fbpx

[Video] Marjan Šarec kot da bi bil v drugi dimenziji časa in prostora: “Saj veste, po bitki so vsi generali!”

Foto: Printscreen

Glede na to, da so 30. januarja letos v Italiji potrdili prva dva primera z novim koronavirusom, konec februarja pa je zahodna sosednja država postala pravo žarišče koronavirusa v Evropi, bi človek pričakoval, da bi medtem slovenska vladajoča struktura reagirala. Namesto tega pa se je vse vrtelo okrog odstopa Marjana Šarca z mesta predsednika vlade in oblikovanja nove koalicije. Vseskozi pa smo lahko poslušali, kako naj ne bi bilo razloga za paniko. Če je kdo pričakoval, da se bo sedaj, ko je tako stroki kot slehernemu državljanu postalo jasno, da smo za ukrepanje izgubili preveč dragocenega časa, Marjan Šarec spametoval in le sprejel kritiko in se nad njo zamislil, se je uštel. Ta je v Odmevih namreč izjavil: “Saj veste, po bitki so vsi generali!”.

S takšno izjavo je Šarec nedvomno pokazal, da nikakor dobro ne sprejema kritik na svoj račun in da je še zmeraj prepričan v svoj prav. Ko ga je voditeljica Odmevov na RTV Slovenija Rosvita Pesek povprašala, čemu vlada v odstopu ni bistveno prej sprejela ukrepov, da bi zajezili tiste, ki prihajajo iz Italije, glede na to, da je bila Italija epicenter vsega, je Šarec odgovoril: “Zdravniki vedo, kako ravnati v takšnih razmerah in da tudi sami delujejo samozaščitno in preventivno. Je pa res, da se je zadeva v Metliki pričela ravno z zdravnikom.” Nato pa je dodal, da je videti, da državljani še danes opozoril Aleša Šabedra ne jemljejo resno. Zanimivo, da Šarec to zatrdi potem, ko je sam skupaj s pristojnimi institucijami vneto zatrjeval, kako ni razloga za paniko, ker so stvari obvladljive.

Na vprašanje, kako vidi kritike tistih, ki pravijo, da so bili ukrepi prepozni, da se je pozno pričelo izvajati kontrolo na letališču, da je bil pozno sklican Svet za nacionalno varnost, k sklicu katerega je že bistveno prej pozval predsednik vlade Janez Janša, je Šarec odgovoril, da so januarja vzpostavili koordinacijo. “Nekoliko kasneje smo jo dvignili na višjo raven. Pred nekaj dnevi se je sestal sekretariat Sveta za nacionalno varnost, kjer so bili prisotni vsi deležniki, od policije do vseh drugih, kjer smo sprejeli ukrepe oziroma kako bomo ravnali naprej. Svet za nacionalno varnost pa smo sklicali, ko smo imeli dovolj podatkov, da je lahko svet učinkovit,” je v svoj zagovor povedal Šarec.

https://twitter.com/tolemamo/status/1238399157322334208?ref_src=twsrc%5Etfw

“Seveda kritiki bodo vedno. Vendar je pri ukrepih potrebno, da se sprejemajo pravočasno. Ne prezgodaj in ne prepozno. To je ključno pri ukrepanju. Za nazaj bodo vedno vsi vedeli, kaj je šlo narobe, kje je šlo narobe. Ampak v danem času in trenutku se je potrebno odločati. Mi smo začeli kontrolirati na meji, sprejeli smo ukrep o zaprtju šol. Skratka ravnamo, kot je načelo sorazmernosti in tudi v koordinaciji z drugimi državami,” je še dodal v zadnjem nastopu v četrtkovih Odmevih v vlogi predsednika vlade v odstopu.

Konec februarja sledi o ukrepih ni bilo
Kot vidimo, se stroka strinja, da smo z marsikaterimi ukrepi zamudili. Kljub temu, da so v pokrajini Furlanija-Julijska krajina razglasili izredne razmere, sprejeli vrsto ukrepov, se naši predstavniki konec februarja za to niso odločili. Za razliko od nas je Hrvaška napovedala zdravstveni nadzor na meji s Slovenijo, naša meja z Italijo pa je ostala odprta. Še več, Šarec je bil celo kritičen do sosedov, kako si to drznejo. V pojasnilu, zakaj se našim zdravstvenim delavcem že prej ni prepovedalo potovanj v sosednjo Italijo oziroma se jih ob prihodu obdržalo doma, je bilo mogoče slišati, da bi imeli s tem preveliko izgubo v zdravstvenem sistemu. Pojavilo se je veliko opozoril glede nezadostnih navodil in količine opreme. V javnosti pa so se že na začetku pojavili očitki glede premajhnega števila testiranj. 4. marca je Slovenija potrdila prvi primer s koronavirusom, kljub opozorilom pa so virus prinesli iz tujine tudi zdravstveni delavci. Danes do 14. ure smo potrdili že 141 primerov okužb.

Zaradi zapoznelih ukrepov so se v četrtek z apelom oglasili infektologi s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana in dali vedeti, da je potrebno v največji meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji. Poleg zaprtja izobraževalnih ustanov, kinodvoran, gledališč, koncertnih dvoran in muzejev so odsvetovali daljše zadrževanje v nakupovalnih centrih. Vladajoči strukturi v odhodu so s tem dali vedeti, da se lahko le z odločnimi, jasnimi in vsesplošnimi ukrepi prepreči scenarij iz Italije, kjer so bili ukrepi bistveno prepozni. Očitno pa si Šarec nikakor ni sposoben nastaviti ogledala in se pogledati vanj.

Hana Murn