fbpx

[Video] Kolesar Črnčec bi se lahko že odločil – so bili ukrepi pretirani ali prepozni? Je tudi sam pripomogel k širjenju okužb?

Foto: Svetovalec LMŠ Damir Črnčec (Foto: STA/Twitter)

Damir Črnčec, nekdanji sekretar za nacionalno varnost v Šarčevi vladi in svetovalec stranke LMŠ, katere predsednik je tik pred prvim valom novega koronavirusa vrgel puško v koruzo, se je oglasil preko družabnega omrežja Facebook in očrnil vlado, češ kako naj ta ne bi učinkovito ukrepala in smo zato zabeležili preko 3 tisoč umrlih zaradi novega koronavirusa. Zanimivo pa je, da se je Črnčec odločil za kritiko potem, ko je sam še sredi aprila modroval, da je panika okrog covida pretirana.

3022 umrlih zaradi covida-19 v 305 dneh Janševe vlade. Na njihovi oblasti je povprečno zaradi virusa umrlo 10 ljudi na dan. Grozna statistika zaradi prepoznega ukrepanja. V zadnjem mesecu in pol 2. vala skoraj 2000 umrlih. Za primerjavo, v treh in pol mesecih 1. vala je bilo 111 umrlih,” je zapisal Damir Črnčec. V času prvega vala, aprila lani, je Črnčec zagovarjal prepričanje, da je panika okrog covida pretirana, o čemer priča tudi njegov zapis: “Zadnje raziskave potrjujejo, da je bila panika okrog covida-19 pretirana, smrtnost je precej nižja, kot se je sprva domnevalo. Prav tako so majhne razlike v smrtnosti med državami z milimi in drastičnimi ukrepi. Je pa gospodarska škoda pri slednjih veliko večja.”

V intervjuju za revijo Reporter je Črnčec med drugim povedal, da je Janševa vlada, ki je prihajala, strašila in grozila. “Na lastnih zaprtih sestankih so govorili, da bo v Sloveniji okoli pet tisoč mrtvih, da se bo zgodil italijanski scenarij. Na tej predpostavki so si privoščili netransparentne in koruptivne nabave, o katerih se danes pogovarjamo v Sloveniji. Ker se njihovi scenariji niso uresničili, se je ta zgodba sesula v prah. To je tudi dokaz, da je naša vlada delovala tako, kot mora delovati. Odgovorno ob upoštevanju stroke.” Iz povedanega je več kot očitno, da se je Janševa vlada za razliko od Šarčeve zavedala resnosti covida-19. To pa seveda potrjuje časovnica dogajanja.

 

Tako “odgovorno” je postopala Šarčeva vlada
24. februarja lani se je že vedelo, da so naši zahodni sosedje doživeli epidemijo, kljub temu pa se je NIJZ z Nino Pirnat na čelu obnašal povsem brezskrbno. Pirnatova je istega dne javno zatrdila, kako zaščitno vedenje ni potrebno, tudi nošnja mask ne. Vsem, ki so se vrnili iz tujine je le svetovala, da naj, če dobijo bolezenske znake, kontaktirajo zdravnika. Medtem, ko je v Italiji vsak dan zaradi koronavirusa umrlo sto Italijanov, je Pirnatova celo navajala: “Ljudje, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdravi, so lahko normalno vključeni v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.” Ker so se 2. marca v severnih pokrajinah v Italiji soočali z izrednim stanjem, so zdravstveni strokovnjaki in v strankah SDS ter NSi pričeli glasno opozarjati na nevarnost širjenja covida pri nas. Ravno tedaj so se namreč družine z otroki pričele vračati z zimskih počitnic, otroci so sedli v šolske klopi, starši pa so se vrnili na delovna mesta. Kljub širjenju virusa v Sloveniji je Pirnatova sporočala, da je mogoče, da je virus med nami, a je zagovarjala prepričanje, da tudi če je virus med nami, so očitno znaki tako blagi, da ta ne povzroča težav.

Damir Črnčec in Marjan Šarec. (Foto: STA)

Ker o sklicu Sveta za nacionalno varnost ni bilo ne sluha ne duha, se je oglasil Janez Janša in Šarca 22. februarja pozval, da naj ga ta skliče. Poleg tega je Janša še pozval k ustanovitvi nacionalnega kriznega štaba in vključitvi vseh, ki lahko pomagajo, k učinkovitemu nadzoru na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in k sprotnemu seznanjanju javnosti glede stanja o koronavirusu. Šarčeva vlada, kjer je bil Črnčec svetovalec za nacionalno varnost, je pokazala, da zaupa strokovnosti NIJZ, zato do zaprtja meja z Italijo ni prišlo. 4. marca smo tako  v Sloveniji zabeležili prvi primer okužbe. V naslednjih dneh smo bili priča navedbam, da ni razloga za paniko, da je za prenos potreben tesnejši stik itd. Temu primerno so ostala prazna tudi skladišča z zaščitno opremo. Šele v petek, 13. marca, ko je bila izglasovana tretja Janševa vlada, so bili v roku treh dni sprejeti nujni ukrepi za zajezitev širjenja epidemije virusa covid-19.

Črnčec odkrito podprl protivladno kolesarjenje
Sprejeti ukrepi za zajezitev virusa so v prvem valu uspešno zmanjšali število okužb. Slovenija je bila tako prepoznana, kot ena izmed zmagovalk boja proti koronavirusu sars-cov-2 v svetu. To so ji priznale številne mednarodno priznane institucije, kot je angleška univerza v Oxfordu. To seveda nasprotnikom aktualne vlade ni bilo niti najmanj po godu, zato so pričeli podpirati nezakonite protivladne proteste. Na protivladnih protestih, ki so razpihovali idejo neupoštevanja ukrepov, je bil tudi sam Črnčec. Ta se je preko družabnih omrežij, 6. maja lani, celo pohvalil, kako trenira kolesarjenje pred stavbo Državnega zbora RS. Odobravanje kolesarjenju Črnčeca je izrazil tudi nekdanji premier Marjan Šarec, ki je pripisal: “Danes je še veliko prostora, v petek ga bo verjetno precej manj, ker bo gneča.”

Črnčec je v svojih tvitih večkrat izpostavil prepričanje, kako naj bi bila vlada nesposobna in da se ta ni pripravila na drugi val, čeprav je bil sam eden izmed tistih, ki se je udeleževal nezakonitih protestov in s tovrstnimi posnetki spodbujal k nedisciplini pri upoštevanju ukrepov za zajezitev virusa. Prav neupoštevanje ukrepov stroke je bilo tisto, ki je privedlo k večjim številkam okužb in k drugemu valu epidemije. Noben ukrep na svetu namreč ne more pomagati, če se ga ljudje ne držijo. Žalostno pa je, da očitno Črnčec ne zmore samorefleksije svojega ravnanja, namreč s svojimi trditvami napada vlado, ki je vseskozi opozarjala, da je nujno nošenje zaščitnih mask, dosledno umivanje rok, držanje distance in uporaba mobilne aplikacije Ostani zdrav. Resnično neokusno.

Sara Kovač