[Video] Logarjeva komisija v končnem zgodovinskem poročilu: Bankirji so vse prej kot brezmadežni. So do komolcev v marmeladi, nekateri med njimi do ramen in še čez!

Foto: YouTube

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji obravnavali končno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji. Poročilo je predstavil predsednik preiskovalne komisije dr. Anže Logar in poudaril, da 5 milijard evrov, ki smo jih namenili za sanacijo bančnega sistema, predstavlja letno povprečno bruto plačo za kar 240 tisoč Slovencev. Preiskovalna komisija je na konkretnih primerih pokazala, da številni obremenilni dokazi zoper uprave NLB in NKBM obstajajo, za vse po vrsti. Zakaj še nihče ni bil obsojen? “Morda zato, ker če bi obsodili enega bančnega prvokategornika, bi morali obsoditi vse. Kajti, vsi so imeli prste v marmeladi. Si predstavljate Slovenijo, v kateri na dolgoletne zaporne kazni obsodijo Marjana Kramarja, Matjaža Kovačiča, Andreja Hazabenta, Alojza Jamnika, Mateja Narata, Zakrajška, Jančarja, Mesariča, Skernišakovo?” Na koncu je Logar poslance opozoril, da bodo uradno dejanje prijave sprožili le pod pogojem, če bo državni zbor potrdil zaključno poročilo, to pa je bilo izglasovano brez glasu proti. 

Anže Logar je uvodoma spomnil, da so skoraj natanko pred tremi leti v državnem zboru ustanovili bančno preiskovalno komisijo. Predsednik le-te je Logar dve leti in 10 mesecev. “Naj vam osvežim besede, s katerimi ste nekateri v tej dvorani pospremili ustanovitev te komisije. Jani Möderndorfer, takrat še pod blagovno znamko Zavezništva Alenke Bratušek, nas je podučil takole: ‘Sam trdim, da si upam napovedati, kakšno bo vmesno ali pa dokončno poročilo, če bo sploh do tega prišlo, v kar ne verjamem. Ne bo šlo. Taka komisija ne bo dala nobenih rezultatov, zadeva je vnaprej obsojena na propad. Mi pač preprosto za tako komisijo ne bomo glasovali.’ Vodja poslanske skupine DeSUS gospod Franc Jurša pa je povedal: ‘Seveda pa se nam postavlja vprašanje, predvsem zaradi tega, ker je v tem državnem zboru bila že ustanovljena vrsta preiskovalnih komisij in rezultatov v večini primerov ni bilo pozitivnih.’ Ali gospod Matjaž Han kot šef poslancev SD: ‘Prav zaradi številnih preteklih manevrov na političnem parketu predloga ni moč enoznačno videti kot dobronamerno akcijo, ki naj zedini slovensko politiko, tako da se izogne predznaku ponovne delitve na naše in vaše.’ Če k temu dodam še dejstvo, da se je v začetku delovanja komisije pokonci postavilo še Okrožno sodišče v Ljubljani, verjemite, da ni bilo enostavno,” je povedal Logar.

Zaseženih preko 300 tisoč strani prvovrstne tajne bančne dokumentacije
Preiskovalna komisija je uspela zaseči preko 300 tisoč strani prvovrstne tajne bančne dokumentacije, ki v številnih primerih omogoča rekonstrukcijo posameznih kreditnih poslov. Po prepričanju Logarja so med njimi tudi dokumenti, do katerih tožilci še niso imeli dostopa. Zato preiskovalna komisija med končnimi sklepi navaja tudi tega, da se kopije celotne zasežene dokumentacije posreduje organom pregona. “Imejte to v mislih tedaj, ko se odločate, ali boste končno poročilo potrdili ali ne,” je bil jasen Logar.

“Preden smo se lotili preiskovanja, sem v zasebnih razgovorih s posamezniki iz bančne sfere dobival dobrohotne nasvete, češ naj se ne zaletim preveč v to nalogo, da ne bomo mogli ničesar odkriti, ker bankirji niso bili tako neumni, da bi kršili interna pravila ali zakone, da so vedno delovali ‘by the book’. Pa so res?” je dejal Logar. V poročilu, ki ga danes potrjujejo, so na kar 550 straneh podrobno opisane slabe bančne prakse samo v največjih državnih bankah NLB in NKBM. Kršilo se je interna pravila, sklepe regulatorja, zakon o bančništvu, ravnalo se je malomarno, na škodo banke in v korist tretjih oseb. Neumorno in brez predaha, seveda tudi na najvišji ravni. Tisti, ki so podrobno prebrali to poročilo, so izpostavili, da bankirji niso bili zveličavni strokovnjaki, v katerih odločitve se ne dvomi, in da bančna luknja ni zgolj posledica zunanjih dejavnikov ter proste podjetniške presoje, ampak je tukaj po sredi bolj logična razlaga. Šlo je za tipičen primer bančnega kriminala velikih razsežnosti. Nekdaj spoštovani in ugledni bankirji so vse prej kot brezmadežni. So do komolcev v marmeladi, nekateri med njimi do ramen in še čez.

Po besedah Logarja so podrobno obdelali 22 konkretnih primerov bančne kriminalitete. “Ob tem se upravičeno sprašujemo, kje bi bila Slovenija danes, če bi bančni rop stoletja preprečili. 5 milijard evrov, ki smo jih namenili za sanacijo bančnega sistema, predstavlja letno povprečno bruto plačo za kar 240.000 Slovencev, s tem da bi ti ljudje plačevali vse davke, prispevke pa še ustvarili dodano vrednost. Kakšen razcvet bi Slovenija doživljala danes, če bi ta sredstva lahko namenili v nova delovna mesta, ali, za ta denar bi se država lahko za pet let odpovedala pobiranju dohodnine. Z drugimi besedami, naša bruto plača bi za pet let lahko postala skoraj neto plača, z odštetimi socialnimi prispevki,” je jasen Logar. Po njegovih besedah bi si lahko privoščili več; več življenja, več storitev, več dobrin. Plačevali bi DDV in spet vračali v državni proračun. Vsi bi profitirali. Tako pa so bankirji zapravili premoženje, ne da bi državljani kaj imeli od tega, razen da smo bili oropani za desetletje razvoja. Upravičeno smo lahko jezni. “To imejte v mislih, ko odločate o tem, ali naj razpravo o odgovornih za bančno luknjo pustimo v preteklosti ali pa naj vendarle neumorno iščemo odgovorne za bančno luknjo. Verjemite mi, da lahko po treh letih videnega ure in ure razlagam in predstavljam posamezne primere, a naj to raje počno kriminalisti.”

45 milijonov evrov luknje smo na koncu verjetno plačali davkoplačevalci
“Dovolite mi, da opozorim zgolj na nekaj primerov, sicer uradno hipotetičnih. Ste si kdaj želeli, da bi si kljub pokojnini, recimo 500 evrov, lahko privoščili kredit v višini milijon evrov na način, da ne bi plačevali obresti, ampak bi celoten znesek kredita plus obresti odplačali šele na koncu, in da bi bila informacijska podpora pri banki takšna, da četudi ne odplačate kredita, banka ne predvideva opominjevalnega postopka, niti ne obračuna zamudnih obresti, še več, neplačilo se ne zavede ne na listu nekorektnega poslovanja ne v bančno aplikacijo, kamor se v vseh drugih primerih zavedejo zamudniki. Če povem po domače, ko kredit zapade in ga ne odplačate, ni na to dejstvo v banki nihče posebej opozorjen. Upokojenec z 800 evri dobi milijon 600 evrov kredita. Brezposelni en milijon evrov kredita. Človek, ki je do vratu zadolžen, dobi še dodaten milijon evrov kredita. Verjamem, da ne verjamete, ampak verjemite, tudi mi najprej nismo verjeli, a se je dogajalo predvsem takrat, ko je upravo NLB vodil Marjan Kramar. Nekaj zbranih posameznikov, vidnejših, vplivnežev iz poslovnega sveta, tudi kakšen sodelavec nekdanje obveščevalne službe bi se našel med njimi, 45 milijonov evrov luknje smo na koncu verjetno plačali davkoplačevalci.”

Pri Darko Horvatu standardi drugačni
“Recimo, da ste podjetnik, da poslujete pošteno, se trudite na trgu in poskušate uspeti. Za to potrebujete tudi kakšen kredit. Drži. Bi za to ustanovili 10 fantomskih firm, da bi se zadolžile namesto vas, vaša matična firma pa bi ostala nezadolžena; četudi bi bil to vaš načrt, bi ga hitro opustili, ko bi se usedli pred obličje bankirja. Hitro bi vas spregledali, zahtevali bi zavarovanje vaše domače hiše, kakšno osebno poroštvo, pa še ženin vikend, če ga ima. A ne pri vseh. Pri Darku Horvatu so bili standardi očitno drugačni,” je povedal Logar. “Omrežje skupine Aktiva – 67 podjetij smo našteli, znotraj katerih se je pretakalo 170 milijonov evrov denarja, sposojenega s strani slovenskih bank.”

“Pa me zanima, če bankirji tudi pri vas ravnajo tako? Če vam, recimo, naslednji teden zapade 5 milijonov evrov kredita, ali tudi vam vaš skrbnik iz banke pošlje prijazno e-sporočilo z naslednjo vsebino: ‘Spoštovani, v petek vam zapade 5 milijonov evrov kredita. Ali nameravate slučajno vrniti kredit ali naj vam pripravimo kar predlog za podaljšanje kredita? Hvala za pravočasen odgovor.’ In tako 7-krat, 9-krat, 11-krat na podlagi takšnih finančnih podatkov. Družba ni razkrila naložbene politike, zadolženost se povečuje, težave pri realizaciji, sodelovanje z banko, z družbo je tvegano. In pozor, to za kredite na ‘bullet’ osnovi, torej z odplačili obresti in glavnice na koncu, v času trajanja kredita pa vseh 7, 9, 11 podaljšanj, brez vsakršnih stroškov za kreditojemalca. Skratka, zastonj denar, ko pa je neodplačan na koncu, odide zadeva na DUTB in odplačamo davkoplačevalci. Si predstavljate, da bi bilo to dovoljeno vam?”

Logar je razkril, da NLB družbi Zvon Ena in Zvon Dva sploh ni vodila kot povezani osebi? Enako Grep in Energoplan. Prav tako pa je razkril, da je glavni revizor na področju kreditnega tveganja, torej ključnega tveganja v banki v NLB, ki to delo opravlja že 20 let, brez izpita revizorja v največji državni banki. “Se vam zdi predstavljivo, da pridejo interni revizorji, ki imajo med drugim mandat revizorske komisije nadzornega sveta, na pregled kreditnih map v podružnico banke v tujini, pa jih tam šefi odslovijo in rečejo, tu nimate kaj iskat’, napišejo poročilo upravi in nadzornemu svetu banke, pa se nikomur nič ne zgodi,” je povedal Logar.

Foto: STA

“Ste vedeli, da je v NLB okoli leta 2002 nastala skovanka ‘komercialni interes’, ki jo najdete v dokumentih sektorja za kreditne rizike vedno takrat, ko so na podlagi finančnih podatkov prosilca za kredit odkrito odsvetovali odobritev, a so vedeli, da vodstvo banke na vsak način želi kreditirati izbrance, in je uprava potem kredite vedno odobrila ravno na osnovi tega komercialnega interesa, plačali pa smo, seveda, davkoplačevalci? Pri vseh najbolj nerazumnih odločitvah banke, ki smo jih preučevali na preiskovalni komisiji, vedno najdemo to besedno zvezo. Kriminalistom torej ne bo težko detektirati kreditnih perverzij v NLB. In še bi lahko našteval,” je poudaril Logar.

Uprave in kreditni odbori bank NLB in NKBM v času Marjana Kramarja, Draška Veselinoviča in Matjaža Kovačiča morajo kazensko in odškodninsko odgovarjati
Zaradi naštetega in še mnogo več v preiskovalni komisiji v bistvenih ugotovitvah navajamo, da morajo uprave in kreditni odbori NLB v času Marjana Kramarja in Draška Veselinoviča ter uprava in kreditni odbori NKBM v času Matjaža Kovačiča kazensko in odškodninsko odgovarjati za škodo, ki so jo na podlagi posluževanja slabih bančnih praks povzročili nam, davkoplačevalcem Republike Slovenije. Uprava Boža Jašoviča pa je odgovorna za to, da ni pretrgala s slabimi bančnimi praksami, ampak se je v začetnem obdobju celo naslonila na kadre, ki so kopali bančno luknjo.

Stožice – projekt, kjer se srečata politika in bančni kriminal
Logar je spomnil tudi na projekt Stožice, kjer se z roko v roki srečata politika in bančni kriminal. Projekt, kjer smo davkoplačevalci zaradi nerazumne, nelogične in negospodarne odločitve izključno slovenskih bankirjev bili oškodovani za reci in piši 135 milijonov evrov. Tisti, ki bi morali biti jedro našega gospodarstva, torej mala in srednja podjetja, izvajalci na projektu Stožice pa še za dodatnih 30 milijonov evrov luknje. Skupaj torej preko 165 milijonov evrov škode. Gre za primer najbolj divjega izkoriščevalskega kapitalizma, ki so si ga privoščili tisti, ki prisegajo na socializem in za 1. maja na Rožniku pridigajo o potrebi po spremembi družbene ureditve. “Oprostite, ampak situacija, kjer predsednik vlade klicari državne bankirje, naj pomagajo najti rešitev za nasedli projekt zato, ker mu je tako priporočil lokalni župan, je neresna, nevredna državniške politike in nesprejemljiva z vidika posledic za nas davkoplačevalce.”

Stožice (Foto: STA)

Banke niso ravnale kot gospodarski subjekt, ki bi zasledoval lastne poslovne interese, ampak kot izvrševalec neke politične odločitve, ki je bila sprejeta zunaj rednih okvirov odločevalskih struktur v bankah, navaja Logar. Če bi dvorano in stadion gradili na podlagi javne investicije, bi nas stalo 105 milijonov evrov, potem bi bili vsi podizvajalci poplačani, v okolišu športnih objektov pa danes ne bi zevale škrbine gradbene jame, ampak urejen park. Ker pa so nekateri na bajno dragih kosilih in večerjah s cigarami in viskiji v rokah tlakovali pot k megalomanstvu, je na pogorišču tega ostala 135 plus 30 milijonov evrov globoka luknja in prezadolženi podizvajalci ter številna uničena življenja. Na to realnost se spomnite vsi politiki, posebej pa tisti, ki ste z zasebnim angažmajem omogočili, da je denar državnih bank dal krila megalomanstvu na račun podizvajalcev in davkoplačevalcev, še posebej pa imejte v glavah to takrat, ko v stožiških VIP ložah navijate za našo izbrano vrsto.

“Zgolj za okus, konkretni primer, vendar želi ostati neimenovan. Vzemimo primer podjetja X, ki je izvajalo dela v Stožicah, recimo, da so mu dali za 8 milijonov evrov poslov, dela ne dobi plačanega, Sraka, Ogrin in Janković mu vseskozi govorijo, naj ne skrbi, da bo že dobil plačano. Ko mu zmanjka denarja za plače, mu na pomoč priskočijo kdo drug kot banke, ki mu dajo kredit za to, da plača svoje delavce, za opravljeno delo, za katerega ne dobi plačila, naročnik del gre, ga pomirja, saj ko bomo mi dobili denar od NLB, boš dobil celotno plačilo, odplačal boš kredit za plače zaposlenih in ostalo bo tvoje. No, pa pride ta dan, ko NLB in druge državne banke nakažejo denar sindiciranega posojila, toda pozor, ne podizvajalcem, ampak kar na račun Grepa, ta dan proslavlja ožja ekipa Grepa z dragim kosilom v eni od prestižnih ljubljanskih restavracij. Doma finančno shirani in do vratu zadolženi podizvajalci pa tudi začutijo olajšanje, ‘zdaj pa bo,’ si pravijo, a ni bilo, ta naš podjetnik dobi ravno toliko, da lahko poplača kredit, ki si ga je pri NLB sposodil za plačilo svojih delavcev, za kredite pri drugih bankah pa mu zmanjka. Potem dobi od Energoplana še nekaj preveč ocenjenih stanovanj po formuli ‘vzemi ali pa ne boš nič več dobil’ in, ko si misli, da ne more iti še slabše, dobi zahtevo od vodilnih v Grepu, naj skupaj še za en milijon evrov kreditira lastnika Grepa. Si predstavljate to perverzijo? Narediš, kar so zahtevali, plačajo ti polovico, potem pa te še prisilijo, da jih kreditiraš, ampak to še ni konec, če ne dobiš plačano v celoti, ne moreš plačati svojih dobaviteljev, prisilna poravnava je neizbežna, odpuščaš svoje delavce, zraven pa gledaš, kako je en projekt uničil desetletja uspešne tradicije in tvojo prihodnost.”

“In potem gre projekt Stožice na slabo banko, ko nisi uspel poravnati kreditov za plače zaposlenih, ki so delali na Stožicah, ti gospodje iz slabe banke rečejo, ‘poglej, odkupi ta svoja stanovanja, ki smo ti jih zasegli, ti jih damo po malce nižji ceni, vzemi ali gremo na sodišče.’ Stanovanja, ki si jih dobil, ker ti niso plačali, že takrat precenjena, za delo, ki si ga opravil, a ti niso plačali. Pa mi pošteno povejte, ima ta podjetnik danes lahko zaupanje v vladavino prava? Pa v družbeno pravičnost? Politiko? Poštenost državnih inštitucij? Vse tiste politične akterje, ki so agitirali za kredit pri državnih bankah?”

NKBM – projekt, kjer bančniki, ki skopljejo luknjo, dobijo še nagrado
Logar je spomnil na primer sodbe Višjega sodišča v Mariboru, odškodninske tožbe uprave Nove kreditne banke Maribor versus nekdanji upravi pod vodstvom Matjaža Kovačiča, zaradi povzročitve škode v banki v višini preko 20 milijonov evrov. Nesporno je šlo za slabo bančno prakso, nesporno je banki nastala škoda milijonskih razsežnosti, ki smo jo na koncu krili davkoplačevalci, je povedal in dodal, da je Okrožno sodišče v Mariboru to potrdilo in “kaj na to porečejo mariborski višji sodniki Janez Polanec, Danica Šantl Feguš in Alenka Kuzmič?” “Že v začetku so zapisali, da dvomijo v dokazno presojo okrožnega sodišča, zato so se ti trije sodniki odločili dokazni postopek izvesti znova. Ponovno so zaslišali priče, da bi se prepričali, če sta Kovačič in Skernišakova res kriva; kaj mislite, da so ugotovili? Citiram: ‘Po skrbni in celoviti oceni izvedenih dokazov Višje sodišče v Mariboru protipravnosti ne ugotavlja.’ Zakaj to izpostavljam? Zato, ker omenjeno sodišče to odločitev utemeljuje na enem od primerov, ki ga zelo podrobno opisujemo tudi v našem poročilu, primer Pomhold, Pominvest.”

“Sodišče je potrebovalo vsega štiri strani sodbe, da je dokazalo, da nekdanje vodstvo banke ni odgovorno, medtem ko smo mi potrebovali preko 40 strani poročila, v katerem zatrjujemo in dokazujemo nasprotno. Ampak velja, seveda, tisto, kar pravi sodišče. Pa poglejmo, zakaj gospod Kovačič ni odgovoren. Za sodišče je nesporno, da je protipravno vsako ravnanje, najsi bo aktivno ali pasivno, za katerega obstaja objektivno predvidljiva možnost nastanka škode. Če ti strokovna služba za kreditna tveganja, torej ključna služba za to področje, pove, da je naložba tvegana in da je velika verjetnost, da ne bo poplačana, potem verjetno že lahko govorimo o utemeljenem sumu protipravnosti delovanja uprave, kajne? Mariborsko višje sodišče pravi, da v primeru gospoda Kovačiča ne. Čeprav je predstavnica te službe za rizike tako pričala tudi na sodišču – ne nazadnje je zato na kreditnem odboru glasovala proti temu kreditnemu predlogu –, a sodišče zapiše, da izpoved predstojnice za riziko, torej te, ki je glasovala proti, češ da so kreditni odbor že v preteklosti opozarjali na neustrezna zavarovanja, pač ne more biti odločilna. Po mnenju sodišča je bila, citiram, ‘odobritev obnove prej kratkoročnega kredita v dolgoročnega brez dvoma racionalna odločitev.’ Četudi zavarovanja niso bila ustrezna, za sodišče očitno to ni problem, saj pravi citiram: ‘Velja poudariti, da res ni šlo za prvovrstna zavarovanja, očitno tudi za ustrezna ne, a je dejstvo, da komitent očitno boljšega zavarovanja, ki bi ga lahko ponudil banki, ni imel.’ Ja, zakaj pa potem takšnemu komitentu dajemo kredit? Morda zato, ker lastnik tega podjetja sedi v nadzornem svetu taiste banke? In posledica – priča na sodišču pove: ‘Če ne bi odobrili novega kredita, ampak bi šli v izterjavo, je bila izguba ocenjena na 50 %, z drugimi besedami, polovico bi pa vseeno dobili.’ Sodišče zato v argumentaciji svoje odločitve zapiše: ‘Kreditni odbor je bil pred veliko dilemo, ali kredit glede na pozitivne prognoze gibanja svetovnih kapitalskih trgov obnoviti ali odpoklicati. V zadnjem primeru bi bilo tveganje za banko še večje.’ Sprašujem se, kako je sodišče prišlo do te ugotovitve, še posebej, ker je ni dodatno obrazložilo. Zapisali so: ‘Banka bi s prodajo naložb za poplačilo kredita zaradi nizkih tečajev delnic iztržila manj.’ Prej sem omenil, da je priča, ki je najbolj poklicana za to oceno, rekla, da bi banka iztržila 50 %. Ker pa niso unovčili zavarovanj, ampak so podaljšali kredit, je banka iztržila – veste, koliko – natanko nič. Mi, davkoplačevalci, pa smo plačali račun 10 milijonov evrov. Kako je nič odstotkov za slovensko sodišče več kot 50 %, ne vem. No, to isto sodišče svojo argumentacijo o razbremenjeni odgovornosti Kovačičeve uprave zaključi še s stavkom: ‘Sicer pa je soglasje k sklenitvi tega posla dal tudi nadzorni svet.’ Ne omeni pa, da sta v tem nadzornem svetu sedela dva lastnika tega podjetja – omenimo pa to v poročilu.”

Foto: STA

“Sodniki Polanec, Šantelj, Feguš in Kuzmič so tako dosodili: Matjažu Kovačiču pripada nagrada za postopek na prvi stopnji, nagrada za narok v prvem sojenju plus ostali stroški, skupaj 213.354 evrov, in nagrada za postopek z rednim pravnim sredstvom ter nagrada za narok pred sodiščem druge stopnje 211.202 evra, skupaj torej 424.500 evrov; Manji Skernišak skupaj nagrada z ostalimi stroški 375.000 evrov; Ivanu Vizjaku, ki je sedel v nadzornem svetu in izkopal 10-milijonsko luknjo, ki smo jo na koncu plačali davkoplačevalci, kot stranskemu intervenientu sodišče dosodi 374.000 evrov nagrade. Zato se upravičeno sprašujemo, kdo se danes lahko smeji.”

Skrajni čas je za specializirano sodišče za pregon bančne in finančne kriminalitete
“Spoštovani predstavniki zakonodajne veje oblasti, sprašujem vas, ali imate zaupanje v to, da bo redno sodstvo pravično in ustrezno ter pravočasno sankcioniralo odgovorne za nastanek bančne luknje. Jaz si dovolim to izjavo, da ne,” je povedal Logar. “Očitno ga nimajo tudi člani preiskovalne komisije, zato med sklepi predlagamo ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančne in finančne kriminalitete, smo ga že enkrat, a se ni nič zgodilo. Zadeve pa postajajo iz dneva v dan, iz sodbe v sodbo bolj resne. Glede na posledice, preresne, da bi jih pustili vnemar.”

V državah, v katerih velja vladavina prava, obsodijo vse, ki so dokazano kršili zakone
Preiskovalna komisija je na konkretnih primerih pokazala, da številni obremenilni dokazi zoper uprave NLB in NKBM obstajajo, za vse po vrsti. Zakaj še nihče ni bil obsojen? Morda zato, ker če bi obsodili enega bančnega prvokategornika, bi morali obsoditi vse. Kajti, vsi so imeli prste v marmeladi. Si predstavljate Slovenijo, v kateri na dolgoletne zaporne kazni obsodijo Marjana Kramarja, Matjaža Kovačiča, Andreja Hazabenta, Alojza Jamnika, Mateja Narata, Zakrajška, Jančarja, Mesariča, Skernišakovo? “Če je odgovor ne, potem še nismo normalna država,” je poudaril Logar. Kajti, na zaporne kazni v državah, v katerih velja vladavina prava, obsodijo vse, ki so dokazano kršili zakone, zato si moramo predstavljati, da se to lahko zgodi vsakemu izmed nas, če bomo kršili zakone. In dokler si tega ne bomo vbili v glave in dokler tako ne bomo razmišljali, bodo nekateri lahko še naprej mirno kršili zakone. Tisti, ki se bodo povzpeli dovolj visoko po družbeni lestvici, še toliko lažje, saj si očitno niti vi ne morete predstavljati, da bi jih kdaj obsodili.

Še beseda o politični odgovornosti je pri vprašanju bančne luknje precejšnja. Vzroki so primarno na strani uprav in kreditnih odborov bank, posredno na strani nadzornikov, regulatorja ter lastnikov. Obseg posledic pa je v veliki meri posledica neustreznega in prepoznega ukrepanja v času vlade Boruta Pahorja in ministrovanja Franca Križaniča. “O tem bo razprava zagotovo še zelo podrobna v nadaljevanju, zato o tem več kasneje. Politika dela, in kdor dela, dela tudi napake. Kdor dela napake z resnimi posledicami, mora za to prevzeti odgovornost. Če tega ne stori, če se posledice ne izvršijo, se izgublja zaupanje med državljani. Skrajni čas je, da se ta spirala padajočega zaupanja preseka. S sprejetjem končnega poročila, čeprav morda ni prijazno do vas, do vašega predsednika ali do posameznikov iz vašega kroga – ali pa ravno zaradi tega, lahko dokažemo, da ta sklic parlamenta zna postaviti ogledalo. To pa je tudi ključna točka, ko se lahko začne vračati zaupanje državljank in državljanov v politiko. Naša naloga je, da naredimo vse, kar je v naši moči za ta cilj. En od korakov je tudi podpora temu poročilu,” je povedal Logar.

Foto: STA. Logarjeva komisija, ki razkriva odgovorne za nastanek slovenske bančne luknje, je v zadnjem času oster trn v peti levice.

Zaslišali so 74 prič in jih zasliševali 174 ur
“Mi smo svoje delo končali. Pokazali smo, da se da, zaslišali smo 74 prič, zasliševali smo 174 ur ali preračunano na delovne dneve, več kot mesec dni nepretrganega zasliševanja. Samo magnetogrami zaslišanj štejejo preko 3.500 strani. Ob tem bi se rad zahvalil članom preiskovalne komisije za opravljeno delo, še podpredsedniku Bojanu Krajncu za korektno sobivanje in podporo pri delu preiskovalne komisije. Nekatere ugotovitve preiskovalne komisije in nekatere kazenske ovadbe imajo podlago ravno v njegovih vprašanjih pričanj pred preiskovalno komisijo. Za pripravo tega poročila smo v tihi sobi preživeli več kot 1.700 ur. Če to preračunam v delovne ure našega parlamentarnega bunkerja, to pomeni več kot 420 dni oziroma 14 mesecev vsakodnevnega študiranja dokumentacije. Za vsako uro zaslišanja, torej 10 ur študiranja dokumentacije. Preiskovalna komisija je resna stvar. V tem mandatu sta to dokazala že Hanžkova in Jelkina komisija, na laž sta postavila vse nejeverne Tomaže, ki vsegliharsko izničujejo institut in pomen parlamentarne preiskave. Parlamentarna preiskava ima temelj v ustavi in tega se je treba zavedati. Nekateri se žal še ne.”

Zunanji sodelavci preiskovalne komisije so temeljito prečesali zaslišanja prič. Ugotovili so, da kljub prej omenjenemu pomenu parlamentarne preiskave nekateri očitno še vedno podcenjujejo njen pomen. “Presodili smo, da so lagali. Lagali vsem na očeh. Zato bo preiskovalna komisija zoper njih vložila kazenske ovadbe, zaradi krivega pričanja in sicer zoper: Mateja Narata, Matjaža Kovačiča, Jurija Detička, Gorazda Jančarja, Andreja Hazabenta, pa tudi zoper politika Franca Križaniča in Boruta Pahorja,” poudarja Logar.

Foto: STA

Na koncu je Logar podal osebno mnenje. “Dokumentacija saniranih bank bi morala postati javna. To si davkoplačevalci zaslužimo. To smo nenazadnje bili primorani plačati. Prav tako pa bi moralo postati javno pričujoče poročilo. Potem bi lahko ljudje v strnjeni obliki s povzetki dobili vpogled v to, kaj se je dogajalo v slovenskem bančnem sistemu in potem bi tudi vsak posameznik lažje ocenjeval delo sodne veje oblasti, ki ima pred seboj izjemno odgovornost – 24-odstotno javno zaupanje vrniti na evropsko raven ali zbiti na nič. Končno poročilo je oblikovano kot naznanitev suma kaznivega dejanja za zunanjo in notranjo bančno kriminaliteto, ki jo ugotavljamo v poročilu. Če boste poročilo potrdili, bo uradno dejanje prijave sproženo. Če ne, so šla zadnja tri leta nas, članov komisije, v nič. Odločite sami, v mislih pa imejte mnenje tistih, ki so vas izvolili. Vsak izmed njih je bil primoran plačati 2.500 evrov in dvomim, da je voljan plačati še kakšen cent več.”

N. Ž.

 • Kotar Mihael

  “končno zgodovinsko poročilo”? Dajte malo manj patetike, pa bo.

  • Peter

   O, a si mal shujšu?
   Kongratulejšn, no.

   • Kotar Mihael

    Ti pa še kar brez vratu?

    • Peter

     Ja, še mal pa mi bo glava u rt padla, no.

     • Kotar Mihael

      Si jo boš lahko polizal od znotraj.

     • Peter

      Ja, bi ti tud mal?

     • bodvid

      Aha, kot uni . “Tata i ja bi to radio” :))))))

     • Peter

      I tata bi, sine.

     • Kotar Mihael

      Hvala, da se ponujaš, ampak res ne bi.

     • Peter

      Ti si tud en tistih, k ne vejo, kdaj je pametn nehat?

     • Kotar Mihael

      Ne. Si pa očitno ti.
      Je pa res, da s pametjo nimaš veliko.

   • karpelec

    Ha,ha, za tisti izloček pod pazduhu.

 • Peter

  Zadnjič sem gledal enega bogatejših zemljanov, Zuckerberga, kako spoštljivo je odgovarjal na vprašanja komisije.
  Primerjajte to z aroganco lublanskega šerifa pred komisjo, no

 • FORT WORTH

  BRAVO LOGAR !!!
  Opravili ste velikansko delo.
  Zdaj morajo to slisati se vsi drzavljani in to VECKRAT !!
  V ofenzivo s polno paro !!

  • Kar, kar v ofenzivo, ampak imejte v vidu, da imamo opravka z zločinci.

   Koliko poštenih državljanov, so banke s pomočjo naših rdečih sodišč pometale na cesto
   medtem, ko so se banksterji mastili in opivali do onemoglosti za naš denar.

   Davčne oaze pa v NAJVEČJEM RAZCVETJU SLOVENSKEGA DENARJA.

   • FORT WORTH

    Ja in sposobnem Jankovicem yugomanagerju-Kucanovemu cudeznemu decku dolgove odpisujejo, kot po temocem traku.
    Kriminalce na DOB in v verige.
    Kljuc pa uniciti.

    • viRus

     zato pa Cerarjeva stranka nima odgovora, kar so zapravili 5 mio denarja……
     NAŠEGA DENARJA…………………….

 • Tweety Bird

  Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkvene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti… Kapish?

  • Tweety Bird

   Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce.

   • To ti je FOGLOV TUNEK POVEDAL, kajne?
    Joj, si zelena.

    • Tweety Bird

     Tunek me ljubi…vsak dan se ljubiva :)

   • macon

    Golazen ničvredna, tvoja leva tolpa je bila proti prodaji banke, ker potem ne bi imela bankomata za krajo.

  • Ti gotovo noč in dan SANJAŠ JANŠO, ker se bojiš, kdaj bodo odkrite TVOJE SVINJARIJE !!!

 • antimur

  Gledal sem novinarsko konferenco čefurskega kriminalca št.1 in njegovo že prav odvratno nakladanje in samohvala. Ta kreten misli, da Slovence zanima, kaj bo naredil, ali bo kandidiral ali ne. Gnusoba ne kapira, da je že pred vrati zapora in da je za vse Slovence samo pokvarjen kučanističen gnoj, torej popolnoma nepomembna figura, edino na čem jaha, je shizofreno sovraštvo do Janše, s tem pa zaščita Kučana in njegovih barab, ki so pa že tudi pred propadom.

 • Tweety Bird

  EU je najbrž imela dolgoročno agendo prevzema celotnega gospodarstva in bank, Janševa vlada pa itak ni vedela (ali “ni vedela”) za kaj gre in je mirno gledala vstran in je stalno govorila, da bomo kmalu v drugi Švici. V Švici nismo… švicamo pa še danes in še zlasti ob misli na Velikega Vodjo!

  ZATO VSI VOLIMO LEVICO !!!

  • Tweety Bird

   Ta Logarjeva desničarska komisija in razprave, pa so itak brez veze… ker se načrtno izogiba glavnega krivca in pa tudi iz tega ne bo nikoli nobenega epiloga.

   • Takšno je tvoje levaško razmišljanje !!!

    Janković: Naredil bom vse, da Janša ne zmaga #video
    https://siol.net/novice/slo

   • macon

    Seveda je vse kar dokazuje kriminal leve bande brezveze… ne nas razdvajat, glejmo naprej itd. Vi levi ste navadne barabe.

  • macon

   Baraba lažniva, tvoja leva banda je kradla in še krade po bankah in povsod drugod.

   Ti si bodisi duševno bolan, verjetno shizofrenik, bodisi plačan pokvarjenec, da smetiš in lažeš.

 • Takšno je levaško razmišljanje !!!

  Janković: Naredil bom vse, da Janša ne zmaga #video
  https://siol.net/novice/slovenija/zoran-jankovic-bo-razkril-ali-gre-na-volitve-465874

  • Franc Šink

   Da to je nevarno razmišljanje.Janković je lahko za Slovenijo tudi nevaren.

 • Tweety Bird

  V SDS-u so se zgrebli za to smrdljivo Logarjevo komisijo, da je ne bi ustanovila katera druga stranka in brskala po poslih v času janševanja, ko je bančna luknja tudi nastala.

  • viRus

   Smrdljiva si ti, ker se onegaviš s kozami in nažigaš šmarnico.
   Da te sram ni !!!
   Le kakšna ženska si ti in kakšen je lahko moški, ki gre s takšno smrdljivko.

   • Korenjak

    Tweety je samo tipček, ki se rad preoblači v žensko, ko mame ni doma.

    • viRus

     To ni tipček, to je k večjemu TEPČEK.

     • Tweety Bird

      Moje pravo ime je Julijana Tič…po haloško Foglova Julika…v srednji šoli pa so me klicali Tweety Bird :)

   • Tweety Bird

    Moj Tunek me neizmerno ljubi…vsak dan seksava. Lepo nama je :)

    • Korenjak

     se ti ne zdi čudaško, da daješ ime dildu?

     • Tweety Bird

      Moj Tunek je boljši od vsakega dildota :)

  • Korenjak

   Ha ha ha… uredništvo Mladine je spet na delu. Kateri danes dežura? Vasja Jager ali spet Repovž osebno?

   • Tweety Bird

    Zakaj smrdljiva Logarjeva komisija ni gledala obdobja 2004-2008 ?…Gamad !!!

   • Peter

    A dej no, maldina, pa to je cvet dolinskega novinarstva, ne pa en beden provokatorček ala tumpek, no…

    • Tweety Bird

     No…

    • viRus

     Ja res je to “cvet dolinskega novinarstva”. Še posebej, kadar se ga toliko nacedi, da ima polne gate, ker mu celo sfinkter odpove, da ne rečem, kaj več.

 • Peter

  O, tumpek spet kopipejsta iz maldine?
  Velkam, tumpek…

 • Tweety Bird

  Jutri je dan OF ….. Logar gre v ilegalo …. ali v program zaščite pričevalcev.

  SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU !!!

  • Korenjak

   Janšizem je težko ozdravljiva duševna bolezen, ki napada predvsem slovenske leftarde. Najboj je ogrožena t.i. “antifa” populacija bolnikov, javna hiša RTV in Mladina. Simptomi se izkazujejo kot obsedenost z Janezom Janšo, ki jih kot demon zasleduje še v sanjah. Bolezen je težko ozdravljiva ter kronična.

   • tohuvabohu

    Je pa tudi hudo nalezljiva.

 • Tweety Bird

  Aha… se je že pričela predvolilna kampanija. Sicer se pa obtožbe, če so dokazljive, enostavno preda preiskovalnim organom. Sploh pa SDS-ovci in njihov vožd… niso tisti , ki bi lahko govorili o kakršni koli poštenosti. Prekprokleti prekupčevalci orožja :)

 • Peter

  tumpek, a si ti res maldinc?
  Hoho, ta je pa dobra, no.

 • Tweety Bird

  Dejstvo je, da na vsem kapitalističnem zahodu deluje institucionalizirana kraja kjer je demokracija le sredstvo prikrivanja neupravičenega bogatenja ter zavajanja volilcev. Primer iz ZDA, ko so se bančniki na pogovor z vlado, da jim pokrije bančne luknje pripeljali s helikopterji je zelo pomenljiv. Mađari imajo Orbana, Republika srpska ima Đinđića…mi Slovenci pa koruptivnega Janeza :)

  ZATO VSI VOLIMO LEVICO… NAJ NAM MESEC SVETI :)

  • bodvid

   Si pa res za luno, Naj ti Mesec posveti !

 • Peter

  A že veste najnovejši vic?

  Kupite dostop do maladina.si,
  ki stane enako kot izvod tiskane izdaje maladine. Za 3,50 EUR dobite
  dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni.
  Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

  Če plačate takoj, dobite brezplačno žilno opornico…

  haha, kupite dostop do maladine, no.

 • Peter

  Če pa se na maladino ne prijavite, pa prihranite 100%, torej vso plačo, hihi, no.
  Volite leve, levi so pot do bogate države, no.

  • Točno tako Peter ……. Pot do bogate države, ki je skrita na njihovih računih.

 • Vera

  Zakaj se komentatorji dajete med sabo,namesto,da bi obsodili vse,ki so v marmeladi že čez glavo ?
  Kaj dela policija, da ne prijavi nobenega , ki krade, laže , ponareja , ustvarja ” bančno luknjo ” ? So že vsi sodelujoči tatiči v prepletenih mrežah , da se eden drugega krijejo pri nečednih poslih ? To kar se zadnja leta godi v Sloveniji , je mogoče samo še v Venezueli, Kubi in še kje . Nismo se goloroki uprli leta 1991 , da bomo delali za barabe, ki so bile proti osamosvojitvi ! Marš vsa banda mafijska ! ! !

  • Korenjak

   Med komentatorji tukaj je ogromno levih provokatorjev. Nekateri med njimi so umsko zaostali, drugi so ostali na čustveni ravni otroka, združuje pa jih to, da niso sposobni dialoga.

   • Peter

    Provokatorjev namen, kot nam že ime pove, ni dialog, ampak provociranje.
    S kratkimi enovrstičnimi “duhovitostmi” hočejo speljati pogovor s teme, z žaljenjem hočejo dobiti v odgovor žaljenje, da bodo potem lahko vpili okoli, kakšen nivo komunikacije je na novi.
    Samo poglej, kakšen dan, ko jih ni tukaj, imajo pač sestanek, mora se, kako teče dialog in kako teče, ko provocirajo.
    Sam jih imam več ali manj vse blokirane, kar priporočam tudi vsem ostalim, no.

  • Peter

   Komentatorji se nič ne dajemo me dsabo.
   Je pa res, da bi se nekateri provokatorčki radi dajali, no.

 • Gregori Grčari

  Po današnjem, poročilu in blescecih predstavah SDS, poslancev lahko vsak, ki je posten vidi zakaj se ponovno OBUJA RDEČI FAŠIZEM

 • čips

  A nimamo mi v Slo ene zadeve… kako se že reče? aja POLICIJA!!! KOJI QRAC JIH MAMO? Saj ne, da jih ne spoštujem ampak levakarji gredo čez vse meje, ko se spomnim kak so bli hitri, ko je bilo treba JJ zapret me prime, da vse v luft spustim, majke mi!!!

  • Korenjak

   Zakaj bi pa spoštoval cenene cipe gospodarskemu kriminalu, kar policija v resnici je?

  • Tweety Bird

   Ma kaj boš ti v luft spustil… Opazujemo te dan in noč…ne bo ti uspelo :)

 • Gregori Grčari

  Tresejo se danes ritke lopovske, zaman nesrece, umori, prisel je cas placila, kazni, rubeza. Dolgoletni zapor slabo vpliva na nekoga kot je zemljaric in pa podobne nedolzne starcke, mogoce, pričakujejo notri kavarno zvezdo, lahko ji pa celo kdo posili

  • Franc Šink

   Ne bom se pogovarjal z tistim momentalnim rumenem ptiču, ampak tebi dam velik plus.

 • Tweety Bird

  Dejstvo je, da je v času Janševe vladavine Slovenija,”kasirala” največ slabih kreditov. Prav tako nikjer ni objavljeno dejstvo, da je ravno Janša znižal pokojnine od 75% na 58% povprečne plače….Voluhar grosupeljski :)

 • Tweety Bird

  Ne Petru verjeti…nikogar nima blokiranega. Res pa je, da se rad sam sabo pogovarja. Jeb** ga shizofrenija… to je duševna motnja, za katero sta značilna razpad miselnih procesov in šibka čustvena odzivnost :)

  • Korenjak

   …ti pedrček mali v maminih petkah in krilu pa boš res težko predaval drugim o razpadu miselnih procesov.

 • Tweety Bird

  Uf, kakšne bučke prodaja Anže Logar :)

  • črnaovca

   Logarjeva komisija oziroma on so prišli do marsikatere ugotovitve, je pa tudi res da so malo enostransko zasliševali in Logar je včasih s svojim obnašanjem deloval pišmeuhovsko

   • Amerikanc

    Lahko si tudi tako razlagaš, vendar naštudirati toliko gradiva, primerov, pokvarjencev,…. in to v dobrih dveh letih, je odraz trdega dela komisije in dr. Logarja osebno. Mislim, da je to eno izmed najbolj dovršenih poročil, katerekoli komisije do sedaj. Tudi tista o korupciji v zdravstvu je bila prepričljiva, vendar se dotika tako ozkega sklopa medicinskih pripomočkov (stentov), da je po vrednosti zdravniške goljufije in barabije, skoraj zanemarljiva.

   • Miro

    z obnašanjem je pač deloval kot mu je šef-bog naročil

  • Amerikanc

   Ja, ja, take bučke, ki so zavrele v Zokitovi napihnjeni glavi, ko je moral odgovarjati na neprijetna stožiška vprašanja.

 • črnaovca

  Kaj pa ona sestična ki je z gotovino plačevala Janezu položnice in zafurala banko, nikjer se je ne vidi

  • Amerikanc

   Kako pa lahko nižja uradnica za bančnim okencem zafura banko ? Daj nam malo razloži.

   • Tweety Bird

    Amerikanci tega ne razumete :)

    • Amerikanc

     Amerikanci točno vemo kakšen je dober komunist.

     • Tweety Bird

      Tudi tega ne veste. Ste pač zabiti rednecki :)

 • Tweety Bird

  Janez Janša ni rešitev, ampak del problema.

  ZATO VSI VOLIMO LEVICO !!!

  • črnaovca

   Nove obraze bo bolj zanimivo samo če bi kdo spremljal tudi selitve kadrov od nekdanje LDS k vmesnim subtitutom do SMC in naprej do Šarca. Povsod isti obrazi kot pri Janezu a vsaj vemo kdo je šef in kdo lahko govori.

   • Tweety Bird

    Torej si tudi ti Janezova ovca :) Ali se motim?

 • Tweety Bird

  Naj kdo v SDS napoti rešilca :)

  • Korenjak

   Ti kar pokliči, povej, kaj te teži in bodo brž pri tebi.

 • Tweety Bird

  En desničarski voluhar je napisal “Projekt Stožice- lep primer poštenosti Zokija.”

  Ampak Stožice stojijo, so zgrajene, fizične, v uporabi. Bobu bob !!!

  • Korenjak

   …na truplih podizvajalcev in žuljih davkoplačevalcev, ki so sanirali to finančno kloako, iz katere so mafiJankovići počrpali milijone.

  • Amerikanc

   Očitno si še nisi podnevi ogledal stožiških razpadajočih katakomb.

 • Stajerka

  dajte objavit predstavitev poslanske skupine Levice v glavni vlogi Mesečnega……..to kar je klobasal ta osebek, pa dosega prvi razred OŠ, v drugem razredu imajo več pojma o ekonomiji kot ga je danes pokazal poslanec, ki si NE zasluži kozarca mlačne vode, kaj šele 4.000 eur plače na račun poštenega delavca!!!!

  • Peter

   nehi, bo našmu maladincu tumpeku pršlo, no,

   • Miro

    teb še pridt ne more ker si psihopat, no

  • Amerikanc

   A se je spet z Ahilom pretepal ?

 • Miro

  zastonj so vse ugotovitve. nihče ne bo odgovarjal

  • Amerikanc

   Prej ko slej bo. Tudi za Titeja so govorili, da ne bo nikoli dokazov o povojnih in medvojnih pobojih in o partijskih grozodejstvih, pa počasi vse prihaja na dan. Enkrat se vse izve. Velikokrat prepozno za oškodovanega – to je pa res.

   • Korenjak

    Ve se tako ali drugače že dolgo, kot se že dolgo taji pred javnostjo ali pa se meglijo vzroki.

    Gre za navaden rop, dvakratni: roparji odnesejo denar iz banke, nato pa od nas zahtevajo,da jo ponovno napolnimo. In to kar dvakrat. Policija, tožilstvo, sodstvo, mediji – saj imajo vse “pokrito”. Mafijska država.

 • Franc Šink

  Marmelado imajo do ramen.Res je, ampak glavo pa v dreku.

 • Tweety Bird

  (EKSKLUZIVNO)… Volimo SDS !!!…SDS je pokrpala celo bančno luknjo sama. Janša je denar prinesel tudi iz Azerbajdžana. Zmanjkalo je pa malo za volitve.. pa so si na balkanu sposodili par fičnikov (republiki srpski).. No, saj bi jim lahko dali kaj plačila za težko delo.. Zdaj bodo pokrpali še vse ceste in v najkrajšem času zgradili otok v Piranskem zalivu. Čez eno leto bomo druga Švica!!!

  PS: …he he …

  • Olga_10

   Obsesija? Haha!

 • Peter

  Kupite dostop do maladina.si,
  ki stane enako kot izvod tiskane izdaje maladine. Za 3,50 EUR dobite
  dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni.
  Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

  • Miro

   no

   • Tweety Bird

    “No” njegova reče…vsakič ko Peterček zgreši luknjo :)

    • Miro

     petrček še ne ve kaj je ta prava luknja…. edino ki je do sedaj videl je kravja

     • Tweety Bird

      Pa misliš, da je tja vtikal? Samo vprašam?

     • Miro

      glede na to koliko je pameten je vse možno

     • Tweety Bird

      Pa da ga je vtikal šeki…ne morem verjeti…no…

    • Korenjak

     …pedrček, daj reci mami, naj vklopi parental control na tvojem compu.

  • Korenjak

   …dobiš k naročnini tudi brezplačno žilno opornico?

   • Peter

    itaq, no.

  • Olga_10

   Tiste murglske kloake, ki je financirana z udbaškim denarjem, pokradeno zdravstvu?

   • Peter

    Ne, tist je Mladina.
    Jaz govorim o maladini, no.

 • Tweety Bird

  Janšo za predsednika stranke upokojencev. Upam, da čimprej! Čeprav tudi to ne bo zadosti. Ta grosupeljčan bo še iz groba praskal površinsko zemljo in tulil…”HOČEM BITI PREDSEDNIK!!!”

  • Olga_10

   Mislite Murgleoneja?

 • Tweety Bird

  Ja, Slovenija je svetovni fenomen. Najbolj se derejo: “Primite tatu!”, tisti ki najbolj kradejo (Janez Janša).
  Najbolj se derejo: “Smrt komunistom!” (Janez Janša, nekdanji miličnik Vinko, Goebbels Grims, referenti za ono in dsz… in sodniki komunističnih sodišč, ki so danes člani Ustavnega sodišča ki nosijo rumene kravate, in so bili vsi po vrsti člani Zveze komunistov :)

  • Olga_10

   Zakaj ste pa tako zagnani v zagovarjanju lopovluka levičarjev? Želite, da se bankomat ne proda in se naprej mečemo vanj denar za Milana s Forumom 21?

 • Tweety Bird

  Dokler ne bo srečanja Janša-Kučan na Nova24tv… je brezveze gledat. Ko pa bo, bom pa v prvi vrsti… Z kokicami in coca colo… In Tunek bo me med stegni božal :)

  • Korenjak

   ..bimbo, pojdi raje porniče gledat, so intelektualno na tvojem nivoju. Ali pa beri Mladino.

   • Tweety Bird

    Pornič je lahko dober motivator :)

  • Olga_10

   Je bil tovariš s pručko vabljen, pa se je posral v plenice!

 • Tweety Bird

  Dokumenti ne lažejo

  Potem ko je Matjaž Kovačič za TV Slovenija odločno zanikal, da bi o spornih poslih NKBM-ja na Hrvaškem podrobno obveščal tudi takratnega premierja Janšo, je bil soočen z elektronsko pošto Janši.

  https://www.rtvslo.si/slovenija/dokumenti-ne-lazejo-kovacic-z-janso-o-milijonskem-hrvaskem-poslu/364034

  • Korenjak

   eh, to je nabijal že Vasja Jager v vstajniškem glasilu vecer.com, preden se je preselil na Mladino, odkoder sedaj piše debilne komentarje po nova24.

  • Olga_10

   Murgle press?

 • Peter

  maladina v akciji…
  seveda, al odnehat al še bol navalt..
  tumpek se je odloču za še bol navalt.
  men je prou, no.

 • Osti jarej

  ….preiskovala je lisica v kurniku,ali kura v lisičniku…to je zdaj vprašanje

  • Peter

   Kaj ko bi se malo pozabavali z rezulatati potem pa z vprašanji o kurah in jacu, no.

 • Tweety Bird

  HALOZE EXPRESS

  Analiza prihajajočih volitev. Razumen človek gre na volitve in ne obkroži tistih, ki so imeli nadzor nad bankami. Medtem ko levičar to zmore in ne voli starih obrazov, mora potem vedno voliti proti Janši, ker desničarji tega ne zmorejo. Malo smo že naveličani tega vedno znova.

  Odgovorni urednik: Foglof Tunek

 • Olga_10

  Čestitke Anže Logar! Čestitke SDS! Zdaj pojdimo vsi na volitve in podprimo stranko v njenih prizadevanjih, da vse izpelje!

 • Franc Šink

  Do sedaj sem preštel 26 komentarjev tweety birda. Več kot četrtina vseh zakaj mu replicirate?

  • Tweety Bird

   Zapri gobec !!!

   • Tom Žnidarčič

    Tweety, tako bedne prezentacije, kaj na tem forumu počneš, pa od tebe nisem pričakoval.

  • Peter

   men je mama rekla, da moram bit z umsko przadetmi prjazen, k niso oni krivi d so przadeti, no.

  • Korenjak

   …ker iz odgovorov poskušam rekonstruirati, iz katerega krila levičarske umobolnice imenovane Mladina je pobegnil. :-)

   • Franc Šink

    On je prizadet že od rojstva.Sicer pa Mladina zaposluje take tiče kot je on.

  • Antišiptar

   To je naš lukec, foglof tunek, goran hvala, valter itd itd. Vsaj 10 imen ima.

  • joza joza13

   Prav imaš. Ignorirajmo Tončeka Pajnkiherjevega…
   Ga je pa malce zbodlo?!?

 • Antišiptar

  No tako. Volit sds, da se to sodrgo strpa v zapor. Ampak pozor, cilj je seveda rdeča lopovska drhal v ozadju, primarni cilj bo te dihurje strpat po luknjah.

 • Tweety Bird

  Logar in SDS spet uspešno izkoriščajo brezplačno TV promocijo….

  • Korenjak

   uredništvo Mladine se vedno očitno aktivira “na polno”, ko gre za “naše banke”. Če se ne motim, je Igor Mekina tudi nekako tako jecljal, kot ti: da je milijarda opranega iranskega denarja le predvolilna metoda.
   V Mladini niste ravno pretirano bistri.

  • Olga_10

   Mislite Kučanovega maziljencu Šarca na pručki na Hanzi?

 • Franc Šink

  Tweety bird mi svetuje da zaprem gobec.haha….

  • Peter

   Pol morš pa to resn uzet, no.

 • Tweety Bird

  Ma ko vas jeb***… Grem se raje ljubit s Tunekom…spet mu picek stoji… Adijo !!!

 • Peter

  jp, tumpek, ful gas.
  kultura in prosveta, to naša bo osveta, no.

 • Peter

  tumpek, ne zdržiš tempa, ts ts ts…
  kaj pol prideš sem, da jo pol tkole sramotno podurhaš stran, men bi blo nerodn, no.

  • Korenjak

   …je prišel rumenoglavi tipček v petih minutah nazaj. :-) hitro mu pride.

   • Tweety Bird

    Tunek je dobil obisk…prišel sosed iz sosednjega brega, Teškačof Ruda :)… Bom morala malo potrpeti :)

   • Peter

    kaj mu pride?

   • Peter

    njemu bl gre k pa pride…
    pač, ne more prenest, d ga mal jebemo…fajter pa je, fajter, no.

 • Tweety Bird

  Logarjevo poročilo ima eno veliko napako. Vsi grehi Janeza Janše so relativizirani ali prikriti do te mere, da gospod dosmrtni predsednik in diktator ni nič kriv. Naj vas jaz, mala rumena ptička spomnim kako se je vse skupaj začelo:

  Spomin na 12. avgust 2005

  Na sestanku pri takratnem predsedniku vlade Janezu Janši so se sestali Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem in Matjaž Gantar. Že konec junija so se Šrot, Bavčar in Gantar dogovorili, da dobi KD Group Abanko, Istrabenz in Pivovarna Laško Mercator, država pa vpliv na Delu. 12. avgusta 2005 so si vpleteni še segli v roke.

  • joza joza13

   Tona, pa saj si ziher tudi ti prejel t.i. komercialni kredit kot sodelavec nekdanje obveščevalne službe. Upaš priznati? In ti boš sedaj o “primite tatu”???

  • milanček

   pa pojdi že v 3pm

  • Olga_10

   Njegovo poročilo bo brez napak! Po volitvah bodo vsi levajzli sedeli!

   • ĐĐ Style

    Ja sedeli bodo v vladi

 • Tweety Bird

  Na tem Logarjevem spisku, ki jih bodo ovadili, manjka ena izmed najbolj odgovornih oseb za to bančno luknjo. Ker, kot v SDS-u non-stop gobecajo… predsednik vlade v obdobju 2004/2008 je posredno odgovoren za vse kar se dogaja v državnih institucijah, državnih podjetjih in državnih bankah. Seveda bi bilo od Logarja (SDS)… iluzorno pričakovati, da bi ovadil svojega nesposobnega in pokvarjenega šefa :)

  • Olga_10

   Murgle press? Kučan Goebbelsov agitprop?

 • Peter

  oh, pa sem mislu, da je tumpek šeu..

  ja no, velkam bek, tumpek.

  lahko pa tud jest kopipejstam z maladine pa pejt ti že na pir, no.

 • Tweety Bird

  Fake komisija, da so izbranci kasirali honorarje. Logar bi najbolj moral zasliševati svojega šefa Janšo, saj so največjo bančno luknjo skopali v njegovem mandatu :)

  • Olga_10

   Vašega šefa Kučana?

   • ĐĐ Style

    V kateri Kučanovi vladi?

    • Tom Žnidarčič

     Katera pa? Od leta 91 ni bila Kučanova?

     • ĐĐ Style

      Vse so bile, tudi tista kjer je Janša bil samo na papirju mandatar

 • Peter

  Ste videli, kako se obnaša balkanec pred komisijo?
  Ste videli, kako se pred komisijo obnaša en bogatejših ljudi na svetu?

  In to naj bi nas vodilo v prihodnje, ta balkanski odnos Ja sam glavni i niko mi ništa ne može, do vsega, no?

 • Peter
 • Marija

  Po tem poročilu je popolnoma jasno kako direktno so v naših denarnicah. Organi pregona so del problema, zato oni kraje ne bodo preprečili. Upam, da se je ljudem posvetilo, da Logarja v vladi ne bi bančniki vlekli za nos ali Godčevo, kot ministrico za zdravje okrog nabav v zdravstvu. Nasploh so poslanci SDS naredili največ , da rešijo državo iz rok udbomafije. Že čez dva meseca je lahko vse drugače.

  • Tom Žnidarčič

   Ja, ampak ne pozabit, da prva Janševa vlada ni naredila nič, da se to konča.

 • Tweety Bird

  A bomo plesali kolo ali ne bomo? Jaz bom, v vsakem primeru. Če levica zmaga bom plesala…če SDS ne zmaga bom plesala…če SDS zmaga bom plesala, ker Janez ne bo mogel sestaviti vlade. Juhuhu, plesala bom :)

  • Olga_10

   Plesali boste proti Kolpi in čez…kolo bo vodil Janković s Kučanom in Spomenko…v Beograjski pašaluk! Pa srečno!

   • Tom Žnidarčič

    Olga, malo mešaš dogajanja! Beograd, se že dolgo otepa tega, da bi bil Ljubljanski pašaluk!

    • Olga_10

     Oni bi bili velika Srbija, vendar jim bomo dali še enkrat nogo!

     • Tom Žnidarčič

      To štorijo ti prodajaj tvojim omejencem! Slovenci po Srbiji harajo v podzemnih aktivnostih! To je fakt, in o tem me v nasprotno ne bo prepričal nihče! Ni naključje, da šef SOVE osvobodi srbskega kriminalca, za katerega so Srbi priskrbeli dovolj gradiva, da bi sedel vrst let

  • ĐĐ Style

   Pa za 1.Maj bomo plesali pod rdečo zvezdo

 • Peter

  Mesec in Kordiš se nista udeležila…čudno, ju ne zanima, od kje bančna luknja, no.

  https://www.youtube.com/watch?v=SzeUItDQAkI

  • Nšo-či

   Peter, najlepša hvala. Tega zaslišanja nisem videla. Anže je car. Kako potrpežljiv je do goljufov.

 • rubec

  Ne vem zakaj stalno fukate Juršo. Tudi državnozborske volitve ste zanalašč sklicali na 3.junij ko ima Frenk registracijo motokultivatorja.

 • Tweety Bird

  A volili boste Janšev klan? SDS se spreminja v družinski klan najvišjih funkcionarjev stranke… najprej so poskrbeli za službe svojih sinov in hčera. Za časa vladavine Janeza Janše se je našla služba za bivšo ženo, za hči, za sina in za njegovo partnerico. A bo Slovenijo vodila Janševa klika???

  ZATO VSI VOLIMO LEVICO!!!

  PS: Zoki bo tudi volil levico :)

  • ĐĐ Style

   Klientelizem je slučajen pri SDS-u, za stranske učinke se posvetujte s psihijatrom

   • Tweety Bird

    V SDS so v zadnjih letih poskrbeli za položaje in državne službe več kot 20 hčera in sinov svojih funkcionarjev.

    • ĐĐ Style

     Saj pravim to je samo slučajno, od stotine prošenj so brezmadežni izvlekli SLUČAJNO prošnje znancev in družinskih članov.

     • Tweety Bird

      Če si brat Janeza Janše, lahko pereš denar in hišo zgradiš na črno. Zate potem veljajo drugačna pravila.

     • ĐĐ Style

      Očitno veljajo drugačna pravila za “drugorazredne” Zato bom za vsak slučaj volil za levico

     • Tom Žnidarčič

      Ja, in tudi jaz sem za sina tle prvoborec Janševe stranke, ker mi je obljubljeno, da bo nekega dne ob neznanem času, za neznano plačilo, moj sin dobil službo na neznanem kraju in za neznane kvalifikacije!

     • Peter

      O, a Gregor Dodanavrednost je pršu mal štango držat našmu tumpeku.
      Lepo. Kja sta pe kej spravla skup, no?

     • ĐĐ Style

      Tweety je pametna ptičica in rabi podporo in zaščito pred desnimi srakami

     • Tom Žnidarčič

      Ko i naš druže Zemljarič.

     • ĐĐ Style

      Si ti mogoče Janša, ker smo se pogovarjali o njemu ali si mogoče njegov odvetnik?

     • Tom Žnidarčič

      Stani mirno! Kako ti prtuvdržavni elemenat usuđuješ se dvojbit o mojoj ličnosti.

     • ĐĐ Style

      ooooo Janez, spet is nazaj, stare fraze ti niso tuje. Enkrat naš vedno naš

     • Tom Žnidarčič

      Ma ja. Samo ponovil sem stavek meni povedan leta 83.

 • Beli Sneg

  Če bo ostalo samo pri tem poročilu bo SLO še naprej ostala balkanska zatohla vukojebina. Zato je treba volit SDS da se organizira specializirano tožilstvo za bančni kriminal. Edino pod desno vlado se lahko pričakuje da bodo banksterji obsojeni, levaki so z banksterji zlizani.
  Verjetno pa boste raje romali na Rožnik in skupaj z opankovićem na jeziku obsojali “grdi, grdi” kapitalizem. De…

  • Tom Žnidarčič

   Na žalost, sumim, da imaš prav.

 • Capi

  Nič drugega kot, BRAVO!! Anže!!

 • Peter

  Že samo po neutrudnem čivkanju našega tumpeka je jasno, da je komisija dobro opravila delo in da je treba na vsak način preusmerjati pozornost na druge, povsem nepomembne stvari..
  Kljub temu, da se tumpek izjemno trudi, pa je več kot očitno, da v svoji nameri ni uspešen…
  Tumpek, si že slišal za sizifa, no?

  • rubec

   Jaz vem kdo je. Sizif je lastnik Dela.

   • Peter

    Z malo. delo, ne sizif.

 • montyamp

  Si predstavljate Slovenijo, v kateri na dolgoletne zaporne kazni obsodijo Marjana Kramarja, Matjaža Kovačiča, Andreja Hazabenta, Alojza Jamnika, Mateja Narata, Zakrajška, Jančarja, Mesariča, Skernišakovo?
  Ja seveda si predstavljamo site in lačne vrane ki se vrtijo okrog okrašenih kandelabrov .

  • SIMON ROZIC

   …vauuu! – to bi bil novi Slovenski praznik:DAN POŠTENJA
   ali DAN ODREŠENJA!

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKI UDBOPARTIJI — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

  • Tom Žnidarčič

   Ja, samo to bo možno šele, ko bomo družno vzklikali; SMRT FAŠIZMU, NACIZMU IN KOMUNIZMU.!

 • rubec

  Matjaž Han kot šef poslancev SD: ‘Prav zaradi številnih preteklih manevrov na političnem parketu predloga ni moč enoznačno videti kot dobronamerno akcijo, ki naj zedini slovensko politiko, tako da se izogne predznaku ponovne delitve na naše in vaše.’

  Naj za tiste, ki zaradi težkih razmer v družini niso mogli dokončati osnovno izobraževanje ta tekst poenostavim, da bo tudi zanje razumljiv: Jaz sem totalen debil.

  • Peter

   A to je gugl trenslejt, no?

 • Jan Kovalski

  Tole poročilo (1. del):

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/izredne-seje-drzavnega-zbora/174535340

  … je na simbolični način idealna uvertura v državni praznik t.i. upora.
  Že po prvih minutah poročila se zdi, da so za zapor zreli ne samo mafijozni bančniki ampak tudi nekateri sodniki!

 • SIMON ROZIC

  Nikoli v naši državi še nisem slišal tako eksaktnega poročila, kot je
  bilo podano s strani genija dr. Logarja. Sprašujem se , ali se narod
  sploh zaveda, kakšnega eksperta imamo, koliko truda je bilo potrebno
  za te rezultate !? Ne čudim se, da so se gate banksterjev pošteno zatresle
  in da so nekatere od njih že posrane….I In – prav je tako!

  • Tom Žnidarčič

   Ma beži no, kaki eksperti neki? Ekspert je tisti, ki tuli, da Janša šverca orožje, ekspert je uni, ki Jurčka nič ne vpraša zakaj mu je Patrija dala 400,000€, ekspert je tisti, ki trdi, da je MLADINA neodvisni medij, čeprav je njegov lastnik UDBA po domače povedano.

  • Soave

   + + + + + + + + +
   Zamenjali jih bodo – gate – in vstavili pleničko ( Serpentinška ) , pa bo !

 • Tweety Bird

  Glejte kako Janša pere možgane: Irglova Eva nekoč ni imela zadržkov do homoseksualnih porok. Leta 2004 je priznala, da je enkrat poskusila marihuano. Bila je za to, da bi imeli Romskega predstavnika v parlamentu. Rekla je…”Do homoseksualnih porok nimam praktično nobenih zadržkov.”

  V vmesnem času so najmlajši poslanki Evi “demokratski” poslanski kolegi očitno zategnili liberalno uzdo in jo v razmeroma kratkem roku spreobrnili v gorečo borko proti pravicam manjšinskih skupin. A ni to žalostno?

  • ĐĐ Style

   Očitno so tudi Evi Braun oprali možgane ali pa samo piha v isto smer, da bi zadržala dobro plačano poslansko foteljo

  • macon

   Debilčina ničvredna, tukaj je govora o levičarski kraji denarja iz bank.

 • Peter

  tumpek, tumpek…
  si spet razložil od kje bančna luknja?

 • Tweety Bird

  Nepotizem, ta najgloblja oblika klientelizma se ni še nikoli tako očitno razrasla, kot takrat ko je vladal Janez Janša. A si spet tega želimo? Če ne…VOLIMO LEVICO :)

  • FORT WORTH

   https://www.24ur.com/novice/slovenija/kdo-je-tu-nor-ne-mores-verjeti-da-tako-malo-ve-o-osnovah-ekonomije.html
   Osvezi si spomin na Mesecnika.
   Psiho levi Trček je ze na duplih pomirjevalih…
   Zadnje case pa je zacel ze jecljati…
   Hehehe

  • montyamp

   Ko boš kot slabo plačani presstitutski provokator ugotovil , da kura celi dan dela , zvečer pa gre lačna spat , boš nehal sramotiti izdajalce Slovencev .
   Pričakujem zametke pametnih odzivov , po Darwinu nekje po 5 miljardah let , če se vas defektov evolucija slučajno sploh loti .

 • Peter

  kar preberte si tumpekove razlage o bančni lukni, on je ekspert, no.

 • Marija

  Ene poštene volitve pa je Slovenija lahko Švica. Logarja v vlado. Saj imamo strokovnjake samo s šarci,jankoviči,cerarji nobeden pameten ne bo sodeloval.

  • Peter

   Za vodenje leve stranke pamet ni pogoj, no.

   • Tom Žnidarčič

    Če vzamemo v precep SLS in NSi, tudi za desne ni pamet pogoj.

    • Tom Žnidarčič

     Torej, važno da je naš.

 • rubec

  Logarjevo poročilo ni popolno in ne more biti sprejeto pravi Jöni Mödörndörför. Za konkretno obtožbo manjka bistven podatek za katero vrsto marmelade gre.

  • Peter

   bo zdele tumpek koj povedu, no.

  • Nšo-či

   Bo Janiju razmišljanje o vrsti marmelade prineslo nov izziv? Novo službo. Kakšno direktorsko tihožitje s fikusom.

 • FORT WORTH

  To bo to.
  Ce hocete vec, bo treba 3.6.18 voliti SDS…
  BRAVO LOGAR !!!

  • ĐĐ Style

   Volite raje levico preden se vrnemo nazaj v čase fevdalizma in inkvizicje. Cerkvi bi to najbolje pasalo, kajti spet bi lahko pili čisto vino iz zlatih kelihov.

   • FORT WORTH

    Malo morgen !!

    • ĐĐ Style

     NE morgen, 3. 6. in ne 6.3. kot si ti prejle napisal

     • FORT WORTH

      Se opravicujem za napako.
      V poslovnem svetu pisemo prvo mesec in nato dan…

     • ĐĐ Style

      Trumpov bojevnik

     • FORT WORTH

      Ne.
      Jansev ze od leta 1991 !!!

     • Tom Žnidarčič

      Ti vsaj veš čigav si, ĐĐ, MORA VSAKIČ VPRAŠAT.

     • FORT WORTH

      Predaja NE OBSTAJA !!
      S T A T I INU O B S T A T I !!!

     • Tom Žnidarčič

      FORTH, jaz bi s tem bil previden, ker ta izraz so uporabili zavedni in kulturni Slovenci v boju proti fašizmu! Nosilec tega boja so bili TIGR-ovci, zlorabili pa so ga komunisti.

     • FORT WORTH

      Kidric je dal povelje :
      Clanstvo TIGR-A, ce se da prikljuciti partiji.
      Organizacijo TIGR pa uniciti…
      STATI INU OBSTATI je pa napisal TRUBAR !!

     • Tom Žnidarčič

      Narobe si povedal! Člane udomačit, kolovodje pa pobit!

     • FORT WORTH

      Zate fse narobe napisem, porka madona, čuj…
      Hehehe

     • Tom Žnidarčič

      Ma si ti že prav razumel, je pa škoda, da takoj ne udariš; Šakom u čelo bi rekli zavedni in domoljubni Slovenci.

     • FORT WORTH

      Nea smem preveč direkt, moraš bit mal diplomata…
      Moram jim date malo veselja, da se razpišejo…
      Kak ti tega nea ves ?
      Levi butli tak fse barobe razumejo in verjamejo kriminalcema Jankovicu in Kucanu.

     • ĐĐ Style

      No mi nimamo lastnika, tako kot psi.

     • ĐĐ Style

      Zakloniščni stražar torej

   • Tom Žnidarčič

    ĐĐ nehote prizna, da je bil socijalizem vmesna stopnja med fevdalizmom in kapitalizmom. Za shranit na partizanski mit! Traja dlje ko plošča ali digitalni zapis.

    • ĐĐ Style

     Socializem je bil sistem zase, popolni obrat od obeh. Med kapitalizmom in fevdalizmom je samo razlika v tem, da je fevdalizem samo malce trša različica kapitalizma.

     • Tom Žnidarčič

      Ja, ja , vidiš da se strinjamo! Socijalizem, po Marxu je pa samo malo trdnejša oblika komunizma.

     • ĐĐ Style

      Pri nas se komunizem nikoli ni prijel, imeli smo socializem. Komunizem smo dobili šele ko je Janša začel lov na čarovnice in mu je zmanjkalo idej za nagovor svojih ovac.

     • Tom Žnidarčič

      Kje pa se je komunizem prijel?

     • ĐĐ Style

      V Janševi glavi

     • Tom Žnidarčič

      HVALA ZA ODGOVOR, HVALA ZA ODGOVOR, HVALA ZA ODGOVOR….

     • ĐĐ Style

      :)

  • ĐĐ Style

   Torej so volitve MARCA ????

   • ekspêrt

    Ali res ne veš, da so 3. junija ….. joj, si tele.

    • ĐĐ Style

     Preberi komentar FORT WORTH kjer piše 6.3. Tele nepismeno, njemu sem odgovarjal

 • Peter

  pa veš rubec, da je meu sizif brata, pa ne dnevnik, ampak salmonelo…
  zato tumpek ves čas serje tukaj, no.

 • Tweety Bird

  Ravno sedaj je Svetlana Makarovič na POP TV-je izjavila: “Janez Janša onesnažuje zrak, in ga je potrebno iz higienskih razlogov odstraniti.”

  Ha ha ha…kakšna tipica. Še malo pa bomo vsi nosili redčo zvezdo. Prazniki so tu :)

  • Tom Žnidarčič

   Ko sem ti nadel naziv mrhovinar, sem te nehote avanzal,

  • ĐĐ Style

   Rdeča zvezda je simbol odpora in simbol delavnih ljudi. Lenuharji bodovedno trdili, da predstavlja nekaj drugega.

   • Tom Žnidarčič

    Simbol rdeče zvezde bomo odkopavali še dolgo let, kot kaže!

  • Tom Žnidarčič

   Ti priporočam da odstraniš tudi mene! Ne se izgovarjat da trenutek ni primeren, samo namig nam daj i nema danema.

 • domovina mili dom

  Torej rabimo še javni razpis za tožilca, policaja, sodnika, ki si bo upal obtožiti in procesirati te kučanove kriminalce.

 • Peter

  Smrdečo zvezdo boš nosil?
  Svoji k svojim, no.

 • Tweety Bird

  Beseda izkoriščanje pomeni, da si korist, ki jo dela A, prilašča B. Zato ima grd prizvok. Oblik izkoriščanja je neskončno. Moški po malem izkoriščajo ženske, sleparji lahkoverne, kapitalisti delavce, severnjaki južnjake in Janez Janša svoje ovce.

  • Tweety Bird

   Vedno pa brezobzirni izkoriščajo obzirnejše in nemočne. Skratka, izkoriščanje je lahko materialno, intelektualno, čustveno, spolno (farška pedofilija) itd itd…

   • Tom Žnidarčič

    Ti tukaj izkoriščaš vse nasprotno misleče!

  • FORT WORTH

   Ce je glava butasta, ( kot tvoja ) – trpi celo telo.
   Hehehe

   • domovina mili dom

    O tehle lolekih je edini psihološki doseg:
    Da je zaljubljen vase, to pa je dolga in mučna ljubezen.

   • Tom Žnidarčič

    Forth, POPOLNOMA ZGREŠENO, zdravo telo težko prenaša butasto glavo!

  • Tom Žnidarčič

   Tweety pa podpira svojega pijančka, pred katerim zaklepa vrata, da je ne sliši klofat neumnosti po tipkovnici.

  • tohuvabohu

   Tumpek, alias Tone Pajnkiher pa izkorišča tale portal za svojo rdečkarsko propagando. Kakšen bebo.

  • Tom Žnidarčič

   Ja in jaz ovca se prostovoljno javljam na duplo striženje!

 • Peter

  Že omenjena študija Edvarda Kardelja z gornjim naslovom je bila junija
  1977 sprejeta na seji predsedstva centralnega komiteja ZKJ kot osnova za
  aktivnost Zveze komunistov v pripravah na XI. kongres ZKJ, na tem
  kongresu v juniju 1978 pa sprejeta in potrjena kot temeljna orientacija
  za nadaljnjo delo na tem področju. Študija je že septembra 1977 izšla v
  veliki nakladi, kar je omogočilo, da so bila avtorjeva stališča
  preverjena in podprta v najširši javni razpravi. Marca 1978 je izšla še
  druga, dopolnjena izdaja, v katero so bile vključene vse pomembnejše
  dopolnitve prvotnega besedila iz posebne verzije te razprave, ki jo je
  avtor pod naslovom »Pota demokracije v socializem« popravil za objavo v
  tujini.
  Študija izhaja iz uvodne ugotovitve, da so bile s sprejetjem in z
  uresničevanjem sklepov X. kongresa ZKJ, ustave, zakona o združenem delu
  in drugih sistemskih zakonov v zadnjih letih v naši družbi izvedene
  velike, skorajda revolucionarne spremembe v družbenoekonomskih odnosih,
  pa tudi na področju političnega sistema. S tem je naša družba dobila
  mnogo trdnejšo družbenoekonomsko vsebino in strukturo, ki raste iz
  konkretno obdelanih in utrjenih socialističnih in samoupravnih
  proizvodnih odnosov. Nadaljnje delovanje naše družbe se bo čedalje
  manj opiralo na vlogo državnega aparata, vse bolj pa na moč in
  iniciativo samoupravno združenih in demokratično organiziranih delavcev
  in vseh delovnih ljudi, ki jih njihovo samoupravno združeno delo s
  sredstvi v družbeni lasti vse bolj združuje v skupnost svobodnih
  proizvajalcev.

  • domovina mili dom

   Mater sto mater, spet si me vrnil v temačne svinčene čase. Že tile sedanji glavonožci me s svojim besednim zakladom spominjajo na diktatorske čase in rabote.

  • Tom Žnidarčič

   KUKU, URA JE 2018!

 • domovina mili dom

  Danes ob 21:05 bo na NovaTV poslanec SMC-ja malo razložil o nitkah, pripetih na perifernih organih, 3D lutke Cmerarja.

  • Tom Žnidarčič

   Razložil bo tebi, nam ne rabi razlagat,da so ga od vreče odrinli.

 • Peter

  »Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična
  stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam. Toda ne sam kot
  posameznik, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi ljudmi. V teh
  odnosih mora samoupravno in svobodno obvladati svoje posamezne in
  splošne družbene odnose ter – v ustreznih demokratičnih organizacijskih
  oblikah – tudi državo, sistem in politično stranko kot instrumente
  svojega lastnega samoupravljanja. Avantgardne sile socializma in
  socialistična družba imajo lahko potemtakem samo en cilj – da glede na
  možnost danega zgodovinskega trenutka ustvarjajo razmere, v katerih bo
  človek kar najbolj svoboden pri takšnem osebnem izražanju in
  ustvarjanju, da bo lahko – na podlagi družbene lastnine proizvajalnih
  sredstev – svobodno delal in ustvarjal za svojo srečo. To je
  samoupravljan.«

  Vendar se ta proces krepitve samoupravnega položaja delovnega
  človeka ne bi mogel razvijati svobodno in s potrebno dinamiko, če se
  samoupravnim družbenoekonomskim odnosom ne bi pravočasno prilagajal tudi
  politični sistem v celoti. zato postaja zdaj družbena nadstavba v
  celoti, posebno pa politični sistem, odločilno vprašanje našega
  nadaljnjega uspešnega samoupravnega razvoja. Naša družba je sicer s
  sprejetjem ustave leta 1974 v sistemu socialistične državne oblasti,
  posebno pa v skupščinskem sistemu, presegla in ukinila večino ostankov
  političnega sistema buržoazne države, ki si jih socializem v prvih fazah
  svojega razvoja sposoja od njega, toda z delegatskim sistemom še niso
  usklajene niti vse druge oblike političnega sistema niti položaj in
  način delovanja subjektivnih socialističnih sil. Vse to narekuje
  predvsem tri temeljne naloge:

  • Olga_10

   In Edi in njegovi so si srečo ustvarili sami: pokradli so vile, pohištvo, umetniška dela; pobili politične nasprotnike; z “berufs verbot” so nastavili svoje na vse dobro plačane pozicije; s kolektivno odgovornostjo so ubili individualnost in kreativnost.

   Res so osrečili sebe!

 • Peter

  1. kritično moramo pregledati sedanje stanje našega političnega
  sistema in sprejeti ukrepe za njeno uskladitev s spremembami v
  družbenoekonomski in samoupravni strukturi družbe in splošnimi
  perspektivami, ki jih te spremembe odpirajo razvoju naše socialistične
  družbe;

  2. z ustreznimi ukrepi moramo razširiti in utrditi demokratične
  odnose demokratično prakso samoupravnega in družbenega odločanja v
  celoti;

  3. v takšnem sistemu samoupravne demokracije moramo jasneje in
  bolj konkretno opredeliti položaj, vloge in način delovanja
  subjektivnega faktorja socialistične družbe, zlasti pa način in sredstva
  uresničevanje vodilne idejne in politične vloge ustvarjalnih sil
  socialistične družbene zavesti nasploh in Zveze komunistov Jugoslavije
  še posebej.

  V nadaljevanju avtor poudarja, da je tretje od navedenih vprašanj »v sedanjem trenutku verjetno celo najvažnejši problem nadaljnje graditve političnega sistema v Jugoslaviji«,
  seveda ne v smislu nekakšnih temeljnih sprememb v sami razvojni
  usmeritvi družbenega sistema, ampak v smislu njegovega dinamičnega
  dograjevanja v integralno celoto – kar velja seveda tudi za ostali dve
  temeljni nalogi.

  • samotoje

   Aha, še pomnite, tovariši.

 • Peter

  To spodaj, to je levica v vsem svojem sijaju.
  Volite levico in spet bomo zasijali, če bo elektrika, seveda, no.

  • Tom Žnidarčič

   In lepo poletje seveda.

  • večni srb

   Bomo vzeli hrvatom polovico naše nuklearke in jo celo nacionalizirali, pa bo elektrike še preveč, le Zagreb bo nekaj časa bolj kot ne v temi.

   • Peter

    Levičarji bi jim šenkali vse, pa še odpadke bi hranili, no.

    • večni srb

     Je res, pa še grdo bi bilo to narediti našim najboljšim sosedom.

     • Peter

      Res je, ne moreš jim v državo, ki jih meji, navlečt radioaktivnih odpadkov, kam pa pridemo, no.

 • trobenta

  Tisti trije poslanci, ki so bili proti so sigurno tudi oni v marmeladi…

 • večni srb

  Gremo pogledat, če prav razumem.
  Naši državni bankirji so en velik kup dreka, zato so zapravili kar 5 milijard našega denarja, verjetno še neprimerno več, ampak ne vemo.
  Bankirji se izgovarjajo na lastnika banke, torej na državo, ta pa na njene nadzorne odbore.
  Potem je vlada organizirala neko komisijo, ki je ugotovila očitno dejstvo, 5 milijard lahko pokradeš edino, če ti jih kdo da in nad tabo ni nobenega nadzora.
  Zdaj rabimo pa še eno komisijo, ki bo ugotavljala, če je ta posebna komisija sploh normalna in vedo o čem govorijo.

  • Peter

   Ne razumeš prav, no.

   • večni srb

    BI bil zelo presenečen, če bi.

    • Peter

     narobe svet, no.

 • Tweety Bird

  Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkvene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti… Kapish?

  • FORT WORTH

   A ti kapish, de si butl ???
   Nea si sramote vec delaj….
   Hehehe

   • Tom Žnidarčič

    Forth, pazi malo z zmerjanjem, kajti nismo vsi enako vešči tipkovnice.

  • slosin

   dej pejt spat,nakladač. A mormo res vsak dan prenašat tvboje idiotizme…ne vem, od kdaj se pr nas tud ptiči spoznajo na bančništvo..

   • Peter

    Če mu vi ne bi odgovarjali tudi jaz ne bi vedel, da še zmeri kle serje, no.

    • FORT WORTH

     Cuj, ki je pa MEFIST ??
     A ti kej ves mrbit, de ??

     • Peter

      Ne vem.

     • Nšo-či

      Mogoče bi vedel Viktorh. Tudi sama ga pogrešam.

     • FORT WORTH

      Ja mogoce…
      Oprosti, si nick spremenila ?

     • Nšo-či

      :) Mefista sem našla na Demokraciji. Pogrešam pa FeriSSa. Že dolgo.
      Drugače pa ja. Zbrisala in začela znova.

     • FORT WORTH

      Sem domneval pa sem z vprasanjem raje malo pocakal…

  • Tom Žnidarčič

   Ja, in te iste banke je nadzornik BS prodajal kot zelo uspešne in kredibilne banke. Šef BS pa je tarat bil Marko Kranjec, ki bla,bla. Nasledil ga je Mitja Gaspari, ki blabla, katerega je nasledil France Arhar, ki blabla! Piše vse v Pezdirjevih dokumentih.

   • samotoje

    Nak, France Arhar je bil prvi guverner BS in takrat je bilo vse v redu.

 • dob

  A je še komu tako težko poslušati tega kretena Erjavca, kot je meni?!

  • samotoje

   1 Korl je čas, ki ga rabim, da ugasnem televizor, ko se pojavi ta ogaba. Sicer mi švoh pride.

 • Peter

  Logar je spomnil tudi na projekt Stožice, kjer se z roko v roki srečata
  politika in bančni kriminal. Projekt, kjer smo davkoplačevalci zaradi
  nerazumne, nelogične in negospodarne odločitve izključno slovenskih
  bankirjev bili oškodovani za reci in piši 135 milijonov evrov. Tisti, ki
  bi morali biti jedro našega gospodarstva, torej mala in srednja
  podjetja, izvajalci na projektu Stožice pa še za dodatnih 30 milijonov
  evrov luknje. Skupaj torej preko 165 milijonov evrov škode. Gre za
  primer najbolj divjega izkoriščevalskega kapitalizma, ki so si ga
  privoščili tisti, ki prisegajo na socializem in za 1. maja na Rožniku
  pridigajo o potrebi po spremembi družbene ureditve. “Oprostite,
  ampak situacija, kjer predsednik vlade klicari državne bankirje, naj
  pomagajo najti rešitev za nasedli projekt zato, ker mu je tako
  priporočil lokalni župan, je neresna, nevredna državniške politike in
  nesprejemljiva z vidika posledic za nas davkoplačevalce.”

 • Peter

  “Zgolj za okus, konkretni primer,
  vendar želi ostati neimenovan. Vzemimo primer podjetja X, ki je izvajalo
  dela v Stožicah, recimo, da so mu dali za 8 milijonov evrov poslov,
  dela ne dobi plačanega, Sraka, Ogrin in Janković
  mu vseskozi govorijo, naj ne skrbi, da bo že dobil plačano. Ko mu
  zmanjka denarja za plače, mu na pomoč priskočijo kdo drug kot banke, ki
  mu dajo kredit za to, da plača svoje delavce, za opravljeno delo, za
  katerega ne dobi plačila, naročnik del gre, ga pomirja, saj ko bomo mi
  dobili denar od NLB, boš dobil celotno plačilo, odplačal boš kredit za
  plače zaposlenih in ostalo bo tvoje. No, pa pride ta dan, ko NLB in
  druge državne banke nakažejo denar sindiciranega posojila, toda pozor,
  ne podizvajalcem, ampak kar na račun Grepa, ta dan proslavlja ožja ekipa
  Grepa z dragim kosilom v eni od prestižnih ljubljanskih restavracij.
  Doma finančno shirani in do vratu zadolženi podizvajalci pa tudi
  začutijo olajšanje, ‘zdaj pa bo,’ si pravijo, a ni bilo, ta naš
  podjetnik dobi ravno toliko, da lahko poplača kredit, ki si ga je pri
  NLB sposodil za plačilo svojih delavcev, za kredite pri drugih bankah pa
  mu zmanjka. Potem dobi od Energoplana še nekaj preveč ocenjenih
  stanovanj po formuli ‘vzemi ali pa ne boš nič več dobil’ in, ko si
  misli, da ne more iti še slabše, dobi zahtevo od vodilnih v Grepu, naj
  skupaj še za en milijon evrov kreditira lastnika Grepa. Si predstavljate
  to perverzijo? Narediš, kar so zahtevali, plačajo ti polovico, potem pa
  te še prisilijo, da jih kreditiraš, ampak to še ni konec, če ne dobiš
  plačano v celoti, ne moreš plačati svojih dobaviteljev, prisilna
  poravnava je neizbežna, odpuščaš svoje delavce, zraven pa gledaš, kako
  je en projekt uničil desetletja uspešne tradicije in tvojo prihodnost.”

  “In
  potem gre projekt Stožice na slabo banko, ko nisi uspel poravnati
  kreditov za plače zaposlenih, ki so delali na Stožicah, ti gospodje iz
  slabe banke rečejo, ‘poglej, odkupi ta svoja stanovanja, ki smo ti jih
  zasegli, ti jih damo po malce nižji ceni, vzemi ali gremo na sodišče.’
  Stanovanja, ki si jih dobil, ker ti niso plačali, že takrat precenjena,
  za delo, ki si ga opravil, a ti niso plačali. Pa mi pošteno povejte, ima
  ta podjetnik danes lahko zaupanje v vladavino prava? Pa v družbeno
  pravičnost? Politiko? Poštenost državnih inštitucij? Vse tiste politične
  akterje, ki so agitirali za kredit pri državnih bankah?”

 • Suljo

  Vsi zastave na balkon !!!!!JUTRI JE DA BOJA PROTI OKUPATORJU

  • slosin

   Suljo, pa ti pojma nemaš,bumbar! Jutri je obletnica ustanovitve PIF…kot vidim, so tud tebe nasral….

   • Tom Žnidarčič

    Enega suljota smo imeli na ladji GORANKA. A si to ti?

  • sprehajalec

   Kje pa jo boš obesil suljo? V banja Luki? Tam je še kar okupator….

  • ekspêrt

   Dan boja proti LEWUHARJEM !

  • Tom Žnidarčič

   Suljo’ Kaj si ti mogoče doma iz Zadra? Samo vprašam?

 • hribovc

  G.Logar, klobuk dol, take rab’mo !!!

 • SALZ

  Škoda da jim ne morejo soditi v Ameriki nikoli več ne vidijo svobode

  • Olga_10

   Ja, finančnega mahinatorja in banksterja Madoffa so obsodili na 150 let zapora!

   • Tom Žnidarčič

    Ja, in ostali?

  • Tom Žnidarčič

   A, ja? Kje so končali glavni krivci krize 2008? Še Židan ne bo tega priznal.

 • bubamara

  Čudno, da je Logar prišel do takšnih ugotovitev. A ni Janša kriv?

 • Jan Kovalski

  Gledam posnetek razprave. Tale je vrhunska:
  Nekdo (zdi se mi, da je bil Trček) je Anžetu Logarju očital celo to, da ima lepo obleko.
  Se mi zdi, da je to zato ker je Logar član stranke SDS, pa je na vsak način potrebno najti nekaj, nekaj, …

 • Tom Žnidarčič

  Spoštovane volilci in volilke ne nas imet za norca! Že 80 let vas prepričujemo,da se borimo za lepšo bodočnost, in sedaj ko nam manjka samo eno malček do zmage, da vam ubijemo sanje, vi dvomite v našo zgago! Imamo preštevilne dohtarje, ki vam bodo recept predpisali. Amak gladko boste rekli raje rak nego pakt. Pakt je sklenil JOSIF S HITLERJEM in ne nobeden domobranec

  • Sredina

   Tudi zaprisegli so hitlerju domobranci in to dvakrat, in ne partizani

   In potem bi vi pisal zgodovino, treba je bit objektiven in jasno povedat na čigavi strani ste bli, izdaja lastnega naroda pa je en najhujših zločinov

 • Olga_10

  Sedaj smo na vrsti volivci! Podprimo SDS in naženimo komunistične lopove!

  • Sodni dan

   Točno to #SDSZASLOVENIJO.

 • Rožle

  Naslednje parlamentarne volitve …
  Anže Logar za nadzor DVK- ja

  • Sredina

   Kake probleme mate zdej d DVK?

   • Rožle

    Ni me treba vikat. Hvala,

    • Dragan Krstič

     Gospodična Briški je iz dunajske šole bontona, rožle.

     • rabbit

      Gospodična Sredina je Igor Zorčič poslanec mehkih cur., ki ga na seji ni bilo in tudi glasoval ni o preiskovalni komisiji. Ima kosmato vest ali pa ima kosmato vest stric, ki ga podpira.

 • Suljo

  Lepe praznike vsem!!!to je lep praznik…le praznujte ga ponosno

 • Sredina

  Zdej je pa čas da v naslednjem mandatu revizijo naredi še predsednik komisije, ki bo iz leve politične opcije, takrat bomo pa mel objektivne rezultate preiskave, me zanima če bodo tudi desničarji, tako kot levica zdej, podprli končno poročilo

  • Aresnica

   Zdej je pa čas da v naslednjem mandatu revizijo naredi še predsednik komisije, ki bo iz leve politične opcije…………….. bla,bla,bla.


   Praviš, da si Sredina – kaj blebetaš- če ne veš je že v tem mandatu zastopnik levice predsednik komisije (tovariš Jani Modernidolfi) – Ali misliš, da bo proti svojim naredil revizijo.? – jo ne bo.

   TOLIKO v VEDNOST- Na desni takih kanditatov mislim, da ni, če je-mi prosim povej kdo je to.? Če ne boš povedal imen- bolje, da si tiho.) V vednost Bavčar je levak.

   ————-
   Lep pozdrav

   • Sredina

    Bančno luknjo preiskuje Logarjeva komisija…

    • Aresnica

     Bančno luknjo poleg gospoda Logarja preiskuje tudi komisija tovariša Janja Moderndorferja.
     ____________
     Lep pozdrav

     • Sredina

      Ne, ta preiskuje pranje denarja

     • Aresnica

      Dej je pa dost.-_- Ti nimaš pet pik in tudi nisi Sredina.:_nekaj hočeš biti – kar nisi.-Škoda te je- upam, da se motim- _– – – – – SI PLAČANEC.
      ____________
      Lep pozdrav

  • centurion

   Kurvetino crvena, jebo ti pas(firme bulmastiff) mater.
   Spizdi na mmcrtvslopressss.
   Pizda leva smrdljiva.
   Mat kurba.
   Slovencem pa lep pozdrav.

  • Dragan Krstič

   O spet gospodična Nataša Briški. Welcome home. Kako je bilo na Severnem polu. Koliko je za vaš izlet donirala iz davkoplačevalskih žepov vaša mecenka gospa ministrica Brenčičeva

 • xtc

  Hm?
  Tule bi šeriat zope SLO bančnike in Kučana bil zelo uporaben-večina bi ostala vsaj brez rok ostalo pa glave.

 • garfi

  leviČĆarska enakost
  ni razlike ali ukradeš pašteto ali milijardo
  no za pašteto greš v zapor
  za milijardo so pa še nagrajeni
  če folk ne bo šel na volitve bodo pač kradli naprej, zlati tir čaka

 • Vrhovni sodnik

  Iskrene čestitke komisiji za njeno požrtvovalno delo in tudi DZ, da je s takšno večino to potrdil, zdaj je na vrsti sodstvo, da dokaže, da niso skorumpirani, vsakemu od 10 do 20 let, pa brez milega režima.

  • Dr. Ustavnega prava

   ITAQ, kolega.

  • Peter

   Ti si pa še malo prvoaprilski, rajtam, no.

 • skorpijon93

  bravo logar !

 • Darth Vader

  v savdski arabiji bi bila to smrtna kazen…..letos so 54 že posekal glave……Logar pomedu z Zokangutanom za šalo in za to ti bomo eni slovenci hvaležni do konc življenja

 • Sredina

  v SDSS se očitno zelo bojijo da se naredi še objektivna preiskava s strani komisije, ki ji ne bodo sami predsedovali…

  • Jan Kovalski

   Stranke SDSS v Sloveniji ni!

 • večni srb

  Slabi vladi lahko uspe tako nesluteno zlo edino, če dobra opozicija ne naredi ničesar, da bi jim to preprečila.
  In ne, držati vrečo ni isto kot opozarjati na nezakonitosti in moralne grehe.

 • Jan Kovalski

  Ko se je glasovalo o sprejetju Logarjeve komisije o bančni luknji,
  je med poslanskimi klopmi stranke SD nastala poslanska luknja

  https://pbs.twimg.com/media/DbtrfPzWsAAmqDp.jpg

 • VERRZIFIKATOR

  Janez Komitent

  KONČNO POROČILO

  Nisem ga prejel priporočeno,
  niso niti s pošto ga poslali,
  obvestila v nabiralnik dali,
  da je poročilo narejeno.

  Končno da sem enkrat ga dočakal,
  ni me kajpak banka obvestila,
  moj naslov pred tem je izgubila,
  češ boš kakor drugi vsi počakal.

  Končno poročilo je podano,
  obvestilo se je znašlo v luknji,
  skromno, v tanki in prozorni suknji,
  na napačen je naslov poslano.

  Končno zvedel s tega sem naslova,
  da so cifre čisto vse rdeče,
  v banki svoji da pač nimam sreče,
  na izgubi da bom vedno znova.

  Luknja da se sproti povečuje,
  rdeče cifre tonejo v globino,
  to se pravi, rastejo v višino,
  če me to morda bolj osrečuje.

  Kdo je kriv, pove še poročilo,
  kajpak jaz, ki v to sem luknjo vlagal,
  desetletja pridno jo zalagal,
  butec, ki se ga je nategnilo.

 • Zgornji

  Kuko je že djau en južen brat : ” KO BUBREGI U LOJU !!! ! !!! ”
  ISLANDIJA , PRIDI IN NAUČI TO MRTVO SLOVENIJO KAKO SE ŽIVI !!! ! !!!

 • Zgornji

  PARASITOS VAMOS ??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!