[Video] Ljubljanski župan Janković brez kančka sramu: “Mi smo z Moskvo pobrateni!”

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: posnetek zaslona POP TV)

“Jaz imam od Putina priznanje, ki ga imam še vedno, ga nisem vrnil, ker je bilo priznanje za prijateljstvo med ruskim in slovenskim narodom. Drugič, mi smo z Moskvo pobrateni,” je v znak ponosa, kjer ni niti najmanj prostora za solidarnost z ukrajinskim narodom, zatrdil ljubljanski župan Zoran Janković, ki si po 16-ih letih županovanja želi še peti mandat. Očitno Janković preprosto ne dojame oziroma ne želi dojeti, da je Rusija v primeru vojne v Ukrajini agresor in da je v tem trenutku povsem neprimerno, da je Ljubljana v tem trenutku prijateljsko mesto Moskvi.

V pogovoru na POP TV je bil ljubljanski župan Zoran Janković soočen z dejstvom, da se nanj lepijo afere, vse odkar je prvič zasedel mesto ljubljanskega župana. Stožice z enormno bančno luknjo in propadlimi podizvajalci, propadla podjetja njegovih sinov, ki sta medtem živela na veliki nogi, pa afera farmacevtka. V primeru razvpitih Stožic so številni podizvajalci ostali brez plačila. Javni del projekta, ki še ni povsem končan, je na koncu stal 114 milijonov, GREP je zaradi sto milijonskih dolgov končal v stečaju, medtem ko so banke izgubile 135 milijonov evrov, podizvajalci pa so ostali brez 30 milijonov evrov. Medtem ko ljubljanski župan govori, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, na pol zgrajen skelet trgovskega dela še naprej propada. Zanimivo pa je, kako župan vendarle vztraja, da uspešnejšega projekta, ko se govori o ceni, ni.

Svoje krivde v primeru Stožic ne priznava
Na vprašanje okrog posledic v primeru Stožice, ki so jih na lastni koži predvsem zelo grenko začutili delavci, podizvajalci, podjetja, njihove družine, je Janković vso krivdo zvalil na banke, predvsem na SID banko. “Moram deliti na dva dela. Ta prvi del je javni del, ki je bil končan, v funkciji je od leta 2010. Letno imamo milijon obiskovalcev. Mi smo plačali iz proračuna 114 milijonov brez davka, dobili smo 111 milijona evrov zaradi projekta Stožice. GREP je propadel na tem projektu. Žal mi je. Še vedno ohranjam korektne donose z obema direktorjema. Če bi pogledali tisto, kar je GREP ostal dolžan, je vse skupaj 4 milijone.” Namesto, da bi Janković priznal svojo krivdo v zvezi z zadevo, je dejal, da je zanj krivec sindikat bank. “Predvsem SID banka, ki se je v enem trenutku odločila, da ne bo dala dodatnega soglasja za dodatnih 15 milijonov,” je dejal.

V oddaji so bili nato predstavljeni sodni primeri, ki so proti njemu tekli v devetih letih, odkar hodi na sodišče. Dva sodna postopka pa sta še odprta. V primeri Tritonis je šlo za prodajo zemljišča ob Vojkovi cesti. Novembra 2014 je višje sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva, da se zoper župana uvede sodna preiskava. V primeru Gratel je bil Janković obtožen jemanja podkupnine, ljubljansko okrožno sodišče ga je marca 2019 oprostilo, tožilka se je pritožila, višje sodišče je pritožbo zavrnilo in potrdilo prvostopenjsko sodbo.

V primeru Stožice – gramozna jama se je Jankoviću očitalo zlorabo uradnega položaja, in sicer, da bi družbi GREP pridobil ogromno premoženjsko korist pri sanaciji stožiške gramozne jame. Kakor koli, po sodni preiskavi in vloženi obtožnici je bil kazenski postopek ustavljen, pritožba tožilke pa zavrnjena. V odmevnem primeru Farmacevtka je bil Janković osumljen, da je mlajši farmacevtki iz Ljubljane uredil zaposlitev, v zameno za to pa od nje zahteval in prejel spolne usluge. Okrožno sodišče je listine in prisluhe, ki so to dokazovali, zaradi napak tožilke Blanke Žgajnar izločilo iz postopka. Ker so bile pritožbe zavržene, je primer padel.

Odprta sta še dva primera: v primeru Stožice 1, kjer se je novembra lani (več kot devet let po hišnih preiskavah) začelo sojenje Jankoviću in soobtoženim, ki se jim očita zlorabo položaja oškodovanja evropskih sredstev in preslepitev bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športnega centra. Tožilstvo županu in peterici soobtoženih pri primeru Stožice 2 očita, da naj bi Energetika Ljubljana po Jankovičevem posredovanju za 3 milijone evrov od GREPA kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. “V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja naj bi se po prepričanju tožilstva steklo neposredno na županov račun,” je bilo mogoče slišati.

Perverznega odnosa do žensk ne obžaluje
Novinarka Maja Sodja je Jankovića spomnila, da je farmacevtko večkrat po telefonu vprašal, kdaj in ali bo prišla k njemu, ko je dobila zaposlitev za nedoločen čas. Pred leti pa je po njenih besedah novinarki rekel, da pri dedku ne boli. “Kakšen odnos imate do žensk?”, je povprašala. Janković se je seveda odzval z nasmehom do ušes in pristavil, da je njegov odnos izjemno pozitiven in izjemno dober. “Ta izjava ne kaže na dober odnos,” mu je odgovorila novinarka. “Že v redu, lahko obrnemo na kaj čmo. Dajmo razčistit, tožilka je dosegla prisluhe, ker naj bi prejemal podkupnino. Ne kakšen imam odnos do žensk, jst celo trdim, da so ženske boljše sodelavke. Vprašajte moje sodelavke, tudi anonimno. Ne samo kle, kjer čte. Tisto je bilo pa hec na eno drugo zadevo,” je odgovoril Janković. “Šala?” ga je povprašala, on pa je pristavil: “In to velika.” Na vprašanje, ali se mu zdi šala primerna, je odgovoril, da se mu je v tistem trenutku zdela primerna, ker je šlo po njegovih besedah za nekaj drugega. Ko pa je bil povprašan, zakaj, je seveda odgovoril, da bo odgovor na vprašanje izpustil, ker bi po njegovem morala biti oba prisotna. Več kot očitno se je želel s tem le izmakniti odgovoru.

4. septembra, pred volitvami v BIH, je Janković obiskal Milorada Dodika. “Dodik in njegova stranka odločno podpirajo Putina, so tudi njegov zaveznik. A to pomeni, da tudi vi podpirate Putina, da ne obsojate ruskega napada na Ukrajino?” je novinarka Sodja povprašala Jankovića. V odgovoru je župan poudaril, da Dodika pozna že več kot 20 let iz Mercatorja. “Moj namen obiska je bil jasen, iskal sem možnost, da dobimo lokacijo za sežig naših smeti, in drugič, da dobimo cenejšo elektriko, ker imajo višek. Ko sva zaključila razgovor, me je povabil k izjavi, moja podpora je bila namenjena njemu, na koncu seveda odločajo prebivalci Republike Srbske.” Janković je nato dejal, da je vojno v Ukrajini obsodil in da se to s tem ne spremeni. “Jaz imam od Putina priznanje, ki ga imam še vedno, ga nisem vrnil, ker je bilo priznanje za prijateljstvo med ruskim in slovenskim narodom. Drugič, mi smo z Moskvo pobrateni,” je dejal.

Foto: posnetek zaslona 24ur

V nadaljevanju je Janković dejal, da če bi njega vprašali, bi morali vojno danes ustaviti, pa čeprav bi se bi bilo treba dve leti pogajati. “Magar se dve leti pogajati. Boljše to kot pa dva dni vojne,” je dodal. Janković podpira Dodika, podpira predsednika Vučića, rekel je celo, da je on zanj najboljši predsednik v regiji. “Kako lahko podpirate predsednika, ki svoj položaj utrjuje z nadzorom nad mediji. Bi si želeli, da bi imeli v slo predsednika/co, ki bi deloval/la na tak način?” je bil Janković povprašan. “No, pa dajva. Mi smo imeli predsednika, ki je praktično uničil nacionalko,” je lažno odgovoril župan in preusmeril pozornost drugam. Nato pa je dejal, da ima priznanje predsednika Vučića. “Rojen sem v Srbiji, oče Srb, mama Slovenka. Ko govorim o Vučiću, za tem stojim in to ponavljam stalno”. 

Janković, ki rad poudarja socialno noto, pravi, da je levičar. O tem, tako meni, med drugim priča njegov odnos do vseh delavcev. Glede na njegov odnos do delavcev in podizvajalcev v primeru Stožic, ki je prinesel kup tragedij, najverjetneje ni treba posebej poudarjati, kako sramotno je trditi nekaj takega. Je mar ljudem res pomembneje, kaj je v centru prestolnice zgrajeno, manj pa način vladanja večnega župana.

Sara Kovač