[Video] Krivi so (tudi) v SD! Nekdanji prvak SD Dejan Židan se sprašuje kdo je kriv, da obvladovanje epidemije ni tako uspešno, pozablja pa na agitpropagando proti nošenju mask, ki jo je vodila njegova stranka!

Nekdanji predsednik SD Dejan Židan (foto: STA)

Nekdanji predsednik stranke SD Dejan Židan ponuja odgovor na vprašanje čemu obvladovanje epidemije navkljub ukrepom za zajezitev novega koronavirusa ni uspešno. Po njegovih besedah za nastalo stanje nikakor niso krivi ljudje, ki se ukrepov ne držijo ali pa pozivajo k nespoštovanju ukrepov, ampak to, da glede ukrepov ne odločajo strokovnjaki epidemiologi, ampak drugi ljudje. “Krivo je to, da tisti, ki sprejemajo omejitve, ne dajejo vzgleda. Krivo je to, da enostavno ukrepi niso predvidljivi,” poudarja Židan, ob tem pa “pozablja”, da je ravno njegova stranka SD tista, ki je pozivala k nenošenju zaščitnih mask v šolah, čeprav je bilo jasno, da število okužb narašča.

“Dejstvo je, da smo po javno dostopnih podatkih neuspešni pri drugem valu obvladovanja epidemije covid-19. Če primerjamo število umrlih v Sloveniji na 100 tisoč prebivalcev z drugimi državami, smo prvaki. Neslavni prvaki. Če primerjamo dolžino zaprtja šol z drugimi državami smo ponovno neslavni prvaki,” uvodoma poudarja vidni član SD Dejan Židan in dodaja, da ko se sprašujemo, kaj je krivo za slabo stanje, seveda nismo krivi ljudje.

Po besedah Židana je krivo, da ne odločajo strokovnjaki epidemiologi, ampak neki drugi ljudje. Krivo je po njegovo tudi to, da tisti, ki sprejemajo omejitve, ne dajejo vzgleda. “Krivo je to, da enostavno ukrepi niso predvidljivi. Danes velja nekaj, zvečer nekaj drugega, čez dva dni pa nekaj tretjega. Krive so tudi grožnje. Grožnje ljudem enostavno zbujajo odpor. Sedaj pa imam možnost, da neposredno vprašam ministra za zdravje, ki ga tokrat predstavlja predsednik vlade, kdo je tisti človek, tisti strokovnjak, kateremu najbolj zaupate in na podlagi mnenja katerega vi sprejemate ukrepe? Kot drugo kaj boste storili, da bodo ukrepi predvidljivi? Torej, da ne bo občutka, da zjutraj velja nekaj, zvečer pa nekaj tretjega in nenazadnje, kako boste dosegli, da boste tisti, ki sprejemate ukrepe, tisti, ki sprejemate omejitve, prvi, ki se boste teh omejitev držali? Mislim, da so to vprašanja, ki nas vse državljanke in državljane zanimajo in z zanimanjem pričakujem vaše odgovore,” je zaključil.

Propagirali šolo brez mask
Židan s tem javljanjem očitno povsem pozablja, da so se v njihovi stranki šli propagando v kateri so izkoristili otroke. Odločili so se namreč podpreti določene ravnatelje pri zavzemanju za šolo brez mask, čeprav je stroka svetovala nasprotno. “Podpiramo poziv ravnateljev za šole brez mask. Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask,” so zapisali Socialni demokrati na svojem Twitter profilu. Kljub temu, da Židan sedaj vladi očita, češ da ne posluša stroke je jasno, da so bili Socialni demokrati tisti, ki so tedaj igrali epidemiologe. Direktor NIJZ Milan Krek je takrat dal jasno vedeti, da nikakor ni prav, da se na tak način smrtonosni virus uporablja za politični igrice. Ob tem pa je še poudaril, da nikakor ne bi smeli, za svoj politični interes delati proti in v škodo ljudstva.

Socialni demokrati promovirali “šolo brez mask”. (Vir: Twitter)

NIJZ je izdal priporočila, da morajo otroci od sedmega razreda dalje nositi masko, saj je tudi Svetovna zdravstvena organizacija priporočila, da se od te starostne skupine dalje uporabljajo ista pravila kot pri odrasli populaciji. “Vsak okuženi je nevaren za vse osebe v okolici,” je še poudaril Krek. Otroci namreč po izkušnjah predstavljajo pogosti prenašalec virusov, ki jih lahko prenesejo na svoje družinske člane za katere pa je lahko bolezen smrtonosna. Tudi predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Marko Noč je tedaj poudaril, da kot zdravnik zaupa stroki in strokovno posvetovalni komisiji. “Če se je stroka odločila, da morajo otroci v šoli nositi masko in je to bolj varna možnost zanje in njihove družinske člane, potem je to smiselno. Ne zdi se mi pa primerno, da bi o tem lahko sodila katerakoli politična stranka,” je še poudaril Noč.

Kljub temu, da je bila stroka jasna, kaj je primerno za zajezitev epidemije, so se v SD na to požvižgali in so otroke izkoristili v propagandne namene. Pri tem se jim je seveda pridružil tudi Branimir Štrukelj, kar je pripomoglo k temu, da se jih je poslušalo. Ko so uvideli, da je vrag vzel šalo, so seveda mnenje spremenili in za vse je bila kriva spet vlada. Namesto, da bi priznali, da so naredili napako, o tem ni bilo sledu. Smešno pa je, da sedaj vso krivdo spravljajo na vlado in jo obtožujejo, kako naj ne bi upoštevala stroke.

Nenošenje mask sprožilo rast okužb
Spomnimo. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pred časom objavil podatke o deležu okužb med vrtci, osnovnimi šolami in srednjimi šolami. Kar preseneča je razlika med kategorijami otrok, ki so morali obvezno nositi maske (srednje šole) in otroci, ki so obiskovali vrtec in osnovne šole. Kot kažejo podatki, delež okuženih med srednješolci v obdobju med 26. septembrom in 3. novembrom, nikoli ni presegal 0,5 odstotka. Strm porast okužb pa je bil zabeležen med otroci, ki so obiskovali vrtce in osnovnošolci; 2,8 in 3,5 odstotka na vrhuncu. Ravno zaradi teh skupin se je virus nezadržno širil naprej vse do najbolj ranljivih, zato je v teh dneh dnevno umiralo tudi do 45 Slovencev dnevno.

Vir: NIJZ

Jasno je, da nasprotovanje opozicije, predvsem SD-ja, ki je še dodatno promoviral šolo brez mask, zamejevanju širjenja okužb prav gotovo ni bilo v pomoč, zato je smešno, kako so ti dandanes najbolj pametni. Premier Janez Janša je Židanu sicer v poduk že odgovoril, čemu ukrepi za zajezitev virusa niso bili tako uspešni, kot v času prvega vala. Spomnil ga je namreč, da so oni tisti, ki so se šli nespametno kampanjo z namenom pridobivanja poceni političnih točk. Seveda je dejstvo, da nikomur ukrepi niso v veselje, a le njihovo spoštovanje poleg cepljenja je tisto, ki nas bo pripeljalo na pot normalnosti. To pa si verjetno želimo vsi, zato je težko razumeti, čemu se je Židan odločil, da posname tovrsten video posnetek. Vsi smo na istem čolnu in dokler to ne bo jasno vsem, bomo živeli tako kot živimo.

Nina Žoher