fbpx

[Video] Logar: Tudi po številnih pohvalah, celo iz ameriškega zunanjega ministrstva, še vedno iščejo madeže na predsedovanju

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar (Foto: Printscreen RTVS)

Končuje se slovensko predsedovanje Svetu EU, ena izmed najpomembnejših nalog naše države na evropskem političnem parketu. V šestih mesecih se je v Sloveniji zvrstilo 218 dogodkov, v Bruslju pa je Slovenija vodila okoli 1400 delovnih sestankov in 40 zasedanj evropskih ministrov. Po treh večinoma virtualnih predsedovanjih je Sloveniji kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram nepomembnejša srečanja uspelo izvesti v živo. V četrtkovi oddaji Globus na RTV Slovenija je o priložnostih za sodelovanje in povezovanje, ki jih je prineslo predsedovanje Slovenije Svetu EU, spregovoril prvi mož slovenske diplomacije minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. “Slovensko predsedovanje je na nekaterih področjih preseglo svoja pričakovanja,” je med drugim poudaril. 

Na vprašanje, ali so izpolnjena vsa njegova pričakovanja v zvezi s slovenskim predsedovanjem, je minister Anže Logar odgovoril, da sam meni, da so bila na nekaterih področjih pričakovanja celo presežena. Posebej ga veseli uspeh v zakonodajnem postopku, iskanju soglasja med vsemi tremi sozakonodajnimi institucijami – Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo in Svetom Evropske unije. “Mislim, da so se naši diplomati maksimalno potrudili in da so bila politična sporočila znotraj programa predsedovanja pravilna in da smo na koncu uspeli kar precej teh zatečenih zadev premakniti naprej.”

V postopku usklajevanja stališč glede širitvenega paketa je bilo doseženo soglasje z vsemi državami članicami EU
Glede na to, da je Bolgarija tista, ki blokira začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije z EU, je bil minister povprašan, ali obžaluje, da ni bilo mogoče storiti več v tej smeri. “Zagotovo je to bila naloga oziroma oreh, za katerega smo verjeli, da ga bomo uspeli streti,” je poudaril in dodal, da so k temu botrovale tudi okoliščine. Po Logarjevih besedah na bolgarski strani sploh ni bilo sogovornika na račun vladne krize. Šele od srede decembra imajo namreč polno opravilno vlado, kar pa je bilo rahlo prepozno, da bi se uspelo dogovoriti okrog tako zahtevnega dosjeja. “Smo pa v postopku usklajevanja stališč glede širitvenega paketa uspeli najti soglasje z vsemi državami članicami EU, kar pa je predpogoj, da se to nadgradi s soglasjem med Republiko Severno Makedonijo in Bolgarijo za dejansko odprtje pogajanj za ti dve kandidatki,” je izpostavil.

Glede na to, da tisti, ki so vladi še posebej nenaklonjeni, le stežka priznajo, da je bilo slovensko predsedovanje več kot uspešno, ne čudi, da se ob koncu predsedovanja pojavljajo komentarji v smislu, da naj bi bil na predsedovanju črni madež na račun STA, zapleta okrog imenovanja delegiranih tožilcev in  resolucije Evropskega parlamenta o Sloveniji. Minister Logar je pojasnil, da ne razume, kako lahko nekdo po tako številnih pohvalah praktično vseh deležnikov, tudi prek Atlantika, State Department je namreč ob njegovem obisku v ZDA izrazil pohvalo vodenju predsedovanja, vendarle nekdo še želi iskati madeže na tem predsedovanju.

“Mislim, da morajo biti Slovenci zelo ponosni, da smo uspešno izpeljali to predsedovanje,” je poudaril minister in dodal prepričanje, da če bi se uspeli poenotiti v tem, da gre za nacionalni projekt, bi se uspeli izogniti tudi takšnim izvozom notranjepolitičnih tem na zunanji parket. “Ampak mislim, da pod črto smo lahko zelo zadovoljni.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Logar je v pogovoru še povedal, da ga resnično veseli, da v tujini tako hvalijo slovenske diplomate in slovensko administracijo. “Želel bi si, da bi tudi doma hvalili slovenske diplomate in administracijo. Na tem mestu bi se iskreno zahvalil vsem, ki so sodelovali pri tem predsedovanju, in verjamem ter upam, da se ne bo ponovila napaka po prejšnjem predsedovanju, ko ob zamenjavi oblasti leta 2008 praktično vsi, ki so sodelovali pri predsedovanju, niso imeli možnosti sodelovati naprej v naši javni diplomaciji,” je zaključil.

Nina Žoher