fbpx

[Video] Kučan pohvalil Janševo vlado v borbi proti epidemiji – toda o demokraciji, človekovih pravicah in svobodi medijev je šel vodja nekdaj zločinske organizacije predaleč!

Foto: STA

Začelo se je spravljivo, nadaljevalo pa z zavajanji. Tako nekako bi lahko strnili intervju s predzadnjim predsednikom Predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in prvim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom, ki je te dni bil objavljen v Nedeljskem Dnevniku. Ukrepe proti COVID-19 je označil za ustrezne, a ga “skrbi za demokracijo”. Pri tem niso izostale neresnične trditve v zvezi z depešo Ministrstva za zunanje zadeve.

Začetek intervjuja v Nedeljskem dnevniku z Milanom Kučanom se je začel z “negotovostjo, upanjem in optimizmom,” kakor je opisal svoje občutke glede pandemije koronavirusa COVID-19. Pri tem je zadnji predsednik komunistov povedal, da občuduje požrtvovalnost izpostavljenih služb zaradi katerih po njegovem mnenju epidemija ni ušla izpod nadzora.

Kučan je priznal celo da smo “v konkretnih razmerah imeli srečo, da nismo šli na volitve, temveč se je sestavila koalicija, takšna kot je.” Koalicijo SDS, NSi, SMC in Desus je označil za “razmeroma učinkovito” v soočanju z epidemijo.

Tu se je hvala tudi končala. Sledila je “zaskrbljenost” da ne bi “v imenu borbe z virusom [bile] žrtvovane demokracija, človekove pravice, svoboda medijev.” Kučana naj bi skrbelo, da “pod krinko boja s koronavirusom postajamo drugačna družba”, so zapisali pri STA. Očitki so precej absurdni, saj je bil Kučan konec 80. let prejšnjega stoletja v vrhu Zveze komunistov – organizacije, ki je sistematično kršila človekove pravice in preganjala, zapirala ter celo ubijala borce za demokracijo. Svobode medijev in mnenjskega pluralizma takrat niso poznali in so ga zatirali. Poleg tega je bil Kučan do zadnjega proti osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije, zato je on zadnja oseba, ki bi bila kompetentna tovrstnih ocen o žrtvovani demokraciji, človekovih pravicah in svobodi medijev.

Svoboda medijev in izgubljen stik z realnostjo
Pri tem se je nekdanji predsednik države obregnil ob depešo o medijih, ki sicer sploh ni bila depeša, temveč pismo, s katerim je vladni urad za komuniciranjem odgovoril na številne očitke. Po Kučanovem mnenju naj bi “depešo” pisali ljudje, “ki so izgubili vsak stik z realnostjo.” Na srečo se ni potrebno spraševati, kaj piše v tako sporni depeši MZZ, minister Anže Logar je namreč njeno vsebino v celoti razkril na sklicu nujne seje Odbora za zunanjo politiko in Odbora za kulturo 14. aprila 2020, ki so jo sklicale LMŠ, SD, Levica in SAB.

Zunanji minister Anže Logar z “depešo” o medijih na seji odbora za kulturo in zunanje zadeve. (Foto: YouTube)

“Naj začnem s tem, da spoštovanje svobode izražanja in pravice do obveščenosti predstavljata temelj slovenske demokratične in pluralistične družbe. Vlada se močno zavzema za svobodo in neodvisnost novinarjev ter nasprotuje kakršnikoli obliki napada in ustrahovanja novinarjev. V zvezi s tem podpiramo delo in poslanstvo Sveta Evrope kot objektivne in nepristranske institucije, ki spodbuja svobodo izražanja, zaščito novinarstva in varnost novinarjev,” je iz besedila “sporne depeše”, ki jo je MZZ poslalo na Svet Evrope citiral minister Logar.

So to besede ljudi, ki so po Kučanovem mnenju “izgubili vsak stik z realnostjo”? To je namreč edina depeša, ki so jo spisali na to temo pri MZZ. “To je edina depeša zaradi katere prevzemam odgovornost kot predsednik organa, ki ga vodim,” je na seji povedal Logar. Poročilo iz DZ je vsekakor vredno ogleda v celoti.

Ivan Šokić