fbpx

[Video] Koalicija celo razširila odločbo US – ne le, da lahko istospolni posvajajo otroke, otroci si izberejo celo katerega koli od stotih spolov, ki obstajajo za LGBTQ+

Aleš Primc

V prestavitvi stališč poslanskih skupin SDS in NSi so napovedali nasprotovanje napovedanemu sklepu, v koaliciji pa so dejali, da razpis referenduma o družinskem zakoniku po ustavi ni dopusten. Ustavno sodišče je namreč določilo, da do popravkov zakonodaje velja, da je  zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in da za raznospolne in istospolne pare veljajo enaka pravila za posvajanje otrok, so dejali v SD. V SDS so ocenili, da so spremembe vsebinsko širše od ustavnih določb. V skladu z deklaracijo in konvencijo o otrokovih pravicah morajo biti pri sprejemanje odločitev na prvem mestu pravice otrok, na kar se je pri obravnavanem vprašanju pozabilo. Spremembe zakonika spreminjajo tudi določbe, ki niso bile ugotovljene za protiustavne, menijo v NSi. Če DZ z zakonom spremeni določbe, ki niso bile ugotovljene kot protiustavne, je referendum v takšnem primeru dopusten, so prepričani.

Predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc je ob tem dejal, da je Ustavno sodišče že leta 2015 odločilo, da je referendum o družinskem zakoniku dopusten. “In ne more vsakih nekaj let US spreminjati svojega stališča. Naslednja stvar je, da imamo zelo resne pomisleke o odločbah US, te odločbe so bile sprejete s strani šestih ustavnih sodnic in sodnikov, od katerih bi se morala vsaj dva izločiti iz odločanja.

Namreč sodnica Katja Šugman Stubbs je sodelovala kot aktivistka v reklami za referendumsko kampanjo LGBTQ+ lobija, prav tako je v reklami sodeloval brat ustavnega sodnika Roka Čeferina Aleksander Čeferin. Ta dva bi se morala izločiti, zato je to nesprejemljivo in v nasprotju s standardi poštenega sojenja in videza nepristranskosti, da dva sodnika, ki sta bila vpletena v kampanjo, sedaj v isti stvari odločata kot ustavna sodnika, je prepričan Primc.

Koalicija bi še razširila odločbo Ustavnega sodišča
US ni odločalo o tako široki temi, kot zdaj hočejo prikazati v koaliciji. “US je v eni odločbi reklo, da mora državni zbor sprejeti zakon, ki bo omogočal, da bosta lahko zakonsko zvezo sklepala tudi dve osebi istega spola, v drugi ustavni odločbi so odločili, da je treba omogočiti posvojitev dvema moškima in dvema ženskama. Zakon, ki bi bil sprejet, pa zelo širi področje urejanja odločb US. Namreč zakon, ki je bil sprejet, določa, da se lahko poročajo ne le istospolni pari, ampak tudi kateri koli od stotih spolov, za katerega LGBTQ+ trdijo, da obstajajo, je Primc zaskrbljen.

V šolah bi otroke učili, kako spremeniti spol
“V pripravi je tudi  zakon o samodoločitvi spola, kjer bo lahko vsak državljan šel na upravno enoto in rekel, da bo on 102. spol in si bo sam izbral spol. Vsi ti ljudje bi lahko tudi posvojili otroka. O tem se sodišče sploh ni izreklo. Vsi ti bi lahko odločali o rojstvu otrok. Na podlagi družinskega zakonika je država dolžna usposabljati zakonca za skladno partnerstva – kar vključuje tudi spremembo spola,” je dejal Primc in dodal, da mora država zaradi 12. člena zakonika s sistemom vzgoje, izobraževanja, zdravstva omogočiti tovrstne priprave. “To je nevzdržno, ne moremo dovoliti, da bodo naše otroke v šolah in vrtcih učili, kako se spreminja spol. V državah, kjer so sprejeli tak zakon, se dogaja natanko to.” Otrokom najprej sperejo možgane, da niso pravega spola. Potem se gredo psihološke priprave za spreminjanje spola, nadaljujejo s hormonskimi terapijami, zavira se rast prsi in drugih hormonskih sprememb, nekateri zahtevajo tudi kirurško spremembo spola, celo moški, da se jim vstavijo rodila, o zgodbah iz tujine pripoveduje Primc.

Zahtevo za razveljavitev tega sklepa DZ bo Gibanje za otroke in družino vložilo v petek, US pa ima rok 30 dni. Ko bodo odločili, da je referendum dopusten, bodo začeli z zbiranjem podpisov takoj po božično-novoletnih praznikih.

Gibanje pa se je vključilo tudi v referendumsko kampanjo trikrat proti. Gre za zelo različne zakone in vsebine, razlogov zakaj proti, je več, pravi Primc. Več si lahko pogledate v oddaji Tema dneva.

Sara Kovač