fbpx

[Video] Mahnič: Bistvo je blokiranje zakonitega nadzora, ki ga podpirajo vsi, razen LMŠ in skrajne Levice!

Žan Mahnič v oddaji Tema dneva.

Na temo dogajanja v zadnjih dneh je v oddaji Tema dneva spregovoril tudi podpredsednik KNOVS Žan Mahnič, ki meni, da generalni sekretar SAB Jernej Pavlič gotovo ne bi priznal, da se dogajajo nenavadne stvari, če bi vlada še obstajala, bistvo pa je blokiranje zakonitega nadzora s strani KNOVS in ne to, kako naj bi se Mahnič in Bobnarjeva pri tem prerekala. Pri tem je Mahnič poudaril tudi, da nadzor podpirajo vsi razen LMŠ in skrajne Levice, kot neresnične pa je zavrnil očitke Bobnarjeve, da ga je zanimal policijski postopek v zvezi z domnevnim nezakonitim financiranjem SDS.

V oddaji Tema dneva je gostoval podpredsednik KNOVS Žan Mahnič, ki je uvodoma spregovoril o izjavi, zaradi katere mu direktorica policije Tatjana Bobnar zdaj očita, da ji je z njo grozil, a pri tem navaja le del, vzet iz konteksta: “Politična prihodnost je verjetno lapsus, ona ima policijsko prihodnost, čeprav tudi kot direktorica policije deluje, vsaj v tem primeru, kot politik. Dajte mi povedati, kdo v zdravi pameti bi grozil policistu ali policistki, jaz pa sem poslanec in ne upam, kaj šele kakšen drug. Policistom se ne grozi, z njimi moraš biti ubogljiv in ustrežljiv, če ne, vemo, da hitro kazen dobiš. Mi smo tja prišli na podlagi zakonite odredbe z namenom, da preverimo zakonitost delovanja generalne policijske uprave, se pravi policije, kriminalistične policije, tudi Nacionalnega preiskovalnega urada. Tam smo želeli nekatere dokumente, seznanili smo generalno direktorico, zakaj smo prišli, kaj se trenutno piše, se govori, da so raznorazni pritiski. In potem, ko smo pričeli s pogovorom, se je direktorica, to se še spomnim, najprej sem dejal, koga želimo za sogovornika in gospod Lindav je že vzel telefon in mislil poklicati gospoda Antoloviča, pa gospoda Jerkiča, pa mu je takoj rekla ‘Počakaj!’, se pravi, se je videlo, da ga ima zelo pod kontrolo. No, potem je takoj rekla, dobili boste to, za kar ste pooblaščeni, se pravi odredbe, vse ostalo ne. Skratka, čutili smo pritisk z njene strani, postavila se je gor, češ kaj smo tukaj, to lahko dobite, ostalega ne, tam so vrata, nekaj v tem smislu. Potem pa sem rekel, če bi bil na njenem mestu, naj malo pomisli na svojo prihodnost.” Na vprašanje, če ji grozi, je Mahnič odgovoril, da je on izvoljen, ona pa imenovana, v smislu, da ima on 3.252 delodajalcev, kolikor ima volivcev, ona pa ima samo enega in to je vlada, kateri odgovarja: “Ne vem, kaj je ona mislila. Jaz verjamem, da ona ni mislila tako, ampak je potem tako zaspinila.”

Če bi vlada še obstajala, sekretar SAB Pavlič gotovo ne bi priznal, da se dogajajo nenavadne stvari
Mahnič je Bobnarjevi še povedal, da je on član KNOVS in, da je prišel tja zakonito na podlagi odredbe in ji povedal, da to niso bile nobene grožnje, pač pa, da bo v primeru ugotovitve, da je policija dejansko delala nezakonito in, da je ona onemogočala nadzor, da bi se to prikrilo, kazensko ovadena: “Če ona to jemlje, potem pač naj to jemlje kot grožnjo. Ampak to niso bile grožnje ampak je bilo jasno povedan, da gre za to, da če bomo ugotovili, da dejansko prihaja do zlorabe policije v politične namene, sledijo sankcije, sankcije pa so kazenska ovadba in to je zdaj potrebno raziskati.” Tudi predsednik SDS Janez Janša je komentiral člene, ki govorijo o pristojnostih KNOVS, Bobnarjeva pa si jih očitno razlaga po svoje, kar Mahnič komentira sledeče: “Rekla je, vsak državljan si lahko razlaga po svoje. Jaz nisem državljan in si jih ne morem razlagat po svoje. Ampak si jih ne razlagam tako sam, ampak sem vprašal pravnike in so točno to rekli. 24., 25., 26. in 27. člen tega zakona o parlamentarnem nadzoru nad obveščevalnimi in varnostnimi službami vam omogoča vpogled. Res pa je, da notri piše, da nismo pooblaščeni za dostop do tistih stvari, kjer bi se lahko razkrili tajni sodelavci obveščevalnih in varnostnih služb. Od nastopa vlade Marjana Šarca septembra 2018 vemo, kaj se je dogajalo. To ni prvič, zdaj je samo vrh ledene gore. Da očitno poteka nekaj čudnega, da se ljudi slika, da se prisluškuje, da se prestreza e-maile. Ne Slovenski demokratski stranki, ampak koalicijskim partnerjem, na kar so opozarjali tudi nekateri v koaliciji. Zdaj pa je vlada razpadla in kdo si tudi upa spregovoriti o tem. Če bi vlada še bila, generalni sekretar SAB Pavlič tega ne bi povedal, ko je dejal še, da obstajajo sumi, da se vohuni, da se posluša predsednikom strank in tako naprej. Tudi nekateri ostali poslanci. Zdaj pa stvari prihajajo na dan, ker vlada ni več tisti element, ki bi te posameznike držal skupaj. In samo to bom še povedal, mi smo šli v nadzor, da se ugotovi, ali je res to, kar obstajajo informacije, kar obstajajo tudi materialni dokazi, za mene ni normalno, da dan pred kongresom ministra za obrambo slikajo na njegovem privatnem zemljišču, njegov avto, da se za Aleksandro Pivec, ministrico za kmetijstvo, hodi za njo in se jo slika na njenih zasebnih sestankih, kar ni normalno. Šli smo tja, da ugotovimo, ne za SDS, ampak, ker se je govorilo o teh poslancih.”

Ni bistvo prerekanje med Mahničem in Bobnarjevo, pač pa blokiranje zakonitega nadzora
Bistvo je po Mahničevih besedah ne to, o čem sta govorila z Bobnarjevo, pač pa to, da se je blokiralo zakonit nadzor, na vprašanje o tem, kaj lahko naredijo pa je odgovoril: “Se bomo pogovorili, potem, ko se tudi predsednik KNOVS vrne iz tujine, da vidimo kaj in kako naprej. Zopet se nam je to naredilo, najprej že na SOVI, kar se tiče Nataše Hribar, sam pa sem naredil, kar sem lahko. Tudi na podlagi današnjega pričanja Franca Kanglerja, smo se na preiskovalni komisiji, ki jo vodim, o ugotavljanju zlorab v primeru Franc Kangler in drugi, odločili, da to zadevo raziščemo, da sledimo temu, kar je predlagal Dejan Židan, kajti Dejan Židan je prvi, ki je to bistvo na nacionalni televiziji v Tarči januarja leto izpostavil, ko je dejal, naj se to razišče. In mi smo zdaj naredili to, ker se je v vmesnem času zgodilo kaj, ven so prišla v nekaterih medijih točno določena imena, kdo naj bi to počel. Jutri bo poslano na policijo, da zahtevamo točno te evidence, ki nam je Tatjana Bobnar včeraj preprečila, da bi jih pogledali.”

Žan Mahnič (Foto: posnetek zaslona)

Vsi, razen LMŠ in skrajne Levice, podpirajo KNOVS
Zanimive odzive ostalih predsednikov parlamentarnih strank, od katerih nihče ni obsojal dejanj KNOVS, Mahnič komentira sledeče: “Jaz se zahvaljujem kolegom, da so me podprli, nenazadnje se zahvaljujem predsedniku DZ Dejanu Židanu, ki je prvi dal pobudo, da se to razišče. Moram reči, da sem bil zelo presenečen, saj vemo, kako je pri KNOVSu. Karkoli je KNOVS delal v tem mandatu, zaposlovanje na SOVI, general Miha Škerbinc, tudi druge zadeve, ki so bile bolj odmevne, vedno je potem polarizacija. Koalicija zagovarja eno varianto, opozicija zagovarja drugo varianto. Tokrat pa razen Levice in LMŠ vsi zagovarjamo, da je treba zadevo raziskati in nihče ni obsodil tega včerajšnjega nadzora. V bistvu je LMŠ sama, ki je takoj ob začetku mandata zamenjala načelnika generalštaba, direktorja policije, direktorja kriminalistične policije, direktorja NPU, direkotrja SOVE, direktorja OVS, skratka, celoten varnostni aparat so obglavili in so dali svoje ljudi. Res je, da je to nek modus operandi, vsaka vlada da pač tiste, za katere meni, da bodo lahko z njimi delali, pa vendarle se je to tukaj prvič zgodilo, da bi recimo stranke, konkretno recimo stranka SAB, šla celo tako daleč, da nam je izrazila podporo v tej smeri, tudi mi vemo, da se to dogaja. Mislim, da je to bistveno, ker se je strankam, predvsem SMC, DeSUS in SAB to dogajalo in ne morejo reči, da tega ni. Rezali so jih kot salamo z raznoraznimi aferami, s podtikanji, z metanji polen pod noge in tudi za to so ratingi strank padli. Vsak ti pa pove dve imeni oziroma eno tisto glavno ime, ko jih vprašaš, kdo vam pa to dela.”

Foto: STA

Policija ima ugled na nekih področjih, ne pa npr. na področju velike gospodarske kriminalitete
Na Facebooku se je odzval Šarčev sekretar Damir Črnčec, kljub temu, da dve leti ni bilo ne duha ne sluha, odkar je prevzel svojo službo, v odzivu pa je sume označil za “fake news” in dejal, da se KNOVS zlorablja za politične namene, kar naj bi bil prikaz avtoritarnega janšizma, kakršen bi nas čakal v primeru njegove vlade. Mahnič se sprašuje, zakaj Črnčec ni rekel, da je fake news, ko se je poročalo, da se sledi tudi Aleksandru Čeferinu, nikoli ni namreč demantiral nobene stvari, kar se je poročalo: “Jaz se s tem zapisom ne strinjam. Verjamem, če bi bil gospod Črnčec v drugačni vlogi, se pravi, da bi sodeloval s strankami opozicije in ne recimo s stranko LMŠ, da bi ravnal drugače, da bi nas spodbujal, da je treba še v kakšen nadzor it. To je pač njegova osebna ocena. Seveda ima pravico do tega, mislim pa, da je čas tisti, ki bo pokazal, kdo je imel prav. So pa to stvari, ki jih je težko dokazati. Vemo, da danes v bistvu policija tisto, kar dela zakonito, dela zakonito, vse odredbe so nam pokazali, verjamem, da tudi Tatjana Bobnar nima roke nad celotno policijo, ne moreš vedeti, kaj se ti dogaja, ali kdo res počne to. Včeraj sem bil v bistvu kar šokiran, ker, ko smo imeli zaslišanje na KNOVS in sem Damirja Črnčeca in Marjana Šarca vprašal ali lahko dasta roko za koga, noben ni rekel, da lahko to naredi. Tatjana Bobnar pa je včeraj rekla, da da roko v ogenj za vse svoje najbližje sodelavce. Se pravi, takšno zaupanje je malo naivno, res pa je, da ti ne moreš vedeti, kaj se dogaja. Rekla je, mi delamo zakonito, transparentno, tako kot je treba. Verjetno, če bi mi delali nadzor štiri, pet let nazaj, takoj na začetku prve Cerarjeve vlade, bi isto poslušali. Ne bi nihče vedel, da obstaja nekdo po imenu Dejan Ornig, ki je vdiral v e-maile, v račune družbenih omrežij posameznikov in to je delal za policijo. Ali je vodstvo policije vedelo, ali Dejan Ornig to počne, ne vem, to je težko dokazati, ampak težko si mislim, da ne bi vedeli, zagotovo tista operativa in njihovi šefi, ne vem do katerega nivoja, so vedeli. Težko rečem o nekem profesionalizmu in integriteti, če poslanca Magajno obtožijo pedofilije, pridejo domov, mu zaplenijo računalnik, potem pa izgubijo trdi disk. Pravi, kako ima policija. Seveda ima policija ugled, ampak je treba povedati, kje ima policija ugled: tatvine, kriminal nižje intenzitete, prometne nesreče, varnost državljanov in varovanje, super, 71 procentna raziskanost tatvin je pač lep procent tudi na ravni EU-ja. Drugo pa je, kakšna je raziskanost recimo gospodarske kriminalitete. Tudi včeraj, ko smo gledali odredbe, sem bil zelo žalosten, ker neke gospodarske kriminalitete, se pravi tiste res top, ki v Sloveniji res je, državljanke in državljani lahko to dnevno spremljajo v medijih, policija v bistvu ne preiskuje. Seveda ne moremo le policije kriviti, marsikje da policija maksimum od sebe, problem pa nastane pri tožilstvu in sodiščih.”

Umazanih političnih iger dvojca Damir Črnčec in Marjana Šarca ni konca. Pojavljajo se resne informacije, da je Črnčecev krog zaupnikov vohunil za člani strank SMC, SAB in Desus. (Foto: STA)

Očitki Bobnarjeve, da je Mahniča zanimal policijski postopek v zvezi z domnevnim nezakonitim financiranjem SDS, ne drži
Bobnarjeva je Mahniču očitala, da naj bi ga zanimal tudi policijski postopek v zvezi z domnevnim nezakonitim financiranjem stranke SDS z Madžarske, kar pa po Mahničevih besedah ne drži: “Mi nismo nič govorili, dajte nam vpogled v to kar vodite proti SDS-u, mi smo imeli neko splošno debato tam in mi smo spraševali v tej splošni debati to, za kar smo pristojni in to je, ali potekajo kakršnikoli prikriti preiskovalni ukrepi. Ker, če pa to poteka, smo dolžni pogledati in tudi oni nam morajo pokazati in so rekli, da nič ne poteka.” Mahnič je spregovoril še o zadevi, ki še ni prišla v javnost: “Takrat, ko je bila tista famozna maketa na tapeti, smo se usedli v kombi in smo šli v nadzor na kriminalistično policijo in smo tam kljub temu, da je bil odprt primer, ker mi smo za odprte primere tudi zadolženi, za vse primere, kjer govorimo o prikritih preiskovalnih ukrepih, skratka od 149. do 157. člena Zakona o kazenskem postopku in smo vprašali, ali so bile odredbe zoper Gašperšiča, zoper Cerarja, zoper Lebna in sam vrh politike in smo dobili odgovor, kakršnega smo dobili. Ampak zanimivo, glej ga zlomka, nihče ni takrat problematiziral, niti ko smo šli leta 2015, ko so vdrli v parlament in na sedež naše stranke, ko so hoteli strežnik, ko so Širclju obračali stanovanje okoli, našemu poslanci, smo tudi šli tja, pa smo rekli, ok, tole trenutno poteka, zanima nas ali ste v tem konkretnem postopku uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, se pravi tajno opazovanje, sledenje, prestrezanje elektronske pošte, prestrezanje klicev. To lahko mi vedno vprašamo kogarkoli in kadarkoli. Drugo pa je, kot se je poročalo, da naj bi brskali po mapah določenih poslancev, ministrov, predsednikov strank z namenom, da najdejo kaj o njihovi preteklosti, kaj jaz vem, da so nekoga ustavili in da je napihal ali pa je bilo nasilje v družini. Nas ne zanima, kaj je bilo, nas je samo zanimalo, ali je kdo in smo našteli tam poslance petih, šestih strank, predvsem pa kdaj poizvedoval in vpogledoval v evidence o poslancih, ministrih, skratka o politikih in tega nam generalna direktorica ni dala, zato je to danes zahtevala preiskovalna komisija.”

Rok Krajnc