fbpx

[Video] Kriminal: Kako so z načrtno operacijo izčrpavanja sredstev oslabili DeSUS!

Rušitelji DeSUS (Foto: STA)

Pred včerajšnjo sejo izvršnega odbora in sveta stranke DeSUS, kjer naj bi razpravljali o sklepih nedavne strankine klavzure, so na dan prišle nove informacije oziroma razkritja, ki nedavne množične prestope članov DeSUS-a v stranko SAB, postavljajo v skrajno čudno luč – tako je včeraj pisal Požareport. Ta je poročal, da vse kaže na to, da so na podlagi dogovora z Alenko Bratušek, generalnim sekretarjem SAB Jernejem Pavličem, ki naj bi te operacije tudi koordiniral, in Zlatkom Fickom, do nedavnega funkcionarjem Desusa ter bivšim izrazito spornim direktorjem družbe Slovenski državni gozdovi, načrtno finančno oskubili in izpraznili blagajno stranke DeSUS.

V oddaji Tema dneva se je voditelj Luka Svetina pogovarjal z novinarjem Bojanom Požarjem, in sicer o zgodbi, ki se očitno plete med strankama DeSUS in SAB. Videti je, da gre za očitni namen škodovanja finančnemu stanju stranke DeSUS, tik pred njihovimi usklajenimi prestopi v SAB. Osrednja figura te kraje je Zlatko Ficko, nekdanji funkcionar DeSUS-a in direktor službe Slovenski državni gozdovi, ki je stranko zapustil že junija, pa vendar nato še dva meseca podpisoval naročilnice za stojala za plakate, kasneje uporabljene za stranko SAB. Obstajajo pa še druge naročilnice, ki sicer na koncu niso bile realizirane.

Požar meni, da so v tej zgodbi trije ključni akterji, in da Zlatko Ficko ni edini. Po mnenju Požarja je precej vpletena tudi predsednica lokalnega odbora DeSUS iz Velenja Darinka Mravljak, na strani SAB-a pa je še predsednica te stranke Alenka Bratušek, ki je očitno dala zeleno luč in pa Jernej Pavlič, generalni sekretar stranke, ki je vse to očitno koordiniral. A glavna zgodba te zgodbe je pač v tem, da je šlo za neko načrtno operacijo – ni se delalo samo za to, da bodo člani stranke DeSUS prestopili v SAB, ampak se je hkrati delalo tudi na tem, da se bo DeSUS finančno izčrpavalo in to z nezakonitim podpisovanjem naročilnic. To po Požarjevem mnenju pomeni, da ne gre več za politiko, pač pa za klasičen kriminal. Po njegovih podatkih je stranka DeSUS to zadevo tudi že predala Policiji.

Bratuškova pravzaprav ni ničesar zanikala
Včeraj predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič, po seji izvršnega odbora, glede tega dogajanja ni vedel kaj dosti povedati. Požar špekulira, da je morda v DeSUS-u, kdo že prej kaj vedel pa ima sedaj slabo vest, ker ni povedal. Ali je med njimi tudi Jasnič se sicer ne ve, je pa precej nenavadno, da o vsem dogajanju ne bi nič vedel. Je pa tudi res, da je relativno nov predsednik in morda niti še nima toliko pregleda nad stvarmi, kot bi bilo od predsednika stranke pričakovati. Alenka Bratušek je komentirala, da gre zgolj za zamegljevanje dejstev in odvračanje pozornosti od “klavrne usode DeSUS-a”. DeSUS je sicer po številu članov še vedno ena največjih strank v državi, tako da bi težko govorili o klavrni usodi. Je pa treba opozoriti, da Bratuškova pravzaprav ni ničesar zanikala. Si pa tak odziv tudi lahko privošči, ker jo mediji ne obravnavajo tako, kot bi jo morali – to je po Požarjevih besedah razvidno tudi iz nedavne sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, ko pravzaprav ni deležna prav nobenega pritiska s strani medijev.

KUL-ovci ne stavijo na Bratuškovo
Včeraj izvršilni odbor tudi ni sprejel predlogov klavzure stranke, da se poslance pozove k odstopu – kar bi lahko kazalo na to, da se bojijo, da bi v tem primeru, res lahko doživeli klavrno usodo. Postali bi namreč de facto neparlamentarna stranka. Požar je še pojasnil, da se bo s prihodom Ficka v stranko SAB, po vsej verjetnosti pričelo ovajanje, domnevno proti predsednici stranke SAB, saj je to njegova politična agenda. Hkrati bi Bratuškovi odsvetoval, da bi v svoje vrste sprejela Janjo Sluga – saj bo tudi v tem primeru prihajalo do notranjih razprtij. Po Požarjevih informacijah tudi ni Bratuškova tista na katero se stavi, da bi lahko KUL-ovce povedla do zmage, trenutno ima znotraj teh strank največ podpore stranka Levica – je pa res, da si morda v tem trenutku tega podatka ne upajo predstaviti javnosti, ker se bojijo negativnih reakcij kakšnega dela slovenske družbe, na primer gospodarstva. Se mu pa zdi, da bodo na tej strani predstavili še eno stranko, ki jo bodo označili za sredinsko.

Sara Bertoncelj