, da naj bi to spodbudilo tako imenovano “Janševo klet” k objavi posnetek predstave Hlapci, ki jo v omenjenem gledališču uprizarjajo od lanskega leta in v kateri ena izmed igralka s slovensko zastavo tolče po tleh.

Foto: Printscreen

Predstava “aktualiziranih” Cankarjevih Hlapcev, ki si jo morajo dijaki ogledati v sklopu obveznih vsebin slovenščine, marsikoga upravičeno pusti brez besed. “Bilo je neizmerno pljuvanje po Janezu Janši, nekaterim dijakom je šlo na jok,” je povedal eden od staršev, katerega otrok si je moral ogledati predstavo, kjer so bili po tleh raztreseni letaki stranke Levica in petkovih kolesarjev. Na enem od posnetkov mogoče videti neko poblaznelo žensko, ki naj bila igralka, ki je kot v transu udarjala s slovensko zastavo ob tla in kričala: “Dol, Slovenija. Dol, Slovenija. Dol, Slovenija.” In še: “Pridemo tudi mi pred parlament in če bo treba, vas pobijemo.” Kot da to ne bi zadostovalo, je bila dvorana polepljena še  s slikami komunističnih krvnikov kot sta Tito, Kardelj.

Vsakomur z nekaj zdrave pameti je jasno, da je tolčenje s slovensko zastavo ob tla nizkotno in celo kaznivo dejanje, ki bi moralo biti sankcionirano, ne pa da se takšno obnašanje prodaja kot umetnost, ki je seveda financirana iz žepov davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Pri Dnevniku seveda niso obsodili dejanja, ampak so se raje obregnili ob odziv obrambnega ministra in predsednika stranke NSi Mateja Tonina, ki je predstavo Hlapci obsodil z naslednjimi besedami: “Vsem, ki ne razumete tovrstne avantgardne umetnosti, sporočam: Niste sami! Razočarani, zaskrbljeni in žalostni zaradi zadnjih volitev, glave gor. Za vsakim dežjem posije sonce. Prišle bodo nove volitve in nove priložnosti za tiste, ki imamo radi Slovenijo. Računajte na nas!” 

Aktivistka iz Jelšan ni desnosredinska aktivistka
“No, Tonin je tu pozabil, da prizor z zastavo iz Hlapcev v celoti spominja na “uprizoritev”, ki jo je 27. aprila 2019 izvedla neka aktivistka desnosredinskih strank na Jelšanah, ko je protestirala proti slovenski migrantski politiki. Takrat se prav nihče z desne ni odzval, da je tako tolčenje z zastavo po tleh nesprejemljivo,” so zapisali pri Dnevniku kot da bi želeli sramotno obnašanje upravičiti, Tonina pa prikazati kot nekakšnega dvoličneža. Kakorkoli, župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je Dnevniku povedal resnico in jih opozoril, da ženska iz Jelšan nikakor ni desnosredinska aktivistka, ampak levosredinska. “Spoštovani novinarji Dnevnika, kot župan Občine Ilirska Bistrica omenjeno gospo osebno zelo dobro poznam in lahko vam zagotovim, da je tako kot jaz levosredinska aktivistka. Res je naša, ampak ne od desnih. Ste se malo zmotili,” je med drugim poudaril kritično.

Rojc: Na protestu je bilo prisotnih veliko več levo usmerjenih občanov
Gospo, ki je po besedah Rojca tolkla z zastavo in ponavljala “To je naša zemlja“, so prevzela čustva ob misli, da nam tujci kradejo domovino. Pravi, da je osebno zaradi tega ne obsoja. “Ravno tako je res, da ni primerno isto početi in se sklicevati na umetnost. Ob term bi morali biti mediji objektivni v presojah, kar glede dogodkov v Jelšanah zagotovo ni bilo,” je poudaril Rojc. Protest so namreč predstavili kot desničarko provokacijo proti takratni vladi, čeprav je bilo po njegovi oceni prisotnih veliko več levo usmerjenih občanov, ki se z umestitvijo sprejemno registracijskega centra niso strinjali. “Tako kot se nisem in se ne tudi sedaj sam osebno,” je bil jasen.

Mediji očitno nimajo težav z zavajanjem, ko gre za dejanje, ki je vredno obsodbe ne glede na politično pripadnost. To je nedvomno žalostno. Še bolj žalostno pa je, da medij niti z besedo ne obsodi predstave, ki bolj kot umetnost predstavlja levičarsko indoktrinacijo. Zastava in grb sta nacionalna simbola in nedopustno je, da se poskuša iz njiju kakorkoli norčevati. Kako dolgo še se bo to še počelo v imenu umetnosti?

Nina Žoher