fbpx

[Video] Ko pravila za prvorazredne ne veljajo: Poglejte, kako je sin državnega tožilca Jaša Jenull na protestu načrtno provociral policiste

Jaša Jenull je znani provokator policistov. (Foto: Printscreen)

Neuradni organizator nezakonitih kolesarskih protestov Jaša Jenull je na tokratnem večernem petkovem protestu dokazal, da njegov cilj v resnici ni plemenit boj za boljše stanje v družbi, temveč odkrito provociranje mož postave, ki so tudi tokrat vzorno skrbeli za red in mir. Jenull je bil del skupine, ki se je pred sedežem stranke SMC zapletla v incident s policijo, potem ko se je na tleh znašel zapis: “Čas je za odstop!”. Kljub temu, da ga je policist pozval, da naj se prosto ne giba, dokler je v policijskem postopku, se Jenull za to ni zmenil.

Ko je poziv vladi, da naj ta odstopi, predvajal preko Facebooka, se nikakor ni zmenil na pozive policista in mu je brezbrižno odvrnil, da res nima časa. Policist se Jenullu ni dal in mu je dal jasno in glasno vedeti, da mu je v času policijskega postopka gibanje omejeno.

Jenull je pričel vpiti: “Nikomur se ne upiram!” Policistu ni preostalo drugega, kot da za namene identifikacije uporabi telesno silo. Ko ga je policist pozval, da naj mu predloži osebni dokument, je policistu zavpil: “Prosim, da se najprej identificirate, kdo ste in da me pustite pri miru!” Drugi policist je Jenulla poprosil, da naj se že umiri, ker je v postopku. Jenull pa je povprašal: “V kakšen postopku? Prosim, da se mi identificirate vsi po vrsti!”

Gepostet von Jasa Jenull am Freitag, 29. Mai 2020

Policist je Jenullu dal vedeti, da so policisti in da na prsih nosijo napis s priimkom. Jenull se še vedno ni želel umiriti in je histerično zavpil, kako naj bi ga policist napadel, ko je “le miroljubno” hodil in snemal napis, ki poziva k odstopu aktualne vlade. Policist je Jenullu dejal, da ga morajo seznaniti s kršitvijo 13. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje pisanje in risanje po javno dostopnih krajih.

Iz posnetka je jasno razvidno, kako se je Jenull pojasnilu pričel smejati, ker se nikakor ni strinjal, da je prišlo do prekrška. Člani Jenullove skupine so v njegovo podporo pričeli komentirati, če se spravljajo tudi na otroke, ko igrajo risn’tanc? Kakorkoli, policist se ni dal zmesti in je Jenullu dal vedeti, da mu bo izdan plačilni nalog.

Na obnašanje Jenulla se je že odzval minister za notranje zadeve Aleš Hojs in preko Twitterja zapisal: Sin prvorazrednih, ki se občasno prelevi v mestnega rejca pujse Pepe, si domišlja, da bo lahko v nedogled provociral in žalil policijo. Tožilci, tudi oči, še vedno ne vedo.ž, kako je z okrog 700 evri, ki jih je”uredila”mami podjetju v Liechensteinu. Plačevanje kazni mu očitno ni problem!”

Jenull misli, da je nedotakljiv?
Izdaja plačilnega naloga je Jenulla očitno močno razjezila. Ta je namreč ob objavi priloženega posnetka zapisal: “Samo dve možnosti sta: ali so vsi naši otroci kriminalci, ki bodo za vsako igro ristanca od zdaj prejemali po 200 evrov kazni (in nasilne prijeme) ali pa se v Janševi Zloveniji postopoma ukinja svoboda govora in izražanja… Presodite sami! #čas_je_za_odstop, #pada_vlada, se_vidimo_na_ulici.”

Kot lahko vidimo je iz zapisanega očitno, da Jenull meni, da je prvorazredni in kot tak nedotakljiv. 13. člen  Zakona o varstvu javnega reda in miru je namreč več kot jasen in pravi, da kdor piše ali riše po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen na krajih, kjer je to dovoljeno, se kaznuje z globo 50 tisoč tolarjev (200 evrov). 

Foto: Printscreen

Ob tem pa je vsekakor zanimivo omeniti, kako so na javni RTV Slovenija za sogovornika povsem “naključno” izbrali Janulla, pri čemer pa ga novinar sploh ni predstavil z imenom in priimkom. Kljub večkratnim nastopom Jenulla na televiziji bi človek od novinarja pričakoval, da ga le ne bo predstavljal kot povsem naključnega udeleženca protesta. Očitno pa norčevanju javne hiše iz gledalcev ni videti konca.

Sodeč po objavah sina vrhovnega državnega tožilca se zdi, da ta v zadnjih tednih povsem izgublja kompas. Njegova udeležba na nezakonitih protestih ne preseneča, saj je že pred protesti pozival: “Ta petek se rabi udarniška ekipa 50 hrabrih pedalarjev za stopnjevanje pritiskov (na pedala)! Dobimo se ob 16:00 na Kongresnem trgu. Na svojem ljubljanskem maratonu bomo pred začetkom protestov obiskali vse sedeže koalicijskih strank in jim na takšne in drugačne ustvarjalne načine predajali sporočila ljudstva.” Kakorkoli, vedno bolj množični podpisi peticije v podporo vladi in vedno manjša udeležba na protestih dokazujejo, da floskulam Jenulla ter ostalih radikalnih mislecev naseda vedno manj ljudi.

Hana Murn