fbpx

[Video] LMŠ ima še enega “Šarca” – poslanca Kovačiča

Poslanca LMŠ Tina Heferle in Aljaž Kovačič. (Foto: STA)

S poslanci opozicije Kul v državnem zboru vse bolj pada kultura obnašanja, zlasti zaradi predstavnikov skrajne Levice. Razprave, ki bi se morale odvijati na nekem kulturnem nivoju, se sprevračajo v debatni krožek nevzgojenih otrok. Ob nedavnem glasovanju v DZ-ju je poleg poslancev Levice – Sukičeve in Mesca razgrajal tudi Kovačič, poslanec iz vrst LMŠ. Je čas, da se za nevzgojene politike uvedejo obvezne ure bontona? 

Na nedavni seji odbora DZ za izobraževanje pod vodstvom poslanke Ive Dimic iz NSi so poslanci Aljaž Kovačič iz LMŠ in Nataša Sukič ter Luka Mesec iz Levice povsem podivjali. Ob njihovem obnašanju v hramu demokracije se vse bolj dozdeva, da smo že dosegli dno in da ne moremo iti še nižje. Edino, česar še nismo videli, je pljuvanje ali pretep po vzoru ukrajinskih parlamentarcev. Kratek videoposnetek uvodoma prikazuje kako Kovačič razglaša, da na seji ne namerava več sodelovati, ima težave z izražanjem v zborni jeziku (namesto “Zorčič” reče “Žorčič”). Prvič odide s seje ob 22.09 uri, in sicer potem ko napove, da “sam in LMŠ ne mislita več sodelovati” ter se ponovno vrne ob 22.16 uri. Ob tem pa postreže tudi z nekaj “šarcizmi”, denimo: “Ali lahko jem sladoled? Ne, dobro daj mi sladoled!” in samovoljno izklopi mikrofon.

Pozneje se prereka s predsedujočo Dimičevo, rekoč, da ji “nihče ni očital, da krši poslovnik”. Vmes, ko Dimičeva govori pa nenadoma zahteva “postopkovno”. Zatem še enkrat slišimo njegovo zahtevo glede “postopkovne” ter vidimo vklapljanje in izklapljanje mikrofona. Dimičeva mu to tudi očita pa tudi to, da kriči. Drzne si celo zmerjati s “fašizmom”. V nadaljevanju pa Dimičeva poslancem obeh strank znova očita razbijanje po mizah in kričanje, ob čemer pristavi, da je njihovo obnašanje zrelo za opomin. Obenem še spomni, da so poslanci, ki motijo sejo “zrele, samostojne osebe, izvoljene od ljudstva”. Kovačič pa nato še vedno ne preneha, marveč vzklika, da ga je “sram, da danes sedi tukaj” in znova “zapusti” sejo ob 22.46 uri in tolče po mikrofonu ter znova zahteva “postopkovno”.

Dimičeva na to odvrne zgolj, da “so v fazi glasovanja”, a on še vedno ne preneha s svojimi zahtevami glede “postopkovne”. Ob 22.54 uri je navkljub drugačnim napovedim, še vedno v DZ-ju ter izjavi, da ima “poslanska skupina LMŠ še 45 minut na razpolago za pavzo”, trenutek zatem pa že zahteva “prekinitev seje in odhod domov”, se vrti na stolu kot kakšen prvošolček, naposled pa ob 23.19 uri v imenu LMŠ-ja napove “obstrukcijo” in končno zares odide, vendar ne domov, marveč na usklajevanja s poslanci skrajne Levice. V videoposnetku lahko vidimo tudi vpitje in norenje poslancev skrajne Levice.

Dimičevo je Sukičeva neposredno nadlegovala z grožnjami in siljenjem v njen osebni prostor
Na škandalozno dogajanje na petkovi seji se je odzvala tudi predsedujoča odboru DZ za izobraževanje Dimičeva: “Vse, kar se je dogajalo, lahko rečem, da je neko divjanje levice, poskus preprečitve resne razprave in s takimi manevri, kot so postopkovni, so želeli tudi spremeniti in dati na glasovanje razpravo o javnem mnenju, da bi se opravljal na temo izobraževanja šolstva v Sloveniji kljub temu, da vedo, da je potrebno, da o tem glasujemo kot pisna vloga za glasovanje. Ves dan so se stvari zapletale.” 

Dimičeva je po poročanju STA še dejala, da je bilo posebej neprimerno obnašanje Sukičeve, ki naj bi predsedujoči prišla za hrbet in ji grozila, da se bo sejo razveljavilo. Dimičeva ji je odvrnila, da se počuti ogroženo in jo prosila, da naj se od nje odmakne. Prav tako pa jo je močno šokiralo dejstvo, da so si nekateri poslanci sami prižigali mikrofone in si jemali besedo. Kot neprimerno pa je označila tudi obnašanje koordinatorja Levice Mesca. Kot je še dejala, je bila razočarana nad verbalno agresijo s strani opozicije. V pripravi je tudi magnetogram seje, s katerega naj bi bili vidni vsi zapleti, ki so se na njej pojavili.

Domen Mezeg