fbpx

[Video] Krivec: Vsi so bili imenovani s strani politike oz. nadzornih svetov in na enak način so bili zamenjani, ko jim je potekel mandat

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec (Foto: Nova24TV)

Medtem ko se v času levih vlad odvijajo kadrovske menjave, te niso obravnavane kot problematične, saj trdijo, da naj bi bile te strokovne. Ko pa gre za desne vlade, je vedno govora o političnih menjavah, to pa se nato problematizira v medijih. Ker se v zadnjem času še posebej problematizira menjave v energetiki, je okrog tega spregovoril vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in razjasnil, da je potrebno zavedanje, da so bili vsi imenovani s strani politike oziroma nadzornih svetov in na enak način so bili zamenjani, ko jim je potekel mandat. 

Na vprašanje, kdo stoji za rošadami v energetiki, je Danijel Krivec dejal, da ne ve, kdo je tisti in pojasnil, da je potrebno razumevanje, da so zamenjave posameznih direktorjev v rokah nadzornih svetov in ti so tisti, ki zamenjujejo direktorje. “Če me pa sprašujete, kdo je lastnik, pa vemo, to je država. V tem primeru je vlada tista, ki usmerja ali vsaj sugerira nekatere stvari. Vendar v tem trenutku je pristojnost za zamenjave na nadzornih svetih in SDH-ju.”

Glede na to, da je razrešeni predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič javno razlagal, kako naj bi se v pisarni Krivca pogovarjal skupaj z generalnim sekretarjem stranke Borutom Dolancem, kjer naj bi mu bilo namignjeno, da se poslovi. Tako kot z vsemi direktorji energetskih družb smo se tudi z gospodom Ribičem večkrat sestali. Večkrat je bil v Državnem zboru RS nismo pa se nikoli pogovarjali o njegovi zamenjavi. To je v pristojnosti nadzornega sveta. Pogovarjali smo se o strategiji in zakonodaji, ki se sprejema, ne pa o menjavah,” je pojasnil. 

Golobu je potekel mandat
Menjave se dogajajo v določenem časovnem razdobju, je pojasnil. “Res pa je, da smo tokrat prvič v situaciji, ko imamo vlado v trenutku, ko nekaterim direktorjem potečejo mandati. Mogoče iz te situacije nekdo vleče potezo, da smo sedaj mi tisti, ki menjamo direktorje, vendar tem direktorjem potečejo mandati. Enako velja tudi za gospoda Goloba v GEN-I, ki mu je mandat potekel.” Kot pravi, je jasno, da je lastnik družbe tisti, ki usmerja tudi naslednje korake, sama izvedba pa je v pristojnosti nadzornih svetov.

Foto: Nova24TV

Na vprašanje, ali je presenečen, da se tako problematizira odhod Goloba, je dejal, da je potrebno zavedanje, da so bili vsi na enak način imenovani. “Problematizira se odhode vseh gospodov iz energetike. Vsi so bili imenovani s strani politike oz. nadzornih svetov in na enak način so bili zamenjani, ko jim je potekel mandat. Zakaj je v medijih tak kraval? Prvič se je zgodilo, da to sovpada z mandatom naše vlade, zato tudi tak pritisk, da bi mandati ostati.” Po njegovih besedah se zavedajo, da v naslednjih štirih letih teh menjav ne bo mogoče opraviti.

Golob se hvali, da je podjetje vodil uspešno. Uspešnost nekoga na položaju direktorja presoja lastnik tega podjetja, je pojasnil Krivec. Glede na to, da so nekateri direktorji deset let in več, tudi petnajst let na istem mestu menijo, da so najboljši in nezamenljivi. “Ko pa pogledamo in poslovne rezultate in nekatera druga dejstva je pač odločitev na strani lastnika. S tem ni nič narobe. Mislim, da je pri GENI-I pomemben element v tej igri dolgoročna pogodba, ki je bila sklenjena z nuklearko pod zelo ugodnimi pogoji. Iz tega naslova to pomeni velike profite oziroma promet pri GEN-I. Vse stvari presojati z medijskega vidika in vidika, ki ga predstavi nek direktor ni najbolj korektno. Mislim, da je pravica in tudi dolžnost lastnika podjetja, da naredi neko svojo oceno. Če se z nekim direktorjem, ki mu je potekel mandat, ne strinja, mu pač ne podaljša mandata, ampak predlaga nekoga drugega,” je dodal.

Šarec odkrito napoveduje kadrovske čistke
Seveda pri menjavah ne pomeni, da bo lastnik vedno uspel najti boljšo zamenjavo, saj to nato pokaže šele čas. Negirati pa pravico lastniku, da naj podaljša nekomu mandat je pa malček sprevrženo, je pojasnil Krivec in dodal, da v SDS niso kalkulirali, da bo Šarec vrgel puško v koruzo in da bomo imeli možnost zamenjave v nekaterih gospodarskih družbah, ko bodo potekli mandati. “Ta špekulacija, da si delamo neke predvidljive zadeve je nesprejemljiva. Kar se tiče Roberta Goloba, mislim, da se je v veliki meri že umaknil iz politične aktivnosti na lokalni politike, če se bo vrnil nazaj, mi s tem nimamo nobenih težav.”

Šarec vnovič napoveduje menjave. “Šarec je kadrovsko čistko napovedal že pred prejšnjimi volitvami, ko je povedal, da je potrebno ekipe postaviti po lastni podobi. To je tudi udejanjil in na prvi seji njegove vlade je prišlo do menjav,” je pojasnil Krivec in dodal, da se lahko podatke o vseh menjavah poišče v primernih bazah. “Ta njegova napoved ni nič novega, saj je to udejanjil že v prvem mandatu.” Na vprašanje, če se na desnici bojijo maščevanja leve opcije in menjav vsepovsod, je Krivec pojasnil, da kadarkoli desna opcija kaj imenuje ali pa postavi neke nove ljudi, direktorje, se vedno govori o političnih menjavah, ko pa to počne leva, o strokovnosti.

Nekdanji predsednik stranke SD Igor Lukšič je za Nova24TV spregovoril okrog očitkov nekaterih iz KUL-a (še posebej Marjana Šarca), ki pravijo, da je z njihovimi zamenjavami vse v redu medtem, ko se tistim na desni kompetence odreka. Kot primer, ob koga se obregajo, je denimo Anton Olaj, ki zaseda mesto generalnega direktorja policije in ima z delom v policiji tudi izkušnje. “Odrekanje kompetenc je normalno z vidika politične bitke. Šarec seveda brani svojo izbiro od prej. To je čisto legitimno in je prav, da to počne.” Človek, ki ni neposredno vpet v to zgodbo, pa mora po besedah Lukšiča pogledati, kaj ta gospod na tej poziciji počne in kaj je počel prejšnji direktor policije. “Kar zadeva policijo mislim, da je glavni problem, da vsaka vlada, vsak predsednik vlade dobi skomine in menjuje človeka na tej poziciji. To za Slovenijo ni dobro. Kako to, da nimamo tako močne avtonomije znotraj policije, da bi lahko na podlagi soglasja vseh predsednikov strank prišli zmeraj do enega človeka, ki ga bomo pustili na poziciji dve tri vlade.” Prepričan je, da bi bilo to za slovensko policijo zelo zdravo.

Foto: Nova24TV

Šarčeva kadrovska čistka je slab obet
Na napoved Šarčeve kadrovske čistke, ki že pred volitvami menjuje menjave, je Lukšič dejal, da je to slab obet. “Če ima za sabo ljudi, ki bi to stranko volili samo pod pogojem, da bodo na kakšnem ključku med 600 ali 200 izbranci potem je to slabo. Politična bitka ne more biti samo glede zasedbe položajev. Nisem za to, da imamo volitve, da zamenjamo eno garnituro, ki je brezglava, z drugo, ki je ravno tako brezglava. Tu manjka idej in ljudi, ki nimajo dobrih idej o tem, kako voditi državo. Tako ljudem obljubljajo pozicije, tistim, ki bodo izgubili pa obljubljajo, da bodo te izgubili. To pa ni dobro,” je poudaril.

Nina Žoher