[VIDEO] Logar razkril okoliščine preiskovanja bančne luknje in ovire na poti:  Za podjetnike, ki so v času krize dobili posel pri projektu Stožice, je to pomenilo smrtno obsodbo. Prišle so posledice, kot so samomor, živčni zlomi, odpuščanja.

Foto: YouTube

Poslanec Anže Logar kot predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, velja za enega najbolj zaslužnih za odkrivanje odgovornosti za bančno luknjo. O kopanju le-te in delu komisije je spregovoril na okrogli mizi, ki je bila v dvorani hotela Nox v Ljubljani. V pogovoru z moderatorko Mojco Škrinjar, ki je bila v osnovni šoli Logarjeva učiteljica na OŠ Majde Vrhovnik, je spregovoril tudi o osebni tegobi enega od posameznikov, ki je zaradi zavoženega projekta Stožice šel skozi pravi pekel. 

Logar je povedal, da se je za preiskovanje tako težavnega primera odločil, ker se je zavedal, da gre za eno izmed področij, ki bo lahko zelo močno vplivalo na razvoj političnega dogajanja v prihodnjem obdobju. “Vedel sem, da če bom delal napake, se bom znašel na naslovnicah medijev, če bom dobro delal, me tam verjetno me ne bo. Odločil sem se, da ne bom v medijih in bom raje študiral dokumentacijo.” Logar se je pri svojem delu držal načela “manj obljubljati, več narediti”, pri čemer je spomnil, da je predvsem za leve vlade značilno, da rade obljubljajo, potem pa ničesar ne naredijo in za vse krivijo opozicijo.

Glede pregledovanja obsežne dokumentacije je Logar povedal, da se na samem začetku sploh ni oglašal, saj se je raje posvetil študiranju dokumentacije. “Pomagal mi je strokovni sodelavec, pri čemer moram poudariti, da je bil glede dodelitev sredstev za delo komisije marsikdo v koaliciji proti, sploh predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez.” Logar je izpostavil, da ob branju dokumentacije sploh niso mogli verjeti svojim lastnim očem.

Na okrogli mizi je bilo ilustrativno prikazano, koliko je 5 milijard evrov, glede na to, da si redko kdo zna predstavljati tako visok znesek.

Koliko je 5 milijard?

Koliko let bi moral Slovenec s povprečno mesečno plačo 1.659 evrov služiti za vsoto bančne luknje? Več kot 250.000 let, se pravi od starejšega paleolitika (500.000-100.000 pr. n. št.) do danes. Oziroma, koliko Slovencev bi lahko dodatno delalo eno leto in ustvarjalo dodano vrednost? Ena četrtina več bi  lahko delala.

S 5 milijardami evrov bi lahko kupili več kot 380.000 osebnih avtomobilov srednjega razreda (npr. Kia Sportage, ki stane 13.000 evrov). Če bi osebne avtomobile postavili v kolono, bi ta segala 1.600 kilometrov daleč, se pravi od Ljubljane do Madrida ali od Ljubljane do Talina.

S 5 milijardami evrov bi zgradili 20.000 enodružinskih hiš (povprečna enodružinska hiša: 250.000 evrov), v katere bi lahko vselili 80.000 ljudi. Se pravi, zgradili bi lahko bivalno okolje v velikosti mesta Maribor.

S 5 milijardami evrov bi kupili 50.000.000 parov športnih copat (športni copati znanih proizvajalcev stanejo 100 evrov). Če bi škatle športnih copat postavili eno na drugo, bi skladovnica segala 6.000 kilometrov visoko oziroma v višino 681 Mount Everestov.

Na preiskovalni poti je bilo veliko preprek
Logar je spregovoril tudi o ovirah na preiskovalni poti; dejal je, da se je sprva pojavila parlamentarna ovira, ko koalicija ni želela sprejeti kandidata iz SDS, hoteli so ga iz stranke SMC, nato pa je SDS le dobila predsednika. “Nato smo se spravili v nekakšen pisni duel z Okrožnim sodiščem v Ljubljani, konkretno s sodnico Dešo Cener. Sedem mesecev smo se dajali, kdo od nas ima prav, in šlo je tako daleč, da je moralo poseči ustavno sodišče.” Na koncu so se le odločili, da je prav in da je preiskovalna komisija upravičena do dokumentov, na podlagi katerih so nastajale ugotovitve preiskovalne komisije.

Poleg občasnih trenj, ki so nastajala v komisiji, je še posebej izpostavil Meščeve, ki so bili vnaprej prepričani, kdo je za vse kriv: Janez Janša. To je Luka Mesec povedal že na prvi seji komisije, nato pa nikoli več ni prišel. “Danes ta trdi isto, čeprav ni nikoli niti minute preživel v tihi sobi. Najprej smo morali skozi ideološka nasprotja, da smo prešli na materijo. Ko je preskok uspel, smo pričeli dobro sodelovati.” Po besedah Logarja je bilo na poti veliko preprek. Kljub spremembi garniture so se bankirji postavljali pokonci, saj ti ščitijo krivce iz preteklosti. “Srednji menedžment je ostal isti, najbolj izpostavljeni v zadevi Farrokh še vedno svetijo v individualnih pogodbah v NLB, njihove hčere pa kandidirajo na eni izmed list za Državni zbor RS. Predsednik uprave obiskuje Kamnik in obiskuje lokalne župane. V tej zadevi mora še nekaj časa miniti, da se bodo vzpostavile normalne razmere.”

Pri specializiranem državnem tožilstvu, kriminalistih in sodiščih viden podcenjujoč ton
Logarja je najbolj prizadel podcenjujoč ton pri specializiranem državnem tožilstvu, kriminalistih, sodiščih, ki delo preiskovalke smatrajo kot nagajanje, kot nekoga, ki moti njihovo idilo, umirjeno delo, počitek, lep vsakdan, lepo življenje, medtem ko ta opozarja na bančne zadeve. “To se čuti v osebnem kontaktu in po odločitvah sodišča. Še sedaj pa ne razumem Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je želelo prikriti, kdo od politikov je obiskoval člane uprave NLB. Zame je ta odločitev adijo pamet!” je jasen Logar. Povedal je, da čeprav so dvakrat poskušali, so bili vsakič zavrnjeni. “Glede na to, da vemo, da so obiski bili, ker so zaznamki o njih v zapisnikih sej nadzornega sveta, po enem obisku pa se je spremenila odločitev članov uprave in nadzornega sveta največje državne banke, smo hoteli dobiti drugo potrditev, a tega nismo mogli, ker se je sodnik Pogačnik drugače odločil.”

Eno izmed največjih ogorčenj je Logar doživel pri Factor banki in Probanki, kjer so člani nadzornega sveta dajali velike nagrade upravi za dobro opravljeno delo, uprava pa je nato odobravala kredite, o kakršnih lahko le sanjate. Tam so v zavarovanje vzeli nepremičnine in dali zanje 4 milijone kreditov, ko pa kreditojemalec ni odplačal, so ugotovili, da je tisto zemljišče vredno le milijon evrov. Pojavili pa so se tudi primeri kreditiranja beograjske mafije, ki je bila v mednarodnih organizacijah obtožena pranja denarja. “Kljub temu je šlo v ta klan 80 milijonov evrov, gospod Zakrajšek pa je javno grozil: kakšne obtožbe, se ne bojite posledic? Veliko zadev je bilo, ko smo naleteli na domnevno iransko pranje denarja. Veliko je primerov in ko misliš, da ni ničesar več, najdeš še neverjetnejši primer. To, kar se je dogajalo v slovenskem bančnem sistemu, glede na luknjo,  je bila ta majhna v primerjavi z bančnimi praksami.” 

Stožice – eden hujših primerov neposredne sprege politike z gospodarstvom
Prav tako je Logar spomnil na primer Stožic, kjer je šlo za enega hujših primerov neposredne sprege politike z gospodarstvom oziroma bančno sfero. To je rezultiralo v bančni luknji, ki smo jo pokrili davkoplačevalci. “Gre za primer najbolj divjega kapitalizma, ki so si ga na račun poštenih podizvajalcev privoščili Zoran Janković, politika, Borut Pahor v tem primeru, ki je podpiral projekt, bankirji in vsi tisti, ki so pri projektu sodelovali na odločevalski ravni,” je poudaril Logar in dejal, da so podrobno (forenzično) pregledali projekt, tudi elektronsko korespondenco. Iz vsakega sporočila je bilo po besedah Logarja razvidno, da to morajo narediti, ker je nekdo zgoraj to naročil, obstajal je politični pritisk, da se kreditira Stožice, da banke pozabijo na interna pravila in na dobro bančno poslovanje.

Foto: STA

Pri tem je spomnil na projekt Stožice, na javni in zasebni del. Javnega naj bi zgradil zasebni partner kot vložek, da je dobil pravico, da zgradi zasebni del (trgovski center), s katerim bi zaslužil in bi se s tem poplačal javni del. “Javni del bi gradbinca stal, da bi se poplačal zasebni del. Javni del je bil zgrajen, zasebni pa ni bil zgrajen zaradi krize, kar je vodilo v stečaj gradbincev. Če ste bankir in poznate naravo posla, potem veste, da je smotrno, da se najprej naredi zasebni del, ki nosi denar, in nato javni del, da zavarujete svoj kredit, ki ste ga dali zasebnemu investitorju, ali da se sočasno gradita, da ven prihaja denar od najemnin. Če ste javna Mestna občina Ljubljana, vas zasebni del nič ne briga. Bankirji, ko so se pogajali za kredit, so v pogodbo vključili, da se najprej zgradi javni, nato pa zasebni del, saj je tako želela politika.”

Matjaž Kovačič, ki je vodil NKBM med letoma 2005 in 2011, je na zaslišanjih po besedah Logarja povedal, da se je s Pahorjem več kot 10-krat dobil. Bil je projekt, ki ne pije vode, zato je Pahor 10. junija 2010 obiskal Stožice (tajni obisk), ljubljanski župan mu je razkazal Stožice in pokazal, kako se gradi. Povedal mu je, da banke nagajajo, naslednji dan pa je že zaokrožil mail, da z veseljem sporočajo, da k projektu pristopa tudi Nova kreditna banka Maribor. Na soočenju je bilo med drugim povedano, da je Pahor Kovačiča osebno klical in prosil, da se priključi projektu. “Gre za neposreden link politike, ki je vplival na banke na način, ki je popolnoma nesprejemljiv za banke. V tem primeru je nastalo 130 milijonov evrov škode in 30 milijonov škode za podizvajalce, ki niso bili poplačani.”

Za podjetnike, ki so v času krize pri projektu Stožice dobili posel, je to pomenilo smrtno obsodbo
“Tukaj se vidi prava narava ljubljanskega župana, namreč, ko je gradbinec javni del zaključil, je prišel do župana in dejal, da je prišlo 45 milijonov evrov več, kot so se zmenili. Dejal je, dajte nam denar, saj drugače tudi zasebnega dela ne moremo graditi, namreč denar od bank se je porabil za javni del. Župan pa je na to pripomnil, da je javni del zgrajen, in dodal, zakaj bi dal toliko. Dam 20 milijonov evrov. Gradbinec, ki je gradil, pa je rekel, da če bi dobil še 20 milijonov, bi lahko dokončal tudi zasebni del. Danes pa Janković s prstom kaže na bankirje, zakaj ti niso hoteli še dati denarja.” Za podjetnike, ki so v času krize dobili posel pri projektu Stožice, je to pomenilo smrtno obsodbo, podizvajalci so namreč pričeli propadati kot po tekočem traku, o tem pa ne želijo spregovoriti. “Z vsaj petimi smo se dobili,” je povedal Logar in dejal, da so rekli, kaj bomo dosegli, saj se županu nič ne zgodi, brišejo se prisluhi, padajo tožbe, če bom povedal, se bo še name spravil. Tako so težki milijoni ostali neodplačani, saj so ti mislili, da jim bo projekt omogočal razcvet, pa jih je le pokopal. Prišle so posledice, kot so samomor, živčni zlomi, odpuščanja.

Foto: YouTube

Logar je prepričan, da če bi se takrat 30 podizvajcev organiziralo in osebno predstavilo, kaj se jim je zgodilo, bi bilo verjetno drugače. Bali so se, da posla ne bodo več dobili, tisti, ki je rekel, da bo šel pričat, pa nima več nobenega posla pri Mestni občini Ljubljana. Rekel je, da glede na to, da ga nikoli ne dobi, nima kaj izgubiti. “Če bi takrat vsak povedal, bi bila zgodba drugačna,” je prepričan Logar in dodaja, da potrebujemo družbo svobodno razmišljujočih ljudi, ki bodo imeli hrbtenico, da spregovorijo. Vsi imamo dostop do informacij in si lahko ustvarimo svoje mnenje in to mnenje moramo povedati, saj se bodo le tako lahko pričele stvari počasi spreminjati.

N. Ž.

 • Jan Kovalski

  Da je pa tudi Borut Pahor tako globoko vpleten v primer kriminala v zvezi s gradnjo Stožic pa nisem vedel.
  Za Jankovića ja, za njega pa ne.
  Če k temu dodamo še njegovo skrajno negativno vlogo pri propadlem arbitražnem sporazumu, prav z lažmi je nategnil slovenske volivce, da so glasovali na referendumu ZA, lahko rečemo, da imamo za predsednika države kriminalca.

  • zokispoki

   Vsi rdeci kmeri so vpleteni. Baraba vseh barab pa je kriminalc, sicer fukac apotekark, mafijski boter Dzingiszokan ! Sramota za nase neucinkovite, bolj ali manj impotentne organe, bolj specializirane za lov na kurje tatove, deeeee ! Visek vsega, kako nas imajo deset let za norce, ko tako nemarno scitijo to golazen !

  • borko

   pa pranje miljarde

 • Franc Šink

  To se bere kot kriminalka, kjer na koncu zmaga negativec. Res depresivno.

 • althar

  Ta intervju sem včeraj slučajno gledal. Že prej se mi je zdel Logar car, od včeraj naprej pa sem v to prepričan – kup podatkov iz glave in brezhibna logika, zraven pa še empatija. Vse troje skupaj se redko opazi pri posamezniku. Klobuk dol!

 • montyamp

  Stare zadrgnjene udbovske prakse uničujejo državo .
  Krambergerja , ki je za svoj denar sam gradil in poleg tega podaril kar nekaj dializnih aparatov slovenskim bolnišnicam , je udba pospravila .
  Murglosrbijo bo treba razbit , prekleta golazen je vredna toliko kot dober potres .

 • montyamp

  VOLIMO SDS !!!
  Stranka ima kadre , ki bodo podganje gnezdo udbopartijske teroristične celice raztrgale , kajti to je ena in edina rešitev za Slovenijo .

 • montyamp

  Volimo pravo politiko , volimo SDS .
  Kadri ki rastejo iz 700 morišč so neužitni .
  Otroke že vozimo Hrvatom v bolnišnice , partijska golazen je namesto da bi bila lustrirana , okupirala Slovenijo.
  Toliko kot tile zazidarji , v Sloveniji Hitler ni naredil škode .
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , ………….
  Vsi našteti so rojeni v enakem astrološkem znamenju , se pravi , da lahko vidimo kaj se zgodi , če se nakopiči preveč strokovnjakov na enem mestu .
  Zlobni ljudomrzneži naredijo v družbi koristi , manj kot vojna , katera se konča .
  Okupacija oblasti s strani bolnikov , lahko funkcionira samo pri uničenem narodu .
  KOMUNISTI SO UNIČILI 3 DRŽAVE V 100 LETIH ——SHS–YU–SLO——-

 • totex39

  Logar je res pametna glavica, to ni kaj oporekati, zato pa se ga komunistični potaknjenci tako bojijo. Stranka SDS premore še veliko pametnih, s katerimi bi Slovenija napredovala in ne nazadovalo kot s temi nesposobneži, ki se sedaj dobrikajo volivcem, čeprav so svojo nesposobnost že dokazali. Res bi bilo bolje, da se skrijejo v mišjo luknjo, ne pa da pozirajo in gobcajo kot neki “dobri možje”.

 • tasilo

  Pet milijard je veliko denarja.

  S petimi milijardami bi lahko bil 2. tir za kakšna 2 kilometra daljši, pa še za 300 metrov avtoceste bi ostalo.

 • xtc

  Hja Logar je pravilno povedal,treba pa je v javnost z imeni ljudi,ki so bankirjem ukazovali no kam te sledi vodijo,je povsem jasno ko je začela sodnica ovirati objavo,jasno pa je tudi,da utegne nov tuj lastnik zadevo obelodaniti in tako potegniti od krivcev del denarja,zato tako nasprotovanje prodaji,
  Seveda pa se tudi ve komu so se ti krediti podeljevali,predvsem krogom levice in SDV jevskim podjetjem,s slamnatimi direktorji,ki so nato firme ugasnili.
  Slede Stožic pa tole;večina z Opankovičem in sooddgovornimi,občinarji in vodilnimi iz Grepa,bi npr v UK ali Nemčiji že davno robijalo, na 30 let z pobranim premoženjem.
  Glede podjetnikov pa tole-večina Slovenskih podjetnikov je navadnih p**** ,ki si ne upajo nič zato je “španovija” v Sloveniji vedno pušiona zaradi takih pos**** ,ko se zadeve zataknejo,namesto ,da bi potegnili skupaj in take lumparije zlomili zariblejo p***** in zaheblajo še ostale ali raje spustijo cene ali se uklonijo.
  To pa je problem SLO podjetnikov zato razni Mafijakoviči počno kar jih je volja.
  Definitivno pa je treba razgnat tudi sodnijo,ki ščiti predvsem levico in njene “uspešne” podjetnike in managerje.

 • piko8

  SDS in g. Janez Jannša sta garant za boljši jutri za nas in naše vnuke!!!!
  Samo tako se bomo znebili in izsušili močvirje, ki ga je naredila rdeča golazen pod vodstvom krvavorokca milana kučana!!!
  VSI NA VOLITVE IN VOLIT SDS IN g. JANEZA JANŠO ZA BOLJŠI JUTRI SLOVENK IN SLOVENCEV!!!!

 • Osti jarej

  …ja stožice….kaj pa mariborska nadškofija in zvonovi??

 • Olga2345

  Vsi na volitve! Volimo SDS in spravimo levičarske tatove za zapahe!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!