fbpx

[Video] Kordiš Jelinčiča označil za mevžo, ta mu je odvrnil: “Naj pride gospod sem, pa naj mi to v ksiht pove, pa bo videl, kdo je mevža!”

Foto: Printscreen

“Če gospod Jelinčič misli, da moški postanejo deci, samo skozi vojsko, zakaj so potem nacionalisti z gospodom Jelinčičem na čelu, večinoma mevže in snežinkice,” je v Državnem zboru RS zatrdil eden najbolj prepoznavnih obrazov Levice Miha Kordiš. Prvak SNS Zmago Jelinčič mu ni ostal dolžan in ga je z odgovorom pozval: “Ker sem bil jaz in mi kvalificirani kot mevže, pa naj pride gospod sem, pa naj mi to v ksiht pove, pa bo videl, kdo je mevža.”

Besede so bile izrečene v sredo v okviru prve razprave glede novele zakona o vojaški dolžnosti, ki so jo pripravili v poslanski skupini SDS in ki predvideva ponovno uvedbo naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka. Postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka je sicer zapisano tudi v novi koalicijski pogodbi.

Jelinčič se je odzval na besede Kordiša, ki je povedal: “Zmago Jelinčič očita, da smo socialisti proti državi. Ampak kaj je moderna država? Moderna država je organizirana politična tvorba za zagotavljanje  akumulacije kapitala in zatiranje delavskega razreda v imenu dobičkov kapitalistov. Njena socialna funkcija je prej plod posameznih razrednih bojev, je skorajda slučajno. Zagovarjam bratstvo med narodi, zagovarjam mednarodno delavsko solidarnost, zagovarjam globalni komunizem,” je izpostavil in dodal, da ni samo za odpravo ene države, ampak za odpravo vseh držav. “Če gospod Jelinčič misli, da moški postanejo deci, samo skoti vojsko, zakaj so potem nacionalisti z gospodom Jelinčičem na čelu, večinoma mevže in snežinkice.”

https://www.facebook.com/metod.lakner/videos/2896979607011686/

Jelinčič sicer zagovarja stališče, da je vojska izredno vzgojna inštitucija in takrat, ko so mladi v njegovih časih odšli v vojsko, se je prekinilo tisto domače, lagodno življenje. “In ko si prišel ven, je ven prišel moški. Danes nimamo moških, danes je “pussy”, ki vzame telefonček pa gre naokrog, se dobi s prijateljem, se usedeta drug drugemu v naročje in “drkata telefon.

https://www.facebook.com/leon.sen.9/videos/2482353295224909/

Dejstvo je, da smo že vrsta let priča nenehnemu rezanju sredstev za Slovensko vojsko, trend nenehnega upadanja števila pripadnikov Slovenske vojske pa se kljub več letnim opozorilom ne zaustavlja. V poslanski skupini SDS so prepričani, da se je pojavila potreba po sprejetju sistema, ki bi v relativno kratkem času lahko zagotovil zadostno število usposobljenih ljudi, ki bi bili v primeru spremenjenih varnostnih sprememb sposobni varovati domovino. Sposobnost države za učinkovito odzivanje na vojaške grožnje bo namreč odvisna predvsem od zagotovitve pogojev za pravočasno preoblikovanje Slovenske vojske z vidika njene popolnjenosti, opremljenosti, organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti.

Hana Murn