fbpx

[Video] Kovšca: Gibanje Povežimo Slovenijo ni nastalo kot gibanje “antiJanša” ali “antiKUL”

Predsednik Državnega sveta RS in podpredsednik stranke Konkretno ‎Alojz Kovšca (Foto: Nova24TV)

Stranke Konkretno, SLS, Zeleni Slovenije, Nova Ljudska stranka in Novi socialdemokrati so slovesno podpisale pogodbo o skupnem nastopu na državnozborskih volitvah pod imenom Povežimo Slovenijo. S podpisom se je peterica strank zavezala, da bodo pod imenom Povežimo Slovenijo oblikovale najboljšo listo kandidatov, ki jim bodo nudile vso potrebno infrastrukturo. Predsedniki strank bodo v soglasju sprejemali odločitve glede oblikovanja skupne poslanske ekipe in sodelovanja z zavezniki po volitvah. Podpredsednik stranke Konkretno ‎Alojz Kovšca je v oddaji Tema dneva kritično izpostavil, da je Slovenija prišla v situacijo, ko je politika šport, v katerem zmagujejo ekipe tako, da druge ekipe diskvalificirajo. “Tega ne bi smelo biti. Ljudje takšne retorike in odnosa ne sprejemajo,” je prepričan. 

Pogodba, ki so jo podpisali velja za določen čas- do izteka prihodnjega mandata državnega zbora. Predsednik stranke SLS Marjan Podobnik je v izjavi za javnost ob podpisu izjavil, da želijo ustvarjati takšno Slovenijo, za kakršno se je glasovalo na plebiscitu o samostojnosti. Sodelovanje je poudaril tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš. Ugotavljal je, da okoljska politika zadnjih 30 let  ni imela ljudi, ki bi iskali skupne rešitve. Dnevno se po Čuševih besedah zastrupljajo voda, zrak in naš življenjski prostor. Takšno je po njegovem mnenju tudi aktualno stanje v hramu demokracije. Predsednik stranke Novi socialdemokrati Andrej Magajna pa je dejal, da ga podpis pogodbe spominja na podpis predsedstva Demosa pred tremi desetletji. Uradni govornik gibanja je postal Marko Balažic, ki je dejal, da smo iz Slovenije izgnali razum in prednost dal zlobi, zato je tudi prišlo do sodelovanja v obliki gibanja, ki želi strpnejšo družbo, v kateri bi se znali pogovarjati in biti spoštljivi ter bi pravila veljala za vse enako.

Predsednik Državnega sveta RS in podpredsednik stranke Konkretno ‎Alojz Kovšca je uvodoma pojasnil, kako se je znašel v druščini Marjana Podobnika, Andreja Čuša, Franca Kanglerja in Andreja Magajne. Povedal je, da je do tega prišlo na podlagi povabila s strani tedanjega predsednika stranke SMC Zdravka Počivalška. “Po dveh neuspešnih nastopih stranke GAS na volitvah smo ugotovili, da sami tega preprosto ne zmoremo. Počivalšek mi je ob neki priložnosti povedal, da imamo podoben program. Začela sva se pogovarjati in prav kmalu ugotovila, da imamo skupne interese. Tako je prišlo do združitve strank SMC in GAS v Konkretno. Stranka SMC pa se je že prej pogovarjala s strankami, ki danes tvorijo gibanje Povežimo Slovenijo. Eno z drugim, šlo je zelo hitro. Ne bom rekel, da je šlo enostavno, mislim, da smo se kakovostno in pošteno pogovorili in dogovorili ter sklenili zavezo.”

Na vprašanje, zakaj stranka Konkretno na javnomnenjskih anketah sama ni presegala enega odstotka in zakaj je morala v zavezništvo, je Kovšca pojasnil, da je temu tako zaradi preteklosti. Ljudje namreč stavijo na zmagovalne ekipe. “Vsi radi vidijo prvake in tiste, ki bodo zagotovo krojili prihodnost v Republiki Sloveniji”, je povedal in spomnil, da je temu tudi tako, ker stranka SMC predstavlja zgodbo o neuspehu, zgodbo o razkroju, GAS pa nikoli ni doživela uspeha. Sicer pa gre po njegovih besedah za stranki, ki imata res dober kadrovski potencial in dobra programa, ampak glede na objektivna dejstva so se znašli v situaciji, kjer sami niso zmogli nagovoriti volivcev. “Pri tem nam mainstream mediji nikakor niso pomagali. Niso bili pozitivno opredeljeni do nas. Bolj so nas zadrževali, če nas že niso promovirali,” je bil jasen.

Foto: Nova24TV

Gibanje Povežimo Slovenijo ni nastalo kot gibanje “antiJanša” ali “antiKUL”
Ker mediji novonastalo gibanje tiščijo na desno na stran, ne na sredino, kamor se sami uvrščajo, je Kovšča poudaril, da gibanje Povežimo Slovenijo ni nastalo kot gibanje “antiJanša” ali “antiKUL”. “Javnosti želimo sporočiti, da smo nastali kot neka politična alternativa, ki se ni sposobna samo pogovarjati levo in desno, ampak je sposobna tudi asistirati pri tem, da Slovenija dobi neko močno povezavo. Vlado sestavljeno iz levih in desnih strank. Ko me sprašujejo, če se vidimo v vladi z Janezom Janšo, seveda, da se vidimo.” Po besedah Kovšče je v politiki najbolj neumno, da si najmočnejšo parlamentarno stranko postaviš za nasprotnico in jo porineš v opozicijo. Meni, da je parlamentarna logika takšna, da morajo najmočnejše stranke, pa naj bodo to iz leve ali desne strani, najti kompromis in sestaviti vlado. Manjše stranke pa se takšni koaliciji pridružijo. “To je zgodba o uspehu. Ne samo pri nas, takšna je bila tudi pri drugih državah”.  

Na vprašanje, če se glede na to, da se uvrščajo na sredino, vidijo tudi v morebitni vladi Roberta Goloba, je pojasnil, da sam dvomi, da mu bo uspelo kdaj sestavljati vlado v Republiki Sloveniji. Obnaša se namreč izključevalno. “Ne dvomim pa v to, da bi lahko Golob spremenil mnenje, če pride njegova stranka v parlament in bil del neke take vlade, sestavljene iz desnih in levih strank. V politiki nikoli ne reči nikoli, realnost pa je takšna, da to gibanje na tako kratek čas, s takim načinom sestavljanja, ne more res igrati pomembnejše vloge v rezultatu na volitvah.”

KUL-ovci lahko sedaj govorijo eno, volilni rezultat bo pa najbrž spremenil jakost kot tudi višino glasov v Državnem zboru RS
Stranka KUL je del gibanja Povežimo Slovenijo. Ker pa KUL-ovci izključujejo vse stranke, ki so v aktualni vladi, se poraja vprašanje, če se bodo lahko pogovarjali tudi na levo stran po volitvah. “Seveda, zakaj pa ne,” je odgovoril Kovšca in dodal, da lahko KUL-ovci sedaj govorijo eno, volilni rezultat bo pa najbrž spremenil jakost kot tudi višino glasov v Državnem zboru RS. “To ne bo prvič po volitvah v Sloveniji,” je zatrdil. “Politična realnost je takšna: Če ti uspe priti v Državni zbor RS, se moraš prilagoditi obstoječim razmeram. Razen, če ne želiš večno ostati v opoziciji in biti samo kritičen, ne pa tudi uspešen.” 

V gibanju Povežimo Slovenijo zagovarjajo zeleni, socialni in gospodarski steber razvoja. Po besedah Kovšce to pomeni, da so interesno dokaj široko razpršeni. “Na eni strani imajo SLS, ki zastopa interese podeželja in kmetijstva, Zelene Slovenije, ki zase pravijo, da niso tiste vrste zeleni, ki bi nasprotovali vsakovrstnemu napredku in vsakovrstni obliki kmetovanja, ampak so za kompromisne rešitve, ki ohranjajo naravo in omogočajo normalen gospodarski in kmetijski razvoj. Tukaj pa sta tudi SMC kot zastopnica velikega gospodarstva in GAS kot zastopnica malega gospodarstva.” V nekaterih točkah so si stranke nasprotne, v nekaterih točkah so enotne, je dejal. Prepričan je, da je mogoče z dobrim vodenjem in sodelovanjem poiskati kompromise in uspešno peljati politiko v zadovoljstvo vseh treh segmentov: okolja, kmetijstva in gospodarstva. 

V Državnem zboru RS dogajajo več ali manj diskvalifikacije
Kovšca meni, da ljudje ne podpirajo razklane retorike levi: desni. Sam meni, da mlajšo generacijo, ki so ji tuji konflikti iz II. svetovne vojne, zanima, kako danes in kako jutri. Slovenija je po njegovih besedah prišla v situacijo, ko je politika šport, v katerem zmagujejo ekipe tako, da druge ekipe diskvalificirajo. “Dejansko se v Državnem zboru RS dogajajo več ali manj diskvalifikacije. Eni drugim očitajo, mažejo, mečejo iz igre, izključujejo. Tega ne bi smelo biti. Ljudje takšne retorike in odnosa ne sprejemajo.” Ljudje so po besedah Kovšce levi, desni, tudi vmesni. Niso pa se pripravljeni na podlagi ideoloških in svetovnonazorskih razlik kregati med seboj. To počnejo politiki zaradi koriti. Predvsem pa to počnejo tiste stranke, ki so vsebinsko šibke in ne znajo voditi, znajo pa kritizirati.

Glede vprašanja, kdo bo skupni mandatarski kandidat, je Kovšca pojasnil, da je za takšno odločitev še dovolj časa in prostora. Kakovostnega kandidata je po njegovem mnenju mogoče najti, pravi pa, da se zastavlja ob tem temeljno vprašanje, ali predvidevajo res tako odličen uspeh na volitvah, da bodo bistveno vplivali na izbiro mandatarja. Sam meni, da ne, ker se ima za političnega realista. “Pričakujemo dvomestno številko v odstotkih v Državnem zboru RS. Lahko ponudimo kakovostnega mandatarja, vprašanje pa je, če smo ga sposobni tudi pripeljati do mandatarskega stolčka. Smo pa pripravljeni sodelovati z drugimi pri iskanju te osebe,” je pojasnil.

Ker je po spletu zaokrožila tudi informacija o človeku, ki naj bi stal za pisemskimi pošiljkami z naboji in grožnjami, in sicer, da naj bi dobil plaketo Državnega sveta RS za prostovoljstvo. Kovšca je povedal, da če gre res za to osebo, potem to drži. Sam pravi, da je zgrožen, da je človek, ki je toliko dobrega naredil in je bil predlagan s strani nekoga, da je dobil plaketo za življenjsko delo. “Če je to res ta oseba in je storila to dejanje, mu bo plaketa Državnega sveta RS zagotovo odvzeta. Tako dejanje namreč izničuje vse njegovo pozitivno življenjsko delo. Pozivanje k uporabi sile in prelivanju krvi je nekaj, čemur se moramo v naši družbi dokončno in popolnoma odreči,” je prepričan.

Nina Žoher