fbpx

[Video] Meška je Veselinovič odpustil na smrt bolnega, Petka so skoraj ubili, grožnje dobivajo Biščak, Možina, Tomašič: So to pritiski na novinarje o katerih govori “mainstream”?

Foto: Nova24TV

“Mira Petka so skoraj ubili zaradi tega. Boruta Meška je Veselinovič odpustil na smrt bolnega, ker pač ni bil priden. Na RTV-ju novinarje, ki ne trobijo v isti rog mečejo s funkcij in želijo iz službe vreči, ker delajo intervjuje z napačnimi. Napadajo snemalce Nova24TV in jemljejo kamere,” je v oddaji Kdo vam laže izpostavil Boris Tomašič in dodal, da je prav, da je Janša poudaril, da gre pri napadih tujih in slovenskih medijev za laži.

Na 24UR so nedavno poročali o tem, kako se je sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki ji je bilo zaradi zapisov o premierju Janezu Janši na družbenem omrežju Facebook odvzeto vodenje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču, odločila, da proti državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade dr. Vinku Gorenaku vloži zasebno tožbo, ker je ta razkril njene zapise, kjer med drugim Janšo označuje za velikega diktatorja. “Ste slišali to, njene zasebne bloge na Facebooku je javno objavil Gorenak. Dajte ga lomiti. Če sodnica napiše, da je predsednik vlade diktator, to kaže ali na pomanjkljivo poznavanje demokratičnih procesov ali pa na to, da je res pretirano politično opredeljena in da tako ne more biti sodnica,” je uvodoma poudaril Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže.

“Torej njen blog je zaseben, blog dr. Vinka Gorenaka pa je javen? Vem, da ste zmedeni, ker to se ne da razumeti,” je izpostavil Boris Tomašič in dodal, da je sodnica Janšo označila za velikega diktatorja, kar ni res, ker je zmagal na volitvah, poleg tega pa je izrazila cel kup pristranskih političnih izhodišč. Tomašič se je obregnil ob stališče njene zagovornice, ki je  zatrdila, da si ne smemo dovoliti, da v svojem zasebnem življenju niti razmišljati ne sme več. “Ne sme več razmišljati? Prosim? Gospa ima svoj blog, to ni dnevnik. Če bi bil dnevnik, bi ona pisala noter in bi samo ona vedela kaj notri piše. Tam seveda lahko piše kar hoče. Razumljivo, blog pa je namenjen temu, da ga deliš z drugimi osebami. Kakšen je to zaseben blog? Tudi, če ima na Facebooku omejeno, kdo lahko gleda njen profil, je to javno, razen če jo sledijo samo mož in otroci. Sicer pa so to njena javna mnenja,” je poudaril Tomašič.

Laži, ki jih izvaža medijski mainstream, niso nobene grožnje
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova meni, da je v Sloveniji diktatura in da so novinarji pod blaznim pritiskom pred tviti Janeza Janše. Spletni portal Politico, ki je zelo levo nagnjen, je objavil nekaj, kar oni temu pravijo tehtna in temeljita poglobljena analiza tega kar Janša dela medijem v Sloveniji. “Jourova je zatrdila, da ve za primer nadlegovanja novinarja. “Za katerega novinarja to gre? Gre za Jožeta Biščka, ki ga policija preganja in se mora hoditi zagovarjati zaradi pisanja? Gre za snemalca Nova24TV, ki je bil napaden na protestu? Gre za Jožeta Možino, kateremu je eden rekel, da bi ga bi bilo potrebno povoziti? Ali za Borisa Tomašiča, ki ga nekateri označujejo za domobranca, mu redno pišejo, da ga je za ubiti, da je kreten itd.? Ne, za nobenega od teh ne gre, ker ni Jourova nobenega izmed nas nič vprašala.” Ona po besedah Tomašiča govori z novinarji, ki so baje blazno ogroženi in celo kliče ministra Aleša Hojsa, da jih zaščiti.

Tomašič je pozval, naj roko dvignejo vsi tisti novinarji, ki se počutijo ogrožene in imajo konkretne grožnje. “Spoštovani kolegi novinarji, nehajte afne guncati in to prodajati v tujino. To, da vam neki kreteni pišejo na Facebook, Twitter ali pošiljajo pošto ali mejle. To niso grožnje no. Če dobro opravljaš svoje delo, si kritičen, boš deležen tudi nekih pritiskov. Ne mi biti kalimeroti pa jokati.” Ob tem je Tomašič mimogrede dodal, da je bila Jourova obtožena korupcije. “Potem je bila sicer oproščena, me pa preseneča, da takšne neumnosti klati,” je zatrdil Tomašič.

“V središču mednarodne novinarske javnosti se je ponovno znašel premier Janša, ker je novinarki portala Politico, ki je napisala obsežen članek o pritiskih na slovensko novinarstvo, je zapisal, da ji je bilo naročeno, da naj ne pove resnice. Novinarko so podprli v mednarodnem združenju novinarjev, pa tudi uredniki nekaterih največjih medijskih hiš ,” so pompozno poročali na 24UR. Tomašič se je vprašal, kakšne največje medijske hiše ima v mislih. “Gre za CNN, Fox News, BBC, Washingtone Post? Novinarka Politica je naredila enostranski članek o napadih na slovenske novinarje. Enega konkretnega primera ni navedla. Vprašala je neke anonimne novinarje. Zagotovo ni o ničemer nič vprašala nobenega novinarja Nova24TV, Demokracije, Siola, Planeta itd. Govorila je samo s pravovernimi, pravimi branilci komunistične revolucije na RTV-ju, Pop-u, Dnevniku, Mladini itd. Sedaj pa nam iz Evrope razlagajo, kako je to dober članek,” je bil kritičen Tomašič.

Nacionalna televizija, ki naj bi bila odvisna od vlade, stalno nažiga po Janši
V nadaljevanju se je obregnil ob očitek v članku: “Napadi Janeza Janše ustvarjajo veliko strahu”. Tomašič se je povprašal, kje je strah? “To poroča ena najbolj gledanih televizij, ki stalno nažiga po Janši in pri tem nima nobenih zadržkov. Nacionalna televizija, ki naj bi bila odvisna od vlade, stalno nažiga po Janši. Večina medijev: Mladina, Delo, Večer, Dnevnik, vsi nažigajo čez Janšo.” Tomašič je pozval vse novinarje, ki jih je strah, da povedo, kaj je tisto, česar jih je strah. “Strah je bil v prejšnjem sistemu, ko se ti je res lahko nekaj zgodilo. Kaj se vam bo sedaj zgodilo? Lepo vas prosim. Ne širite teh laži,” je bil jasen. Namreč kljub kritikam je jasno videti, da se nobenemu ne zgodi nič. Ko so razkrinkavali levičarsko mafijo, je bilo povsem drugače je dodal. Mira Petka so skoraj ubili zaradi tega. Boruta Meška je Veselinovič odpustil na smrt bolnega, ker pač ni bil priden. Na RTV-ju novinarje, ki ne trobijo v isti rog mečejo s funkcij in želijo iz službe vreči, ker delajo intervjuje z napačnimi. Napadajo snemalce Nova24TV in jemljejo kamere.” Tomašič je poudaril prepričanje, da je prav, da je Janša poudaril, da gre za laži.

Glede na to, da so na POP TV povedali, da so v bran novinarki Politica stopili v bran pri New York Timesu, Euronewsu in inštituta Jaquesa Delorja. “Naštela je le tri primere. Pri New York Timesu novinarki v bran ni stopilo vodstvo, ampak njihova dopisnica iz Bruslja.” Ker je Jourova zatrdila, da ima veliko dokazov o pritiskih na novinarje, jo je Tomašič pozval, da naj jih vendarle pokaže in ob tem dodal, da gre za laž. Obregnil se je tudi ob poročanje RTV Slovenja, ki je poročala, da je Janša ostro napadel novinarko Politica na Twitterju. “To je neumnost že v samem stavku. Kako pa jo je napadel? A tako, da je rekel: Spoštovana novinarka, lažete? Ta novinarka je namreč povprašala neke neodvisne novinarje o stanju medijev, prišla je do ugotovitve, da jih Janša maltretira. Sliši se, kot da bi jim dajal elektrošoke, zapira in muči jih. Skoraj tako se sliši. Novinarsko nekorektno pa je, da ni objavila odgovora vlade,” je bil jasen. Poudaril je, da se Janša nikakor ni zapletel v afero. “To je patetično, grozno. Kdo naj bi bil ogrožen?

Foto: Nova24TV

Tudi na RTV so trdili, kako naj bi ji številni kolegi stopili v bran,” je bil kritičen. Predsednica novinarskega mednarodnega združenja je stopila v bran novinarki Politica, kar so predvajali na RTV. Glede na to, da je ta zatrdila, kako naj bi ta odlično napisala članek, je Tomašič gledalce pozval, da naj si sami preberejo članek.  Glede na to, da so na RTV še poročali, da je bilo med odzivi v znak podpore novinarki Politica opaziti tudi podpredsednika berlinskega inštituta Jacques Delors, je Tomašič zatrdil, da je to ta podpore. “Hvala bogu, da so resne medijske hiše, ki niso stopile v zrak. Jih bodo pa naši poklicali.” Obregnil pa se je tudi ob kritiko Društva novinarjev Slovenije, ki so zatrdili, kako naj bi se Janša grobo posegel v integriteto novinarke. “Nehajte no. Kaj ste naredili, ko je bil napaden naš snemalec? Itd. Seveda, tiho ste bili.”

Nina Žoher